Nieuws

 1. Frans de Waal bij Zomergasten

  Frans de Waal bij Zomergasten

  Nu eieren in groten getale zijn weggegooid en het onderwerp van dierenleed is aangesneden, is het heuglijk nieuws dat primatoloog Frans de Waal 20 augustus zomergast is bij VPRO's Zomergasten. Met zijn onderzoek toonde De Waal aan dat dieren intelligenter zijn dan wij doorgaans denken en heroverweegt hij bovendien de relatie tussen mens en dier. De intrigerende vraag die hij hierbij stelt is pakkend samengevat met de titel van zijn meest recent verschenen boek: 'Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn?'. We zijn erg benieuwd hoe deze wetenschapper, die onlangs een eredoctoraat ontving van de Radboud Universiteit Nijmegen, de kijker van Zomergasten zal proberen mee te laten denken over deze vraag.

  Wellicht leest u zich graag in voor de aanvang de Zomergasten op 20 augustus. We hebben daarom een klein overzicht gemaakt van de boeken van Frans de Waal. Al de genoemde boeken zijn te bestellen via onze webshop en op voorraad in onze winkels:

  Zijn we slim genoeg om te weten hoe slim dieren zijn? (9789045028583) €24,99

  Chimpanseepolitiek (9789046705483) €10,-

  De aap in ons (9789046703977) €10,-

  Een tijd voor empathie (9789046705223) €10,-

  De bonobo en de 10 geboden (9789045030791) €12,50

  De aap en de sushimeester (9789025430733) €19,95


  Lees meer »
 2. Vandaag: onze ramsj in NRC Handelsblad

  Vandaag: onze ramsj in NRC Handelsblad

  Elke week bespreekt Sebastiaan Kort een van onze ramsj-titels. Vandaag Our House in the city: New Urban Homes and Architecture:

  ''Vaak staan in boeken over architectuur de grote projecten centraal, maar in dit boek draait het om het kleine(re), namelijk de inventieve, veelal door ruimtegebrek geboren woningarchitectuur in grote steden. Behalve inventief is die vaak ook uitbundig, zoals het zogeheten Lollipop House in het Koreaanse Giheung-gu. Deze en ongeveer veertig andere opmerkelijke ontwerpen worden in foto’s en plattegronden belicht.''

  Van €39.90 voor €14.95

  Lees meer »
 3. Ramsj NRC Week 30: Max Beckmann - Still Lifes

  Ramsj NRC Week 30: Max Beckmann - Still Lifes

  Sebastiaan Kort schreef in het NRC van 28 juli 2017 een korte recensie over Max Beckmann - The Still Lifes:

  ''Een onderbelicht onderdeel van de schilderkunst van Max Beckmann zijn de stillevens. Een paar jaar terug haalde een Hamburgs museum de schade in door hierover een expositie te organiseren, waarvan dit de mooie catalogus is. Met afbeeldingen van tientallen werken, waaronder het alleen qua naam fascinerende Türkenbundlilien (een stilleven met Turkse lelies) dat Beckmann maakte nadat hij zich definitief uit de voeten maakte uit nazi-Duitsland in 1937.''

  Van €49.95 voor €19.95

  Lees meer »
 4. NRC ramsj: Atelier Man ray

  NRC ramsj: Atelier Man ray

  Deze week schrijft Sebastiaan Kort in de ramsjrubriek van NRC Handelsblad over Atelier Man Ray. Unconcerned but not indifferent, een stevige catalogus met het oeuvre van de surrealistische schilder Man Ray.  Kort schrijft: "Met beeltenissen van Picasso, Giacometti, Stravinsky en van Man Ray zelf, die er, eerlijk is eerlijk, toch vaak een beetje als een stiekeme gluiperd op staat." Ray exposeerde een kleine tien jaar geleden in de Parijse Pinacothèque. (Franstalig) 

  Noriko Fuku & John P. Jacob: Atelier Man Ray. Paperback, La Fabrica van €49,50 voor €27,50 

  Lees meer »
 5. Roelants kijkt vooruit naar de geschiedenis

  Beste vrienden van Roelants,
  Je zit misschien in Frankrijk, België of aan de Nederlandse kust, maar toch wagen we het erop vooruit te blikken naar de herfst, al was het maar omdat het in oktober tijd is voor de Maand van de Geschiedenis. De geschiedenismaand staat dit jaar in het teken van geluk. In die periode wordt ook de Libris Geschiedenis Prijs bekend gemaakt. In deze nieuwsbrief gaan we in vogelvlucht door de genomineerde titels hen.

  Jacobs vlucht
  In Jacobs vlucht beschrijft de Amerikaanse historicus Craig Harline drie generaties van de familie Rolandus. Maak kennis met Jacob, één van de vertalers van de Staten Vertaling, en zijn kleinzoon, die zich op jonge leeftijd bekeert tot de Rooms-Katholieke kerk. U krijgt zodoende een mooie kijk in de late zestiende en vroege zeventiende eeuw. Jacobs vlucht roept de vraag op of de Nederlanden echt zo tolerant waren als veelal wordt beweerd. Lees meer over dit boek in een interessante bespreking van het Historisch Nieuwsblad.

  Scheffer - Renan - Psichari 
  De ondertitel luidt als volgt: 'Een Franse cultuur- en familiegeschiedenis, 1815-1914'. Een eeuw Franse geschiedenis aan de hand van een familie dus. Dat lijkt ons een geschikt recept voor een prachtig boek. We zijn niet de enigen die dat denken: we verkochten al veel exemplaren. Boeiend onderwerp, meeslepend geschreven, goed uitgegeven. Alleszins erg de moeite!
  Ook over dit boek heeft het Historisch Nieuwsblad een bespreking geschreven.

  Het leven van Johan Polak
  Johan Polak was onder meer uitgever, vertaler, mecenas, essayist en boekhandelaar. Als een rode draad doorheen zijn leven en werk liep Polaks liefde voor boeken. Van drama's uit zijn jeugd tot een complexe verhouding met Gerard Reve: in deze biografie leest u meer over het bewogen leven van Johan Polak (1928-1992).

  De overige genomineerden op een rij
  Lees meer »
 6. Aanbieding: Nijmegen in woord en beeld

  Aanbieding: Nijmegen in woord en beeld

  Beste vrienden van boekhandel Roelants,

  De Vierdaagseweek ligt alweer achter ons. Toch blijft Nijmegen even het middelpunt van de aandacht, in ieder geval in deze nieuwsbrief. We hebben een zestal afgeprijsde boeken met een schat aan informatie over en beeldmateriaal van Nijmegen vanaf de oudheid via de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw tot de actualiteit.


  20 eeuwen Nijmegen

  Wel zo eerlijk: elke eeuw een eigen hoofdstuk in dit mooi vormgegeven overzichtswerk van de Nijmeegse geschiedenis. Van Bataafse Opstand tot Biotex: het staat allemaal beschreven en geïllustreerd in 20 eeuwen Nijmegen van Paul van der Heijden.

  Paul van der Heijden - 20 eeuwen Nijmegen van €20,- voor €10,-


  Romeins Nijmegen

  De vraag naar de bloei en ondergang van het Romeinse Rijk blijft mensen boeien. Maar hoe is die bloei en ondergang terug te zien in Nederland? In dit boek bespreekt Paul van der Heijden de geschiedenis van Romeins Nijmegen, de plaats waar de Romeinen zich voor het eerst in Nederland vestigden. We zien een militaire zone veranderen in een heuse stad om daarna ten onder te gaan met de rest van het westelijke deel van het Romeinse Rijk. De ondertitel spreekt boekdelen: Luxe en Ondergang van Rome aan de Waal.

  Romeins Nijmegen: Luxe en Ondergang van Rome aan de Waal (9789089470218) van €19,95 voor €7,-


  Nijmegen '44 - '45: Oorlogsdagboek van Trees Schretlen

  Trees Schretlen (1926-2012) hield in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij in haar schoolagenda. De tiener groeide op aan de Holleweg en studeerde aan het meisjeslyceum. Vanaf september 1944, wanneer Operatie Market Garden een feit is, doet zij verslag van haar leven in een stad onder vuur. Zo schrijft ze op woensdag 20 september van dat jaar: "De hele nacht v. 8-6 u. doorgebracht in een schuilkelder in de bossen van de Waalheuvel! Tussen schreeuwende babies, slapende kinderen en treurende en pratende vaders en moeders. Meerdere van Nijmegen uit hun brandende en doorzeefde huizen gevlucht."

  Nijmegen '44-'45 - Oorlogsdagboek van Trees Schretlen. Aangrijpend verslag van een frontstad onder vuur. (9789089470676) van €12,50 voor €5,-


  Nijmegen: een fotografische impressie van George Burggraaff

  Of het nu gaat om Mariken van Nimwegen, de Haskoning, de Waalbrug, de Ooijpolder, de Cenakelkerk of het Valkhofpark: Burggraaff legde al deze Nimweegse symbolen en oorden vast op de gevoelige plaat. Zijn visuele staalkaart van de Waalstad wordt begeleid door teksten van Maarten-Jan Dongelmans.

  Nijmegen: een fotografische impressie van George Burggraaff. (9789089470652) van €20 voor €13,50

  Nijmegen in kleur

  En dan ligt er hier nog een ander prachtig fotoboek voor me, zij het uit een heel andere tijd. J.G.J. van Lith legde de tramlijn vast die naar Hees leidde. En wat te denken van de markt? 'Verboden tussen de uitstallingen rijwielen aan de hand mede te voeren', prijkt er op een waarschuwingsbord tussen al het koopwaar. En wat dacht u van het oude Plein '44, compleet met Kodak Films en de American Lunchroom?

  In een ander licht. Nijmegen 1950-1960 in kleurenfoto's van J.G.J. van Lith. (9077238026) van €29,95 voor €15,00

  Lees meer »
 7. Column Maarten Asscher: haalt het gedrukte boek het jaar 2084?

  Column Maarten Asscher: haalt het gedrukte boek het jaar 2084?

  De vandaag (27/7/2017) in het Financieele Dagblad verschenen column van Maarten Asscher, directeur van Athenaeum boekhandel, willen wij graag met u delen:

  Boek en tirannie

  Haalt de Sovjet-Unie 1984?, zo luidde de titel van het beroemde boek van de Russische dissident Andrej Amalrik uit 1969. Het antwoord dat de geschiedenis op die vraag heeft gegeven is formeel ‘ja’, maar in 1991 viel de Sovjet-Unie alsnog uiteen. De genadeloze profetie van Amalrik was een van de boeken die het einde van de Sovjet-tirannie dichterbij brachten.
  Dat is de politieke kracht van boeken, maar ondertussen is het voor velen de vraag of het gedrukte boek als cultuurverschijnsel zelf nog een echte toekomst heeft. Oftewel: haalt het boek 2084?
  Als je het aan een bankier vraagt, zal die ontkennend antwoorden, en plannen voor een nieuwe uitgeverij kunnen bij kredietverschaffers dan ook niet zo gemakkelijk meer op steun rekenen. Als je het aan een uitgever vraagt, zal die bevestigend antwoorden, niet zozeer op rationele gronden als wel op basis van het feit dat het zijn vak en zijn leven is om boeken te maken en dat er in zijn ogen altijd wel plaats zal blijven voor een fonds met werkelijk bijzondere boeken die er voordien nog niet waren.
  En als je het aan een schrijver vraagt, dan zal die in veel gevallen zijn schouders ophalen: het gedrukte boek is waar hij of zij van bestaat en het is moeilijk genoeg om daar een succes van te maken, dus hoe meer mensen moeite doen om lezers te motiveren, eventueel in de vorm van digitale versies, des te beter het is.
  Het lastigste antwoord laat zich door een boekhandelaar geven, het vak dat ik sinds 2004 uitoefen. Met zijn fysieke winkel is de boekhandelaar al eeuwenlang afhankelijk van de bloei van het gedrukte boek. Ook al houdt hij er in onze tijd een webwinkel op na, met alle gemaksvoordelen van dien voor de klant, toch blijft de boekhandelaar in veel gevallen verantwoordelijk voor de exploitatie van een of meer fysieke winkels, waar een steeds geactualiseerd assortiment wordt gepresenteerd, waar promotiemedewerkers evenementen organiseren en waar aan klanten dag in dag uit een zo aantrekkelijk en inspirerend mogelijke ervaring wordt geboden. Een commerciële vetpot is dat niet, maar dat geldt op veel plaatsen in de culturele industrie.

  Sinds een aantal decennia wordt het boekhandelsvak omringd door technologieoptimisten die ons voortdurend de dood van het gedrukte boek, het verval van het lezen en de overbodigheid van boekhandels aanzeggen. Eerst was het de film en daarna de televisie die het boek en de boekhandel zouden vervangen, vervolgens de boekenclubs, de DVD, de CDROM (weet u nog?), het luisterboek, het internet en laatstelijk het e-book en de e-reader. Wanneer je al die doemscenario’s bij elkaar optelt, had het boek intussen al tien keer dood moeten zijn en alle boekhandels in Nederland allang failliet.
  Het rare is: het gebeurt maar steeds niet. Over de eerste zes maanden van dit jaar steeg de algemene boekenomzet ten opzichte van vorig jaar weer met 1,6 % en het aantal verkooppunten van boeken in Nederland nam het afgelopen jaar toe van 1300 naar 1350.
  Het ziet ernaar uit dat het boek een soort onkruid is. Opgekomen in het midden van de vijftiende eeuw dankzij de even simpele als geraffineerde uitvinding van de boekdrukkunst, heeft het zich in de tussenliggende eeuwen zozeer over de wereld verspreid, dat het niet meer weg te krijgen valt.
  Sterker nog: het boek is een van de meest krachtige maatschappelijke en politieke instrumenten gebleken, ook in de strijd tegen onvrijheid, ongelijkheid en tirannie. Dat hebben Amalrik en de zijnen met hun werk als dissidenten wel bewezen.
  Het boek en de tirannie: het zijn twee uitersten op de schaal van menselijke beschaving. Het boek laat zich niet zomaar opzij zetten, de tirannie in Rusland helaas ook niet.

  Maarten Asscher is directeur van Athenaeum Boekhandel, schrijver en bestuurder van culturele instellingen. Instagram: @mwbasscher

  14 jul 17 Column Maarten Asscher Tekst Krant
  27-7-2017 Boek en tirannie | Het Financieele Dagblad
  https://fd.nl/opinie/1209848/boek-en-tirannie 2/3

  Lees meer »
 8. Het opbloeien van de vrije geest

  Het opbloeien van de vrije geest

  De Russische schilder Wassily Kandinsky creëerde niet alleen revolutionaire kunstwerken. Hij probeerde ook te schrijven over de nieuwe vormen waarin hij en zijn gelijkgestemden werkten. Dat verlangen bracht, allereerst, zijn kleine boekje Het geestelijke in de kunst voort. Kandinsky gaf daarin, ruwweg, een introductie van zijn algemene gedachten over kunst als authentieke expressie van onze emoties en associaties, en ook een opzetje voor een soort vorm- en kleurtheorie van de 20e eeuw.

  Het boekje landde in goede aarde, al snel na de publicatie in 1912 zou er een tweede druk verschijnen. In een nieuw woord vooraf uitte Kandinsky het verlangen om nog veel meer te schrijven over het geestelijke, over schilderen en over kunst in het algemeen. Daar is jammer genoeg nooit veel van gekomen – tot nu.

  Kunstenaar en trainer Loucas van den Berg en kunstdocent Hélène Jansen-Van Bavel kregen toegang tot de aantekeningen van Hans Hermann, een collega van Kandinsky, over meditatievormen die Kandinsky ontwikkelde voor de aspirant-kunstenaars die hij lesgaf. Deze methodiek hebben Van den Berg en Jansen-Van Bavel geprobeerd om toegankelijk te maken voor iedereen in Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest. Hun simpele uitleg en de manier waarop deze gedachten in de levensloop van Kandinsky worden geplaatst, maken dit een interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in zelf-expressie.

  Kandinsky, Wassily – Het geestelijke in de kunst – paperback – 150 blz. – €19,95
  Van den Berg, Loucas & Jansen-Van Bavel, Hélène – Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest – paperback – 192 blz. – €25

  We hebben voor nieuwsgierigen trouwens nog meer van Kandinsky in onze ramsj-kelder!

  Lees meer »
 9. Aanbieding: Neil MacGregor - Duitsland: Biografie van een natie

  Aanbieding: Neil MacGregor - Duitsland: Biografie van een natie

  Duitsland: Biografie van een natie van de Britse historicus Neil MacGregor is een prachtig geschreven en vormgegeven overzicht van ongeveer vijf eeuwen geschiedenis van Duitsland. Het boek opent met Betty, een portret van de hand van schilder Gerhard Richter. Betty kijkt weg van de camera en suggereert zodoende niet bezig te zijn met het hier en nu maar veeleer terug te kijken naar het verleden. Er is over gediscussieerd: is de foto te zien als symbool van de Duitse identiteit? Ik laat dat nu even in het midden. Belangrijker is dat de foto in ieder geval kan gezien worden als exemplarisch voor het boek. In Duitsland: biografie van een natie wordt immers teruggekeken op het verleden van Duitsland. En als er een lijn gezocht moet worden in de bijzonder rijke geschiedenis van het Duitstalige gebied, is de neiging en noodzaak terug te kijken naar het eigen verleden een goed handvat.

  Om dat te begrijpen, hoeven we maar naar de titel te kijken, die spreekt over een ‘natie’. Gedurende het grootste gedeelte van de vijfhonderd jaar die in dit boek worden besproken, bestond het Duitstalige gebied uit een groot aantal kleine politieke entiteiten. Om tot de natie te komen, bespreekt het boek de gestage eenwordingsgeschiedenis van de Duitstalige gebieden. Een belangrijke factor in het proces van samenklontering, is het in toenemende mate bespreken van de gezamenlijke geschiedenis. Maar ook na de eenwording is het verleden een belangrijk thema gebleven voor Duitsland. Er moet immers een omgang gevonden worden met het oorlogsverleden van het land. Bindmiddel of schuldverwerking: de kijk op het verleden vormt een belangrijke pijler van het verleden van Duitsland.

  Over zowel het belang van het verleden voor politieke eenwording als de algemene doorwerking van het verleden zou ik nog een poos lang kunnen schrijven; het heeft mijn bijzondere interesse. Maar daarmee zou ik het boek tekort doen. Hoewel het een belangrijk onderdeel vormt, bespreekt Duitsland: Biografie van een natie meer dan de Duitse manier van omgang met het verleden. Het is een breed opgezet overzicht van ijkpunten uit het Duitse verleden, van Karel de Grote tot de Volkswagen Kever. MacGregor schrijft meeslepend en het verhaal is doorspekt van citaten en historische fragmenten. Dat in combinatie met het overweldigende aantal illustraties maakt dat de geschiedenis van Duitsland werkelijk een gezicht krijgt. Een prachtige manier om ook het huidige Duitsland beter te leren begrijpen.

  Duitsland: Biografie van een natie is afgeprijsd van €39.95 voor €20.- 

  Gerhard Richter Betty

  Lees meer »
 10. Vandaag: onze ramsj in NRC Handelsblad

  Vandaag: onze ramsj in NRC Handelsblad

  De lezers van het NRC vinden vanavond weer een mooi ramsjboekje in de rubriek van Sebastiaan Kort: Karl Schmidt-Rottluff: Die Berliner Jahre 1946-1976. 'De expressionist Karl Smchidt-Rottluff (1884-1976) was een van de oprichters van kunstenaarsgroep Die Brücke,' vertelt Kort. Zijn werk werd door het 'nazi-regime in de ban gedaan' als “ontaarde kunst” – iets dat juist onze interesse weer wekt, natuurlijk. Wat schilderde Schmidt-Rottluff dat de nazi's er bang van waren?

  'In deze catalgous', gaat Kort verder, 'staan de laatste drie decennia van zijn carrière centraal'. Schmidt-Rottluff ontwikkelt zich meer dan andere leden van de Brücke-kliek tot een abstracte kunstenaar. Deze kleine catalogus omvat zo'n zeventige kleurenafbeeldingen van het laatste werk van de kunstenaar, begeleid door een Duitstalige tekst. Bestel het nu voor maar €10 i.p.v. €29,90.

  Karl Schmidt-Rottluff / Die Berliner Jahre 1946 – 1976 (9783777428352), Brücke-Museum Berlin, van €29,90 voor €10

  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273