Forumkeuze in het Nederlandse internationaal privaatrecht

Auteur P.H.L.M. Kuypers
ISBN
9789013047967
736 Pagina's
Paperback
In bijna alle internationale overeenkomsten maken partijen een keuze voor een (arbitraal)gerecht om eventuele, vaak toekomstige, geschillen te beslechten.
Dit boek gaat over zowel uitdrukkelijke als stilzwijgende forumkeuze. Partijen wijzen door een uitdrukkelijke forumkeuze op voorhand in de overeenkomst een bevoegd gerecht of gerechten aan om over geschillen te oordelen.

Bij een stilzwijgende forumkeuze wordt bevoegdheid van een gerecht aangenomen nadat het geschil is ontstaan, indien de gedaagde in een procedure verschijnt zonder de bevoegdheid van het gerecht te betwisten. De internationale, Europese en nationale wetgevende instanties hebben regels gemaakt over forumkeuze. Deze regels lopen ten dele parallel, maar wijken ook af en zijn soms zelfs met elkaar in strijd. Het belangrijkste bijzondere verdrag is het Haags Forumkeuzeverdrag. De prakticus zal op dit moment echter de EEX-Verordening het meest gebruiken om de internationale bevoegdheid van de Nederlandse rechter vast te stellen. Met name de artikelen 23 resp. 24 EEX-Verordening (grotendeels identiek aan de artikelen 17 en 18 EEX-Verdrag), staan dan ook centraal in dit boek. Daarnaast wordt het Nederlandse en Belgische commune internationaal privaatrecht besproken. De kernbepalingen over forumkeuze komen voor in de artikelen 8 en 9 Rv respectievelijk 6 en 7 WIPR en zijn recente codificaties van de nationale rechtspraak in beide landen.
Allereerst behandelt de auteur het toepassingsbereik van de belangrijkste regels over forumkeuze. Daarnaast komt de werking van een forumkeuze aan bod. Een forumkeuze heeft namelijk niet onder iedere regel dezelfde gevolgen voor de partijen, gerechten en derden. Uitgebreid wordt ook ingegaan op de vorm die een forumkeuze moet hebben en de relatie tussen forumkeuze en de andere grondslagen voor internationale bevoegdheid.


Minder

Niet op voorraad

Neem contact op voor de mogelijkheden tot bestellen.

E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273