Ramsj - Yale University Press

Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

Vroeger ging Wouter jaarlijks of tweejaarlijks naar Londen om de dozen ramsj uit te zoeken en in te schepen richting ons kleine stadje. Door allerlei omstandigheden - met gebrek aan tijd als belangrijkste - is een aantal jaren overgeslagen. 

Maar vandaag maakt het een kleine comeback - in afwachting van meer (tegenwoordig is ook corona een spelbreker voor dit soort praktijken) - met prachtige ramsj van Yale University Press. Nieuw en wat ouder door elkaar, veel non-fictie en een beetje kunst. Verzamel wat u leuk lijkt - kopers boven de € 30,- krijgen (naast gratis verzending) een van bovenstaande linnen tassen cadeau. Enkele exemplaren beschikbaar - op is op!

De voorraad is beperkt maar in het merendeel nog wel aanvulbaar - als u pech heeft duurt de levertijd iets langer, bent u op tijd dan is het komende week in huis.

Zondag heeft u de primeur - dan staat Wouter voor u klaar tussen 13u en 17u. Kunt u niet wachten? Op internet kunt u alvast uw slag slaan.

Met groet,
Julius
The artist's reality
Een later ontdekt boekmanuscript van de gevierde kunstenaar Mark Rothko met een historische discussie over zijn opvattingen over onderwerpen variërend van de Renaissance tot hedendaagse kunst, kritiek en de rol van kunst en kunstenaars in de samenleving. Een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Mark Rothko (1903-1970) creëerde in de loop van zijn carrière een nieuwe en gepassioneerde vorm van abstracte schilderkunst. Rothko schreef tijdens zijn leven ook een aantal essays en kritische recensies en voegde zijn bedachtzame, intelligente en eigenzinnige stem toe aan de debatten van de hedendaagse kunstwereld. Hoewel de kunstenaar nooit een boek met zijn gevarieerde en complexe opvattingen heeft gepubliceerd, geven zijn erfgenamen aan dat hij af en toe met vrienden en collega's over het bestaan van een dergelijk manuscript sprak. Dit buitengewone manuscript, getiteld The Artist's Reality, wordt nu voor het eerst gepubliceerd in een pakhuis in New York City sinds de dood van de kunstenaar meer dan dertig jaar geleden. Dit onthullende boek, waarschijnlijk geschreven rond 1940-41, bespreekt Rothko's ideeën over de moderne kunstwereld, kunstgeschiedenis, mythe, schoonheid, de uitdagingen van het kunstenaarschap in de samenleving, de ware aard van Amerikaanse kunst en nog veel meer. The Artist's Reality bevat ook een inleiding door Christopher Rothko, de zoon van de kunstenaar, die de ontdekking van het manuscript en het gecompliceerde en fascinerende proces om het manuscript te publiceren beschrijft. De inleiding wordt geïllustreerd met een kleine selectie van relevante voorbeelden van eigen werk en met reproducties van pagina's uit het eigenlijke manuscript. The Artist's Reality zal de komende jaren een klassieke tekst zijn, die inzicht biedt in zowel het werk als de artistieke filosofieën van deze grote schilder.
 Van € 24,95 voor € 13,50
An essay on man
Een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw presenteert de resultaten van zijn levenslange studie van de culturele prestaties van de mens Een essay over de mens is een originele synthese van hedendaagse kennis, een unieke interpretatie van de intellectuele crisis van onze tijd en een briljante rechtvaardiging van het vermogen van de mens om een oplossing te vinden menselijke problemen door het moedige gebruik van zijn geest. In een nieuwe inleiding situeert Peter E. Gordon het boek in het grotere oeuvre van Cassirer en bekijkt hij waarom zijn hymne aan de mensheid in een onmenselijke tijd vandaag de dag nog steeds weerklank vindt bij de lezers. 
 
Van € 20,50 voor € 11,95
Dit caleidoscopische boek behandelt bijna 3000 jaar Arabische geschiedenis en werpt een licht op de ongebonden Arabische volkeren en stammen die land veroverden en hun taal en cultuur over grote afstanden. Tim Mackintosh-Smith herleidt dit proces tot de oorsprong van de Arabische taal, in plaats van de komst van de islam, en begint zijn verhaal meer dan duizend jaar voor Mohammed. Hij concentreert zich op hoe het Arabisch, zowel gesproken als geschreven, heeft gefunctioneerd als een vitale bron van gedeelde culturele identiteit gedurende de millennia. Mackintosh-Smith onthult hoe taalontwikkelingen - van pre-islamitische poëzie tot de groei van het schrift, Mohammeds gebruik van het schrift en de latere problemen met het drukken van het Arabisch - de voortgang van de Arabische geschiedenis hebben geholpen en belemmerd, en onderzoekt hoe, zelfs in de huidige politiek gebroken post-Arabische Lente-omgeving, is het Arabisch zelf nog steeds een bron van eenheid en verdeeldheid.
 Van € 17,50 voor € 10,50
Geoffrey Parker

 
Een toegankelijke synthese van de vooruitziende bestseller die de zeventiende-eeuwse catastrofe en de impact van klimaatverandering onderzoekt. Voor het eerst gepubliceerd in 2013, analyseert Geoffrey Parker's prijswinnende bestseller Global Crisis de ongekende calamiteiten - revoluties, droogtes, hongersnoden, invasies, oorlogen en koningsmoorden - die de wereld van het midden van de zeventiende eeuw overkwam en maar liefst een derde van de wereldbevolking wegvaagde, en onthult dat klimaatverandering de hoofdoorzaak is. Door uit de eerste hand verslagen van de crises te onderzoeken en de heersende weerpatronen tijdens de jaren 1640 en 1650 - langere en strengere winters en koelere en nattere zomers - te onderzoeken, onthult Parker bewijs van verstoorde groeiseizoenen die ondervoeding, ziekte, een hoger dodental en minder geboorten veroorzaken. Deze nieuwe verkorte editie distilleert het wonderbaarlijke onderzoek van het originele boek voor een breder publiek, terwijl de buitengewone historische prestatie van Parker wordt behouden en zelfs benadrukt: zijn oogverblindende demonstratie van het verband tussen klimaatverandering en wereldwijde catastrofe 350 jaar geleden. Maar de hedendaagse implicaties van zijn studie zijn even belangrijk: zijn we vandaag voorbereid op de catastrofes die de klimaatverandering morgen met zich mee kan brengen?
 
Van € 17,50 voor € 10,50
Slow down
Een krachtig en contra-intuïtief argument dat we de huidige vertraging van de bevolkingsgroei, economieën en technologische innovatie moeten verwelkomen. Het einde van onze snelgroeiende wereld was in aantocht lang voordat COVID-19 arriveerde. In dit krachtige en actuele argument demonstreert Danny Dorling de voordelen van een grotere, aanhoudende maatschappelijke vertraging. Puttend uit een ongelooflijk rijke schat aan wereldwijde gegevens, onthult dit baanbrekende boek dat de menselijke vooruitgang sinds het begin van de jaren zeventig is vertraagd. Danny Dorling gebruikt overtuigende visualisaties om te illustreren hoe vruchtbaarheidscijfers, groei van het BBP per persoon en zelfs de frequentie van nieuwe sociale bewegingen de afgelopen generaties gestaag zijn afgenomen. Misschien wel het meest verrassende van alles is het feit dat zelfs terwijl nieuwe technologieën ons dagelijks leven vaak hervormen en algemeen wordt aangenomen dat ze onze beschaving in nieuwe en onbekende wateren voortstuwen, de snelheid van technologische vooruitgang ook snel daalt. In plaats van deze gang van zaken te betreuren, omarmt Dorling het als een moment van belofte en een stap in de richting van stabiliteit, en hij merkt op dat veel van de oudere grote vorderingen die de recente geschiedenis hebben bepaald, ook wijdverbreide oorlogvoering, verdeelde samenlevingen en enorme ongelijkheid.
 Van € 14,95 voor € 8,95
Lucy Newlyn
Een heerlijk toegankelijk handboek voor de kunst van het schrijven en lezen van poëzie - zelf geheel in vers geschreven. Hoe werkt poëzie? Waar moeten lezers op letten en op letten? Dichter Lucy Newlyn demystificeert de principes van de vorm en illustreert moeiteloos de belangrijkste benaderingen en termen - allemaal door haar eigen originele vers. Elk gedicht is een voorbeeld van een aspect van poëtisch vakmanschap, maar samen gelezen suggereren ze hoe poëzie een hele gemeenschap en haar manier van leven op talloze manieren kan oproepen. In een reeks prachtige meditaties leidt Newlyn de lezer langs belangrijke aspecten van poëzie, van sonnetten en haiku tot volta en synecdoche. Door het vermijden van glossen en notities, mogen haar gedichten voor zichzelf spreken en laten ze zien dat er geen grenzen zijn aan wat poëzie kan communiceren. Het tijdloze vers van Newlyn zal zowel liefhebbers van poëzie als beoefenaars, leraren en studenten van alle leeftijden aanspreken. Onomatopee Je zou hier de hele dag spelen als je je zin had - in de buurt van de stapstenen, in de helderste rotspoelen, waar water klapt en glijdt; waar minnows dartelen, en een babyforel flop-flips.
 Van € 20,50 voor € 11,95
Terry Eagleton
In dit strijdlustige, controversiële boek neemt Terry Eagleton het vooroordeel aan dat het marxisme dood en klaar is. Aan de hand van tien van de meest voorkomende bezwaren tegen het marxisme - dat het leidt tot politieke tirannie, dat het alles reduceert tot het economische, dat het een vorm van historisch determinisme is, enzovoort - toont hij in elk geval aan wat een jammerlijke karikatuur van Marx' eigen dacht dat deze veronderstellingen zijn. In een wereld waarin het kapitalisme door een aantal grote crises op zijn grondvesten is geschud, is Waarom Marx gelijk had even urgent en actueel als moedig en openhartig. Geschreven met Eagletons bekende humor, humor en helderheid, zal het een publiek aantrekken dat ver buiten de academische wereld ligt.
 Van € 14,95 voor € 8,95
Vasily Grossman
Alexandra Popoff

 
Als Vasily Grossman's meesterwerk uit 1961, Life and Fate, tijdens zijn leven was gepubliceerd, zou het samen met Pasternaks Dokter Zjivago en vóór Solzjenitsyns Goelag de wereld hebben bereikt. Maar Life and Fate werd in beslag genomen door de KGB. Toen het decennia later postuum opdook, werd het erkend als de oorlog en vrede van de twintigste eeuw. Altijd in het epicentrum van de gebeurtenissen, was Grossman (1905-1964) een van de eersten die de Holocaust en de Oekraïense hongersnood beschreef. Zijn artikel uit 1944 De hel van Treblinka werd bewijsmateriaal in Neurenberg. Grossman's krachtige anti-totalitaire werken vergelijken de misdaden van de nazi's tegen de menselijkheid met die van Stalin. Zijn meelevende proza heeft de eeuwige kwaliteit van grote kunst. Omdat de belangrijkste werken van Grossman met veel vertraging zijn verschenen, kunnen we ze nu pas goed bekijken. De gezaghebbende biografie van Alexandra Popoff belicht het leven en de nalatenschap van Grossman.
 Van € 22,95 voor € 13,50
The bookshop of the world
Het onvertelde verhaal van hoe de Nederlanders de Europese boekenmarkt veroverden en 's werelds grootste bibliofielen werden De Nederlandse Gouden Eeuw werd lange tijd gezien als het tijdperk van Rembrandt en Vermeer, wiens schilderijen tot de verbeelding van het publiek spraken en het wonder van de Nederlanders gingen vertegenwoordigen Republiek. Toch is er nog een ander, grotendeels over het hoofd gezien wonder in de Nederlandse wereld van de zeventiende eeuw: boeken. In dit fascinerende verslag laten Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen zien hoe de Nederlanders veel meer boeken dan afbeeldingen produceerden en per hoofd van de bevolking meer boeken kochten en bezaten dan enig ander deel van Europa. Belangrijke innovaties op het gebied van marketing, boekveilingen en krantenreclame brachten stabiliteit op een markt waar elders uitgevers failliet gingen, en creëerden een bevolking die uniek goed geïnformeerd en politiek geëngageerd was. Dit boek vertelt voor het eerst het opmerkelijke verhaal van de Nederlandse verovering van de Europese boekenwereld en laat zien in hoeverre deze vrome, welvarende, twistzieke en vrijgevige mensen werden gevormd door wat ze lazen.

In het Nederlands verschenen als
De boekhandel van de wereld.
 Van € 17,50 voor € 10,50
The house of fragile things
James McAyley

 
In de dramatische jaren tussen 1870 en het einde van de Tweede Wereldoorlog investeerden een aantal prominente Franse joden - pijlers van een strijdende gemeenschap - hun fortuin in de culturele artefacten van Frankrijk, offerden hun zonen aan de leger, en werden uiteindelijk beloond door te zien hoe hun collecties werden geplunderd en hun families werden gedeporteerd naar nazi-concentratiekampen. In dit rijke, suggestieve verslag onderzoekt James McAuley de centrale rol die kunst en materiële cultuur speelden in de assimilatie en identiteit van Franse joden in het fin-de-siècle. Door verhalen van verschillende figuren met elkaar te verweven, waarvan sommige bekend zijn uit de werken van Marcel Proust en de dagboeken van Jules en Edmond Goncourt - de Camondos, de Rothschilds, de Ephrussis, de Cahens d'Anvers-McAuley, blijkt hoe joodse kunstverzamelaars worstelden met een krachtige soort van antisemitisme: ze werden er vaak van beschuldigd het culturele erfgoed van Frankrijk binnen te vallen. De collecties die deze families achterlieten - waarvan velen uiteindelijk aan de Franse staat schonken - waren hun reactie, tragische pogingen om een natie te vieren die hen later verraadde.
 Van € 33,95 voor € 19,95
A little history of the world
De internationale bestseller: E.H. Gombrichs ingrijpende geschiedenis van de wereld, voor nieuwsgierigen van alle leeftijden Alle verhalen beginnen met 'Er was eens'. En dat is precies waar dit verhaal over gaat: wat er gebeurde, er was eens. Zo begint A Little History of the World, een boeiend en levendig boek geschreven voor zowel jong als oud. In plaats van zich te concentreren op droge feiten en data, brengt E.H. Gombrich op levendige wijze de volledige omvang van de menselijke ervaring op aarde tot leven, van het stenen tijdperk tot het atoomtijdperk. Hij schetst een kleurrijk beeld van oorlogen en veroveringen; van grote kunstwerken; van de vorderingen en beperkingen van de wetenschap; van opmerkelijke mensen en opmerkelijke gebeurtenissen, van Confucius tot Catharina de Grote tot Winston Churchill, en van de uitvinding van kunst tot de vernietiging van de Berlijnse Muur. Voor volwassenen die op zoek zijn naar een overzicht van de wereldgeschiedenis in één volume, voor studenten die op zoek zijn naar een snelle opfriscursus, of voor gezinnen om samen te lezen en van te leren, Gombrich's Little History betovert en onderwijst.
 Van € 13,50 voor € 7,50
A little history of literature
Deze kleine geschiedenis behandelt een heel groot onderwerp: de glorieuze hoeveelheid literatuur van Griekse mythe tot graphic novels, van Gilgamesj-epos tot Harry Potter. De geliefde auteur John Sutherland, die op vrijwel elk gebied van de literatuur onderzoek heeft gedaan, heeft onderwezen en geschreven, begeleidt zowel jonge lezers als volwassenen in hun leven op een vermakelijke reis door de garderobe om te laten zien hoe literatuur van over de hele wereld ons kan vervoeren en helpen ons te begrijpen wat het betekent om mens te zijn. Onderweg laat hij ons kennismaken met een breed scala aan werken, waarbij hij zijn aanbod met humor verlevendigt en leert - van Beowulf en Shakespeare tot T.S. Eliot en George Orwell, en van de grove grappen van Angelsaksische runen tot The Da Vinci Code. Voor jongere lezers biedt Sutherland een goede inleiding tot de literatuur, met de belofte evenveel te interesseren als te onderwijzen. Voor meer ervaren lezers belooft hij hetzelfde.
 Van € 13,50 voor € 7,50
A little book of language
In de traditie van E.H. Gombrichs A Little History of the World, een levendige reis door het verhaal van de taal Met een taal die elke twee weken verdwijnt en bijna dagelijks neologismen opduiken, is een begrip van de oorsprong en de valuta van taal nooit leek relevanter. In dit charmante boek, een verhalende geschiedenis die expliciet voor een jong publiek is geschreven, bewijst linguïst-expert David Crystal waarom het verhaal van de taal hervertelling verdient. Van de eerste woorden van een baby tot het eigenaardige moderne dialect van sms-berichten, A Little Book of Language is breed inzetbaar en onthult de talloze fijne kneepjes en eigenaardigheden van de taal. Op geanimeerde wijze belicht Crystal de ontwikkeling van unieke taalstijlen, de oorsprong van obscure accenten en de zoektocht naar het eerste geschreven woord. Hij bespreekt de benarde situatie van bedreigde talen, evenals succesvolle gevallen van taalkundige revitalisatie. Crystal's werk is veel meer dan een geschiedenis, het kijkt uit naar de toekomst van taal en onderzoekt het effect van technologie op ons dagelijks lezen, schrijven en spreken. Door middel van verhelderende tabellen, diagrammen en quizzen, evenals Crystal's vaderlijke en onderhoudende stijl, zal A Little Book of Language het verhaal van taal onthullen als een boeiend verhaal voor alle leeftijden.
 
Van € 13,50 voor € 7,95
A little history of economics
Niall Kishtainy

Wat veroorzaakt armoede? Zijn economische crises onvermijdelijk onder het kapitalisme? Is overheidsingrijpen in een economie nuttig of schadelijk? Hoewel de antwoorden op dergelijke fundamentele economische vragen voor iedereen belangrijk zijn, kan de onbekende taal en wiskunde van economie ontmoedigend lijken. Dit duidelijke, toegankelijke en zelfs humoristische boek is ideaal voor jonge lezers die nog niet bekend zijn met economische concepten, en voor lezers van alle leeftijden die de economische geschiedenis en ideeën beter willen begrijpen. Economisch historicus Niall Kishtainy organiseert korte hoofdstukken waarin grote ideeën en gebeurtenissen centraal staan. Hij stelt ons voor aan enkele van de belangrijkste denkers - Adam Smith, David Ricardo, Karl Marx, John Maynard Keynes en anderen - terwijl hij onderwerpen onderzoekt die variëren van de uitvinding van geld tot de Grote Depressie, ondernemerschap en gedragseconomie. Het resultaat is een plezierig boek dat erin slaagt de economische ideeën en krachten die onze wereld vormen, te belichten.

Van € 13,50 voor € 7,50
A little history of religion
Voor lezers die op zoek zijn naar een doordacht, grondig en toegankelijk overzicht van de geschiedenis van religie, is dit boek een uitstekende plek om te beginnen. -Boekenlijst Geschreven voor mensen met geloof en voor mensen zonder - en vooral voor jongere lezers - Een beetje geschiedenis van religie neemt ons mee door het verhaal van religie in onze wereld, vanaf het begin van religieus geloof tot het heden. Richard Holloway is een nadrukkelijke maar kritische gids voor het blijvende belang van geloof en laat ons kennismaken met de geschiedenis en overtuigingen van de grote wereldreligies: jodendom, islam, christendom, boeddhisme en hindoeïsme. Hij onderzoekt ook waar religieus geloof vandaan komt; de zoektocht naar betekenis door de eeuwen heen; hoe verschillen in geloof soms leiden tot vijandigheid en geweld; wat is een sekte en wat is een sekte; en veel meer. Doorheen moedigt Holloway nieuwsgierigheid en tolerantie aan, accentueert hij nuance en mysterie en herstelt hij rustig het gevoel van de waarde van geloof.
 Van € 13,50 voor € 7,50
A little history of science
Een levendig boek over de grote avonturen van de wetenschap door de geschiedenis heen, voor nieuwsgierige lezers van alle leeftijden Wetenschap is fantastisch. Het vertelt ons over de oneindige reikwijdte van de ruimte, het kleinste levende organisme, het menselijk lichaam, de geschiedenis van de aarde. Mensen hebben altijd wetenschap gedaan omdat ze altijd de wereld wilden begrijpen en de kracht ervan wilden benutten. Van oude Griekse filosofen via Einstein en Watson en Crick tot de computerondersteunde wetenschappers van vandaag, mannen en vrouwen hebben zich afgevraagd, onderzocht, geëxperimenteerd, berekend en soms ontdekkingen gedaan die zo wereldschokkend waren dat mensen de wereld - of zichzelf - begrepen in een geheel nieuwe manier. Dit uitnodigende boek vertelt een geweldig avonturenverhaal: de geschiedenis van de wetenschap. Het neemt lezers mee naar de sterren door de telescoop, aangezien de zon de aarde in het centrum van ons universum vervangt. Het duikt onder het oppervlak van de planeet, brengt de evolutie van het periodiek systeem van de chemie in kaart, introduceert de fysica die elektriciteit, zwaartekracht en de structuur van atomen verklaart. Het vertelt over de wetenschappelijke zoektocht die het DNA-molecuul onthulde en onvoorstelbare nieuwe vergezichten opende voor verkenning. Met de nadruk op verrassende en persoonlijke verhalen van zowel beroemde als onbezongen wetenschappers, volgt A Little History of Science de opmars van de wetenschap door de eeuwen heen. Het boek opent een venster op de opwindende en onvoorspelbare aard van wetenschappelijke activiteit en beschrijft het tumult dat kan ontstaan wanneer wetenschappelijke bevindingen gevestigde ideeën uitdagen. Met prachtige illustraties en een warme, toegankelijke stijl is dit een boek voor jong en oud om samen te koesteren.
 Van € 13,50 voor € 7,50
Bald
De moderator van de Stone-column van de New York Times en de auteur van talloze boeken over alles, van Griekse tragedie tot David Bowie, Simon Critchley is een sterke stem in de populaire filosofie voor meer dan een decennium. Dit deel brengt vijfendertig essays samen, oorspronkelijk gepubliceerd in de Times, over een breed scala aan onderwerpen, van de dimensies van Plato's academie en de mysteries van Eleusis tot Philip K. Dick, het mormonisme, geld en de vreugde en pijn van Liverpool Fans van voetbalclubs. In een boeiende en jargonvrije stijl schrijft Critchley eerlijk over de toestand van de wereld terwijl hij filosofisch geïnformeerde en inzichtelijke overwegingen geeft over geluk, geweld en geloof. Ontdaan van ontoegankelijke academische armaturen, brengen deze korte stukken filosofie uit de ivoren toren en demonstreren ze een opwindende nieuwe manier van denken in het openbaar. 
 Van € 22,95 voor € 13,50
The library at night
Een viering van lezen, van bibliotheken en van het mysterieuze menselijke verlangen om orde te scheppen in het universum Geïnspireerd door het proces van het creëren van een bibliotheek voor zijn vijftiende-eeuwse huis in de buurt van de Loire, in Frankrijk, Alberto Manguel, de veelgeprezen schrijver van boeken en lezen, heeft het onderwerp bibliotheken ter hand genomen. Bibliotheken, zegt hij, leken me altijd plezierige gekke plekken, en zolang ik me kan herinneren ben ik verleid door hun labyrintische logica. In dit persoonlijke, bewust onsystematische en uitgebreide boek biedt hij een boeiende meditatie over de betekenis van bibliotheken. Manguel, een gids met onstuitbaar enthousiasme, leidt een unieke bibliotheektour die zich uitstrekt van de boekenkasten uit zijn kindertijd tot de complete bibliotheken op internet, van het oude Egypte en Griekenland tot de Arabische wereld, van China en Rome tot Google. 
 
Van € 17,50 voor € 10,50
James C. Scott

Against the grain

Waarom hebben mensen het jagen en verzamelen opgegeven voor sedentaire gemeenschappen die afhankelijk zijn van vee en graankorrels en worden geregeerd door voorlopers van de huidige staten? De meeste mensen geloven dat de domesticatie van planten en dieren de mens uiteindelijk in staat heeft gesteld zich te vestigen en agrarische dorpen, steden en staten te vormen, wat beschaving, wetgeving, openbare orde en een vermoedelijk veilige manier van leven mogelijk maakte. Maar archeologisch en historisch bewijs daagt dit verhaal uit. De eerste agrarische staten, zegt James C. Scott, zijn ontstaan uit opeenhopingen van domesticaties: eerst vuur, dan planten, vee, staatsonderdanen, gevangenen en ten slotte vrouwen in de patriarchale familie - die allemaal kunnen worden gezien als een manier om controle te krijgen over de voortplanting. Scott onderzoekt waarom we sedentisme en ploeglandbouw hebben vermeden, de voordelen van mobiel bestaan, de onvoorziene ziekte-epidemieën die voortkomen uit het verdringen van planten, dieren en graan, en waarom alle vroege staten gebaseerd zijn op gierst en graankorrels en onvrije arbeid. Hij bespreekt ook de barbaren die lang de staatscontrole hebben ontweken, als een manier om de aanhoudende spanning tussen staten en niet-onderdanige volkeren te begrijpen.

Van € 17,50 voor € 9,95
Seeing like a state
Verplichte ujamaa-dorpen in Tanzania, collectivisatie in Rusland, de stedenbouwkundige theorie van Le Corbusier gerealiseerd in Brasilia, de Grote Sprong Voorwaarts in China, modernisering van de landbouw in de tropen - de twintigste eeuw is geteisterd door grootse utopische plannen die onbedoeld dood en ontwrichting hebben gebracht aan miljoenen. Waarom lopen goedbedoelde plannen om de menselijke conditie te verbeteren op tragische wijze mis? In dit uitgebreide en originele boek analyseert James C. Scott mislukte gevallen van grootschalige autoritaire plannen op verschillende terreinen. Centraal beheerde sociale plannen mislukken, betoogt Scott, wanneer ze schematische visies opleggen die geweld aandoen aan complexe onderlinge afhankelijkheden die niet volledig kunnen worden begrepen. Verder hangt het succes van ontwerpen voor sociale organisatie af van de erkenning dat lokale, praktische kennis even belangrijk is als formele, epistemische kennis. De auteur bouwt een overtuigend argument tegen ontwikkelingstheorie en imperialistische staatsplanning die de waarden, verlangens en bezwaren van zijn onderdanen negeert. Hij identificeert en bespreekt vier voorwaarden die alle planningsrampen gemeen hebben: administratieve ordening van natuur en samenleving door de staat; een hoogmodernistische ideologie die vertrouwen stelt in het vermogen van de wetenschap om elk aspect van het menselijk leven te verbeteren; een bereidheid om autoritaire staatsmacht te gebruiken om grootschalige interventies uit te voeren; en een op de grond staande burgermaatschappij die dergelijke plannen niet effectief kan weerstaan.
 
Van € 20,95 voor € 11,95
The classical music lover's companion to orchestral music
Een gids van onschatbare waarde voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun plezier van het belangrijkste orkestrepertoire van 1700 tot 1950 te vergroten. Robert Philip, geleerde, presentator en muzikant, heeft een essentieel handboek samengesteld voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun luisterervaring te verbeteren naar de volledige. Met vierhonderd werken van achtenzestig componisten, van Corelli tot Sjostakovitsj, verkent en ontvouwt deze innemende compagnon de meest uitgevoerde werken, waaronder symfonieën, concerten, ouvertures, suites en balletpartituren. Het biedt intrigerende details over elk stuk terwijl technische terminologie wordt vermeden die de niet-gespecialiseerde lezer zou kunnen frustreren. Philip identificeert belangrijke kenmerken in elk werk, evenals subtiliteiten en verrassingen die de aandachtige luisteraar te wachten staan, en hij voegt voldoende achtergrond- en biografische informatie toe om de bedoelingen van de componist te verduidelijken. Dit compendium, alfabetisch geordend van Bach tot Webern, is onmisbaar voor liefhebbers van klassieke muziek, zowel in de concertzaal als thuis genietend van opnames.
 Van € 26,95voor € 15,95
Rosa: the story of the rose
Weinig bloemen hebben dezelfde allure of een zo belangrijke plaats in de geschiedenis als de roos. Een symbool van liefde, macht, royalty, schoonheid en vreugde, de roos heeft vele rollen gespeeld, zowel letterlijk als symbolisch, in poëzie, kunst, literatuur, muziek, mode, medicijnen, parfum, decoratie, keuken en meer. In deze prachtig geïllustreerde gids vertellen de bekroonde tuinder Peter E. Kukielski en zijn co-auteur Charles Phillips de fascinerende en gelaagde geschiedenis van deze koningin der bloemen. Het boek onderzoekt vele verhalen van de lange associatie van rozen met menselijke samenlevingen, van hun eerste teelt - waarschijnlijk in China zo'n vijfduizend jaar geleden - tot hun moderne genetische cultivars. Het laat zien hoe rozen in de loop van de tijd en in vele culturen prominent zijn geweest, waaronder het oude Griekenland en Rome, het christendom, de islam en het soefisme. Het boek, met meer dan 140 illustraties in kleur, biedt een unieke kijk op de essentiële bijdragen die rozen hebben geleverd door de menselijke geschiedenis heen.
 Van € 29,95 voor € 17,50
Mussolini and the eclipse of Italian fascism
Een indringend verslag van hoe Mussolini pionierde met het populisme als reactie op de opkomst van Hitler - en daarmee zijn rol als model voor latere autoritaire leiders versterkte . -Giuseppe Finaldi, auteur van Mussolini and Italian Fascism Op de tiende verjaardag van zijn machtsovername in 1932 leek Benito Mussolini (1883-1945) voor velen de goede dictator. Hij was de eerste totalitaire en de eerste fascist in het moderne Europa. Maar een jaar later betekende Hitlers intrede op het politieke toneel een Duitse overname van de fascistische ideologie. In dit definitieve verslag legt de eminente historicus R.J.B. Bosworth brengt het leiderschap van Mussolini in kaart als reactie op Hitler. Bosworth laat zien hoe de achteruitgang van Italië in ideologische superioriteit, evenals in militaire en diplomatieke macht, Mussolini ertoe bracht een meer populistische benadering te volgen: boze en oorlogszuchtige woorden in eigen land, gewelddadige agressie in het buitenland en een extremere nadruk op charisma. In zijn verbitterde pogingen om een steeds holler en meedogenlozer regime te versterken, was het Mussolini, in plaats van Hitler, die het model aanbood voor alle volgende autoritairen.
 Van € 33,95 voor € 19,95
Picasso and the art of drawing
In dit rijk geïllustreerde en levendige boek beschrijft en interpreteert Christopher Lloyd de levenslange prestatie van Picasso (1881-1973) als tekenaar. Hoewel er veel publicaties zijn geweest over zijn tekeningen die de neiging hadden om zich te concentreren op bepaalde periodes van zijn carrière, onderzoekt dit verbluffende boek specifiek hoe tekenen de essentiële draad is die alle kunst van Picasso verbindt, net zoals het ook zijn privéwereld verbindt met zijn openbare persona waarvan hij zich in zijn latere jaren steeds meer bewust werd. Picasso en de kunst van het tekenen laat uiteindelijk zien hoe de basis van de stijl van de titulaire kunstenaar als schilder, beeldhouwer, graficus en ontwerper duidelijk werd bereikt door te tekenen. 
 Van € 33,95 voor € 19,95
Hidden London
Een verkenning van de verlaten zijrivieren van het uitgestrekte en vitale transportnetwerk van Londen door middel van adembenemende beelden en onverwachte verhalen Hidden London is een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van afgedankte en herbestemde Londense ondergrondse ruimtes. Het biedt het eerste verhaal van een voorheen geheim en nauwelijks begrepen aspect van de geschiedenis van Londen. Achter gesloten deuren en verloren ingangen ligt een geheime wereld van verlaten stations, overbodige gangen, lege liftschachten en holle ventilatiekanalen. The Tube is een steeds groter wordend netwerk dat verborgen plekken en ruimtes in zijn kielzog heeft achtergelaten. Hidden London opent de verloren werelden van de Londense metro en biedt een fascinerende analyse van waarom ondergrondse ruimtes - inclusief de diepe schuilplaats in Clapham South, het gesloten Aldwych-station, de verloren tunnels van Euston - in onbruik zijn geraakt en hoe ze zijn hergebruikt. Met toegang tot nooit eerder vertoonde archieven, bouwkundige tekeningen en afbeeldingen, creëren de auteurs een gezaghebbend verslag van het verborgen ondergrondse verhaal van Londen. Dit verrassende en soms mythe-doorbrekende verhaal verweeft spectaculaire, pas in opdracht gemaakte fotografie van in onbruik geraakte stations en ondergrondse structuren van vandaag.
 Van € 33,95 voor € 19,95
Blooming flowers
Een suggestieve en rijk geïllustreerde verkenning van bloemen en hoe ze ons door de eeuwen heen zoveel voedsel, betekenis en plezier hebben gegeven Van de betekenis van anjers in Sex and the City tot het gebruik van zonnebloemen bij het opruimen van Tsjernobyl, van Henry VIII's verbod op saffraankleurstof in Ierland tot de modernistische heruitvindingen van rozen, dit is geen gewoon bloemenboek en Kasia Boddy is geen gewone schrijver. -Ali Smith, auteur van Spring Het heldere geel van een goudsbloem en het vrolijke rood van een geranium, de suggestieve geur van een lotus of een met saffraan doordrenkte paella - er is geen einde aan redenen om van bloemen te houden. Door de eeuwen heen en over de hele wereld kijkt Kasia Boddy naar de rijkdom aan bloemenassociaties die is doorgegeven in parfums, gedichten en schilderijen; bij het ontwerpen van gebouwen, kleding en sieraden; in liedjes, tv-shows en kindernamen; en in bijna elk religieus, sociaal en politiek ritueel. Op zoek naar de eerste narcissen van de lente en de laatste chrysanten van de herfst, dit is ook een boek over seizoenen. In levendige details en op basis van een rijke reeks illustraties, beschouwt Boddy hoe de zonnebloem, klaproos, roos, lelie - en vele anderen - door de geschiedenis heen hebben geleid tot betekenis, waarde en inspiratie, en waarom ze een integraal onderdeel zijn van zoveel verschillende culturen.
 Van € 20,50 voor € 11,95
The Bloomsbury group
De Bloomsbury Group was een los collectief van vooruitstrevende schrijvers, kunstenaars en intellectuelen in Londen, met onder meer Virginia Woolf, John Maynard Keynes en E.M. Forster. De werken en radicale overtuigingen van de groep, verspreid over literatuur, economie, politiek en niet-normatieve relaties, veranderden de koers van de 20e-eeuwse cultuur en samenleving. Hoewel de leden zich verzetten tegen definitie, gaven hun kunst en kleding een coherente, onderscheidende groepsidentiteit. The Bloomsbury Look is gebaseerd op niet-gepubliceerde foto's en uitgebreid nieuw onderzoek en is de eerste diepgaande analyse van hoe de Bloomsbury Group zijn eigenwijze esthetiek heeft gegenereerd en uitgezonden. Eén hoofdstuk is gewijd aan fotografie, die essentieel was voor het visuele verhaal van de groep - van losse snapshots tot amateur-studioportretten tot familiealbums. Anderen onderzoeken de Omega Workshops als een ontwerpcentrum en het bewijs voor zijn kledingcollecties, waardoor de Bloomsbury-esthetiek wordt verspreid onder het grote publiek. Ten slotte beschouwt het boek de uitgebreide deelname van de groep aan het 20e-eeuwse modernisme als kunstenaars, modellen, curatoren, critici en verzamelaars.
 Van € 40,50 voor € 23,95
Eileen Gray, designer & architect
Een slim ontworpen en prachtig geïllustreerde kijk op het leven en werk van een ongrijpbare en invloedrijke ontwerper en architect Eileen Gray (1878-1976) was een veelzijdige ontwerper en architect die in de loop van haar leven tal van literaire en artistieke kringen navigeerde. Dit knappe boek beschrijft Gray's carrière als ontwerper, architect, schilder en fotograaf. De essays van het boek, met uitgebreid nieuw onderzoek, bieden een diepgaande analyse van meer dan 50 individuele ontwerpen en architecturale projecten, vergezeld van zowel historische als nieuwe foto's. Gray, geboren in Ierland en opgeleid in Londen, ging naar Parijs waar ze een textielstudio opende, het Japanse ambacht van lak bestudeerde dat een primaire techniek zou worden in haar ontwerpwerk, en eigenaar was van en leiding gaf aan de invloedrijke galerij en winkel die bekend staat als Jean Desert. Gray worstelde om geaccepteerd te worden als een grotendeels autodidactische vrouw in door mannen gedomineerde beroepen. Hoewel ze nu vooral bekend is om haar meubels, verlichting en tapijten, wijdde ze zich aan vele architecturale en interieurprojecten die zowel persoonlijk als sociaal gedreven waren, waaronder de Villa E 1027, het iconische moderne huis ontworpen met Jean Badovici, evenals voordelige en demontabele projecten, zoals de Camping Tent.
 Van € 60,95 voor € 35,95