Wouter Roelants

 1. Donderdag 2 juli | De Lezers digitaal!

  Donderdag 2 juli | De Lezers digitaal!

  Update: We zullen deze bijeenkomst via livestream op Facebook laten verlopen, zo kunt u vanuit huis meekijken en vragen stellen. Ook kunt u het naderhand terugkijken. We zullen ervoor zorgen dat het ook hier op de website komt te staan. Het is ook mogelijk om de lezing in de winkel bij te wonen, maar hiervoor kunnen wij maar ca. 10 plaatsen vergeven.

  Op donderdag 2 juli  van 17.00 tot 18.30 vindt de tweede aflevering plaats van “De Lezers”: drie hoogleraren in gesprek, niet als experts over hun vak, maar als amateurs (liefhebbers) over hun liefde voor boeken: ieder koos een boek, u mag raden wie welk boek koos: 

  Onder de winnaars wordt een van de boeken naar keuze verloot. Wie aanwezig wil zijn melde zich aan via roelants@roelants.nl. Vanwege de 1,5 meter afstand zijn de plaatsen beperkt; maar wie er niet meer bij kan, kan het volgen via onze Facebookpagina

  Welke Lezer welk boek heeft uitgekozen blijft nog even geheim: we verloten een boek onder degenen die het goed geraden hebben.
  U bent van harte welkom!
  Donderdag 2 juli
  17.00 - 18.30 uur
  Souterain Boekhandel Roelants 
  Lees meer »
 2. Nieuwste boek van Maria Grever: Onontkoombaar verleden

  Nieuwste boek van Maria Grever: Onontkoombaar verleden

  Maria Grever, emeritus hoogleraar historische cultuur, neemt afscheid van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op 26 juni was er een webinar naar aanleiding van het verschijnen van haar nieuwste boek: Onontkoombaar verleden. Zaterdag 27 juni was ze hierover te beluisteren op Radio 1. Uitgeverij Verloren gaf inmiddels heel wat werk van haar uit. Onontkoombaar verleden ligt bij ons in de boekhandel en is ook via onze website te krijgen: Onontkoombaar verleden.

  Lees meer »
 3. Op zoek naar betekenis..

  Op zoek naar betekenis..

  Deze week twee nieuwe filosofie-boeken.

  Wat op het spel staat | Cyril Lansink

  De mens leeft niet van brood alleen. Hij zoekt betekenis, verlangt naar geluk en laat zich door waarden leiden. In deze bundel verkent Cyril Lansink deze zoektocht, dit verlangen en deze motivatie op filosofische wijze. Door zijn uitleg van een aantal centrale existentiële begrippen – zoals vrijheid en keuze, aanvaarding en onthechting, vertwijfeling en verveling, vertrouwen en dankbaarheid, lot en genade, emotie en ratio, liefde en beminnen, de gift, de ruil en het spel – krijgt de mens als zingever gestalte, iemand die het nuttigheidsdenken voorbij is.


  over schoonheid

  Over schoonheid of de oplossing van het lichaam-geestprobleem | Margriet Hovens & Willem Muijs

  Dit boek over 'Schoonheid' en de diepe filosofische betekenis ervan heeft een ambitieus doel. De auteurs wijzen een manier aan om het filosofische probleem van de dualiteit tussen lichaam en geest te overstijgen. Het boek is bedoeld voor iedereen die antwoorden zoekt op de fundamentele vraag naar het leven: wie en wat zijn wij mensen, wat zou de betekenis van het leven kunnen zijn en wat is de structuur van onze werkelijkheid? De essentie van dit boek is de vraag naar de waarde van schoonheid, de waarde van menselijke cultuur en de vraag naar de wonderlijke orde van de natuur. Ter wille van de toegankelijkheid van de tekst is filosofisch en wetenschappelijk jargon zoveel mogelijk vermeden of zijn begrippen toegelicht.

  Lees meer »
 4. New York en Parijs

  New York en Parijs

  Vanaf vandaag in de winkel:

  New York, Portrait of a city | van 49,90 voor 15,00 | 

  Vier de energie, schoonheid en vastberadenheid van New York met dit suggestieve stadsportret. Het bevat honderden plaatjes uit de 19e eeuw tot en met het heden en een uitgebreide bijlage van honderden boeken, films en platen geïnspireerd door "The city that never sleeps". Uitgelichte fotografen zijn o.a. Weegee, Margaret Bourke-White, William Claxton, Ralph Gibson en Steve Schapiro.

  Paris, Portrait of a city | van 49,90 voor 15,00 | 

  Parijs, gebouwd rond twee millenia van geschiedenis, is zowel een stad om verliefd op te worden als een stad om te fotograferen. Deze visuele metgezel van de Franse wereldstad brengt de chique geest van de stad - gevat in honderden nauwkeurig verzamelde foto's, waarvan sommigen bij de vroegst genomen foto's van Parijs horen - samen met iconische plaatjes van de mode, kunst en architectuur. Voor liefhebbers van stedentrips en fotografie! Misschien kunt u hiermee toch een beetje op vakantie?

  Lees meer »
 5. Over Japan

  Over Japan

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Deze week een eerste nieuwsbrief van mij! Ik ben Elise en ik werk sinds maart met veel plezier bij boekhandel Roelants. Veel leesplezier gewenst de komende tijd, en ik hoop u nog vaak te kunnen begroeten in de winkel!

  We kunnen nu niet op reis, maar we kunnen ons met boeken wel in een ander land wanen. We beginnen deze week met Japan. De vier auteurs schijnen ieder een ander licht op het land. Zo kunt u lezen over de veelbewogen geschiedenis van Japan, hedendaagse politieke vraagstukken over de Japanse samenleving, een genuanceerde beleving van de schoonheid van het land, of een verfrissende verzameling van cultuur-en taal-observaties. Misschien zit er iets tussen voor u?
  Paulien Cornelisse - Japan in honderd stukjes
   
  Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. En die verzameling ziet nu voor het eerst het licht in dit prachtig vormgegeven boek. Pauliens collectie bestaat uit dingen die ze weet over Japan.

  Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. Soms zijn het opmerkelijke feitjes. En omdat ze het nu eenmaal niet laten kan, zitten er in haar verzameling ook veel schitterende observaties van de Japanse taal. Japan in honderd kleine stukjes is een verfrissend boek voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Paulien Cornelisse laat je ervaren hoe het voelt om te houden van een land dat nooit van jou zal zijn.
   

  €18,99 | 223 Pagina's | ISBN 9789082430271
  Bestel nu > >
  Cees Nooteboom - Japan

  Wat ooit begon met een boek over pelgrimstochten in Japan werd voor Cees Nooteboom gaandeweg een diepe fascinatie, die hem steeds opnieuw zou doen terugkeren naar het keizerrijk. Als onvermoeibare reiziger kijkt hij altijd achter de volgende heuvel, uit nieuwsgierigheid naar een Japan dat hij nog niet kent en begrijpt. Hij voelt een sensueel genot in de mensenmenigtes van Tokio, valt in de snelste trein ter wereld tussen de zingende monniken langzaam in slaap, probeert de verschillende tempels uit elkaar te houden en ziet in dat hij daar nog een volgend leven voor nodig zal hebben.

  In deze bundel komen Nootebooms Japanse reisverhalen voor het eerst samen. Met zijn vermogen om de fijnere nuances van het land te begrijpen richt hij een persoonlijk monument op voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.


   
  € 19,99 | 240 Pagina's | ISBN 9789403162003
  Bestel nu > >
  Paul Muys - Geen zee te hoog

  Geen zee te hoog is een poging om de vreemde, soms moeilijk te vatten Japanse samenleving te begrijpen. Al was het maar vanwege de manier waarop het zijn problemen te lijf gaat. Waarom blijft de Japanse regering zo vasthouden aan kernenergie? Waarom blijven Japanners op walvissen jagen? En steenkool invoeren? Hoe komt het dat er zovelen, de zogeheten herbivoren of graseters, seks afwijzen? Waarom gaan Japanners zelden of nooit in staking, al lijkt daar alle reden toe? Hoe democratisch is een land waar één partij decennialang bijna onafgebroken aan de macht is? Waarom blijven de Japanners gekant tegen immigratie, ondanks een schreeuwend tekort aan personeel? Waarom zijn de Japanners zo dol op robots?

  In Geen zee te hoog biedt Paul Muys een inkijk in de Japanse samenleving en gaat over acute problemen (problemen die ook de onze zijn), hun gevolgen én de oplossingen of het uitblijven daarvan. Paul Muys (1945) is voormalig anker en reportagemaker voor Panorama (BRT). Hij bereist Azië, schrijft over China ('De gebroken rijstkom: het testament van Deng Xiaoping') en nu ook over Japan.


   
  € 22,50 | 296 Pagina's | ISBN 9789460018640
  Bestel nu > >
  Naoko Abe - Sakura

  Verschijnt op 29 april

  Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan. Ingram groeide uit tot een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts.

  Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijk hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.


   
  € 24,99 | 448 Pagina's | ISBN 9789400405899
  Bestel nu > >
  Nogmaals veel leesplezier gewenst en tot ziens!
   
  Elise

  Lees meer »
 6. Het debuut van een jonge, Nijmeegse hond

  Het debuut van een jonge, Nijmeegse hond
  Gisteren debuteerde de Nijmeegse psychologie-student David Steenmeijer. Zijn roman Victor wordt uitgegeven bij de Wereldbibliotheek. Wij vroegen hem zichzelf bij u te introduceren. 

  Direct, fris, ontwapenend. Het debuut van een jonge hond die nog lang niet is uitverteld’ - Peter Buwalda

  Een frisse wind

  In het huis waar ik ben opgegroeid is de piano omgetoverd tot een soort literatuuraltaar. Op de eerste verdieping bevindt zich een reusachtige kamer waar de wanden verstopt zijn achter propvolle boekenkasten. En met kerst stond er afgelopen jaar, jawel, een heuse boekenboom in de woonkamer, voorzien van glinsterrode slingers en tientallen kaarsjes. Ik ben, dat is duidelijk, opgegroeid in een huis waar de literatuur hoog in het vaandel staat, de echte literatuur – een Kluun of Saskia Noort zul je er niet aantreffen.

  Mijn ouders hebben ontelbare pogingen gedaan mij te bekeren. Aan de romans die ik met Sinterklaas of voor mijn verjaardag kreeg gaf ik na enkele bladzijden de brui, en zodra het aan de eettafel over boeken ging distantieerde ik me direct van het gesprek. De verplichte literatuurlijst op school? Een regelrechte ramp. Ik moest die schrijvers niet. En zij mij niet. Prima toch?

  Tot de dag dat de debuutroman van een van mijn rapidolen bij me op de mat viel. Hij had mij het boek hoogstpersoonlijk vanaf het televisiescherm aangeprezen. Zo ontdekte ik tot mijn verbazing dat boeken ook kunnen vertellen over onderwerpen die tot de verbeelding van een puber spreken.

  Boeken als Christiane F., Dagen van gras en Gimmick! volgden, en in een mum van tijd was ik rijp voor pillen als Bonita Avenue. Ik was verkocht, en wel dusdanig dat ik besloot zelf de pen op te pakken om te proberen mijn generatiegenoten ook overstag te krijgen – ze weten niet wat ze missen! Zo is mijn debuutroman Victor tot stand gekomen. Een verhaal over zoeken en vluchten, een verknipte moeder-zoon relatie, dominante vrouwen, biseksualiteit, liefde, seks en drugs. Allemaal tegen het decor van de Nijmeegse dag en Amsterdamse nacht.

  Een interview met Folia, het maandblad van de UvA, verscheen vandaag.
  Hieronder kunt u daarvan een stukje lezen.

  Je groeide op in een belezen gezin, maar van boeken moest je weinig hebben?
  ‘Mijn vader [Maarten Steenmeijer] is hoogleraar Spaans aan de Radboud Universiteit en hij heeft verschillende non-fictie titels geschreven, onder meer over popmuziek. Mijn moeder is journalist en vroeger doceerde ze Spaans aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er was altijd literatuur in huis en zo raakte mijn zus besmet met het leesvirus, maar ondanks verwoede pogingen van mijn ouders was ik meer van het skateboarden en voetballen. Ik herinner me dat ik met verjaardagen en Sinterklaas altijd wel een boek cadeau kreeg en dan was ik nogal op mijn teentjes getrapt.’
   

  En dit veranderde toen je zelf begon te schrijven?
  ‘Vier jaar geleden verscheen Naamloos van Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig. Omdat ik fan was, gaf ik de roman een kans. Tijdens het lezen besefte ik voor het eerst dat boeken ook verhalen bevatten met onderwerpen die mij interesseren, ik dacht dat literatuur per definitie oubollig en stoffig was. Na meer gelezen te hebben, pakte ik zelf de pen op.’

  Wat was je inspiratie voor Victor?
  ‘Ik vermoed dat de meeste jonge schrijvers op hun twaalfde al volop met hun neus in de boeken zaten. Als niet-lezend kind hield ik nooit rekening met een toekomst als schrijver. Rond mijn zestiende ruilde ik de kroegen in voor de clubcultuur en dancefeesten; een intrigerende wereld die maar mondjesmaat werd beschreven in de literatuur. Wanneer ik wel een boek erover vond, ging het vaak over commerciële dancemuziek en het extravagante nachtleven van Las Vegas. Ik herkende mezelf niet in die boeken, het was alsof mijn generatie niet over dit nachtleven schreef en ik besloot maar zelf de stoute schoenen aan te trekken. De wereld die mij lief was werd het decor voor Victor.’


  Voor het hele interview, kunt u hier klikken.
  David Steenmeijer - Victor

  Victor is een student psychologie uit de provincie die gebukt gaat onder een bazige vriendin en een dominante moeder. Min of meer toevallig leert hij Twan kennen, een dj en rising star in de Amsterdamse dancescene. Twan neemt Victor mee in het nachtleven, waar alles lijkt te mogen en alles lijkt te kunnen. En waar hij de perfecte vrouw ontmoet. Victor denkt zijn bestemming te hebben gevonden. Maar hoe langer zijn ontdekkingstocht door deze nieuwe wereld duurt, hoe dieper hij afdaalt in de krochten van zijn eigen onderwereld.

  €20,00 | 272 Pagina's | ISBN 9789028450523
  Bestel nu > >
  Het boek ligt nu in de winkel. We sturen het ook graag naar u op.
  Bestelt u het boek dan hier.
  Mocht u een gesigneerd exemplaar willen ontvangen, of een met opdracht, doet David dat graag!
  Lees meer »
 7. Aangepaste openingstijden

  Aangepaste openingstijden

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,⁠
  Ook ons laat de huidige crisis niet onberoerd. Vanaf heden zijn onze openingstijden beperkt, met name gedurende de weekdagen. Daarnaast is ook de boekpresentatie met Pieter van Os tot nader order uitgesteld. Wij zullen met u communiceren zodra wij zicht hebben op een vervangende datum. Ook letten wij extra op hygiëne in onze winkel. ⁠
  Wij blijven u graag voorzien van boeken, juíst in deze moeilijke tijden. Het lezen stopt immers nooit. Mocht u niet in staat zijn de winkel te bezoeken, bezorgen wij ook onze boeken thuis of sturen ze met de post. Bestellen kan altijd, via onze website, een mail aan roelants@roelants.nl of een telefoontje aan 024-3221734. ⁠
  Veel goeds en gezondheid aan u allen!

  vanaf heden
  Dagelijks 12.00 - 17.00
  Zaterdag 10.00 - 17.00
  Zondag 13.00 - 17.00

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734