Nederlandse Kunst & Neoklassieke sculpturen

Met circa 100 kunstwerken is Dutch Art in Detail geen overzichtswerk. Wel wisselt het boek de belofte in een dwarsdoorsnede van de Nederlandse kunst van de afgelopen zeven eeuwen te bieden. Dat bereikt het door op een relatief klein aantal kunstwerken in te zoomen. Elk kunstwerk wordt ingeleid door achtergrondinformatie en een overzichtsfoto. Met levensgrote detailfoto's wordt het werk vervolgens tot op het bod uitgeplozen. Zo krijgt de lezer centimeter voor centimeter grip op het verloop van de Nederlandse kunstgeschiedenis van de afgelopen zeven eeuwen.

Dat verloop blijkt spannend. Het boek begint met een Petrusbeeldje van Claus de Werve uit 1410 en eindigt met een serie foto's van inwoners van een klein dorpje in Suriname door Vivianne Sassen uit 2013. Van beeldhouwwerk naar foto, van religie naar acculturatie, van kerkelijke naar onafhankelijke kunst: kunstvorm, thematiek en patronage zijn drastisch veranderd in ruim 600 jaar.

Dutch Art in Detail (9789462260979) Engels. Van €195.- voor €49.50

Classicistische sculpturen

De beelden van Charles Ray blijken niet gemakkelijk in een hokje te plaatsen. Enerzijds lijken ze gestoeld op de klassieken; de verhoudingen zijn realistisch, de uitstraling tegelijkertijd mat en heroïsch. Anderzijds zijn de beelden onmiskenbaar modern, vanwege de metaalkleur, maar vooral ook wat betreft voorstelling: ofwel houding ofwel attribuut geeft uiting aan de moderne tijd. Hier komen werelden samen. Tel daarbij op dat de beelden vaak immens zijn maar op ongrijpbare wijze gewichtloos lijken en je kunt niet anders concluderen dat Ray met zijn sculpturen een eigen universum weet op te trekken. Het is daarom goed dat dit boek naast een aardige hoeveelheid beeldmateriaal ook uitgebreide toelichting en achtergrondinformatie bevat, vooral van kenners maar ook van de kunstenaar zelf.

Dit boek toont alle sculpturen die Charles Ray tussen 1997 en 2014 vervaardigde. Tekst in het Engels.

Charles Ray: Sculpture 1997-2014 (9783775737937) van €42.50 voor €12.50