Nieuws

 1. Een klein wit pannenkoekje

  Een klein wit pannenkoekje

  Vanaf nu verkrijgbaar: Een klein wit pannenkoekje. - Over Willem Grossouw, de dames D en Gerard Reve

  Over het boekje:

  Is Gerard Reve bij professor Grossouw, de bij de Nijmeegse tantes van Gijsbest Dijker inwonende priester-theoloog, op bezoek geweest?
  Over Willem Grossouw, die met Reve correspondeerde, is weinig bekend. De brieven die Reve aan Grossouw schreef, gaan onder meer over het Ezelproces en de vertaling van het Nieuwe Testament. Ze zijn, van voetnoten voorzien, opgenomen in het boek 'Brieven aan geschoolde arbeiders'.
  Maar waar zijn de brieven van Grossouw gebleven? Wat schreef hij terug? Informeerde hij Reve, die katholiek werd, over het beëindigen van zijn priesterschap en zijn voorgenomen huwelijk met de dertig jaar jongere Will Holland?
  De 'rampjaren', de titel van het tweede deel van de Reve-biografie van Nop Maas, lijkt ook van toepassing op het laatste deel van het leven van Grossouw.
  Is er over deze bijzondere vriendschap meer informatie te vinden in Grossouws autobiografie 'Alles is van u' en in het archief van het Katholiek Documentatie Centrun van de Radboud Universiteit?

  Verkrijgbaar voor €15,00

  U kunt het boekje hier bestellen.

  Lees meer »
 2. Nu verkrijgbaar: Bert Ummelen - Melancholia

  Nu verkrijgbaar: Bert Ummelen - Melancholia

  Officieel vanaf vandaag verkrijgbaar: de verhalenbundel 'Melancholia', van Bert Ummelen.

  Over 'Melancholia':

  ‘Dit was nooit de bedoeling. Ik begon de verhalen te schrijven om mezelf wat af te leiden van de zorgen en het ongerief waar het leven van een kankerpatiënt nu eenmaal vol mee zit. […] Of ik de leesclubvriend die me overhaalde over publicatie na te gaan denken daarvoor dankbaar moet zijn, maakt u maar uit.’

  En zo verdwijnt meneer Castelein. Een stipje aan de horizon is hij en dan ook dat niet meer. Een hachelijk avontuur, hij kent de zee immers slechts als metafoor. Maar wat maakt het uit? Voor wie de wereld een plek van anderen is geworden, lonkt het welkom van de verte. En vroeger of later zal hij derwaarts gaan.

  Het boekje kost €15,00 en is verkrijgbaar in de winkel en op onze website.

  Lees meer »
 3. Boeken zonder afspraak!

  Boeken zonder afspraak!

  Vanaf woensdag 28 april is de boekhandel weer geheel geopend, zónder afspraak. Ook wel: boeken zonder afspraak. Wij zijn ontzettend blij dat we weer richting het oude normaal gaan, waarbij ongestoord struinen door de boeken mogelijk is. We houden voorlopig een maximum van 6 mensen tegelijk in de boekhandel aan, zodat ieder zonder zorgen kan rondneuzen. Gelieve dus bij het binnenkomen op het aantal mensen in de winkel!

  Een paar afspraken blijven, zoals bekend van belang:

  • Houd altijd 1,5 meter afstand met mede-boekaniers en uw boekverkopers;
  • Draag ten alle tijden een mondkapje in de boekhandel;
  • Blijf gezond of blijf thuis;
  • Lees ten minste 1 van de 3 boeken die u koopt geheel uit!

  Wij hebben er zin in; u vast ook! Voor alle liefhebbers hebben we een heerlijk aanbod aan boeken liggen, en dat belooft met héél veel te verschijnen boeken aangevuld te worden.

  Lees meer »
 4. Maand van de filosofie 2021

  Maand van de filosofie 2021

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  De natuur was hier. Of is die er nog steeds? Zijn wij mensen zelf natuur? Of is dat voorbehouden aan (de rest van?) het dierenrijk? Dat zijn de eerste vragen die bij mij opkomen bij het thema van de Maand van de Filosofie 2021. April is de maand waarin wij ons mogen verdiepen in de filosofische vragen van het leven - hoewel dat ook in andere maanden is toegestaan. 
   
  In onze boekhandel gaven we de Maand van de Filosofie reeds een vroege start met ons interview met Paul van Tongeren, Denker des Vaderlands, wat nu ook integraal terug is te kijken op ons eigen YouTube-kanaal. Andere activiteiten die op de rol staan in ons land: de uitreiking van de Socratesbeker, een lezing met essay-schrijfster Eva Meijer, een lezing met René ten Bos, enzovoorts. Elk nadeel heb zijn voordeel: doordat alle evenementen fysiek niet plaats kunnen vinden is alles online. Wat betekent dat u zonder fysieke restricties mee kunt genieten van wat de maand van de filosofie te bieden heeft!

  Wat heeft de Maand van de Filosofie u nog meer te bieden op boekengebied? Wij hebben hieronder e.e.a. op een rijtje gezet!

  Met nadenkende groet,
  Julius
   

  MAAND VAN DE FILOSOFIE 2021

  DE NATUUR WAS HIER
  Soorten sterven uit, de grond verdroogt, bossen staan in brand. Dankzij de mens, die de natuur wilde bedwingen, verdwijnt de natuur in een rap tempo. Filosofen noemen het tijdperk waarin we leven het Antropoceen, omdat de mens overal op, om en in de aarde zijn sporen heeft achtergelaten. De menselijke soort, zelf deel van de natuur, overwoekert de aarde.   

  ‘De natuur was hier’ denkt de meeuw als hij een ballon inslikt die op een vis leek. ‘De natuur was hier’ roept de orang-oetan als de zagers hem uit het oerwoud verjagen. ‘De natuur was hier’ denken op hun beurt miljarden mensen als een virus een groot aantal soortgenoten de dood in drijft. ‘De natuur was hier’ fluistert de woestijn die door irrigatie één grote oase is geworden. En ook de boer wiens schapen door de wolf zijn doodgebeten, denkt ‘De natuur was hier’.   

  Maar wat is de natuur in deze voorbeelden? Is ‘de natuur’ aan het verdwijnen? Of slaat deze als een dief in de nacht heimelijk met volle kracht terug (‘De Natuur was hier!’)? Wat is het verschil tussen de menselijke en niet-menselijke natuur, tussen ‘cultuur’ en ‘natuur’? Bestaat dat verschil wel, of heeft het nooit bestaan? Verdient de mens een aparte status ten opzichte van andere soorten en natuurverschijnselen? Of is het leven van een boom, dier of rivier net zo belangrijk als het leven van een mens?   

  Dat zet natuurlijk aan tot denken. In de Maand van de Filosofie 2021. 

  ESSAY & KINDERBOEK

  Eva Meijer

  Vuurduin, aantekeningen bij een wereld die verdwijnt

  Essay voor de Maand van de Filosofie 

  Ik kan de zeepokken niet vinden. Het is een warme zaterdagnamiddag in september, ik ben net aangekomen op het eiland en loop langs het water in de haven. Ik ben hier bijna twintig jaar niet geweest.

  De natuur verdwijnt. Diersoorten sterven uit, ecosystemen gaan eraan, de permafrost smelt, onze winters worden herfst. Maar wat is de natuur eigenlijk? En is het denken over een natuur die losstaat van de mens niet juist de oorzaak van veel van onze problemen, zoals de klimaatcrisis en de coronapandemie?

  In het essay Vuurduin gaat Eva Meijer een week naar Vlieland. Het ecosysteem van de Wadden staat onder druk, maar er liggen ook delen van haar eigen geschiedenis op het eiland, tijd die nooit meer terugkomt. Met behulp van schrijvers, filosofen, kunstenaars en hond Doris gaat Meijer op zoek naar wat er nu precies verdwijnt en wat we ertegenover kunnen zetten.

  €  4,99
  Bibi Dumon Tak

  De eik was hier

  Kinderboek voor de Maand van de Filosofie

  In de middenberm van de A58 bij Ulvenhout staat een zomereik. Hij staat er al 180 jaar en is misschien wel de bekendste boom van Nederland. Liefkozend wordt hij de ‘troeteleik’ genoemd en in 2018 werd hij verkozen tot boom van het jaar.

  De eik kwam tot wasdom op een 19e-eeuws landgoed met een groot landschapspark eromheen. Prins Bernhard woonde er korte tijd en ook koningin Wilhelmina. Maar met de aanleg van de A58 veranderde alles.

  Alle eiken werden gekapt, alleen die ene eik mocht blijven staan. Nu razen er dagelijks duizenden auto’s langs hem heen. En het worden er steeds meer. Daarom moet de eik wijken voor extra asfalt. Wat dat betekent vertelt de eik aan zijn beste vriend de gaai die hem dagelijks bezoekt.

  € 9,99

  SOCRATESBEKER 2021

  De Socratesbeker wordt ieder jaar uitgereikt aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. De  jury selecteerde vijf boeken die kans maken op de prijs voor het beste filosofieboek van 2020. De Socratesbeker wordt aanstaande vrijdag uitgereikt aan één van de vijf onderstaande genomineerden.

  Vorig jaar won voor het eerst een Vlaamse filosoof de Socratesbeker. Op zondagavond 21 juni 2020 maakte de jury bekend: Donald Loose met zijn boek Over vriendschap - de praktische filosofie van Kant de Socratesbeker 2020 won. 

  De kundige jury bestaat dit jaar uit Bastiaan Rijpkema (Universiteit Leiden), Paul Cobben (emeritus-hoogleraar Universiteit van Tilburg), Mariska Jansen (journalist), Marnix Verplancke (journalist De Morgen en Knack) en Rosan Hollak (journalist NRC Handelsblad). 

  De genomineerden zijn:
  Tinneke Beeckman
  Waarom zou je Machiavelli (1469-1527) lezen – de term ‘machiavellisme’ staat toch voor manipulatie, bedrog en machtshonger? Dat dacht Tinneke Beeckman ook. Maar dankzij Spinoza ontdekte ze een andere Machiavelli: een geniale politieke denker uit de renaissance en passionele liefhebber van vrijheid. Machiavelli is bij uitstek een denker voor een wereld in crisis. En zijn denken getuigt van een aanstekelijk lef om ideeën te lanceren én om te handelen. Beeckman bespreekt Machiavelli’s originele inzichten: politiek draait om conflict, noodzaak en tegenslag brengen het beste in jezelf naar boven en politieke deugdzaamheid verschilt van de klassieke moraal. Machiavelli hield leiders en burgers een spiegel voor: wat betekenen macht, gezag en burgerschap? En wanneer leef je echt in vrijheid? Beeckman bespreekt deze vragen en inzichten nauwgezet en betrekt ze op de actualiteit. In dit uitdagende boek voert Beeckman de lezer niet alleen naar het hart van Machiavelli’s denken, ze laat ook zien dat Machiavelli’s werken een rijke schatkamer zijn vol wijze, scherpe en helder geformuleerde inzichten die van groot belang zijn voor burgers van nu.

  € 24,90
  Bestel nu > >
  Miriam Rasch
  Is de wereld in data te vatten? Dataïsme is het geloof dat alles te vertalen is in data. Data leggen de wereld vast en maken haar beheersbaar. Maar voor wie en met welk doel? Ethische dilemma’s rondom data worden vaak gereduceerd tot zaken als privacy en regulering, terwijl de onderliggende aannames van het dataïsme zelden ter discussie staan. Is de mens echt als algoritme te begrijpen? Wat gebeurt er met de dingen die niet in data te vatten zijn? En waarom wordt de dataïstische toekomst voorgesteld als onvermijdelijk?

  Tegenover het ideaal van een geautomatiseerde wereld die ons gevangenhoudt in een onzichtbaar net, stelt Miriam Rasch een herwaardering van frictie. Frictie is een geduchte strategie van hen die strijden voor emancipatie of zich teweerstellen tegen de eis van transparantie en constante communicatie. Rasch opent de weg naar ‘de-automatisering’ als mogelijkheid om woorden en dingen weer als nieuw te laten schijnen. Hoe kunnen we in dataïstische tijden ons eigen verhaal blijven vertellen?

  € 22,99

  Honderd jaar geleden werd de Britse filosofe Iris Murdoch geboren (1919–1999). Ze is vooral bekend als romanschrijfster. Met haar boek 'De zee, de zee' won ze de prestigieuze Booker Prize in 1978. In Nederland en België is haar filosofisch werk weinig bekend. Met dit boek wil filosofe Katrien Schaubroeck daar verandering in brengen. Het innerlijke leven van de mens lag Murdoch nauw aan het hart. ‘Het is niet stil en duister binnenin’, schreef ze. Ze verweet haar collega-filosofen dat zij de ziel hadden kapotgemaakt en vervangen door het ego. Met haar opmerkzame inzichten gaf ze een scherpe kritiek op eigentijdse filosofen, zoals de existentialisten. Ze legde ze de focus van de moraalfilosofie opnieuw op de innerlijke wereld. Morele groei toont zich niet in hoe mensen handelen, maar in hoe ze denken, zien en voelen. Schaubroeck laat zien hoe het werk van Murdoch niet alleen uitnodigt om op een andere manier te kijken naar ethiek, maar ook naar de filosofie van de liefde.
   
  Katrien Schaubroeck is filosofe. Ze doceert ethiek en hedendaagse analytische wijsbegeerte aan de Universiteit Antwerpen.

  € 13,99
  Marjan Slob
  De lege hemel van Marjan Slob, een van Nederlands interessantste filosofen, gaat over een groter wordend maatschappelijk probleem: eenzaamheid. Voor de lezers van Stine Jensen en Daan Roovers.

  De lege hemel van Marjan Slob is een kleine filosofie van de eenzaamheid. Genomineerd voor Beste Spirituele Boek 2021
  en op de shortlist van de Socratesbeker. 

  Het woord ‘eenzaamheid’ zingt rond. Bezorgde beleidsmakers nemen maatregelen om de eenzaamheid onder geïsoleerde hoogbejaarden en gamende jongeren te ‘bestrijden’. Het begrip zelf wordt echter maar weinig onderzocht. 

  In De lege hemel doet filosoof Marjan Slob dat wel. Ze presenteert ‘eenzaamheid’ als het droevige gevoel dat je krijgt wanneer je een tekort aan verbondenheid ervaart. Slob ziet eenzaamheid echter ook als een verschijnsel dat belangrijke menselijke talenten aan het licht brengt. Wanneer je eenzaam bent, lijd je immers aan wat er níét is, en dat getuigt van zelfreflectie en voorstellingsvermogen. 

  Met lichte toets bespreekt Slob grote denkers als Blaise Pascal, Daniel Dennett en Simone de Beauvoir. Inzichten in de menselijke conditie vult zij aan met voorbeelden uit romans, films en popliedjes. Heel precies legt ze verrassende verbanden tussen eenzaamheid, podiumvrees, maskers, selfies, ruimtereizen en getut op dames-wc's. Met David Bowie als gids die weet hoe je kunt spelen met je onvermijdelijke verlorenheid.

  € 20,99
  Bestel nu > >
  Ruud Welten
  Verfrissende, actuele kijk op Simone de Beauvoir, een van de meest besproken denkers van dit moment. Simone de Beauvoir is terug van weggeweest. In De tweede sekse (1949) legde ze de zo vanzelfsprekend heersende masculiniteit van de westerse cultuur bloot. Het vuistdikke boek werd vooral door vrouwen gelezen en daarna gebruikt om mannen mee om de oren te slaan. Wordt het niet eens tijd dat ook mannen deze twintigste-eeuwse klassieker gaan lezen? De systematische achterstelling van vrouwen is immers een probleem van de hele westerse samenleving, en niet alleen van vrouwen. Wie is er bang voor Simone de Beauvoir? biedt een verfrissende, actuele kijk op Simone de Beauvoir, vanuit een mannelijk perspectief. Ruud Welten gaat in op vaak onverwachte en nog onontgonnen aandachtsgebieden in het denken van De Beauvoir. Naast feminisme en existentialisme komen ook psychoanalyse en literatuur aan bod, en naast de achterstelling van vrouwen ook religiositeit, liefde en seksualiteit. In het concluderende hoofdstuk wordt de vraag gesteld waarom, ondanks vrouwenquota en diversiteitsbeleid, de ongelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen tot op de dag van vandaag blijft voortbestaan.

  € 22,50

  MEER NADENKWERK

  Ramsey Nasr

  De fundamenten


  Ramsey Nasr maakt de balans op van een land in coronatijd

  Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. 
  De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast. In een uiterst persoonlijk en tegelijk rationeel betoog ontleedt Nasr de corona- en klimaatcrisis als twee rampen die wezenlijk met elkaar verbonden zijn. Stap voor stap bevraagt hij onze gehele westerse manier van leven. Aan de hand van kunstenaars als Boccaccio, Rilke en Van Gogh houdt Nasr een pleidooi om onze plek op aarde en ons idee van geluk radicaal te herzien, niet als zweverig ideaal, maar puur uit lijfsbehoud. 
  De fundamenten is daarmee naast een indringende hartenkreet een politieke oproep tot opstand. Tegenover de chaos van deze tijd plaatst Nasr een urgent maar hoopvol geluid voor een land en wereld in crisis.

  In herdruk - vanaf dinsdag weer in de boekhandel
  € 16,99
  John Berger

  Waarom naar dieren kijken


  John Bergers essay 'Waarom naar dieren' kijken is intussen dé mijlpaal en een van de meest geciteerde bronnen als het om onze verhouding met dieren gaat. Wie het essay leest, zal dat onmiddellijk begrijpen. Berger schetst op indrukwekkende manier onze verhouding met dieren door de eeuwen heen. Van de eerste grottekeningen waarin dieren werden afgebeeld tot de gekooide beesten in een dierentuin. Het illustreert een snel veranderende verhouding tussen mens en dier, van respect tot geweld en macht.

  Wat fascineert ons aan dieren, waarom zijn wij vaak bang voor hen, en waarom is een leven zonder beesten niet voorstelbaar? Waarom is ons respect voor dieren – als totem, als buit, als rijkdom der schepping– in de twintigste eeuw zo dramatisch veranderd? Berger ziet dit proces als een verlies van onze evenwichtige verhouding met de natuur. Het beest in de kooi is een monument van zijn eigen verdwijnen geworden.

  John Berger, een van de grootste schrijvers van nu, is in staat meesterlijk te verwoorden hoe de dingen er uitzien, ruiken en voelen. Niemand kan de vlucht van een zwaluw, het apentheater in de dierentuin of een schilderij van een beest zo beschrijven als hij. Hij is erin geslaagd onze blik op dieren een verborgen betekenis (terug) te geven.

  € 12,99
  Frank Meester & Aline D'Haese

  De zijkant van de filosofie


  Sprankelend twistgesprek over de rol van vrouwen in de geschiedenis van de filosofie. Iedereen kent Socrates, Kant en Nietzsche. Maar hoe zit het met Theano, Porete, Cereta en Salomé? Ken je die? Of denk je bij die namen eerder aan exotische gerechten dan aan beroemde filosofen? Als dat zo is, dan ben je geen uitzondering. Filosofie is lang voorgesteld als een mannending, terwijl vrouwen toch ook vanaf het prilste begin van de mensheid filosoferen. In dit boek gaan Aline D’Haese en Frank Meester samen de strijd aan om het vrouwelijke denken over het voetlicht te brengen. In een sprankelende en luisterrijke dialoog nemen ze de lezer mee door de geschiedenis van de vrouwelijke filosofie. Vrouwen kunnen niet denken? Wat een onzin. Ze filosoferen misschien wel beter dan mannen.

  € 22,50

  DENKER DES VADERLANDS

  Nu ook terug te kijken op ons eigen YouTube-kanaal: het interview van Paul van Tongeren door Marc van Dijk. Georganiseerd door Roelants in samenwerking met Arthouse Lux. Aanrader!
  Marc van Dijk / Paul van Tongeren

  ‘Ons denken wordt uitgedaagd door het grootste wonder dat er is: dat er betekenis bestaat. Dat wij niet anders kunnen dan betekenis zien, horen, voelen, ruiken, kennen. Die betekenis is er niet zonder ons. Wat zou er überhaupt kunnen zijn zonder ons?’ Paul van Tongeren Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te volgen. Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan het geluk, de leegte en het wonder.

  € 15,-
  Paul van Tongeren
  Een toegankelijke, maar diepgravende verkenning van een thema dat ons allen raakt: vriendschap. Filosofie heeft de pretentie te spreken over wat iedereen aangaat. In die zin behandelt ze de meest concrete en alledaagse zaken. Met dit in het achterhoofd onderwerpt filosoof Paul van Tongeren het thema vriendschap aan een filosofische analyse. Hij laat zien wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van grote denkers als Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Montaigne, Kant en Nietzsche. De geschiedenis van de wijsbegeerte kent veel lofredes op de vriendschap. Daarbij wordt wel telkens benadrukt dat de feitelijke praktijk van de vriendschap niet altijd even gemakkelijk is: niet alle vriendschap is volmaakt. Filosofen onderscheiden verschillende soorten van vriendschap, proberen te bepalen wat echte vriendschap is en hoe je die kunt verwerven. Door die poging dreigt de vriendschap echter zo geïdealiseerd te worden dat ze zich steeds verder van de levende werkelijkheid verwijdert – totdat alleen de dode vriend nog een echte vriend kan zijn. Aan de hand van enkele grote teksten uit de westerse filosofie zoekt Van Tongeren naar kenmerken van echte vriendschap die tussen doodgewone vrienden reëel kan bestaan. 

  Verschijnt 20 mei a.s.
  € 20,-
  Lees meer »
 5. Kijk hier het interview met Paul van Tongeren terug

  Kijk hier het interview met Paul van Tongeren terug

  Op 25 maart is journalist en kunstenaar Marc van Dijk (schrijft o.a. over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine) in gesprek geweest met de nieuwe Denker des Vaderlands, onder andere over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. En uiteraard over het kersverse Denkerschap. 

  U heeft de mogelijkheid om dit gesprek terug te kijken via deze link.

  Veel plezier!

  Lees meer »
 6. Paul van Tongeren is de Denker des Vaderlands

  Paul van Tongeren is de Denker des Vaderlands

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  We moesten het langer stil houden dan ons lief was, maar vandaag mogen we het zeggen! Paul van Tongeren is de komende twee jaren de Denker des Vaderlands. Het is onze grote eer ook de primeur te hebben: het eerste publieke optreden van de Denker des Vaderlands is een interview bij Roelants.

  Journalist en kunstenaar Marc van Dijk (schrijft o.a. over filosofie voor Trouw en Filosofie Magazine) gaat op donderdag 25 maart in gesprek met de nieuwe Denker des Vaderlands, onder andere over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. En uiteraard over het kersverse Denkerschap. 

  Wij houden dit interview op locatie van en in samenwerking met cultuurpodium Lux Nijmegen. Hoewel wij graag een zaal hadden willen vullen - hetgeen helaas nog niet mogelijk is - hebben wij toch een fijne invulling kunnen vinden: een professioneel geproduceerde livestream. Deze is gratis en zonder verdere aanmelding te volgen via onderstaande link.

  Wij hopen u in grote getale te mogen ontvangen. Aan het eind van de uitzending en wellicht ook tussendoor zal ruimte voor vragen vanuit het digitale publiek. Na afloop van de uitzending zal het interview ook terug te kijken zijn op onze eigen website.

  Paul van Tongeren geïnterviewd door Marc van Dijk
  Donderdag 25 maart 17.00 - 18.30
  Live te zien via https://vimeo.com/524160512

  Wij zien u graag daar. Tot dan!
  Julius & Wouter

  NIEUW BOEK
   DENKER DES VADERLANDS

  Marc van Dijk - Het wonder der betekenis

  Op zoek naar geluk en wijsheid met Paul van Tongeren

  ‘Ons denken wordt uitgedaagd door het grootste wonder dat er is: dat er betekenis bestaat. Dat wij niet anders kunnen dan betekenis zien, horen, voelen, ruiken, kennen. Die betekenis is er niet zonder ons. Wat zou er überhaupt kunnen zijn zonder ons?’

  Denker des Vaderlands Paul van Tongeren is iemand aan wie je eindeloos vragen wilt blijven stellen. Zijn antwoorden zetten je onbevangen aan het denken. Van Tongeren is een ideale gespreksgenoot: uitdagend, meeslepend en altijd goed te volgen. 

  Journalist Marc van Dijk reisde met hem mee naar Kreta, waar de filosoof een cursus gaf over geluk bij Aristoteles. Hij interviewde Van Tongeren over filosofie, geloof, verwondering en dankbaarheid. Hoe kan de 21ste-eeuwse mens leven, verdeeld tussen de orde van Aristoteles en de chaos van Nietzsche? Een reisverslag gewijd aan het geluk, de leegte en het wonder.

  40 gesigneerde exemplaren beschikbaar.
  € 14,90
  Doodgewone vrienden

  Nadenken over vriendschap

  Toegankelijke, maar diepgravende verkenning van een thema dat ons allen raakt: vriendschap. Filosofie heeft de pretentie te spreken over wat iedereen aangaat. In die zin behandelt ze de meest concrete en alledaagse zaken. Met dit in het achterhoofd onderwerpt filosoof Paul van Tongeren het thema vriendschap aan een filosofische analyse. Hij laat zien wat wij voor de dagelijkse praktijk van de vriendschap kunnen leren van grote denkers als Plato, Aristoteles, Cicero, Augustinus, Montaigne, Kant en Nietzsche. De geschiedenis van de wijsbegeerte kent veel lofredes op de vriendschap. Daarbij wordt wel telkens benadrukt dat de feitelijke praktijk van de vriendschap niet altijd even gemakkelijk is: niet alle vriendschap is volmaakt. Filosofen onderscheiden verschillende soorten van vriendschap, proberen te bepalen wat echte vriendschap is en hoe je die kunt verwerven. Door die poging dreigt de vriendschap echter zo geïdealiseerd te worden dat ze zich steeds verder van de levende werkelijkheid verwijdert – totdat alleen de dode vriend nog een echte vriend kan zijn. Aan de hand van enkele grote teksten uit de westerse filosofie zoekt Van Tongeren naar kenmerken van echte vriendschap die tussen doodgewone vrienden reëel kan bestaan.

  Verschijnt begin mei
  € 20,-
  Reserveer nu > >

  EERDER VERSCHENEN

  Het Europees nihilisme
  Het nihilisme staat voor onze deur; waar komt deze meest sinistere van alle gasten vandaan?' Nietzsche beschrijft het nihilisme meerdere malen als iets onheilspellends, als een 'catastrofe'. Hij stelt het voor als iets wat onvermijdelijk zal komen en verschrikkelijke gevolgen zal hebben. Aan het eind van de negentiende eeuw schrijft hij dat die naargeestige maar noodlottige gebeurtenis zich zal voltrekken in de komende twee eeuwen. Dat betekent dat wij er heel dicht bij zijn, er misschien wel middenin zitten.
  In dit boek beschrijft Paul van Tongeren - gerennomeerd Nietzsche-kenner - de filosofische, culturele en politieke geschiedenis van het nihilisme. Naast een presentatie van de belangrijkste teksten van Nietzsche over het nihilisme waagt hij zich aan een interpretatie van diens gedachten over het Europese nihilisme. Ook de receptie van dit begrip in het werk van andere denkers komt aan de orde.
  € 19,95
  Elementaire deeltjes 36: Nietzsche


  Friedrich Nietzsche is een van de invloedrijkste denkers in de Europese geschiedenis en een van de radicaalste critici van de Europese cultuur. Zijn leven is niet te scheiden van zijn denken: hij onderzocht de ziekte van zijn tijd in zichzelf, en probeerde zich daarvan te bevrijden. Daarom wordt in dit boek zijn denken verkend aan de hand van zijn biografie. de ontwikkeling van klassiek filoloog tot filosofisch cultuurcriticus, van de vrije geest en zijn 'wandelboeken' op weg naar het filosofisch hoogtepunt van zijn leven: zijn doordenking en doorleving van het Europese nihilisme.

  € 9,99
  Leven is een kunst


  Leven is geen kunst zolang het een kwestie van overleven is. Wie moet zorgen te overleven, stelt geen vragen: hij vecht, (vr)eet, verbergt zich. Pas als dat gelukt is, is het mogelijk om van overleven, leven te maken; van vreten: eten, van biologie: kunst. Daarvoor is meer nodig dan filosofie. Maar zonder de kritische blik die het eigen leven onderzoekt zal het waarschijnlijk niet lukken. Ethiek is zo'n zelfonderzoek. Van Tongerens pleidooi voor een ethiek die helpt bij de kunst van het leven en het leven als kunst, verhoudt zich kritisch tot het type levenskunstfilosofie dat vandaag de boventoon voert. Dat maakt zijn boek in zekere zin 'oneigentijds', maar niet minder inspirerend en uitdagend.

   24,99
  Opnieuw gelezen


  Aan ruim 25 bekende filosofen, theologen en schrijvers vroegen Paul van Tongeren en Rob van Woerkom zich te verdiepen in parabels uit het Nieuwe Testament. In Opnieuw gelezen adopteert iedere auteur er een. Teksten als die van de barmhartige Samaritaan of de spelende kinderen worden soms meditatief, soms verzuchtend gelezen en van persoonlijk commentaar voorzien. Van Tongeren en Van Woerkom tonen in deze bundel de dwarse actualiteit van de nieuwtestamentische parabels en hun immer voortdurende invloed op onze cultuur.

  € 20,99
  Dankbaar


  Paul van Tongeren snijdt een onderwerp aan waarmee de hedendaagse mens nogal verlegen is: ons onvermogen om, na het verdwijnen van de vanzelfsprekende religieuze context, in termen van dankbaarheid te spreken.  

  Wat zeggen we, wat doen we, wat ervaren we als we dankbaar zijn? Het lijkt vanzelfsprekend: danken doe je als je iets gekregen hebt, iets wat je goed doet of wat je graag hebt. En je spreekt je dank uit tegenover degene van wie je het gekregen hebt. Maar kunnen we ook dankbaar zijn voor een gelukkig toeval, een geslaagde onderneming, het eigen leven, de gezondheid die we genieten, de vriend die we ontmoeten? En kunnen we dat ook zonder een God aan te nemen van wie we het zouden krijgen? Valt er nog iets te danken na 'de dood van God'? Wat is dat eigenlijk: 'dankbaarheid'?

  € 18,99
  Willen sterven


  'Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om zelf te beslissen over mijn leven?' In dit essay 'Willen sterven' van Paul van Tongeren wordt die notie autonomie nader onderzocht, evenals het begrip van de wil, dat immers een centrale rol speelt in die veronderstelde autonomie. In existentiële keuzesituaties stuit de autonomie op haar grenzen. Paul van Tongeren zet de filosofie in voor een verheldering van de problemen die schuilgaan achter de vanzelfsprekendheden van de eigen tijd.

  € 13,99  Lees meer »
 7. Nieuw: Chirosynopsis - Nico Huijbregts

  Nieuw: Chirosynopsis - Nico Huijbregts

  Over Chirosynopsis

   

  Nico Huijbregts is musicus, beeldend kunstenaar en schrijver en met regelmaat komen die drie disciplines samen in de dingen die hij maakt, zo ook in dit boek. Chirosynopsis (afgeleid van het Griekse cheir=hand) is een lees- en een kijkboek, gecomponeerd als een muziekcyclus van 31 korte, door de hemzelf geïllustreerde prozastukken, die allemaal op een of andere manier handen als motief hebben en waarin fictie en beschouwing met elkaar zijn vermengd. Het geheel van teksten en illustraties is door grafisch vormgeefster Pascale Companjen tot een waar kleinood getoverd, uitgevoerd in drukwerk van hoge kwaliteit.

   

  De teksten zijn onderling met elkaar verbonden niet alleen door het motief handen, maar ook door hun hoofdpersoon Lucas. Alle 31 teksten kunnen zowel afzonderlijk gelezen worden en tegelijkertijd zijn het brokstukjes uit zijn persoonlijk verhaal: we maken hem mee in verschillende levensfasen en hoedanigheden, als getalenteerd muzikaal kind, als zoon, als broer, als geliefde. In al zijn relaties vormen handen een wezenlijke verbindende schakel. Handen van uiteenlopende mensen. De handen van zijn moeder. Van acteur James Stewart. De linkerhand van Chopin. De handen van een jonge Christus. Handen van tantes, vaders, opa’s, van schilders, dirigenten en pianisten. Nu eens komt hij zelf aan het woord, dan weer zien we hem door de ogen van anderen. Deze wisseling van perspectief maakt dat de teksten zeer verschillend van toon en stijl zijn, soms nuchter en beschouwend, dan poëtisch, hier kalm, daar uitbundig.

  Meer informatie: ga naar https://slag-boom.nl/project/chirosynopsis.

  Naast het boek heeft Nico Huijbregts ook ansichtkaarten gemaakt, waarop illustraties uit het boek zijn afgebeeld. U kunt deze kaarten hier bestellen.

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734