Lodewijk XIV, de Zonnekoning, zou een hekel aan Parijs hebben gehad. Hier had hij immers 'de fronde', de opstand, meegemaakt. Daarom liet hij zijn grootste project, Versailles, buiten de stad bouwen. Niet in de laatste plaats wist het paleis te imponeren met haar enorme tuinen. De toon was hiermee gezet. Elke zichzelf respecterende vorst in Europa bouwde een volledig symmetrische tuin vol sculpturen.

Toch moest de Zonnekoning ook in Parijs verblijven, of hij nu van de stad hield of niet. En dat kon maar beter in stijl. Voor het Paleis des Tuileries, dat inmiddels is afgebroken, liet hij ook prachtige tuinen aanleggen, die hij vervolgens vulde met kunstwerken. Bijzonder is dat hij deze Tuilerieën openstelde voor het publiek. In 1667 werd de paleistuin daarmee een van de eerste openbare tuinen van Europa. Sindsdien hebben de Parijzenaars deze plek met graagte gebruikt om te midden van de vele kunstwerken samen te komen.

Een tuin van een boek

Zoveel wordt zeker duidelijk uit The Art of the Louvre's Tuileries Garden. Dit boek bespreekt de grote verbondenheid van de tuinen met de kunst: in het eerste deel licht het de kunstwerken uit de tuinen uit, in de volgende hoofdstukken kijkt het juist naar de doorwerking van de tuinen in de kunst. Vooral in de 19e eeuw zijn de tuilerieën door een keur aan schilders als decor gebruikt voor hun schilderijen. Van grote namen als Monet en Manet tot de (mij) minder bekende Adolph Menzel en Pierre Tetar van Elven. Op het schilderij van Pierre Tetar van Elven bijvoorbeeld, zien we de tuinen bevolkt door feestelijk uitgedoste mensen van stand. Manet vestigt de aandacht juist op spelende kinderen. Ook de jonge kunst van het fotograferen krijgt aandacht; veel fotografen hebben de kunst, de natuur en de bezoekers van de tuinen vastgelegd.

(Over Manet hebben we trouwens een ander prachtig boek in de aanbieding. James H. Rubins rijk geïllustreerde monografie in cassette. Daarover leest u hier meer. Het is afgeprijsd van €120 voor €39,95.)

Net als de tuinen zelf, is het boek groots opgezet. Het staat bol van grote kleurenfoto's, die zijn ingebed in een goed verzorgd verhaal. The Art of the Louvre's Tuileries Garden heeft voorheen niet voor niets het behoorlijke bedrag van €55.- moeten opbrengen. Het is nu echter afgeprijsd naar €19.95 (hardcover, Engels).