Nieuw: Chirosynopsis - Nico Huijbregts

Over Chirosynopsis

 

Nico Huijbregts is musicus, beeldend kunstenaar en schrijver en met regelmaat komen die drie disciplines samen in de dingen die hij maakt, zo ook in dit boek. Chirosynopsis (afgeleid van het Griekse cheir=hand) is een lees- en een kijkboek, gecomponeerd als een muziekcyclus van 31 korte, door de hemzelf geïllustreerde prozastukken, die allemaal op een of andere manier handen als motief hebben en waarin fictie en beschouwing met elkaar zijn vermengd. Het geheel van teksten en illustraties is door grafisch vormgeefster Pascale Companjen tot een waar kleinood getoverd, uitgevoerd in drukwerk van hoge kwaliteit.

 

De teksten zijn onderling met elkaar verbonden niet alleen door het motief handen, maar ook door hun hoofdpersoon Lucas. Alle 31 teksten kunnen zowel afzonderlijk gelezen worden en tegelijkertijd zijn het brokstukjes uit zijn persoonlijk verhaal: we maken hem mee in verschillende levensfasen en hoedanigheden, als getalenteerd muzikaal kind, als zoon, als broer, als geliefde. In al zijn relaties vormen handen een wezenlijke verbindende schakel. Handen van uiteenlopende mensen. De handen van zijn moeder. Van acteur James Stewart. De linkerhand van Chopin. De handen van een jonge Christus. Handen van tantes, vaders, opa’s, van schilders, dirigenten en pianisten. Nu eens komt hij zelf aan het woord, dan weer zien we hem door de ogen van anderen. Deze wisseling van perspectief maakt dat de teksten zeer verschillend van toon en stijl zijn, soms nuchter en beschouwend, dan poëtisch, hier kalm, daar uitbundig.

Meer informatie: ga naar https://slag-boom.nl/project/chirosynopsis.

Naast het boek heeft Nico Huijbregts ook ansichtkaarten gemaakt, waarop illustraties uit het boek zijn afgebeeld. U kunt deze kaarten hier bestellen.