Tote bag Nietzsche

ISBN
Filosofie tas - Nietzsche

Waarom nu juist deze draagtas? Het leek ons in de maand van de filosofie leuk een extra filosofisch tintje aan de boekhandel te geven. Deze totebag is naar ontwerp van Else van Walderveen en elke aankoop steunt de bevordering van de filosofie in Nederland via Stichting Centre Erasme. Uiteraard is de totebag geheel duurzaam en eerlijk geproduceerd; net als onze eigen Roelants-tassen. Geen wegwerpproduct dus, maar een om te koesteren.

Op deze draagtas staat een spreuk, ‘was mich nicht umbringt, macht mir stärker’. Over jouw dood, of eigenlijk wat er gebeurt als jij niet doodgaat door omstandigheden om je heen. Het is een tekst die afkomstig is van de filosoof en Friedrich Nietzsche (1844 – 1900) en komt uit de bundel Morgenrood (Morgenröte, 1881)

De uitspraak lijkt te verwijzen naar iets wat we vanzelfsprekend vinden. Maar dat komt vooral doordat we de uitspraak kennen via de popcultuur en het liedje van Kelly Clarkson: ‘what doesn’t kill me makes me stronger’.

Maar wanneer een uitspraak afkomstig is van Nietzsche, is niets wat het lijkt te zijn. Zo ook niet met deze uitspraak. Want hoewel het lijkt te gaan over de tegeltjeswijsheid dat je tegenslagen gewoon het hoofd moet bieden, gaat de les erachter toch iets dieper.

Volgens Nietszsche is ons bestaan te zien als een gevecht tussen ons zelf en invloeden van buiten die ons willen doden. Soms in letterlijke zin, maar vooral in overdrachtelijke zin. Dat laatste bijvoorbeeld doordat meningen van anderen onze mening overstemmen. Dat is enerzijds een probleem, maar anderzijds moeten die invloeden van buiten er ook wel zijn. Er moet iemand zijn die ons wil doden. Want wanneer dat het geval is, kunnen we goed ontdekken wie we zelf zijn. Hoe sterker de invloed van buiten, hoe meer we uitgedaagd worden een zelf te worden.

Wij vinden dit een inspirerende gedachte. Want het is een uitnodiging om te ontdekken wie we zijn door naar buiten te gaan. Door confrontaties op te zoeken met wat ons zou kunnen doden. Dat doen we door nieuwe dingen te proberen, andere mensen te ontmoeten en vreemde landen te bereizen. Daar ontdekken we ons zelf. Want wanneer ons eigen bestaan op het spel staat, wanneer we dreigen dood te gaan, dan pas ontdekken we wie we zelf zijn en dan worden we zelf ook echt sterker.

Een prikkelende gedachte om dagelijks bij de hand te hebben.

€ 22,00
Op voorraad
-
+
E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734