Kunst in de ramsj: Tatlin, Klee, Richter, Mondriaan, Newman, Flavin

Tatlin

Tatlin noemde zichzelf een 'Kunstler-Konstrukteur'. Daarmee doelde hij op zijn gebruik van materialen bij het maken van kunst. 'Kunst machen heisst material formen', zei Tatlin.
Tatlin: neue Kunst fur eine neue Welt biedt een overzicht van het werk van Tatlin. Er is hierbij vooral aandacht voor het revolutionaire karakter van zijn kunst. De titel van het boek sluit daarmee goed aan op de inhoud: bij het vormen van zijn materialen werkte Tatlin niet slechts aan nieuwe kunst, maar tegelijkertijd ook aan een nieuwe wereld.
Informatie in het Duits en het Russisch. Het geheel is prachtig uitgewerkt met kleurenfoto's en een overzichtelijke tijdlijn.

Tatlin Neue Kunst fur eine Neue Welt (9783775733625) Van 49.50 voor 14.95

Paul Klee - The Angels

De engelen van Paul Klee (1879-1940) zijn beroemd om de gelijktijdige representatie van spiritualiteit en scepticisme tegenover religie. Klee maakte de engelen vrijwel allemaal aan het eind van zijn leven als uiting van zijn lichamelijke zwakte en angsten voor de dood. Het resulteert in engelen die de mens niet overstijgen, maar lijken mee te voelen met diens aardse beslommeringen.
Het boek Paul Klee: the Angels geeft een inleiding op de kunstenaar en biedt een overzicht van de engelen. Wist u dat het concept 'Angel of History' van Walter Benjamin is gebaseerd op Angelus Novus, een van de engelen van Klee.

Paul Klee - The Angels (9783775734196) Van 32.50 voor 14.95

Gerhard Richter - Landscapes

Dit boek besteedt aandacht aan de minst belichte kant van Gerhard Richters oeuvre: de landschapsschilderingen. Wellicht omdat Richter er eens over heeft gezegd dat hij ze schildert omdat hij iets moois wilde schilderen. Dat bleken de kunstcritici niet interessant genoeg te vinden. Zij doken massaal op Richters politiek georiënteerde werk. Toch jammer want mooi zijn de landschappen absoluut!

Gerhad Richter - Landscapes (9783775726399) Van €42.50 voor €19.95

Mondriaan - Newman - Flavin

Deze drie schilders vertegenwoordigen alle drie een andere generatie maar zijn met elkaar verbonden door hun hun gebruik van een niet-representatieve esthetica. Voor het vervaardigen van hun kunstwerken putten zij slechts uit kleur en vorm, die overigens volledig lijken samen te vallen in hun strakke abstracte kunst. Kijken naar kunst was nog nooit zo rustgevend. En dat voor €10.-

Mondriaan - Newman - Flavin (9783775736855) van €42.50 voor €10,-