Winnaar Socratesbeker 2020

Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

Wij naderen het einde van de Maand van de Filosofie. Traditioneel wordt op de Nacht van de Filosofie ook de Socratesbeker uitgereikt - de prijs voor de schrijver van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het afgelopen jaar. Dit jaar valt alles anders - juni in plaats van april, online in plaats van een fysieke uitreiking. Echter nog steeds met één winnaar: Donald Loose met Over vriendschap: de praktische filosofie van Kant. Voor het eerst wint een Vlaming de Socratesbeker! Met ook een Nijmeegs tintje: het boek werd uitgegeven bij Vantilt.

Andere kanshebbers waren:
Eva Meijer - De grenzen van mijn taal
Peter Venmans - Discretie
Thijs Lijster - Kijken, proeven, denken
Haroon Sheikh - Hydropolitiek

Alle vijf sterke kandidaten - hieronder leest u waarom. Looses boek kwam als de winnaar uit de bus omdat dit boek "een brug slaat naar de publieksfilosofie vanuit de academische filosofie, door een uitzonderlijke filosofische precisie te combineren met een thema dat eenieder aangaat. Een exercitie die bovendien een grote filosoof opnieuw toegankelijk maakt voor een breder publiek en, in diezelfde beweging, een ogenschijnlijk alledaags thema filosofisch verdiept."

  WINNAAR  

Donald Loose - Over vriendschap
De praktische filosofie van Kant

Uit het juryrapport:
"In zijn boek over vriendschap heeft Donald Loose een kunststukje geleverd waartoe weinigen in staat zijn. Voor een breed publiek heeft hij op zo’n manier toegang verschaft tot een van de grote denkers uit de westerse traditie dat deze deelgenoot wordt van een actueel en levend denken dat openstaat voor de wereld waarin wij leven. De keuze voor het thema vriendschap maakt iedere lezer tot een potentiële gesprekspartner; iedereen heeft immers wel een mening over vriendschap. Loose laat zien dat Kant daaraan niet nog eens een zoveelste mening toevoegt, maar helpt om de vele nuances in kaart te brengen die meespelen als je je de vraag stelt wat vriendschap eigenlijk is. Daarbij is het van belang dat de bepalingen van de vriendschap (waarin liefde en respect centraal staan) in een notendop tot uitdrukking brengen waar Kants hele filosofie voor staat. Vriendschap kan in verband gebracht worden met vele domeinen van de werkelijkheid (moraliteit, religie, literatuur, politiek) die elk op eigen wijze bepaald worden door aantrekking en afstoting"
 
€ 23,50 | pagina's | ISBN 9789460044014

  GENOMINEERDEN  

Eva Meijer - De grenzen van mijn taal
Een klein filosofisch onderzoek naar depressie
Uit het juryrapport:
"De grenzen van mijn taal van Eva Meijer is een gedurfd boek: een filosofisch onderzoek naar, en een persoonlijke vertelling over, depressie ineen. Het boek komt daarmee dicht bij de auteur zelf en behoort tot een minder ruim vertegenwoordigd genre in de filosofie. Meijer gidst de lezer langs zowel relevante filosofische inzichten als eigen ervaringen, zonder ten prooi te vallen aan een gevaar van het genre: het boek wordt nergens larmoyant. De auteur bewandelt daarin een knap pad: zonder te pretenderen dat een beter filosofisch begrip van depressie per se een verbetering voor de depressieve mens kan brengen, maar óók zonder uitzichtloos fatalisme. Het resultaat is een boek dat niet alleen filosofisch zicht biedt op depressie, maar daarmee ook een samenleving bevraagt waarin geluk, en het op eigen kracht verwerven van dat geluk, een steeds prominenter motief is."
 
€ 15,50 | pagina's | ISBN 9789059368224
Bestel nu > >
Peter Venmans - Discretie
Essay over een vergeten jeugd

Uit het juryrapport:
"In Discretie houdt Peter Venmans een pleidooi voor een samenlevingskunst die betrokkenheid vraagt zonder dat deze opdringerig wordt, en voor de keuze om respect op te brengen voor het psychische privébezit van een ander, zoals Georg Simmel het uitdrukte. Venmans duikt de geschiedenis in en toont bijvoorbeeld dat de Oude Grieken het begrip discretie helemaal niet kenden, dat het in het Christendom stond voor het besef van de juiste maat en dat het in onze moderne tijd door de opkomst van wetenschap en kapitalisme in diskrediet raakte. Kant, altijd een kind van zijn tijd, vond bijvoorbeeld dat we niet discreet hoorden te zijn, maar dat het juist onze morele plicht was om altijd en overal onze neus in andermans zaken te steken. Maar breken we daarmee niet binnen in de privésfeer van de ander, vraagt Venmans zich retorisch af, een vraag die zeker tegenwoordig, nu mensen soms tot op het gênante toe anderen een inkijk geven in hun leven, bijzonder relevant is."
 
€ 19,99 | 224 pagina's | ISBN 9789045037196
Thijs Lijster - Kijken, proeven, denken
Essays over kunst, kritiek en filosofie

Uit het juryrapport:
"De mooi geschreven essays over kunst en filosofie uit het boek van Thijs Lijster, Kijken, proeven, denken, bouwen voort op eerder gepubliceerd werk, waarin het ruime register van Lijsters kunstkritiek en -filosofie goed tot uitdrukking komt. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze je aan de hand van een kunstwerk tot denken aanzetten. Dat is meer dan een louter denken naar aanleiding van kunst. Het is, zoals Lijster zijn eigen kunstfilosofie typeert, een ‘denken-door-kunst’ – een voltrekken van het denken dat in het kunstwerk zelf al aanwezig is. Zo beschouwt Lijster de kunstklokken van Maarten Baars en doet ons inzien dat we in onze tijd jachtig zijn gaan leven. Zijn essay over Walter Benjamin laat zien dat twee tegenpolen, de flaneur en verzamelaar, eigenlijk dezelfde persoon zijn: zoekend naar kleine veranderingen die niettemin het geheel doen kantelen. Lijsters ‘denken-door-kunst’ betekent bovendien soms een tegenspreken van de maker zelf: tot een tegengestelde conclusie komen op basis van het kunstwerk, een ‘ding-dat-denkt’. Het gebeurt direct in de opening van het boek bij een bespreking van Jeff Koons’ ‘Glazing Ball’-serie. Een werk uit die serie is terecht gekozen als illustratie van Lijsters boek, als treffend attest van zijn steeds oorspronkelijke en autonome kunstfilosofie."

 
€ 24,99 | 272 pagina's | ISBN 9789403144504
Haroon Sheikh - Hydropolitiek
Samenwerking en conflict op zeven zeeën

Uit het juryrapport:
"Met zijn boek Hydropolitiek geeft Haroon Sheikh een filosofische betekenis aan water. Wat betekent het voor een samenleving om dichtbij de zee te leven? Of er juist ver vanaf te wonen? Op overtuigende wijze laat Sheikh zien hoe de aanwezigheid van water van invloed kan zijn op de geopolitieke verhoudingen tussen natiestaten. En hoe bijvoorbeeld het huidige populisme is op te vatten als een beweging die wordt gedreven door heimwee naar land. Daarnaast komt hij met originele visies: zo verbindt hij het varen op zee met het nihilisme van Nietzsche. En wat heeft Prometheus te maken met de ondernemende mens? Hydropolitiek is een helder boek vol onverwachte gedachten over geopolitiek, internationale betrekkingen en filosofie. Een aanrader voor wie anders naar de geschiedenis wil kijken."

 
€ 32,50 | 304 pagina's | ISBN 9789024427970

  FILOSOFIE  
  BUITEN DE BOEKEN  

Nu ook bij Roelants: prikkelende gedachten buiten de boeken om. Met om te beginnen een Nietzsche-tas en Nietzsche-poster. Het leek ons in de maand van de filosofie leuk een extra filosofisch tintje aan de boekhandel te geven. Beide zijn naar ontwerp van Else van Walderveen en met elke aankoop steunt u de bevordering van de filosofie in Nederland via Stichting Centre Erasme.

Uiteraard zijn ze geheel duurzaam en eerlijk geproduceerd; net als onze eigen Roelants-tassen. Geen wegwerpproducten dus, maar om langdurig te gebruiken of bekijken. 


Nu te bekijken in de boekhandel & te bestellen op onze website!
Poster | 50 x 70cm | 135 grams papier | € 20,- | Groen/oker of Blauw/oker
Draagtas | 41 x 38 cm |  22,- | Was mich nicht umbringt, macht mich stärker

Zo denken wij verder in de laatste dagen van de filosofiemaand. Maar vanavond ook literair actief: dan wordt de Literatuurprijs uitgereikt, live te zien bij Nieuwsuur. Een sterk deelnemersveld, zo signaleerde de NRC al. Mijn geld staat op Manon Uphoff. U hoort van ons!


Groet,
Julius