Het opbloeien van de vrije geest

De Russische schilder Wassily Kandinsky creëerde niet alleen revolutionaire kunstwerken. Hij probeerde ook te schrijven over de nieuwe vormen waarin hij en zijn gelijkgestemden werkten. Dat verlangen bracht, allereerst, zijn kleine boekje Het geestelijke in de kunst voort. Kandinsky gaf daarin, ruwweg, een introductie van zijn algemene gedachten over kunst als authentieke expressie van onze emoties en associaties, en ook een opzetje voor een soort vorm- en kleurtheorie van de 20e eeuw.

Het boekje landde in goede aarde, al snel na de publicatie in 1912 zou er een tweede druk verschijnen. In een nieuw woord vooraf uitte Kandinsky het verlangen om nog veel meer te schrijven over het geestelijke, over schilderen en over kunst in het algemeen. Daar is jammer genoeg nooit veel van gekomen – tot nu.

Kunstenaar en trainer Loucas van den Berg en kunstdocent Hélène Jansen-Van Bavel kregen toegang tot de aantekeningen van Hans Hermann, een collega van Kandinsky, over meditatievormen die Kandinsky ontwikkelde voor de aspirant-kunstenaars die hij lesgaf. Deze methodiek hebben Van den Berg en Jansen-Van Bavel geprobeerd om toegankelijk te maken voor iedereen in Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest. Hun simpele uitleg en de manier waarop deze gedachten in de levensloop van Kandinsky worden geplaatst, maken dit een interessant boek voor iedereen die geïnteresseerd is in zelf-expressie.

Kandinsky, Wassily – Het geestelijke in de kunst – paperback – 150 blz. – €19,95
Van den Berg, Loucas & Jansen-Van Bavel, Hélène – Kandinsky en het opbloeien van de vrije geest – paperback – 192 blz. – €25

We hebben voor nieuwsgierigen trouwens nog meer van Kandinsky in onze ramsj-kelder!