30 jaar onafhankelijk in boeken

Interview Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

06
Juli

Op zaterdag 6 juli bezoekt Literatuurprijswinnaar Rob van Essen onze boekhandel. Hij zal daarbij spreken over zijn prijswinnende roman 'Ik kom hier nog op terug'. Het gesprek staat onder leiding van Chrétien Breukers.

U bent van harte welkom! Gelieve u aan te melden in de boekhandel of per mail.

IK KOM HIER NOG OP TERUG
Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar biedt deze Icks hem de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?

Ik kom hier nog op terug is een meeslepende en verrassende roman. Net als in zijn eerdere, diverse malen bekroonde boeken slaagt Van Essen erin de alledaagse werkelijkheid te vermengen met het onverwachte en het onmogelijke, in een roman over schijn en werkelijkheid, de onvermijdelijke last van het verleden, en de noodzaak deel uit te maken van een groter geheel.

Rob van Essen (1963) neemt met zijn romans en verhalen een volstrekt unieke plaats in op de Parnassus van de Nederlandse letteren; zijn oeuvre is met geen ander te vergelijken, hooguit roept het herinneringen op aan dat van José Saramago, Paul Auster en J.M. Coetzee. Hem vielen de J.M.A. Biesheuvelprijs voor Hier wonen ook mensen en de Libris Literatuur Prijs voor De goede zoon te beurt. Zijn roman Miniapolis verscheen in oktober 2021. In februari 2022 is een heruitgave van Engeland is gesloten uit 2004 verschenen en met Alleen de warme dagen waren echt debuteerde Rob van Essen in september 2022 als dichter. In november 2023 is zijn nieuwe roman Ik kom hier nog op terug verschenen. Met deze roman won hij de Libris Literatuur Prijs 2024.

Chrétien Breukers (Leveroy, 1965) is schrijver en podcastmaker. Na een loopbaan als dichter kwam hij in 2014 tot inzicht en ging verder als prozaïst. Hij publiceerde Een zoon van Limburg (2014), Lot (2015), Fresh Up (2016) en Voor de verre prinses (2017). In 2019 verscheen het eerste deel van de Thomas Meerman-reeks: En in de nacht een riem. Hierna volgden Praag aan zee (2022), Hampelmann(2022) en Het wonderjaar (2023).

Terug naar overzicht