Boeken | Books | Bücher | Livres

Boekpresentatie Jaap van der Bent: Jack Kerouac op weg in Nederland en Vlaanderen

26
Januari

In 2022 was het honderd jaar geleden dat Jack Kerouac werd geboren, de Amerikaanse schrijver die aan de wieg stond van de Beat Generation en de levens van lezers over de hele wereld beïnvloedde – ook dat van Jaap van der Bent. In de jaren zestig raakte hij verslingerd aan Op weg, de Nederlandse vertaling van Kerouacs bekendste boek, On the road. Daarna las Van der Bent alles van Kerouac dat hij in handen kon krijgen. Op de universiteit kreeg hij later de kans om zijn doctoraalscriptie aan Kerouac te wijden en jarenlang een cursus over de Beat Generation te verzorgen.

Ter gelegenheid van Kerouacs honderdste verjaardag (in werkelijkheid werd hij maar zevenenveertig) leek het ons een goed idee om eens wat beter te kijken naar de manier waarop critici destijds op het werk van Kerouac reageerden en naar de invloed die hij op Nederlandse schrijvers had. Vooral dat laatste was eigenlijk nog nooit goed gedaan. Het resultaat is het door Van der Bent geschreven en samengestelde boek dat op 26 januari 2023 bij Boekhandel Roelants zijn Nijmeegse presentatie beleeft. Het heet Jack Kerouac op weg in Nederland en Vlaanderen en bevat, behalve een aantal hoofdstukken van Van der Bent, teksten van Nederlandse critici en door Kerouac beïnvloede schrijvers, van Joost Zwagerman en Auke Hulst tot Johnny van Doorn en Simon Vinkenoog, de man die de Beat Generation in Nederland bekend maakte. Het boek is geïllustreerd met een aantal door de auteur gemaakte foto’s.

Wij nodigen u graag uit voor de Nijmeegse presentatie van het boek in het souterrain van Boekhandel Roelants, Van Broekhuysenstraat 34, Nijmegen. Emeritus hoogleraar Amerikaanse letterkunde en Amerikanistiek Hans Bak zal het “eerste Nijmeegse exemplaar” in ontvangst nemen en een woordje spreken, net als Van der Bent. Of hij, zoals tijdens de presentatie van zijn Lehmann-biografie, weer gaat zingen, durft hij nog niet te beloven. Tijdens de presentatie wordt een glas wijn aangeboden en zal Kerouac zelf te horen zijn, helaas dus niet in levenden lijve.

Boekhandel Roelants hoort graag per email of telefonisch wie komen wil (partners welkom!). De gegevens zijn: roelants@roelants.nlof telefonisch: 024-3221734Graag onder vermelding van: ‘presentatie Van der Bent, 1 of 2’, met naam en liefst emailadres. 

Wij hopen u op 26 januari te zien. De inloop begint om 17.00 uur; de presentatie start om 17.15 uur en duurt, inclusief borrel-na, tot rond 19.00 uur.

Terug naar overzicht