30 jaar onafhankelijk in boeken

In gesprek met Marijke Schermer - In het oog

21
Mei

Dinsdagavond 21 mei ontvangen wij in de boekhandel roman- en toneelschrijver Marijke Schermer, voor een diepgravend gesprek over haar veelgeprezen roman 'In het oog'. Zij gaat daarbij in gesprek met u, de lezer, maar allereerst met haar gesprekspartner Ivan Borgstijn. Hij zal haar aan de tand voelen over boek, oeuvre en schrijverschap. Na afloop is er ruimte voor vragen, een drankje en een handtekening. U bent van harte welkom! 

In het oog
Op een dag krijgt Nicola geen geld meer voor haar bacterie-onderzoek, terwijl ze iets groots op het spoor denkt te zijn. Op min of meer hetzelfde moment wordt ze volkomen onverwacht verlaten door haar geliefde. Dat verlies brengt eerdere verliezen naar de oppervlakte en brengt tevens verloren verlangens bij haar terug. Op drift geraakt hervindt ze de vrijheid. Ze gaat onverstoorbaar door met het kweken van haar bacteriën in een hoek van het laboratorium, en onttrekt zich aan de blik van anderen. Het onderzoek kan een duwtje in de rug gebruiken, en dat duwtje geeft ze dan ook. Ze ontmoet Louis, een man van wie ze volkomen in de ban raakt. Ze bespioneert hem en dringt buiten zijn medeweten zijn huis binnen – een relatie ontluikt. Zowel met Louis als met de Leptotrichia animalis in haar laboratorium gaat Nicola haar goddelijke gang en lapt ze regels en normen aan haar laars. In het oog is een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft. Het is een roman over kijken en gezien worden, over bedrog, macht, machteloosheid en verantwoordelijkheid – in relaties en in het werkzame leven. En, bovenal, over de helende kracht van de liefde.

Marijke Schermer (1975) is roman- en toneelschrijver. Haar roman Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020. Haar werk werd onder meer vertaald in het Engels, Duits en Spaans. Voor de Van Oorschot-wandelreeks Terloops schreef zij in 2021 het wandelessay Gods wegen. Ze werkt aan de verfilming van haar roman Noodweer.

Toegang is gratis. Gelieve u aan te melden in de boekhandel of per mail.

Terug naar overzicht