Poster Nietzsche

Auteur Else van Walderveen
ISBN
Filosofieposter Nietzsche

50 x 70cm | 135 grams papier | Voor alle nihilisten

Nu ook bij Roelants: prikkelende filosofen om aan de muur te hangen. Met om te beginnen een filosofische Friedrich Nietzsche-poster om over je gedachten te waken. Met de aankoop van deze toffe poster - naar ontwerp van Else van Walderveen - steunt u de verspreiding van filosofie in Nederland via Stichting Centre Erasme.

Waarom zou je Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844 – 1900) in je kamer hangen? Je kiest misschien voor de snor. De benige en sprekende gelaatstrekken. En voor de reputatie. Nietzsche is een bekende uit de wereldgeschiedenis. Iedereen kan wel iets van Nietzsche noemen. Dat hij God zou hebben doodverklaard en daarom gek werd. Dat hij ideeën had over een übermensch en dat de nazi’s die ideeën hebben overgenomen. En dat hij een filosofisch cultfiguur is. ‘Famous for being famous’, in dat opzicht een soort filosofische Kim Kardashian. 

Maar waarom zou je hem in je huis hangen? Waarom zou je dagelijks een keer een blik willen werpen op Nietzsche, wat zou hij je dan te zeggen kunnen hebben?

Het flauwe antwoord is dat iedereen zijn eigen Nietzsche kan hebben, naar het adagium dat Nietzsche zelf ooit formuleerde. De visie die wij in dit kunstwerk gestopt hebben gaat een paar stappen verder.

Wij denken niet dat je naar Nietzsche moet opkijken zoals mensen opkijken naar Jezus of Boeddha. Nietzsche is niet een soort heilige voor de atheïst, al was het maar omdat Nietzsche eigenlijk helemaal niet zo atheïstisch is als zijn uitspraak “God is Dood” doet vermoeden. In tegendeel. Je zou Nietzsche kunnen zien als iemand die tegen ons zegt dat we een poging moeten doen om het zelf uit te zoeken, zonder inmenging van God, maar die ook ziet hoe moeilijk dat is. Hoe snel en hoe graag we in plaats van de traditionele goden andere goden kiezen. Een triomfantelijk atheïsme, dat is het tegendeel van de boodschap van Nietzsche.

Wat dan wel en waarom moeten we hem in onze kamer hangen?

Omdat zijn filosofie een poging is ons te doordringen van het feit dat we ons bestaan ernstig moeten nemen. Niet in de zin van zwaar en moeilijk. Maar meer frivool of dionysisch zoals Nietzsche het zelf zou omschrijven. We moeten ons leven mooi leven. We moeten ons best doen voor ons leven. Want hoe we dat moeten doen en wat we moeten doen, dat wordt ons niet op een presenteerblaadje aangereikt. In die zin is God dood. Maar dat is ook niet zo erg.

De spanning van ons bestaan, het cachet ervan, dat is nu juist dat we het zelf moeten uitzoeken. Een ander kan niet voor ons leven. Een ander kan niet voor ons uitmaken wat een goed bestaan is, zelfs niet als we die ander God noemen. Het zijn van een mens, ons eigen bestaan, dat is een grote taak die we dagelijks zelf op ons nemen. Dat is moeilijk en vaak moeizaam, maar het is ook waarom we leven. We leven voor de spanning en het onbekende. Zou het allemaal vastliggen, dan is er niets meer om voor te leven.

En dat is waarom we Nietzsche in onze kamer moeten hebben. Als een dagelijkse herinnering dat er iets is om voor te leven.

Verkrijgbaar in oker-groen en oker-blauw

€ 20,00
Op voorraad
-
+
E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734