Boeken | Books | Bücher | Livres

Rechterlijke toetsing van de rationaliteit van algemeen verbindende voorschriften


Nederlands | 12-07-2022 | 402 pagina's

€ 71,50


    Beschikbaar als print-on-demand   Gratis bezorging vanaf € 20,-

   Retourneerbaar binnen 14 dagen


Korte beschrijving/Annotatie

Dit proefschrift bespreekt het toetsen van de rationaliteit van wetgeving als manier voor de rechter om voldoende kritisch te zijn op de wetgever en het bestuur.


Tekst achterflap

Nederland kent een lange traditie de rollen van wetgever, bestuur en rechter te benaderen vanuit de klassieke op Montesquieu geïnspireerde idee van machtenscheiding: de trias politica. De wetgever stelt wetten op, het bestuur voert deze uit en de rechter toetst die uitvoering aan de wet. Recent is opnieuw discussie ontstaan over de vraag of de rechter voldoende kritisch is op de wetgever en het bestuur. Zou de rechter steviger moeten optreden? Zou hij meer tegenwicht moeten bieden aan het overheidshandelen? Dit proefschrift verkent een manier om dat te doen: het toetsen van de rationaliteit van wetgeving. Door de rationaliteit van een wet te toetsen, vormt de rechter zich een mening over de kwaliteit van het wetgevingsproces en de wet zelf als het product daarvan. Centraal staat daarbij de vraag of de wetgever zijn keuzes mede heeft gebaseerd op empirische gegevens en de resultaten van (wetenschappelijk) onderzoek. Dit proefschrift is niet alleen interessant voor de (ervaren) bestuursrechtjurist, maar voor iedereen die geïnteresseerd is in de relatie wetgever, rechter en bestuur.


Biografie

Louise van Heusden is verbonden aan het departement Publiekrecht, Encyclopedie en Rechtsgeschiedenis van Tilburg Law School en werkzaam bij de kennisunit van de directie Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij maakt deel uit van de deelredactie van het NTB en is vaste docent aan de Academie voor Wetgeving en overheidsjuristen. Haar rechtenstudie voltooide ze aan de Universiteit van Amsterdam.


Inhoudsopgave

Hoofdstuk 1; Hoofdstuk 2; Hoofdstuk 3; Hoofdstuk 4; Hoofdstuk 5; Hoofdstuk 6; Hoofdstuk 7; Hoofdstuk 8; Summary; Literatuurlijst; Bijlage 1; Bijlage 2Details

  ISBN :9789462126992
  Auteur: 
  Uitgever :Boom uitgevers Den Haag
  Publicatiedatum :  12-07-2022
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :165 mm
  Breedte :240 mm
  Dikte :23 mm
  Gewicht :659 gr
  Status :Beschikbaar als print-on-demand
  Aantal pagina's :402
  Sleutelwoorden :  bestuur;bestuursprocesrecht;bestuursrecht;evidence-based;exceptieve toetsing;indringende toetsing;tegenmacht;trias politica;wetgeving