Aanbieding: Nijmegen in woord en beeld

Beste vrienden van boekhandel Roelants,

De Vierdaagseweek ligt alweer achter ons. Toch blijft Nijmegen even het middelpunt van de aandacht, in ieder geval in deze nieuwsbrief. We hebben een zestal afgeprijsde boeken met een schat aan informatie over en beeldmateriaal van Nijmegen vanaf de oudheid via de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw tot de actualiteit.


20 eeuwen Nijmegen

Wel zo eerlijk: elke eeuw een eigen hoofdstuk in dit mooi vormgegeven overzichtswerk van de Nijmeegse geschiedenis. Van Bataafse Opstand tot Biotex: het staat allemaal beschreven en geïllustreerd in 20 eeuwen Nijmegen van Paul van der Heijden.

Paul van der Heijden - 20 eeuwen Nijmegen van €20,- voor €10,-


Romeins Nijmegen

De vraag naar de bloei en ondergang van het Romeinse Rijk blijft mensen boeien. Maar hoe is die bloei en ondergang terug te zien in Nederland? In dit boek bespreekt Paul van der Heijden de geschiedenis van Romeins Nijmegen, de plaats waar de Romeinen zich voor het eerst in Nederland vestigden. We zien een militaire zone veranderen in een heuse stad om daarna ten onder te gaan met de rest van het westelijke deel van het Romeinse Rijk. De ondertitel spreekt boekdelen: Luxe en Ondergang van Rome aan de Waal.

Romeins Nijmegen: Luxe en Ondergang van Rome aan de Waal (9789089470218) van €19,95 voor €7,-


Nijmegen '44 - '45: Oorlogsdagboek van Trees Schretlen

Trees Schretlen (1926-2012) hield in het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij in haar schoolagenda. De tiener groeide op aan de Holleweg en studeerde aan het meisjeslyceum. Vanaf september 1944, wanneer Operatie Market Garden een feit is, doet zij verslag van haar leven in een stad onder vuur. Zo schrijft ze op woensdag 20 september van dat jaar: "De hele nacht v. 8-6 u. doorgebracht in een schuilkelder in de bossen van de Waalheuvel! Tussen schreeuwende babies, slapende kinderen en treurende en pratende vaders en moeders. Meerdere van Nijmegen uit hun brandende en doorzeefde huizen gevlucht."

Nijmegen '44-'45 - Oorlogsdagboek van Trees Schretlen. Aangrijpend verslag van een frontstad onder vuur. (9789089470676) van €12,50 voor €5,-


Nijmegen: een fotografische impressie van George Burggraaff

Of het nu gaat om Mariken van Nimwegen, de Haskoning, de Waalbrug, de Ooijpolder, de Cenakelkerk of het Valkhofpark: Burggraaff legde al deze Nimweegse symbolen en oorden vast op de gevoelige plaat. Zijn visuele staalkaart van de Waalstad wordt begeleid door teksten van Maarten-Jan Dongelmans.

Nijmegen: een fotografische impressie van George Burggraaff. (9789089470652) van €20 voor €13,50

Nijmegen in kleur

En dan ligt er hier nog een ander prachtig fotoboek voor me, zij het uit een heel andere tijd. J.G.J. van Lith legde de tramlijn vast die naar Hees leidde. En wat te denken van de markt? 'Verboden tussen de uitstallingen rijwielen aan de hand mede te voeren', prijkt er op een waarschuwingsbord tussen al het koopwaar. En wat dacht u van het oude Plein '44, compleet met Kodak Films en de American Lunchroom?

In een ander licht. Nijmegen 1950-1960 in kleurenfoto's van J.G.J. van Lith. (9077238026) van €29,95 voor €15,00