Ontmoet Paolo Cognetti: zondag 17 maart bij Boekhandel Roelants!

Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch: Boekpresentatie André Stufkens

08
December

De maandbladen uit de Très Riches Heures du duc de Berry behoren wereldwijd tot de bekendste miniaturen uit de middeleeuwen. Veel minder bekend is dat de kunstenaars hiervan uit Nijmegen komen. Zij zijn de eerste Noord-Nederlandse schilders van Europese allure. Spraakmakende tentoonstellingen in het Louvre, J. Paul Getty Museum, Metropolitan Museum of Art, Valkhof Museum en Rijksmuseum hebben hun roem vergroot.

Recent onderzoek heeft nieuwe inzichten opgeleverd waarvan vele voor het eerst in dit boek worden gepubliceerd. Met het visuele spektakel van tientallen hoogtepunten uit hun fenomenale oeuvre wordt het fascinerende verhaal van hun dramatische tijd en hun veelbewogen levens verteld. De ideale gids om hun kunst te verkennen. Bij deze boekpresentatie zal André Stufkens in gesprek gaan met Pieter Roelofs over het recente onderzoek en het belang van deze wereldberoemde miniaturen.

"De tere schoonheid van het werk van de Maelwael-Van Lymborchs raakt je recht in het hart. Het ouderwetse gevoel van open mond en doorleefde bewondering, weet u wel. Laaf u, beste lezer, even gulzig als de Bourgondiërs destijds aan die schoonheid. Die ligt gewoon voor het grijpen, in het Louvre, in Dijon, maar om te beginnen simpelweg op de volgende pagina’s. En omdat dit met veel liefde en zorg gemaakt”e boek u de juiste middeleeuwse context bezorgt kan dat esthetisch genot optimaal opbloeien." -Bart van Loo, schrijver De Bourgondiërs

André Stufkens is auteur en voorzitter Stichting Maelwael Van Lymborch Studies

Pieter Roelofs is hoofd beeldende kunst Rijksmuseum, conservator van o.a. exposities over de gebroeders Van Lymborch (Valkhof Museum, 2005), Johan Maelwael (Rijksmuseum, 2017) en Johannes Vermeer (Rijksmuseum, 2023), series editor van de Maelwael Van Lymborch Studies en bekend van TV met het Rembrandt Project en De nieuwe Vermeer, die het eerste exemplaar krijgt uitgereikt en in gesprek gaat over de kunst van de Maelwael-Van Lymborchs en opwindende toekomstplannen.

Het boek wordt op 8 december bij Boekhandel Roelants gepresenteerd. André Stufkens gaat daarbij in gesprek met Pieter Roelofs.

Aanmelden is gewenst, mail naar aanmeldboekpresentatie08122023@gmail.com om een plek te verzekeren.

Terug naar overzicht