30 jaar onafhankelijk in boeken

Ontmoet de dichter - Tijl Nuyts

13
Juli

Tijl Nuyts (Istanbul, 1993) is een Vlaamse dichter die, vaak observerend vanuit het openbaar vervoer, het verhevene combineert met het ogenschijnlijk ordinaire. Studentenblad Veto schrijft dat hij "gedichten  die verhalend maar ook erg complex blijken en waarin festivaltoiletten en zonnegodinnen elkaar rakelings kruisen". Ook vindt de jonge dichter het leuk zijn "eigen taal wat te besmetten" met talen die hij al dan niet beheerst, waaronder zelfs het Maltees.

Behalve dichter is hij auteur en poëzieredacteur van het literaire tijdschrift Kluger Hans. Het poëziedebuut Anagrammen van een blote keizer (2017) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs. Zijn tweede bundel Vervoersbewijzen (2021) werd bekroond met de Herman de Coninckprijs 2022 en genomineerd voor de shortlist van De Grote Poëzie Prijs 2022.

Over deze bundel schreef het juryrapport van de Coninckprijs zou je "Vervoersbewijzen kunnen lezen als een poging om het alledaagse te verzoenen met het goddelijke.” Het NRC voegt daaraan toe: “Daarbij biedt de dichter met zijn tweede bundel [...] met levendige beschrijvingen een boeiend portret van Brussel, een stad die van botsende talen, religies en idealen in Vervoersbewijzen op barsten staat”. Inderdaad kijkt Tijl Nuyts tijdens tramritten nauwlettend om zich heen en ziet hoe religie en spiritualiteit nog altijd een grote rol spelen in de samenleving, wat voor hem een grote inspiratiebron is.

In 2023 won hij de PrixFintroPrijs in de categorie Nederlandse literatuur. Momenteel werkt hij aan een debuutroman en een derde dichtbundel. Naast vele andere activiteiten stond hij op verschillende podia, van De Nacht van de Poëzie en La Foire du Livre tot Poetik Bazar en Kunstenfestival Watou. Zijn gedichten, korte verhalen en essays verschenen onder meer in De Gids, Tirade, Het Liegend Konijn, De Nederlandse Boekengids, REKTO:VERSO en De Lage Landen. Gedichten uit Vervoersbewijzen werden zelfs naar het Engels en Frans vertaald.

Voor wie alvast een voorproefje wil van zijn beschouwende poëzie en zijn rustige, duidelijke voordracht, klik dan hier.

Let op: de ontmoeting  is ditmaal niet in het PcN, maar in de dichtbijgelegen boekhandel Roelants en start op 13 juli om 16 uur.

Toegang kost € 12,50, te betalen bij aanvang van de lezing. Een aanmelding in de boekhandel of per mail wordt op prijs gesteld.

Terug naar overzicht