Let's be reasonable and add an eighth day to the week that is devoted exclusively to reading.

De meergelaagde Curaçaose rechtsorde

Nederlands | 28-03-2023 | 231 pagina's

€ 65,00

   Te bestellen (langere levertijd)   Gratis bezorging vanaf € 25,-

   Retourneerbaar binnen 14 dagen


Korte beschrijving/Annotatie

Deze bundel bespreekt het Curaçaose rechtsstelsel.


Tekst achterflap

Het Curaçaose recht kan worden aangemerkt als een meergelaagd rechtsstelsel met een grote pluraliteit aan rechtsbronnen. Het recht van Curaçao wordt niet alleen gevormd door de eigen wetgeving en rechtspraak, maar ook door de regels opgenomen in internationale verdragen en regelgeving op Koninkrijksniveau, alsmede – tot op zekere hoogte – het Europese Unierecht. Daarnaast speelt in de Curaçaose rechtsorde ook het recht van de andere gebiedsdelen van het Koninkrijk der Nederlanden – Nederland, Aruba, Sint Maarten, BES-eilanden – een rol, met name via de beginselen van concordantie van wetgeving en concordantie van rechtspraak. Ten slotte is er ook nog de maatschappelijke werkelijkheid die het Curaçaose recht mede vormgeeft. Bij het vaststellen van hoe het geldend recht in Curaçao op een bepaald terrein concreet luidt, zal steeds rekening moeten worden gehouden met al deze ‘lagen’ en de wijze waarop zij onderling interacteren. Het moge duidelijk zijn dat dit geen eenvoudige opgave is. De meergelaagde Curaçaose rechtsorde bevat bijdragen waarin, steeds vanuit een specifiek rechtsgebied en onderwerp, de werking van de mechanismen die hier aan het werk zijn worden blootgelegd. De bundel poogt op die wijze het inzicht daarin te vergroten.


Biografie

Mr. dr. A.D. Marchena-Slot is hoofddocent strafrecht aan de University of Curaçao. Mr. dr. G.D. Rekwest is houder van de Jean Monnet Module European Integration in the Caribbean Region bij de University of Curaçao. Mr. dr. M. Snel is visiting lecturer privaatrecht en methodologie van de rechtswetenschap aan de University of Curaçao.


Inhoudsopgave

1 De meergelaagdheid van de omzetbelastingwetgeving van Curaçao benaderd vanuit het perspectief van het ondernemersbegrip; 2 Het primaat van de rechter; 3 Autonomie onder druk - EU-projecten en financieel toezicht op Caribisch Nederland; 4 Nederlandse en Curaçaose onroerende-zaakbelastingen Een verkenning naar wederzijdse legal transplants; 5 Fair taxation als internationaal gewoonterecht en de doorwerking ervan in de Curaçaose belastingwetgeving; 6 Autonomie van bestuurlijke organisatie in Curaçao; 7 Verkenning van handelsfacilitatie en douanerechtelijke instrumenten als stimuleringsmaatregelen voor de Curaçaose internationale handel; 8 Nederlandse private regelgeving en de Caribische autonome landen; 9 Concordantie in het Caribische belastingrecht; 10 Hoe de gelaagdheid van het omgevingsrecht van Curaçao niet tot betere bescherming heeft geleid; 11 Het VN-regime inzake terrorismebestrijding; Over de auteursDetails

  ISBN :9789462127616
  Uitgever :Boom uitgevers Den Haag
  Publicatiedatum :  28-03-2023
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :240 mm
  Breedte :170 mm
  Dikte :13 mm
  Gewicht :438 gr
  Status :Te bestellen (langere levertijd)
  Aantal pagina's :231
  Reeks :  SNAAR
  Sleutelwoorden :  autonomie;concordantiebeginsel