Wat is de lotsbestemming van een kogel? Welke reis legt hij af voordat deze zijn explosieve eindbestemming bereikt? Martin Michael Driessen neemt in zijn nieuwe boek “Het licht aan het einde van de loop”, een titel die overigens perfect verweven is met de inhoud van het boek, een kogel onder de loep. Een ballistocentrische novelle, om de woorden van de schrijver te gebruiken. In het verhaal blijft de vaart er ongenadig in. Dat moet ook wel, aangezien het slechts 89 pagina’s telt. De kogel, van uit wiens perspectief het verhaal geschreven is, we spreken als het ware met hem, schetst de diverse figuren die zijn levensspanne beheersen. Eerlijke eigenaren, louche figuren, die allemaal het finale schot niet willen lossen. De spanning blijft daarmee continu op hoog niveau aanwezig. Het uur U van de ik-persoon kan elk moment geslagen hebben. Tegelijkertijd geeft het boek ook een commentaar op het belang dat wij hechten aan ons eigen leven, door het te doorleven door een levenloos object. De verwevenheid van een kogel met de mens als object en gebruiksvoorwerp is daarvoor treffend gekozen. Om mijn verhaal niet langer te maken dan het boek zelf: dit is een hoogst originele en treffend uitgewerkte novelle. Meermaals heb ik het passages herlezen om de ingenieuze wijze waarop Driessen het ‘concept’ uitwerkt goed tot me te nemen. Het heeft mijn avond zeer aangenaam gevuld. O ja: had ik al gezegd dat er een kogelgat in het boek zit?
Een verontrustend en duister-humoristisch meesterwerk van winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 1920.
Toen Knut Hamsun in 1888 met het Deense schip Thingvalla terugkeerde uit Amerika en aankwam in Kristiania, zoals Oslo in die tijd heette, riep de stad zoveel slechte herinneringen in hem op dat hij weigerde van boord te gaan. Hij voer verder mee naar Kopenhagen en begon aan het schrijven van Honger:
Het negentiende-eeuwse Kristiania is een meedogenloze plek, en het werk is dun gezaaid. Dwalend door de straten van de Noorse hoofdstad zoekt een berooide jonge schrijver inspiratie terwijl hij wanhopig probeert de eindjes aan elkaar te knopen. Tot het uiterste gedreven, slapend onder de sterrenhemel met een lege maag, wordt het gedrag van de schrijver steeds irrationeler en verandert zijn wereld in chaos.
De achtergrond van Honger zijn Hamsuns eigen pogingen om in Kristiania te overleven in de winters van 1880-81 en 1885-86. Met de publicatie in 1890 van deze krachtige roman schreef hij literatuurgeschiedenis. Het boek is een klassieker die tot op de dag van vandaag zijn fascinatie heeft behouden.
Knut Hamsun (1859-1952) wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van Noorwegen. Hamsuns werk heeft veel invloed gehad op de Europese en Amerikaanse literatuur en inspireerde auteurs als Frans Kafka, James Joyce, Ernest Hemingway en Henry Miller.
Er is een reis, er is een familiegeheim, een man wordt verlaten door zijn echtgenote. Lucy Barton, schrijfster in New York en ex-echtgenote van de William uit de titel, vertelt ons erover. Wat er gebeurt doet ertoe, maar wat er vooral toe doet is de zoekende blik van Lucy, die steeds opnieuw vragen durft te stellen, en daar - gelukkig - vaker niet dan wel antwoord op heeft.
Een novelle die mij nog het meest doet denken aan de boeken van Patrick Modiano: observaties van een afstand, mysterie zonder urgentie, personages zonder verleden. Men beziet de neergang van een succesvol basketballer met tuberculose, door middel van de dorpsinwoners van het kuuroord. Zij vullen zijn leven voor hem in en speculeren over verleden en toekomst. Een tragische val in fantastisch proza. Heerlijk verhaal om in één avond uit te lezen.