Verzamelde gedichten van Wim Brands

‘Stel nooit een vraag waarop je het antwoord al weet!’, aldus klonk het adagium van Wim Brands. Misschien schuilde in dat credo ook wel het geheim van de ongewone gesprekken die Brands met schrijvers had over hun jongste boek. Het is tegelijkertijd goede raad voor Brands’ opvolgers!

VPRO boeken
Lang dacht ik dat ik één van de weinigen was die iedere zondagochtend aan de televisie was gekluisterd. Ik keek zelfs als het boek dat die dag besproken werd me niet interesseerde. Nadat Brands zijn ongetwijfeld al lang voorbereide plan ten uitvoer had gebracht, ontmoette ik overal gelijkgestemden. Zij hadden net als ik een hele week met verdriet en gemis in hun hart rondgelopen. Overal trof ik lezers die zo van zijn gedichten hielden. Daarom is het ook zo fijn dat Uitgeverij Van Oorschot zijn Verzamelde gedichten (2017) heeft uitgegeven.

Ook in het voorjaar van 2017 verscheen bij Balans het ‘vriendenboekje’ Alles komt goed. Over Wim Brands. Er staan prachtige herinneringen in van lezers die Brands goed hebben gekend en regelmatig contact met hem hadden.

Remco Campert
Vorige week zaterdag las ik in Sir Edmund, de weekendbijlage van De Volkskrant, de column van Remco Campert over Brands. Hij citeert daarin twee gedichten van hem. Even dacht ik, gemeen, Campert had deze week zeker een gebrek aan inspiratie. En toch: hij wist me te inspireren! In de bundel staat een aangrijpend gedicht waarin Brands zijn zelfdoding aankondigt. Hier leest als volgt:


In den beginne was er een verhaal over vertrekken

dat hij op een regenachtige maandagochtend

vertelde.

 

Hij huilde niet, jij ook niet, hij sprak alsof

hij je wilde bedanken, jou, omdat er

niemand anders was.

 

En toen was hij dan echt vertrokken.

Daar lag hij. Zoek mij niet, leek hij

te zeggen, ik ben de woestijn in,

 

naar het poolijs, op zoek naar God die

uiteindelijk de beste verhalen kent;

en mocht hij slapen

 

dan weet ik dat hij ook dan

onophoudelijk aan poëzie denkt.

Wim Brands, Verzamelde gedichten, 9789028261921, Uitgeverij G.A. Van Oorschot, €27,50 

Door Riet de Jong