KUIPERS*CD-ROM SLIM OEFENEN MET DE TAFELS

Auteur S. Kuipers
ISBN
9789061126140
'Met SLIM OEFENEN met de tafels legt uw kind een stevig fundament onder zijn/haar rekenloopbaan in het basisonderwijs.'


Het vlot kunnen hoofdrekenen tot honderd vormt het fundament van rekenvaardigheid. Een onmisbaar element van dit fundament vormt een hoeveelheid parate kennis, waaronder met name de tafels. Deze worden geoefend liefst in groep 4, soms uitlopend tot groep 5.

We onderscheiden vier typen tafels: keertafels, deeltafels, opteltafels en aftrektafels.
Een veelgehoord misverstand is dat het automatiseren van deze vier tafels dient te worden voorafgegaan door begrip. Anders gezegd, men wil de kinderen eerst laten begrijpen wat een tafel is en hoe die is opgebouwd, en dan pas automatiseren. Het is juist andersom. Het verkrijgen van inzicht in de rekenproblematiek wordt versneld en versterkt door een basis van geautomatiseerde kennis.

Bij geautomatiseerde kennis wordt niet meer gerekend, hoeft niet meer te worden nagedacht. Onderzoekers noemen een marge van 2 seconden: duurt het geven van het juiste antwoord langer, dan is de kennis nog niet geautomatiseerd. Duurt het veel langer dan die 2 seconden dan mag men er vanuit gaan dat de kinderen zelfs in het geheel niet gebruik maken van (geautomatiseerde tafels) en nog steeds tellen. En dan wordt 5 + 3 ineens 5 + 1 = 6, 6 + 1 = 7 en 7 + 1 = 8. Dit kost veel tijd, en frustreert vooruitgang op vrijwel alle terreinen van het rekenonderwijs.

Kinderen die er niet in slagen de optellingen en aftrekkingen tot en met 20 en de tafels van 1 tot en 10 te automatiseren, ondervinden daarvan hinder bij de hoofdbewerkingen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.


Bij de keertafels zijn 1x en 10x doorgaans geen probleem, bij deeltafels de delingen met als uitkomst 1 en 10, en bij optel- en aftrektafels zijn de opgaven die niet over het eerste tiental gaan relatief gemakkelijk. De rest moet grondig worden ingeoefend.

In het rekenonderwijs gaat het erom dat de kinderen het stadium bereiken waarin ze vlot kunnen rekenen met behulp van het algoritme dat bij een bepaald type opgave hoort.

Wat is een algoritme?

Een algoritme is reeks handelingsvoorschriften bij een bepaald type probleemopgave waaruit kan worden afgeleid welke bewerkingen achtereenvolgens moeten worden uitgevoerd om tot een goede oplossing te komen.


Leerstof

Deze uitgave bevat de volgende tafels:
- keertafels 1 tot en met 12
- deeltafels 1 tot en met 12
- opteltafels 1 tot en 10
- aftrektafels 11 tot en met 20

Voor meer informatie verwijzen wij graag naar www.karakterinteractive.nl
Niet op voorraad

Neem contact op voor de mogelijkheden tot bestellen.

E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273