Eten tot het op is
Dan Saladino
Nederlands | 23-02-2024 | 460 pagina's
9789464562385
Hardback
Bekijk inkijkexemplaar
€ 36,99
Verzendkosten € 4.95 | Eén euro vanaf € 30,- aan boeken
Gratis afhalen, elke dag open!
Tekst achterflap
Van een kleine karmozijnrode peer in het westen van Engeland tot pistachenoten in Syrië, van grote stukken gefermenteerd schapenvlees op de Faeröer eilanden tot een Lakenvelder rund in Nederland, van wilde honing geoogst met de hulp van vogels tot een krachtige maïs die misschien wel de sleutel tot de toekomst van voedsel is – dit zijn slechts enkele van de duizenden voedselproducten over de hele wereld die vandaag de dag voor altijd verloren dreigen te gaan.
In dit boeiende en veelzijdige boek reist Dan Saladino de hele wereld rond om de verhalen achter de bedreigde soorten te ontdekken. Hij ontmoet pionierende boeren, wetenschappers, koks, grote producenten en inheemse gemeenschappen die voedseltradities in stand houden en vechten voor verandering. Met deze verhalen komt ook de hele menselijke geschiedenis aan bod, van de eerste grote migraties tot de slavenhandel en de vluchteling van vandaag.
Eten tot het op is laat zien dat de toekomst van onze planeet ook afhangt van het terugwinnen van biodiversiteit op ons bord, voordat het te laat is. Het leest als een fenomenale reis door verleden, heden en toekomst van ons voedsel en als een liefdesbrief aan traditionele eetculturen wereldwijd.
Biografie
Dan Saladino is voedseljournalist en radiomaker. Hij maakt programma’s over eten voor BBC Radio en BBC World Service. Zijn werk is erkend door de Guild of Food Writers Awards, de Fortnum & Mason Food and Drink Awards, en de James Beard Foundation. In 2019 won hij de Jane Grigson Trust Award voor het programma ‘The Ark of Taste’.
Details
EAN : | 9789464562385 |
Uitgever : | Amsterdam University Press |
Vertaler : | René Zanderink |
Publicatie datum : | 23-02-2024 |
Uitvoering : | Hardback |
Taal/Talen : | Nederlands |
Hoogte : | 241 mm |
Breedte : | 166 mm |
Dikte : | 35 mm |
Gewicht : | 947 gr |
Status : | Op voorraad bij leverancier |
Aantal pagina's : | 460 |
Dan Saladino
Non-fictie
De Britse journalist Dan Saladino schreef een geïnformeerde en inspirerende ode aan de voedselrijkdom van de planeet. Hij vraagt aandacht voor de bedreiging van de (genetische) biodiversiteit als neveneffect van de geglobaliseerde en industriële voedselsystemen. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de ecologische en culturele waarden van wat wij verbouwen, brouwen, koken, eten en drinken.
Eten tot het op is van de Britse journalist Dan Saladino draait om een paradoxale vaststelling:
Nooit eerder was de variatie aan voedsel op ons bord zo groot als nu en toch is die culinaire verscheidenheid gebaseerd op een toenemende verschraling van genetische diversiteit.
Nog niet zo lang geleden stond er voor gewone mensen in West-Europa niet veel meer op het menu dan pap, kool, roggebrood en aardappelen, met soms wat vlees (varken of kip) op zondag. Gewone mensen vinden nu kiwi, tonijn, banaan, quinoa en avocado heel normaal. Tegelijkertijd wordt dat menu steeds uniformer door de globalisering en industrialisering van de voedselproductie en -distributie: de helft van alle kaas wordt geproduceerd met bacteriën en enzymen van één bedrijf, een kwart van het bier dat op de wereld wordt gedronken komt van één brouwer en het overgrote deel van het varkensvlees wordt geleverd door één ras. Die homogenisering gaat gepaard met een bedreiging van het gastronomisch erfgoed. Ze zijn zeldzaam, de linzen uit de Beierse Alpen, het kavilcagraan uit Anatolië, de geuze uit de Zennevallei of de salers uit de Auvergne.
Saladino specifieert misschien te weinig dat het niet gaat om verlies aan biodiversiteit maar eerder om genetische homogenisering. Hij overdrijft als hij schrijft dat 'ons huidige voedselsysteem bijdraagt aan de vernietiging van de planeet: een miljoen planten- en diersoorten worden nu met uitsterven bedreigd.’ Het verlies aan soorten is niet alleen op het conto van de voedselproductie te schrijven, wel zorgt de uniforme wereldwijde voedselproductie voor een verlies aan genetische diversiteit op ons bord. De genetische schatkamer van oude landrassen is niettemin van onschatbare waarde omdat we ze in de toekomst hard nodig zullen hebben om met de modernste gewasveredelingstechnieken rassen aan te passen aan veranderende noden. Zodat we bijvoorbeeld een alternatief kunnen vinden voor de door ziekte bedreigde monocultuur van de Cavendish banaan.
Geschreven door Geerdt Magiels, eerder verschenen op De Landgenoten.