75 jaar vrijheid

Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

Vandaag vieren wij 75 jaar vrijheid. Het is de vreemdste Bevrijdingsdag in mijn geheugen, al heb ikzelf slechts eenderde van het totaal na de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Een Bevrijdingsdag met beperkte bewegingsvrijheid, al hebben wij het in Nederland wellicht nog relatief goed. Elk jaar en zeker ook dit lustrumjaar verschijnen rond 5 mei een aantal boeken die meer context plaatsen bij de geschiedenis die wij elk jaar herdenken.
Walter Kempowski - Zwanenzang 1945

In Duitsland ("Das Echelot") een grote bestseller, nu ook het laatste deel in vertaling. 
Twintig jaar lang verzamelde de Duitse schrijver Walter Kempowski brieven, dagboeken en memoires waarin de Tweede Wereldoorlog werd beschreven. In 1993 publiceerde hij de eerste vier boeken van een werk dat uiteindelijk tien delen zou beslaan. Elk boek geeft een caleidoscopisch beeld van enkele weken uit de Tweede Wereldoorlog.

Zwanenzang 1945 is het sluitstuk van de reeks, waarin het einde van de oorlog wordt beschreven. Dagboekteksten van staatslieden en generaals, brieven van soldaten en burgers en herinneringen van journalisten en schrijvers worden in dit boek gecombineerd. Met al deze stemmen tezamen laat Kempowski het einde van de Tweede Wereldoorlog weerklinken. En dat levert wat op, 
"de herinneringen zijn zo gedetailleerd dat de geschiedenis gruwelijk dichtbij komt" aldus de recensie in de NRC (·····).
 
€ 29,99 | 544 Pagina's | ISBN 9789400405783
Ad van Liempt - 1945: de afrekening

 
75 jaar na dato blikt Ad van Liempt terug op het bevrijdingsjaar 1945. Hij beschrijft het jaar van enorme tegenstellingen: vreugde over de bevrijding, maar vooral ook treurnis het groeiende besef van wat is geweest. Het geeft een beeld van de chaos die heerste, ook (of juist) na de bevrijding in Nederland. En toont de wraak van Nederlanders op de bezetters. 1945: de arfekening vormt het slotstuk van de serie Leven in bezet Nederland 1940-1945.
 
€ 24,99 | 216 Pagina's | ISBN 9789000358052
Peter Brusse - Winnaars en verliezers: Herinneringen aan Nijmegen 75 jaar geleden

Op 5 mei in 1945 kwam in ons land een eind aan de Tweede Wereldoorlog, nog steeds een moment om uitgebreid bij stil te staan én om te vieren. Dit jaar zou in de Stevenskerk het Vrijheidsontbijt plaatsvinden, als onderdeel van Suffering Matters. Schrijver en journalist Peter Brusse zou komen vertellen over zijn ervaringen als kind in de oorlog in de Nijmeegse binnenstad.

Helaas gaat het Vrijheidsontbijt in deze vorm niet door, maar ontbijt ieder in zijn of haar eigen huis. Het programma van het Vrijheidsontbijt komt wel naar u toe! Kijk op Bevrijdingsdag om 10.00 uur naar RN7, waar burgemeester Bruls een boodschap van vrijheid aan de Nijmegenaren brengt. Daarna vertelt Peter Brusse zijn indrukwekkende verhaal.Daarnaast is het verhaal van Brusse ook opgetekend in een kleine publicatie welke bij Roelants verkrijgbaar is.

€ 2,50 
De Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid: de Tweede wereldoorlog in het kenmerkende bosatlas-format. Veel
 heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal vindt u aan de binnenkant. Aan bod komen onder andere de inval, Jodenvervolging en de bevrijding alsook de oorlog in Nederlands-Indië en collaboratie en verzet. Ook worden zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld gebracht met kaartverhalen. De uitgave is samengesteld in samenwerking met het 4 en 5 mei-comité.
 
€ 39,95 | 256 Pagina's | ISBN 9789001122515
Het Kattenburgtransport: de reis van Westerbork naar Auschwitz in kaart gebracht in de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog

 

MEER 75 JAAR 


 VRIJHEID 
Arnon Grunberg
Nee
4 mei-voordracht 2020

€ 5,-
Bestel nu > >

 
Maurits de Bruijn
Ook mijn holocaust
€ 22,50
Bestel nu > >

 
Arnon Grunberg
Bij ons in Auschwitz
€ 24,99
Bestel nu > >

 MEER RECENTE 
 LITERATUUR 

Hilary Mantel
De Spiegel & het Licht
€39,99
Bestel nu > >
Of luister hier alvast naar het eerste hoofdstuk
Naoko Abe
Sakura
€24,99
Bestel nu > >

"Een fascinerende roman over de door Hitler verwoeste  cultuur van de Duits-Joodse bourgeoisie", zo typeert Mich

el Krielaars de herontdekte roman De Effingers in de NRC (·····). Een Joodse Buddenbrooks, volgens sommigen. Wouter (her)leest momenteel de Toverberg, wellicht De Effingers hierna (wel in herdruk ondertussen). Bij ons deze week in ieder geval op één, de hegemonie van Bregman doorbrekend. Jeroen Brouwers werd afgelopen week 80 jaren, wat ook niet ongemerkt voorbij ging. Een speciale jubileum-editie van Bezonken Rood is uitgekomen, voor de (vele) liefhebbers van deze Nijmeegse doctoratus honoris causa. En die liefhebbers komen uiteraard ook bij Roelants.
Wij zien u graag komende week: in de winkel of indien u wilt op onze website. Als u bij ons komt helpen we u graag. Wouter staat er morgen tot 17 uur. Als u voor de website kiest krijgt een vriendelijke fietskoerier aan de deur. De keuze is aan u! 

 
Ik wens u een goede Bevrijdingsdag. Niet met zijn allen op een grootschalige viering, maar op kleine schaal thuis. U bent vandaag ook welkom in de boekhandel, Wouter ontvangt u graag tussen twaalf en vijf. 

 
Julius