Boeken | Books | Bücher | Livres


POËZIEWEEK 2022

In 2022, een lustrumeditie van de Poëzieweek, schrijft niemand minder dan Ramsey Nasr het Poëziegeschenk. Het thema van de tiende Poëzieweek is ‘natuur‘ en heeft als motto deze woorden van Nasr: ‘bloesemingen en overvloed’.De Poëzieweek 2022 start op Gedichtendag, donderdag 27 januari, en loopt tot en met woensdag 2 februari.

Het voorbije jaar hebben we met zijn allen opnieuw de natuur ontdekt. Niet zozeer de ver-weg-natuur of de hoge-bergen-natuur, maar wel de vergeet-me-nietjes-natuur, de wandel-je-mee-natuur, de hoeveel-vlinders-tel-jij-in-jouw-tuin-natuur, de laten-we-samen-over-een-beekje-springen-natuur. We hebben het avontuur in onze achtertuin herontdekt, de schoonheid van onze beken en bossen, vogels die we gisteren niet hoorden, eekhoorns die we niet meer zagen. We werden weer verliefd op onze vierkante meter tuin, de geraniums op ons balkon.

Tijdens deze Poëzieweek laten we ons verrassen door lieveheersbeestjeswoorden, door slingerplantzinnen en varenverzen. We fluisteren gedichten om de dieren te verwarmen in hun winterslaap, we laten onze woorden waaien in de wind. We geven taal aan wat we belangrijk vinden en willen bewaren. We zingen luid over een groene toekomst, vol bloesemingen en overvloed.

GESCHENK

Voor deze lustrumeditie van de Poëzieweek schreef Ramsey Nasr tien gedichten die hij bundelde tot Poëziegeschenk met als titel Wij waren onder de betovering. Het Poëziegeschenk is gebaseerd op de honderden brieven die Vincent van Goghschreef, vanaf zijn jeugd tot aan zijn dood in 1890. Ramsey Nasr plaatste Van Goghs woorden in een nieuwe context en herschikte deze tot meeslepende poëzie. De spellingswijze van de gedichten varieert van archaïsch tot modern, soms binnen een en dezelfde strofe. Je kunt je verwachten aan een bundel vol korenvelden en kastanjebomen, zonnebloemen en zwarte heide, cicades en citroenen.

Het Poëziegeschenk verschijnt in januari 2022 bij PoëzieCentrum. De cover van het Poëziegeschenk is het unieke resultaat van een intensieve samenwerking tussen Ramsey Nasr en vormgever Jelle Jespers. De blauwe markeringen op de cover en in de gedichten geven cesuren aan, plekken waar een los woord of hele zinnen werden weggelaten uit de oorspronkelijke tekst. Zelfs in de titel Wij waren onder de betovering zijn de blauwe tussenbalkjes aanwezig. Ze maken Ramsey’s fascinatie voor Van Gogh letterlijk zichtbaar.

Koop je tijdens de Poëzieweek voor 12,50 euro aan poëzie, dan krijg je het poëzieweekgeschenk bij ons cadeau (ook online)!