De Nederlandse Blauwpijpers

Auteur G.J. de Boer
ISBN
9789060139394
Hardcover

De oprichting van de K.P.M. was in 1891 de oorzaak van de vestiging van een Nederlandse dochteronderneming van het machtige Engelse scheepvaartbedrijf van A. Holt & Co., beter bekend als de Blue Funnel Line. Deze onderneming, de Nederlandse Stoomvaart Maatschappij "Oceaan", begon in concurrentie met de S.M.N. en R.L. een lijndienst tussen West-Europa en Oost-Indië. Tot cargadoor van deze nieuwe dienst werd Meyer & Co's Scheepvaart Maatschappij aangesteld, die al eerder vergeefse pogingen had ondernomen een dienst met stoomschepen te openen naar de Oost.

Gelukkig bereikte men spoedig overeenstemming met de "Nederland" en de "Lloyd" en er bleek op de Holland-Indië route ruimte te zijn voor een derde Nederlandse rederij. In 1960 namen de Engelse "Blauwpijpers" (zo genoemd naar hun opvallende schoorstenen) de Indonesië-dienst over en kwamen de Nederlandse zusterschepen in een lijndienst naar het Verre Oosten.

Na drie jaar konden de Nederlandse Blauwpijpers de vaart op Indonesië weer hervatten, totdat hieraan in 1978 een einde kwam, nadat alle NSMO-schepen weer onder Engelse vlag waren gebracht.

In dit historische overzicht komen niet alleen de 70 Blauwpijpers aan bod, maar ook de 6 zeilschepen van Meyer & Co en de 7 schepen van de Stoomvaart Maatschappij "Insulinde".

Niet op voorraad

Neem contact op voor de mogelijkheden tot bestellen.

E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734