Vanaf dit najaar begint Boekhandel Roelants experimenteel met een eigen boekenprogramma: 'De Lezers.'
Een paar keer per jaar zullen drie hartstochtelijke lezers samen drie boeken bespreken tijdens een bijeenkomst in Boekhandel Roelants. Elk van de sprekers presenteert het boek van zijn of haar keuze, de anderen reageren daarop. Voor elk boek nemen we een half uur. Ook zal er worden gezorgd voor een glaasje en een kaasje.

De drie gespreksgenoten zijn alledrie prof: Margot van Mulken (hoogleraar internationale bedrijfscommunicatie en decaan faculteit Letteren), Piet Hein van Kempen (hoogleraar straf- en procesrecht en decaan faculteit Rechtsgeleerdheid) en Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek). Maar als literatuurlezers zijn ze amateurs; amateurs (van amare) of dilettanten (van diligere) in de ware zin van het woord: liefhebbers. De eerste bijeenkomst vindt plaats tegen de tijd dat u zich afvraagt welk boek u zult kopen als Sinterklaascadeau. De Lezers geven u suggesties met goede redenen. 

De volgende drie boeken zullen tijdens de eerste bijeenkomst worden besproken:

Pierre Lemaitre - De kleuren van de brand

Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar zevenjarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.
Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.
Een adembenemend epos over de val van het establishment en over de zoete wraak van een vrouw in een mannenwereld. 


Uwe Timm - Icarië

Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt beslag op een luxe cabriolet en wordt verliefd op de jonge Duitse weduwe Molly. 
Met Icarië laat Uwe Timm eens te meer zien dat hij een meesterverteller is. Op indrukwekkende wijze verweeft hij feit met fictie, en verwoesting met romantiek in een grandioze roman waarvoor hij meer dan veertig jaar onderzoek deed.Kees ’t Hart - De ziekte van Weimar

Aan de Academie van Franeker komt in 1807 geld vrij voor de oprichting van een monument ter ere van de nieuwe wetenschap en maatschappij. Men is diep onder de indruk van een beeld in Goethes tuin in Weimar. Albert van Huszen reist daar met leden van de Franeker ceremoniële commissie per koets heen om er met de grote schrijver en wetenschapper te overleggen over een replica van het beeld. Op te richten in Franeker, maar dan groter en grootser.
De situatie in de Duitse landen is sinds het bewind van Napoleon onoverzichtelijk en in Weimar heerst na de Slag bij Jena van 1806 nog steeds chaos. Bovendien verdringen tientallen bezoekers zich voor Goethes huis; iedereen wil bij hem op audiëntie. Hij laat zich zelden zien. De tijd dringt als Albert erin slaagt hem te spreken.

Alledrie de boeken zijn voorradig in de winkel!
De eerste bijeenkomst zal plaatsvinden op donderdag 14 november, van 17.00 tot 19.00 uur. 
De entree is gratis, aanmelden kan via roelants@roelants.nl.