Kunstboeken voor een mooie prijs!

Beste vrienden van Boekhandel Roelants,


Vandaag weer een update van de kunstboeken in onze verzameling ramsj! Allemaal heel verschillend! Zie hieronder de titels en korte samenvattingen.
Botero - Monograph & catalogue raisonné
Van € 225,- voor € 50,-

Botero, Colombiaanse schilder en beeldhouwer, is een van de bekendste beeldend kunstenaars in Latijns-Amerika. Hij verfraaide zijn genrebeelden, portretten, naakten en stillevens met toespelingen op de cultuur van zijn Zuid-Amerikaanse thuisland. Bij nader inzien geven de ogenschijnlijk vrolijke en ongevaarlijke scènes een diep inzicht in de geschiedenis van het (post) kolonialisme. De grotesk uitgestrekte representaties van het lichaam van de kunstenaar verwijzen naar decadente bestuursstructuren. Met zijn altijd verrassend weelderige figuren, waarvan de esthetiek in tegenspraak is met zijn precieze vorm en subtiele kleuren, verbaast Botero de wereld al meer dan 50 jaar.
Ingrid Bergman - a life in pictures
Van € 98,- voor € 29,80

Ingrid Bergman is waarschijnlijk de grootste filmactrice van de 20e eeuw. Met het oog op haar 100ste verjaardag, die werd gevierd op 29 augustus 2015, hebben haar vier kinderen - Pia Lindström, Isabella, Ingrid en Roberto Rossellini - de schatkist van het familiearchief geopend om de gezaghebbende, enigszins officiële biografie van de actrice te creëren.

Het boek bevat een bijna onbeschrijfelijke schat aan foto's: niet-gepubliceerde privéfoto's, glamoureuze portretten en glamourportretten, filmstills en de indiscrete straatfoto's van de paparazzi die zich vroeg en in elke situatie aan Bergmans hielen vastklampten. Originele teksten van Ingrid Bergman en veel van haar beroemde collega's begeleiden het optisch festival dat is uitgevoerd ter ere van de actrice.
Georgia O'Keeffe
Van € 49,95 voor € 9,95

Georgia O'Keeffe (1887–1986) was een van de fundamentele figuren van het Amerikaanse modernisme en een baanbrekende vrouw in de kunsten. O'Keeffe wordt alom gevierd en erkend voor haar bloemenschilderijen en zuidwestelijke landschappen en wordt volledig onthuld in dit nieuwe boek. Met prachtige platen van meer dan 200 werken, varieert het van bekende meesterwerken tot abstracties, natuurstudies en scènes in New York die nieuwe generaties van kunstliefhebbers hebben geboeid. Ook bevat deze verzameling essays van vooraanstaande kunsthistorici.
Paul Cézanne - The 1907 Paris Exhibition
Van € 39,80 voor € 14,80

In oktober 1907 werd in Parijs een herdenkingstentoonstelling gehouden ter ere van de een jaar eerder overleden schilder Paul Cézanne. Het omvatte 49 schilderijen en zeven aquarellen, vestigde de reputatie van Cézanne als de vader van de moderne schilderkunst en bracht zijn faam naar de wereld.

Rainer Maria Rilke bezocht de tentoonstelling meerdere keren en schreef een reeks brieven aan zijn vrouw, de beeldhouwer Clara Rilke Westhoff, over zijn indrukken. Uit zijn rapporten blijkt dat de dichter diep geschokt was door de kunst van Cézanne. De brieven behoren tot de belangrijkste getuigenissen van een vroege ontvangst van Cézanne's werk. Enerzijds bevatten ze verbazingwekkende artistieke inzichten, maar gaan ze inhoudelijk ook veel verder dan kunstkritiek.
Obama - The call of history
Van € 50,- voor € 15,-

De gezaghebbende geschiedenis van Peter Baker van het presidentschap van Obama is het eerste volledige verslag dat de tand des tijds zal doorstaan. Baker meet de prestaties en teleurstellingen van Obama in zijn ambt en brengt de echte erfenis van de man die, zoals hij zichzelf beschreef, "niet lijkt op alle presidenten op de dollarbiljetten."

Met levendige kleurenfoto's van New York Times-fotografen en anderen van de grote en kleine evenementen, openbaar en achter de schermen, die Barack Obama's acht jaar in functie hebben gedefinieerd, is Obama: The Call of History een portret vol met Amerika's eerste Afrikaanse -Amerikaanse president tegen de achtergrond van deze tumultueuze tijden.
Gustave le Gray - Seestücke
Van € 58,- voor € 10,-

Gustave Le Gray (1820-1884) is een van de helden van de vroege Franse fotografie. Le Gray, die oorspronkelijk schilderkunst studeerde, wordt o.a. beschouwd als de grondlegger van de artistieke fotografie. Hij was een van de eersten die de schilders volgde naar Fontainebleau en zijn eigen fotografische natuurstudies nastreefde. Halverwege de jaren 1850 begon hij zijn zee- en wolkenstudies in Normandië en aan de westelijke Middellandse Zeekust, waardoor hij plotseling beroemd werd onder amateurs en verzamelaars en hem de bewondering van de impressionisten opleverde. Tegenwoordig behoren de foto's van Le Gray tot de best betaalde ter wereld.
Roelof van Straten - Young Rembrandt. The Leiden years 1606 - 1632
Van € 59,50 voor € 14,95

Young Rembrandt. The Leiden Years is de eerste complete studie over de vroege periode van Rembrandt! Alles over de jonge Rembrandt en zijn kring nu voor het eerst in één uitputtend en helder geschreven verhaal! Rijk geïllustreerd met honderden reproducties, veelal in kleur.

Naast de hoofdtekst zijn er acht historische contextdocumenten. Met deze essays wordt Rembrandts Leidse periode in een veelomvattende historische en cultuurhistorische context geplaatst. Twee van deze artikelen zijn geschreven door Ingrid WL Moerman, voormalig conservator Stedelijk Museum “De Lakenhal” in Leiden en 's werelds toonaangevende expert op dit gebied.
Coelen - Van Bosch tot Bruegel. De ontdekking van het dagelijks leven
Van € 34,95 voor € 15,-

Het dagelijks leven uit de 16de eeuw wordt gekenmerkt door bordelen, feestvierende boeren, kwakzalvers en ongelijke liefde. Met ironie en zelfspot wordt de maatschappij weerspiegeld in de kunst. Soms is er sprake van een moraal, maar de humor en ironie overheerst. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze generatie kunstenaars. De tentoonstelling 'Van Bosch tot Bruegel' bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten.
Luc Tuymans - James Ensor
Van € 49,95 voor € 15,-

Dit mooie boek begeleidt de grote tentoonstelling van werken van de invloedrijke en intrigerende kunstenaar James Ensor, de eerste grote show op James Ensor in het VK sinds twintig jaar. Samengesteld door de toonaangevende hedendaagse schilder van België, Luc Tuymans, onderzoekt dit boek het leven en de nalatenschap van de kunstenaar die aan het begin van de twintigste eeuw een van de meest ongewone werken produceerde.

Gekenmerkt door psychologische complexiteit, tegenstellingen en pure excentriciteit - met zulke bizarre onderwerpen als aangeklede skeletten en macabere carnavalsmaskers - zijn Ensor's werken van grote invloed geweest op het expressionisme en het surrealisme.
Type Tells Tales
Van € 42,50 voor € 12,50

Een frisse kijk op typografisch ontwerp als kunst en als vertelapparaat dat verhalen, emoties en stem uitdrukt. Type Tells Tales verlegt de grenzen van typografische expressie en is een sensationele showcase van het type die integraal deel uitmaakt van de boodschap die het overbrengt, met het vermogen om de lezer te emoteren, te betrekken en te begeleiden van de ene gedachte naar de andere. Steven Heller en Gail Anderson navigeren door de verre uithoeken van grafisch ontwerp en onthullen hoe type een bepaalde stem of meerdere gesprekken kan weergeven, hoe letters in verschillende vormen en maten het oog door dichte informatie kunnen leiden en hoe type zowel inhoud als illustratie kan worden, zoals letters de vorm aannemen van mensen, dieren, auto's of vliegtuigen.
Yamamoto & Hamaya - Japan's modern divide
Van € 49,95 voor € 15,-

Deze titel biedt een geïllustreerd overzicht van de evolutie van twee zeer verschillende soorten moderne Japanse fotografie. In de jaren dertig evolueerde de Japanse fotografie in twee richtingen: de ene richting een documentaire stijl, de andere voor een experimentele of avant-garde benadering die sterk beïnvloed werd door het westerse surrealisme. Dit boek verkent deze twee uiteenlopende paden door het werk van twee opmerkelijke figuren: Hiroshi Hamaya (1915-1999) en Kansuke Yamamoto (1914-1987).
Phyllis Lambert - Building Seagram
Van € 59,50 voor € 15,-

Een persoonlijke, gezaghebbende geschiedenis van een van de meest invloedrijke gebouwen uit de 20e eeuw. Het Seagram-gebouw steekt uit over Park Avenue in New York en lijkt met perfecte lijnen van brons en glas boven de straat te zweven. Beschouwd als een van de grootste iconen van de twintigste-eeuwse architectuur, werd het gebouwd door Mies van der Rohe (1886–1969) in opdracht van Samuel Bronfman, oprichter van de Canadese distilleerderij-dynastie Seagram, en zijn dochter Phyllis Lambert. Lambert maakt gebruik van niet eerder gepubliceerde persoonlijke archieven, bedrijfscorrespondentie en foto's om de mening van een insider te vertellen over de debatten, resoluties en onbekende drama's van de constructie van het gebouw, evenals zijn cruciale rol in de geschiedenis van moderne kunst en architectuur.
Piet Mondrian. Barnett Newman. Dan Flavin
Van € 39,95 voor € 12,50

Hoewel de drie vooraanstaande modernistische kunstenaars Piet Mondriaan (1872–1944), Barnett Newman (1905–1970) en Dan Flavin (1933–1996) elk tot een andere generatie behoren, hebben ze allemaal op baanbrekende manieren hun creativiteit gewijd aan abstracte kunst. Met pure kleur, betonvorm en nieuwe materialen breidden ze de afmetingen van kunst uit naar het universele. Dit boek verscheen in combinatie met een grote, speciale tentoonstelling in het Kunstmuseum Basel, en toont elk van de drie kunstenaars in chronologische volgorde. Het boek presenteert meesterwerken en plaatst zelden geziene werken naast elkaar.
Morgen zijn we er weer vanaf 9.30u. Alvast een fijn weekend en graag tot ziens!

 
Elise