Nog de beste wensen in 2017. Wij van Roelants hadden een kleine doch zeer gezellige borrel op Oudejaarsdag – we hopen dat uw jaarwisseling ook prettig is verlopen.

Wie zaterdag, voor het feest losbarstte, de Volkskrant nog heeft gelezen, kwam een mooie recensie tegen van Henk Manschots boek Blijf de aarde trouw, geschreven door van ex-"Denker des Vaderlands" Hans Achterhuis. De ecologische filosofie van Nietzsche die Manschot in zijn boek beschrijft, bevestigt een intuïtie die Achterhuis ook had tijdens zijn eigen eerste lezing van het beroemde boek Aldus sprak Zarathoestra:

Nu komt Blijf de aarde trouw mijn vroegere lezing bevestigen. Manschot onderzoekt de biografie van Nietzsche en geeft daarna een aansprekende interpretatie van Aldus sprak Zarathoestra. Nietzsche gaf na tien jaar een hoogleraarschap op om in de natuur te experimenteren met een verandering in levensstijl. In zijn dagelijkse lange wandelingen in de bergen en 's winters langs de Middellandse Zee vond hij de inspiratie voor wat Manschot een terrasofie noemt, een leer van de aarde. Daarin spelen de natuur, het klimaat, de dieren, maar ook de voeding waarmee Nietzsche experimenteerde, een hoofdrol.

Manschot laat het niet bij een interessante interpretatie van de denker met de hamer, hij past diens leer ook toe:

Natuurlijk zet Manschot Nietzsches liefde voor de aarde ook in tegen de manier waarop de moderne mensheid via allerlei ingrepen, waaronder de klimaatverandering die tegenwoordig vooral in het oog springt, onze gemeenschappelijke woonplaats vernietigt.

Blijf de aarde trouw kreeg vier van de vijf sterren. U kunt het nu meteen in onze webshop bestellen, eventueel samen met Nietzsche’s Aldus sprak Zarathoestra. Zo kunt u 2017 meteen beginnen met een onderhouden lectuur over de conservering van de aarde.

Manschot – Blijf de aarde trouw – 2016 – 205 blz. – paperback met flappen – €19,95

Nietzsche – Aldus sprak Zarathoestra – 1993 – 251 blz. – ingenaaid – €14,99

Voor deze boeken kunt u natuurlijk ook in onze winkels terecht (tot mei ook nog in LUX). We heten u, zoals altijd en opnieuw in 2017, hartelijk welkom bij Boekhandel Roelants.