Deze week hebben we vier kunstboeken met portretten in de ramsj. Het portret wordt in elk van deze boeken op een geheel andere manier ingezet.

Man Ray - Portraits

Man Ray staat bekend om zijn experimentele foto's. Nadat hij Marcel Duchamp in Amerika had ontmoet, vertrok hij in 1921 naar Parijs om zich te voegen bij de Dadaïstische en surrealistische beweging. In Amerika had hij de fotografie voornamelijk gebruikt voor het vastleggen van zijn eigen werken, in Parijs ging hij het gebruiken om zijn nieuwe avant-gardistische kennissen vast te leggen. Dat deed hij op een heel duidelijk aan de nieuwe kunststromingen gelieerde manier. Het resulteert in experimentele foto's van de enkele grondleggers van de kunst uit het interbellum. Dit boek bundelt 150 van zijn belangrijkste portretten, deels minder bekend werk. Dan gaat het veelal om werk met Hollywoodsterren.

Man Ray - Portraits Van €45,-, voor €15,-

Fazal Sheikh

Dan Fazal Sheikh. Deze fotograaf uit New York reist de wereld over om ongelijkheid en onrechtvaardigheid vast te leggen. De vorige keer zagen we dat Koudelka dergelijke thematiek onder de aandacht brengt door grensgebieden te fotograferen. Een grens is voor hem de fysieke vertaling van menselijke afspraken. Fazal Sheikh doet in een bepaalde zin het tegenovergestelde. Hij kijkt hoe beperkingen, zoals grenzen, universeel gewaande mensenrechten ondermijnen en daarmee de mens raken. Bij Sheikh staan de mensen dus centraal, meer precies de aanblik van mensen. Met zijn zwart-wit portretten geeft hij grote problemen zodoende een gezicht. De portretten zijn regelmatig voorzien van bijbehorend persoonlijk verhaal waardoor het boek niet slechts als een fotoboek, maar toch ook als een verhalenboek is te karakteriseren.

Fazal Sheikh - Portraits Van €48.- voor €17.50

 

Ron Galella

De lijn naar foto's van fameuze personen uit New York vindt in deze nieuwsbrief zijn apotheosein het boek van Ron Galella. Deze, om met een vuiler woord te spreken, paparazzo kan zich niet net als Lucian Freud beroemen op een goede relatie met de geportretteerde. In tegendeel; Galella staat bekend om de onenigheid met de beroemdheden die hij vastlegde. Marlon Brando vond het in 1973 welletjes en voegde de daad bij het woord door Galella een dreun te verkopen. Het bleek niet genoeg om de fotograaf te stoppen: de volgende keren dat hij Brando benaderde, droeg hij een helm. U begrijpt, het gaat hier om een controversieel figuur. Voor slechts €9,95 hebt u een groot aantal foto's van beroemdheden, uiteenlopend van Paul McCartney tot Michael Jackson. Glamour, geschiedenis en een mooi stadsgezicht komen samen.

Ron Galella - New York Van €39.95, voor €9.95