Boeken | Books | Bücher | Livres

Integriteit in de zakelijke advocatuur


Nederlands | 07-10-2022 | 323 pagina's

€ 58,00


   Te bestellen bij leverancier   Gratis bezorging vanaf € 25,-

   Retourneerbaar binnen 14 dagen


Korte beschrijving/Annotatie

Deze bundel wil de binnen de zakelijke advocatuur bestaande kennis over gedragsrecht, beroepsethiek en integriteit in kaart brengen, met als doel integriteitsversterking.


Tekst achterflap

De zakelijke advocatuur – niet te beperken tot Zuidas-kantoren – beslaat ongeveer een derde van de Nederlandse balie. Toch is er niet eerder een werk verschenen dat ziet op relevante integriteitsvragen zoals: Hoe om te gaan met een rechtspersoon als cliënt? Welke verantwoordelijkheden heeft een kantoor als werkgever? Hoe samenwerkingsverbanden met notarissen of fiscalisten vorm te geven? Wat kan wel en niet bij interne onderzoeken? Hoe om te gaan met grensoverschrijdend gedragsrecht? Deze bundel beoogt geen ethics washing, maar wil de binnen de zakelijke advocatuur bestaande kennis over gedragsrecht, beroepsethiek en integriteit in kaart brengen, met als doel integriteitsversterking. Ook hoopt de bundel bij te dragen aan de bredere discussie over (het toezicht op en de waarborging van) integriteit in de zakelijke advocatuur. Daartoe zijn hoofdstukken opgenomen die zien op meer algemene onderwerpen zoals inclusiviteit en diversiteit, vragen rondom social justice, integraal integriteitmanagement en de opleiding van stagiaires. De bijdragen zijn relevant voor iedere advocaat die werkzaam is of wil zijn in de zakelijke advocatuur, voor tuchtrechters, toezichthouders en geïnteresseerden.


Biografie

Jonathan Soeharno is advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek N.V. en hoogleraar Rechtspleging in rechtsfilosofisch perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is raadsheer-plaatsvervanger bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch, maakte deel uit van de commissie Loorbach en is lid van het Hof van Discipline. Emilie van Rijckevorsel-Teeuwen is advocaat bij Van Rijckevorsel Mencke en gespecialiseerd in het gedrags- en tuchtrecht en de beroepsaansprakelijkheid van advocaten en notarissen. Zij is hoofddocent beroepsethiek bij de beroepsopleiding van de NOvA en docent ethiek bij de Law Firm School. Zij was lange tijd lid van de Raad van Discipline Amsterdam en thans lid van de Raad van de Orde Amsterdam. Jan Loorbach is advocaat-adviseur bij NautaDutilh. Van 2010 tot en met 2013 was hij algemeen deken van de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook was hij voorzitter van de commissie Herijking Gedragsregels die in 2018 een voorstel voor herziene gedragsregels presenteerde.


Inhoudsopgave

1 Zakelijke advocatuur: een ontwikkelingsgeschiedenis; 2 Verdediging van het gerechtvaardigd belang van rechtspersonen in strafzaken; 3 Multidisciplinaire samenwerking in de praktijk; 4 Tegenstrijdig belang; 5 Tuchtrechtelijk kader interne onderzoeken; 6 Dilemma’s bij interne onderzoeken: wat kan wél en wat kan niet?; 7 ‘Spreken is zilver, zwijgen is goud?’ Over de reikwijdte van gedragsregel; 8 Geheimhouding en verschoningsrecht op het grote kantoor; 9 De rekening; 10 Derdengelden; 11 Proceskansinschatting ten behoeve van de jaarrekening; 12 De samenhang tussen Voda en Wwft; 13 Tuchtrechtelijke verantwoordelijkheid van bestuurders en kantoren – Individuele verantwoordelijkheid en de randvoorwaarden voor een goede dienstverlening; 14 Internationaal gedrags- en tuchtrecht voor advocaten; Maurice Mooibroek 15 Strafbare gedragingen en onwettige activiteiten; 16 De onafhankelijkheid van de in house advocaat; 17 Het advocatenkantoor als (goed) werkgever; 18 Zet het hek open; 19 Hoe woke mag een advocaat zijn? – Nieuwe dilemma’s voor de advocatuurlijke beroepsethiek; 20 Integriteitsmanagement in grote kantoren – handvatten voor een integrale aanpak; 21 Can ethics be taught? – Ofwel: is het zinvol in de Beroepsopleiding Advocaten aandacht te besteden aan ethiek?Details

  ISBN :9789462127210
  Uitgever :Boom uitgevers Den Haag
  Publicatiedatum :  07-10-2022
  Uitvoering :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :238 mm
  Breedte :165 mm
  Dikte :20 mm
  Gewicht :588 gr
  Status :Te bestellen bij leverancier
  Aantal pagina's :323
  Sleutelwoorden :  advocatenkantoor;beroepsethiek;corporate lawyer;diversiteit;ethics;ethiek;gedrag;gedragsregels;kernwaarden;ontwikkeling;praktijk;samenwerking;toezicht;tuchtrecht;verschoningsrecht;waarheidsplicht;zuidas