Wouter Roelants

 1. 19 november | De Lezers

  19 november | De Lezers

  Op donderdag 19 november van 17.00 tot 18.30 vindt de derde aflevering plaats van “De Lezers”: drie hoogleraren in gesprek, niet als experts over hun vak, maar als amateurs (liefhebbers) over hun liefde voor boeken: Paul van Tongeren, Margot van Mulken en Piet Hein van Kempen kozen ieder een boek, u mag raden wie welk boek koos:

  Onder de winnaars wordt een van de boeken naar keuze verloot. Graag aanmelden via roelants@roelants.nl. Vanwege de 1,5 meter afstand zijn de plaatsen beperkt; maar wie er niet meer bij kan, kan het volgen via onze Facebookpagina.

  Welke Lezer welk boek heeft uitgekozen blijft nog even geheim: we verloten een boek onder degenen die het goed geraden hebben.
  U bent van harte welkom!
  Donderdag 19 november
  17.00 - 18.30 uur
  Souterrain Boekhandel Roelants 
  Lees meer »
 2. 14 oktober | Lezing Pieter van Os

  14 oktober | Lezing Pieter van Os

  Op woensdag 14 oktober om 17.30uur geeft Pieter van Os (winnaar van de Brusseprijs 2020) een lezing over zijn winnende boek, Liever dier dan mens.

  Over Liever dier dan mens

  Een familie van fanatieke nazi's hield van haar als van een eigen dochter. Zelf werd ze verliefd op een Duitse ingenieur met een speldje van Hitlers partij in het knoopsgat van zijn revers. Anni Gmitruk, Volksduitse uit oostelijk Polen, vertelde niemand wie ze werkelijk was: Mala Rivka Kizel, een joods meisje uit een groot orthodox gezin in Warschau.
  Terwijl haar familie werd omgebracht, wist Mala door een mix van veerkracht, taalgevoel, geluk en charme te ontkomen aan Duitse soldaten, een Oekraïense verrader en de hooivork van een antisemitische boer. Via Israël belandde ze uiteindelijk in Amstelveen, waar ze nog altijd woont.

  Liever dier dan mens is de zoektocht naar het onwaarschijnlijke overlevingsverhaal van een uitzonderlijke vrouw. Met haar herinneringen in de hand ging Pieter van Os op een reis in de tijd door Europa en drong diep door in de altijd weer terugkerende obsessie met identiteit, nationaliteit en volksaard.

  woensdag 14 oktober

  17.30u

  Boekhandel Roelants

  aanmelden graag via roelants@roelants.com

  Beperkte plekken beschikbaar

  Lees meer »
 3. Recensie Vergeten Volkeren | Riet de Jong-Goossens

  Recensie Vergeten Volkeren | Riet de Jong-Goossens

  Philip Matyszak

   

  VERGETEN VOLKEREN

   

  We leven in turbulente tijden, dat valt niet te ontkennen. Oorlog alom, natuurrampen, vreselijke branden, opstanden in sommige landen, en, tot overmaat van ramp ook nog covid 19. 

  En het is niet te geloven: maar het is altijd zo geweest! In Wouters winkel vonden we een prachtig boek van de Amerikaanse hoogleraar Philip Matyszak met de titel VERGETEN VOLKEREN, met als ondertitel: Verloren culturen op de kaart gezet.

  In dit boek gaat het vooral om landen rond de Middellandse Zee, het huidige Europa en het nabije Oosten. De auteur vertelt over  een groot aantal volkeren dat verloren is gegaan en deelt ze in in vier periodes: De eerste twee voornamelijk voor Christus, de derde een periode voor en na Chr. En de vierde n. Chr. Van deze periode vinden we het een en ander terug in onze geschiedenislessen op school, voor zover we ons dat nog kunnen herinneren.

  De meeste volkeren zijn uiteindelijk verdwenen door een proces van integratie en assimilatie, maar er is ook heel wat strijd gevoerd. Aanvankelijk met primitieve middelen, maar de geheimzinnige Hyksos bijvoorbeeld, die lang voor Chr. leefden, bezaten al strijdwagens, maliënkolders en bronzen wapens.

  Dat die oude geschiedenis zo secuur beschreven kan worden komt doordat de moderne wetenschap door onderzoek van de aarde op de grond precies kan bepalen waar en wanneer er strijd is geleverd.

  Het boek is voorzien van prachtige illustraties, vanaf de vroegste perioden, en bij bijna elk hoofdstuk staat een item vermeld dat een link legt tussen de oude tijd en onze huidige tijd. Zoals bijvoorbeeld het begrip ‘de Gordiaanse knoop’ doorgehakt door Alexander de Grote. De naam is afkomstig van de stad Gordium, gelegen in het westelijke deel van de Anatolische hoogvlakte, het gebied van de Frygiërs. Zo’n lange tijd kan een begrip blijven bestaan!

  De schrijver is een geweldige stylist, die zijn enorme kennis in aangename taal kan overbrengen.

  Het is een fantastisch boek en ik wens iedereen die het gaat lezen veel aangename uren!

   

  Riet de Jong-Goossens.

  Lees meer »
 4. Verschijnt 25 september | Bij de boom van Maria

  Verschijnt 25 september | Bij de boom van Maria

  Over ruim een week, op 25 september, verschijnt Bij de boom van Maria van Klaas Bouwer! Het boek is vanaf 25 september in onze winkel te koop of te bestellen via onze website.

  Over Bij de boom van Maria

  In het boek wordt de geschiedenis van twee bijzondere huizen en een bosterrein aan de Groesbeekseweg in Nijmegen beschreven die nauw met elkaar zijn verbonden. Het gaat ten eerste om de voormalige buitenplaats Oud-Mariënboom, ontstaan uit de middeleeuwse kapel ‘Mariënboomken’ van de Broerenkerk in Nijmegen. De kapel is al lang verdwenen. Maar de Mariaboom, een linde, die door de auteur is herontdekt, staat nog steeds fier in het Mariënbosch. Alle bewoners en eigenaars van huize Oud-Mariënboom passeren de revue; een bonte stoet van rijke handelslieden, adellijke families en ook van twee charlatans. In 1910 heeft de toenmalige eigenaar van Oud-Mariënboom naast Oud-Mariënboom hotel-pension Mariënboom laten bouwen. Zowel succesvolle als minder geslaagde hoteliers hebben het hotel geëxploiteerd. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden er gevluchte Indische Nederlanders tijdelijk gehuisvest. Het derde onderwerp van dit drieluik is het met Mariënboom verbonden bosgebied het Mariënbosch, met daarin het gelijknamige klooster-internaat Mariënbosch (1924). Het bosterrein heeft vanaf de middeleeuwen een boeiende ontwikkeling doorgemaakt, we vinden er nog steeds bijzondere kernen van vroegere begroeiing. In het Mariënbosch lag in 1944-1945 een Canadees doorgangskamp, dat tien jaar later tijdens de geruchtmakende operatie Black Tulip is gebruikt voor honderden uit te zetten Rijksduitsers.

  Lees meer »
 5. Kunstboeken voor een mooie prijs!

  Kunstboeken voor een mooie prijs!

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,


  Vandaag weer een update van de kunstboeken in onze verzameling ramsj! Allemaal heel verschillend! Zie hieronder de titels en korte samenvattingen.
  Botero - Monograph & catalogue raisonné
  Van € 225,- voor € 50,-

  Botero, Colombiaanse schilder en beeldhouwer, is een van de bekendste beeldend kunstenaars in Latijns-Amerika. Hij verfraaide zijn genrebeelden, portretten, naakten en stillevens met toespelingen op de cultuur van zijn Zuid-Amerikaanse thuisland. Bij nader inzien geven de ogenschijnlijk vrolijke en ongevaarlijke scènes een diep inzicht in de geschiedenis van het (post) kolonialisme. De grotesk uitgestrekte representaties van het lichaam van de kunstenaar verwijzen naar decadente bestuursstructuren. Met zijn altijd verrassend weelderige figuren, waarvan de esthetiek in tegenspraak is met zijn precieze vorm en subtiele kleuren, verbaast Botero de wereld al meer dan 50 jaar.
  Ingrid Bergman - a life in pictures
  Van € 98,- voor € 29,80

  Ingrid Bergman is waarschijnlijk de grootste filmactrice van de 20e eeuw. Met het oog op haar 100ste verjaardag, die werd gevierd op 29 augustus 2015, hebben haar vier kinderen - Pia Lindström, Isabella, Ingrid en Roberto Rossellini - de schatkist van het familiearchief geopend om de gezaghebbende, enigszins officiële biografie van de actrice te creëren.

  Het boek bevat een bijna onbeschrijfelijke schat aan foto's: niet-gepubliceerde privéfoto's, glamoureuze portretten en glamourportretten, filmstills en de indiscrete straatfoto's van de paparazzi die zich vroeg en in elke situatie aan Bergmans hielen vastklampten. Originele teksten van Ingrid Bergman en veel van haar beroemde collega's begeleiden het optisch festival dat is uitgevoerd ter ere van de actrice.
  Georgia O'Keeffe
  Van € 49,95 voor € 9,95

  Georgia O'Keeffe (1887–1986) was een van de fundamentele figuren van het Amerikaanse modernisme en een baanbrekende vrouw in de kunsten. O'Keeffe wordt alom gevierd en erkend voor haar bloemenschilderijen en zuidwestelijke landschappen en wordt volledig onthuld in dit nieuwe boek. Met prachtige platen van meer dan 200 werken, varieert het van bekende meesterwerken tot abstracties, natuurstudies en scènes in New York die nieuwe generaties van kunstliefhebbers hebben geboeid. Ook bevat deze verzameling essays van vooraanstaande kunsthistorici.
  Paul Cézanne - The 1907 Paris Exhibition
  Van € 39,80 voor € 14,80

  In oktober 1907 werd in Parijs een herdenkingstentoonstelling gehouden ter ere van de een jaar eerder overleden schilder Paul Cézanne. Het omvatte 49 schilderijen en zeven aquarellen, vestigde de reputatie van Cézanne als de vader van de moderne schilderkunst en bracht zijn faam naar de wereld.

  Rainer Maria Rilke bezocht de tentoonstelling meerdere keren en schreef een reeks brieven aan zijn vrouw, de beeldhouwer Clara Rilke Westhoff, over zijn indrukken. Uit zijn rapporten blijkt dat de dichter diep geschokt was door de kunst van Cézanne. De brieven behoren tot de belangrijkste getuigenissen van een vroege ontvangst van Cézanne's werk. Enerzijds bevatten ze verbazingwekkende artistieke inzichten, maar gaan ze inhoudelijk ook veel verder dan kunstkritiek.
  Obama - The call of history
  Van € 50,- voor € 15,-

  De gezaghebbende geschiedenis van Peter Baker van het presidentschap van Obama is het eerste volledige verslag dat de tand des tijds zal doorstaan. Baker meet de prestaties en teleurstellingen van Obama in zijn ambt en brengt de echte erfenis van de man die, zoals hij zichzelf beschreef, "niet lijkt op alle presidenten op de dollarbiljetten."

  Met levendige kleurenfoto's van New York Times-fotografen en anderen van de grote en kleine evenementen, openbaar en achter de schermen, die Barack Obama's acht jaar in functie hebben gedefinieerd, is Obama: The Call of History een portret vol met Amerika's eerste Afrikaanse -Amerikaanse president tegen de achtergrond van deze tumultueuze tijden.
  Gustave le Gray - Seestücke
  Van € 58,- voor € 10,-

  Gustave Le Gray (1820-1884) is een van de helden van de vroege Franse fotografie. Le Gray, die oorspronkelijk schilderkunst studeerde, wordt o.a. beschouwd als de grondlegger van de artistieke fotografie. Hij was een van de eersten die de schilders volgde naar Fontainebleau en zijn eigen fotografische natuurstudies nastreefde. Halverwege de jaren 1850 begon hij zijn zee- en wolkenstudies in Normandië en aan de westelijke Middellandse Zeekust, waardoor hij plotseling beroemd werd onder amateurs en verzamelaars en hem de bewondering van de impressionisten opleverde. Tegenwoordig behoren de foto's van Le Gray tot de best betaalde ter wereld.
  Roelof van Straten - Young Rembrandt. The Leiden years 1606 - 1632
  Van € 59,50 voor € 14,95

  Young Rembrandt. The Leiden Years is de eerste complete studie over de vroege periode van Rembrandt! Alles over de jonge Rembrandt en zijn kring nu voor het eerst in één uitputtend en helder geschreven verhaal! Rijk geïllustreerd met honderden reproducties, veelal in kleur.

  Naast de hoofdtekst zijn er acht historische contextdocumenten. Met deze essays wordt Rembrandts Leidse periode in een veelomvattende historische en cultuurhistorische context geplaatst. Twee van deze artikelen zijn geschreven door Ingrid WL Moerman, voormalig conservator Stedelijk Museum “De Lakenhal” in Leiden en 's werelds toonaangevende expert op dit gebied.
  Coelen - Van Bosch tot Bruegel. De ontdekking van het dagelijks leven
  Van € 34,95 voor € 15,-

  Het dagelijks leven uit de 16de eeuw wordt gekenmerkt door bordelen, feestvierende boeren, kwakzalvers en ongelijke liefde. Met ironie en zelfspot wordt de maatschappij weerspiegeld in de kunst. Soms is er sprake van een moraal, maar de humor en ironie overheerst. Niets ontsnapte aan de aandacht van deze generatie kunstenaars. De tentoonstelling 'Van Bosch tot Bruegel' bevat een selectie van politiek incorrecte schilder- en prentkunst van het hoogste niveau. Schilderkunst werd voor het eerst losgekoppeld van religie of portretten: het dagelijks leven is de nieuwe inspiratiebron en satirische onderwerpen worden niet geschuwd. Geen keurig werkende burgers, maar oplichters, dronkenlappen en zotten in allerlei gedaanten.
  Luc Tuymans - James Ensor
  Van € 49,95 voor € 15,-

  Dit mooie boek begeleidt de grote tentoonstelling van werken van de invloedrijke en intrigerende kunstenaar James Ensor, de eerste grote show op James Ensor in het VK sinds twintig jaar. Samengesteld door de toonaangevende hedendaagse schilder van België, Luc Tuymans, onderzoekt dit boek het leven en de nalatenschap van de kunstenaar die aan het begin van de twintigste eeuw een van de meest ongewone werken produceerde.

  Gekenmerkt door psychologische complexiteit, tegenstellingen en pure excentriciteit - met zulke bizarre onderwerpen als aangeklede skeletten en macabere carnavalsmaskers - zijn Ensor's werken van grote invloed geweest op het expressionisme en het surrealisme.
  Type Tells Tales
  Van € 42,50 voor € 12,50

  Een frisse kijk op typografisch ontwerp als kunst en als vertelapparaat dat verhalen, emoties en stem uitdrukt. Type Tells Tales verlegt de grenzen van typografische expressie en is een sensationele showcase van het type die integraal deel uitmaakt van de boodschap die het overbrengt, met het vermogen om de lezer te emoteren, te betrekken en te begeleiden van de ene gedachte naar de andere. Steven Heller en Gail Anderson navigeren door de verre uithoeken van grafisch ontwerp en onthullen hoe type een bepaalde stem of meerdere gesprekken kan weergeven, hoe letters in verschillende vormen en maten het oog door dichte informatie kunnen leiden en hoe type zowel inhoud als illustratie kan worden, zoals letters de vorm aannemen van mensen, dieren, auto's of vliegtuigen.
  Yamamoto & Hamaya - Japan's modern divide
  Van € 49,95 voor € 15,-

  Deze titel biedt een geïllustreerd overzicht van de evolutie van twee zeer verschillende soorten moderne Japanse fotografie. In de jaren dertig evolueerde de Japanse fotografie in twee richtingen: de ene richting een documentaire stijl, de andere voor een experimentele of avant-garde benadering die sterk beïnvloed werd door het westerse surrealisme. Dit boek verkent deze twee uiteenlopende paden door het werk van twee opmerkelijke figuren: Hiroshi Hamaya (1915-1999) en Kansuke Yamamoto (1914-1987).
  Phyllis Lambert - Building Seagram
  Van € 59,50 voor € 15,-

  Een persoonlijke, gezaghebbende geschiedenis van een van de meest invloedrijke gebouwen uit de 20e eeuw. Het Seagram-gebouw steekt uit over Park Avenue in New York en lijkt met perfecte lijnen van brons en glas boven de straat te zweven. Beschouwd als een van de grootste iconen van de twintigste-eeuwse architectuur, werd het gebouwd door Mies van der Rohe (1886–1969) in opdracht van Samuel Bronfman, oprichter van de Canadese distilleerderij-dynastie Seagram, en zijn dochter Phyllis Lambert. Lambert maakt gebruik van niet eerder gepubliceerde persoonlijke archieven, bedrijfscorrespondentie en foto's om de mening van een insider te vertellen over de debatten, resoluties en onbekende drama's van de constructie van het gebouw, evenals zijn cruciale rol in de geschiedenis van moderne kunst en architectuur.
  Piet Mondrian. Barnett Newman. Dan Flavin
  Van € 39,95 voor € 12,50

  Hoewel de drie vooraanstaande modernistische kunstenaars Piet Mondriaan (1872–1944), Barnett Newman (1905–1970) en Dan Flavin (1933–1996) elk tot een andere generatie behoren, hebben ze allemaal op baanbrekende manieren hun creativiteit gewijd aan abstracte kunst. Met pure kleur, betonvorm en nieuwe materialen breidden ze de afmetingen van kunst uit naar het universele. Dit boek verscheen in combinatie met een grote, speciale tentoonstelling in het Kunstmuseum Basel, en toont elk van de drie kunstenaars in chronologische volgorde. Het boek presenteert meesterwerken en plaatst zelden geziene werken naast elkaar.
  Morgen zijn we er weer vanaf 9.30u. Alvast een fijn weekend en graag tot ziens!

   
  Elise
  Lees meer »
 6. Nieuwste boek van Maria Grever: Onontkoombaar verleden

  Nieuwste boek van Maria Grever: Onontkoombaar verleden

  Maria Grever, emeritus hoogleraar historische cultuur, neemt afscheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 26 juni was er een webinar naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste boek: Onontkoombaar verleden. Zaterdag 27 juni was ze hierover te beluisteren op Radio 1. Uitgeverij Verloren gaf inmiddels heel wat werk van haar uit. Onontkoombaar verleden ligt bij ons in de boekhandel en is ook via onze website te krijgen: Onontkoombaar verleden.

  Lees meer »
 7. Op zoek naar betekenis..

  Op zoek naar betekenis..

  Deze week twee nieuwe filosofie-boeken.

  Wat op het spel staat | Cyril Lansink

  De mens leeft niet van brood alleen. Hij zoekt betekenis, verlangt naar geluk en laat zich door waarden leiden. In deze bundel verkent Cyril Lansink deze zoektocht, dit verlangen en deze motivatie op filosofische wijze. Door zijn uitleg van een aantal centrale existentiële begrippen – zoals vrijheid en keuze, aanvaarding en onthechting, vertwijfeling en verveling, vertrouwen en dankbaarheid, lot en genade, emotie en ratio, liefde en beminnen, de gift, de ruil en het spel – krijgt de mens als zingever gestalte, iemand die het nuttigheidsdenken voorbij is.


  over schoonheid

  Over schoonheid of de oplossing van het lichaam-geestprobleem | Margriet Hovens & Willem Muijs

  Dit boek over 'Schoonheid' en de diepe filosofische betekenis ervan heeft een ambitieus doel. De auteurs wijzen een manier aan om het filosofische probleem van de dualiteit tussen lichaam en geest te overstijgen. Het boek is bedoeld voor iedereen die antwoorden zoekt op de fundamentele vraag naar het leven: wie en wat zijn wij mensen, wat zou de betekenis van het leven kunnen zijn en wat is de structuur van onze werkelijkheid? De essentie van dit boek is de vraag naar de waarde van schoonheid, de waarde van menselijke cultuur en de vraag naar de wonderlijke orde van de natuur. Ter wille van de toegankelijkheid van de tekst is filosofisch en wetenschappelijk jargon zoveel mogelijk vermeden of zijn begrippen toegelicht.

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734