Olga Tokarczuk - De rustelozen


Riet de Jong schreef de volgende mooie recensie over De rustelozen, de eerste roman van de Nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk:

 

Wellicht was deze Poolse schrijfster voor veel Nederlandse lezers een onbekende grootheid, maar hopelijk komt daar nu verandering in. Aangelokt door het vignet ‘WINNAAR NOBELPRIJS LITERATUUR’  bleek de fleurige omslag van deze paperback aantrekkelijk genoeg om het boek te gaan lezen. En het werd een bijzondere belevenis.

Het begrip ‘rusteloos’ is op veel manieren doorgevoerd in deze verhalen. Het hele boek door wordt er gereisd, per ondergrondse, met auto of vliegtuig. En het doel of eindpunt is ofwel onzeker, of onbekend. De verhalen maken aanvankelijk de indruk hoofdstukken te zijn, omdat de volgende titel nog op dezelfde pagina staat.

Er zijn lange en korte verhalen en het onderwerp  varieert, het kan bijvoorbeeld  liefde of wetenschap zijn. Soms is de verteller alwetend of een ik-verteller die de gebeurtenissen zelf beleeft.

Er is bijvoorbeeld het verhaal over het leven van de jonge vrouw uit Moskou, getrouwd en met een ernstig gehandicapt zoontje die haar flat ontvlucht en een leven begint in de ondergrondse, waarin ze eet en slaapt een enkele dezelfde mensen ontmoet waarmee ze contact krijgt. Maar de reizigers zwerven over de hele wereld, allemaal hebben ze een ander doel, of geen doel. En tussen de langere verhalen staan korte stukjes die bijdragen aan de sfeer van het geheel.

De tekst is nergens moralistisch, soms wel soms niet informatief, maar altijd fascinerend.

Het laatste lange verhaal over de cruise in de Griekse wateren is een grandioos besluit van deze bundel.

Na de laatste pagina blijf je als lezer achter, rusteloos verlangend naar het volgende boek van deze grandioze ongewone vertelster. 

De rustelozen, 449 pagina's
Uitgeverij De Geus
€17,50