Sanne Gieles

 1. Sonnetten 2020 | Ilja Leonard Pfeijffer

  Sonnetten 2020 | Ilja Leonard Pfeijffer

  Voor de derde keer op rij zijn de sonnetten van Ilja Leonard Pfeijffer uitgegeven! Deze limited edition sonnetten zijn afgelopen juni door hem gesigneerd in Genua. We hebben maar een beperkt aantal exemplaren dus wees er snel bij als u interesse heeft.

   

  Ilja Leonard Pfeijffer
  Sonnetten 2020

   
  Sonnetten 2020 is de laatste bundeling van de sonnetten naar aanleiding van de actualiteit, die Ilja Leonard Pfeijffer in 2020 met een tweewekelijkse frequentie publiceerde in de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Deze limited edition werd in opdracht van Michaël Roumen (Kubla Khan) gezet uit de Bradford. Het werd vervaardigd als softcover en gedrukt op Munken Print White, met de hand ingenaaid, in een eenmalige oplage van 250 genummerde en gesigneerde exemplaren. Het ontwerp is van Ruttens-Wille. Alle 250 exemplaren zijn met de hand genummerd en gesigneerd door Ilja Leonard Pfeijffer in Genua in juni 2021.


  Wij hebben 25 exemplaren!


  € 39,50

  Lees meer »
 2. Recensie De belofte door Riet De Jong - Goossens

  Recensie De belofte door Riet De Jong - Goossens

  DE BELOFTE

   

  Damon Galgut

   

  Damon Galgut is een Afrikaanse, Engelstalige schrijver die een prachtige, maar keiharde roman heeft geschreven. Het verhaal begint in de periode vóór de afschaffing van de apartheid en duurt tot een aantal jaren erna. Een kritieke tijd. Zoals zoveel afstammelingen van Europeanen zijn de hoofdpersonen boeren met een enorm bezit aan grond. En zoals gewoonlijk is hun personeel gevestigd om en nabij de boerenwoning in vaak bouwvallige huisjes die bij het bedrijf horen. Zwart personeel uiteraard. Ook heel gewoon in die tijd.

  In dit geval gaat het om een boer, zijn vrouw en drie volwassen kinderen.

  Galgut heeft een ongewone maar heel effectieve opzet gekozen voor zijn roman. Hij heeft het verhaal in vier delen opgedeeld: MA, PA, ASTRID, ANTON. Er is nog een tweede dochter, AMOR, die weinig aanwezig is maar op afstand een belangrijke rol speelt. En dan is er nog Salomé, de zich opofferende, hardwerkende huisbediende, om wie uiteindelijk alles draait.

  In ieder deel is de hoofdpersoon de beslissende factor, hoewel hij of zij niet er niet altijd lichamelijk bij is. Of nog leeft. Want de dood is een zeer aanwezig personage. Ook de kerk en zijn bedienaren spelen hun spelletje, met wisselend effect.

  Het is verbazingwekkend hoe de schrijver op vlijmscherpe en soms ironisch toon de gebeurtenissen, ziekte, moord en doodslag, schuld en schijnheiligheid, neerzet. Elk deel heeft een eigen sfeer, en vooral Anton, de tegen alle verwachtingen in volslagen mislukte zoon, is een heel sterke factor.

  Interessant is dat de Afrikaanse geschiedenis niet vergeten wordt: de verkiezingen, de apartheid wordt afgeschaft, het nationale rugbyteam, de Springboks, worden kampioen en krijgen de beker uit handen van Mandela.

  Maar daarmee is het verhaal nog niet ten einde. Dat biedt stof tot nadenken.

  Ook de huidige ontwikkelingen in Zuid-Afrika, de eeuwigdurende agressieve politiek, moord en doodslag, geven dit boek een vorm van realisme mee waaraan niet te ontkomen valt.

  Hoe het ook zij, Damon Galgut heeft er een prachtige roman van gemaakt. Zijn taalgebruik is schitterend en boeit ons Nederlanders van het begin tot het eind. Mede dankzij natuurlijk de knappe vertaling van de vertaler Rob Van der Veer.

   

  Riet de Jong-Goossens

  Nijmegen 21-07-2021

  Lees meer »
 3. De beste zomerboeken | NRC

  De beste zomerboeken | NRC

  De boekenredactie van NRC selecteerde 68 goede boeken van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen. Allemaal met 4 of 5 ballen beoordeeld.


  Nederlandse fictie

  1. Peter Terrin - Al het blauw

  Deze onheilspellende roman gaat over de aantrekkelijke Simon (19), die verstrikt raakt in een affaire met de twintig jaar oudere barvrouw Carla, in een stadje in het België van eind jaren tachtig. Wat doet dat lichaam op het parkeerterrein?

  De Bezige Bij, 287 blz. €21,99

  blauw

  2. Sofie Lakmaker - De geschiedenis van mijn seksualiteit 

  De geschiedenis van mijn seksualiteit, de debuutroman van Sofie Lakmaker (1994), heeft het in zich om een hit te worden – omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.

  Das Mag, 223 blz. €22,50

  lakmaker

  3. Toine Heijmans - Zuurstofschuld

  Toine Heijmans zegt het niet graag, maar hij begon aan Zuurstofschuld, zijn laatste roman, omdat hij in een depressie zat. Een gezin, bestseller, bootje voor de deur en tóch depressief: „Je bent bijna vijftig en je denkt: is dit alles?

  Pluim, 336 blz. €22,50

  zuurs

  4. Hanna Bervoets - Een modern verlangen

  Hanna Bervoets is de modernste auteur van Nederland. Zij maakt slim en spitsvondig gebruik van de verworvenheden en problemen van de huidige maatschappij. Haar nieuwe verhalenbundel speelt zich af in de wereld van gewone mensen, in het bezit van zaken als een ontbijtbar en een zonwering, gegevenheden van een modern burgerlijk leven. Lees dit boek vooral niet in een keer uit.

  Pluim, 240 blz. €21,99

  bervoets

  5. Arie Storm - Schoonheidsdrift

  Met zijn tragikomische roman Schoonheidsdrift wil Arie Storm zijn lezers in corona-tijden aan het lachen maken. En tegelijk gaat het toch weer over de dood. „Je ziet aan goede schrijvers en dichters, maar ook bij goede kappers trouwens, dat ze lol hebben in wat ze doen, in het leven.”

  Prometheus, 303 blz. € 21,99

  storm

  6. Simone Atangana Bekono - Confrontaties

  De slimme, woeste, 16-jarige puber Salomé probeert zich als zwart meisje in te vechten op een ‘kaaskoppenkutschool’. Confrontaties is een opvallend doordacht, beloftevol debuut van Simone Atangana Bekono (1991). Aan hard werken en niet zeuren heb je geen fuck in een Nederland vol ingebakken vooroordelen.

  Lebowski, 221 blz. €21,99

  confron

  7. Robbert Welagen - Raam, sleutel

  Op de dag dat haar man overlijdt wordt een vrouw verliefd op een andere vrouw. Het hypnotiserende Raam, sleutel (●●●●●) van Robbert Welagen is de vrucht van een gerijpt meesterschap.

  Nijgh & Van Ditmar, 208 blz. €18,50

  raam sleutel

  8. Emma Curvers - Melktanden

  De kern van Emma Curvers’ Melktanden lijkt de vraag hoe weinig weerbaar, brossig en groen het leven van een late twintiger nog kan zijn. Maar onder de oppervlakte gaat het over veel meer, zoals over een generatie die geen knopen kan doorhakken.

  Pluim, 251 blz. €22,50

  melk
  9. Helena Hoogenkamp - Het aanbidden van Louis Claus

  Jeugd, tegenslag, opgroeien: het is de materie waaruit veel literaire debuten zijn opgebouwd, maar Helena Hoogenkamp steekt er bovenuit met haar knisperende stijl en haar knappe dosering. Deze roman gaat over de groeipijn van de veertienjarige Carla, maar tegelijk over de wording van een vrouw.

  De Bezige Bij, 211 blz. €21,99

  hoog

  10. A.L. Snijders - Tat Tvam Asi

  Hoe een ebbenhouten personage autonomie behoudt tijdens de coronapandemie: A.L. Snijders’ Zeer Korte Verhalen uit 2019 en 2020 zijn uitmuntende tekstjes, vrijwel allemaal het overdenken waard. De bundeling daarvan, Tav Tsam Ami, bevat een fontein aan eigenzinnigheid.

  AFdH, 647 blz. € 28,- (paperback) en € 50,- (hardcover)

  snij

  11. Roos van Rijswijk - De dwaler

  In verhalenbundel De dwaler (●●●●) toont Roos van Rijswijk haar gevoel voor timing en toon. Eigenlijk is het helemaal niet grappig als een docent een groep kinderen toespreekt alsof ze ontgroening lopen bij Vindicat. Totdat Van Rijswijk het opschrijft.

  Querido, 204 blz. € 18,99

  roos

  12. Nico Dros - Willem die Madoc maakte

  In zijn nieuwe roman Willem die Madoc maakte weet Nico Dros met veel toewijding en vertelplezier de donkere Middeleeuwen te verbeelden. Dit is een uitzonderlijk (●●●●●) boek.

  Van Oorschot, 584 blz. € 27,50

  madoc

  13. Ellen de Bruin - Kraaien in het paradijs

  Kraaien in het paradijs, de tweede roman van Ellen de Bruin, is zo’n boek dat je overal mee naar toe sleept, zo’n boek waarvan je al lezend steeds denkt: ‘Moet uit! Moet uit!’ - tot het moment dat je het daadwerkelijk dichtslaat, en baalt dat je het uit hebt.

  Prometheus, 256 blz. € 21,99

  kraai

  14. Lot Vekemans - De verdwenene

  Daan, een zestienjarige puber met een drugsprobleem, wordt door zijn moeder naar Canada gestuurd om met zijn vijftigjarige oom te gaan hiken in de Rocky Mountains. De verdwenene van Lot Vekemans is een ontroerende maar ook spannende roman. Want op een dag verdwijnt de problematische jongen.

  Cossee, 256 blz. € 21,99

  vek

  15. Nicolien Mizee - Hoog en laag springen

  In Hoog en laag springen (●●●●●) schrijft de sociaal onaangepaste Nicolien Mizee vrolijk en zeer onsmakelijk over haar tamelijk dwaze familie, haar geldzorgen, haar bijverdiensten als naaktmodel voor amateurschilders, haar lesbische dansles, haar kijk op de wereld. Geestig en onverbiddelijke eerlijk: dit is een adembenemend boek.

  Van Oorschot, 442 blz. € 25,-

  nic

  16. Persis Bekkering - Exces

  Een vrouw probeert op hedonistische technoraves te ontsnappen aan het juk van de voortglijdende, verrotte tijd. Exces van Persis Bekkering is een boeiende en prikkelende roman.

  Prometheus, 229 blz. € 21,99

  exc

  17. Richard Osinga - Arc

  Het is meteen smullen, de nieuwe roman van Richard Osinga. In Arc volg je een bioloog met een midlifecrisis en een Nederlandse promovenda die een geïnfecteerde patiënt onder haar hoede neemt. Nog meer draait het om de vraag: wat als herinneringen viraal verspreid kunnen worden?

  Wereldbibliotheek, 239 blz. € 21,99

  ric

  18. Renée van Marissing - Onze kinderen

  In Onze kinderen, de nieuwe roman van Renée van Marissing, ruimt dertiger Mia het huis van haar overleden vader leeg. Vanzelf komen jeugdherinneringen bovendrijven – die zelden gezellig zijn. Hoe het is om op te groeien met een dronken vader.

  Querido, 164 blz. € 20,99

  onz


  Buitenlandse fictie

  1. Victoria Mas - Het bal der gekken

  Victoria Mas’ debuutroman Het bal der gekken speelt zich af aan het eind van de 19de eeuw, in La Salpêtrière, het Parijse ziekenhuis waar geesteszieken werden opgesloten en behandeld. Het waren vooral lastige vrouwen, van wie hun echtgenoot, vader of voogd af wilde. Voor machtige Parijzenaars dienden deze vrouwen als amusement.

  Vert. Andreas Dijkzeul. Spectrum, 239 blz. € 21,99.

  vic

  2. Maxim Osipov - De wereld is niet stuk te krijgen

  Onze recensent was verrast toen hij de verhalen van een nieuwe Tsjechov las: Maxim Osipov, een arts uit het ziekenhuis van een provinciestad. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Alle problemen van het Rusland van Poetin komen er samen. Mensen leven er niet, maar overleven. Jonge vrouwen verkopen zich aan duistere oligarchen in de hoop op een beter leven.

  Vert. Yolanda Bloemen en Seijo Epema. Van Oorschot, 382 blz. € 25,-

  os

  3. Rachel Cusk - De tweede plaats

  Rachel Cusks laatste roman gaat over een vrouw die gefascineerd is door een kunstenaar van wie ze schilderijen heeft gezien in Parijs, reden om hem te vragen een tijdje op het landgoed te komen wonen. Hij accepteert de uitnodiging en samen met zijn jongere vriendin betrekt hij tijdelijk het tweede huis. Hun aanwezigheid maakt veel los.

  Vert. Marijke Versluys. De Bezige Bij, 192 blz. € 20,99

  cusk

  4. Nadia Owusu - Naschokken

  Bij welk land, bij welke mensen, bij welke taal, bij welke kleur, hoor ik. Dat vraagt de van origine Tanzaniaanse Nadia Owusu (1981) zich af in haar briljant geschreven levensgeschiedenis NaschokkenZo is het om verlaten te worden.

  Vert. Anne Jongeling. Signatuur, 352 blz. € 22,99

  owu

  5. Yoko Ogawa - De geheugenpolitie

  De geheugenpolitie van Yoko Ogawa is het Japanse antwoord op Margaret Atwood. Deze dystopsiche roman, die al in 1994 verscheen en nu eindelijk een internationaal publiek vindt, voelt akelig actueel aan.

  Vert. Luk van Haute. Cossee, 320 blz. € 22,99.

  oga

  6. Anna Hope - Verwachting

  In Verwachting van de Britse Anna Hope volg je de levens van drie vriendinnen die op hun negenentwintigste nog samenleven als studenten, in een Victoriaans huis aan een klein park in Londen. Eenvoudig en rechtlijnig is hun geluk. Alles kan nog alle kanten uit en het leven kent geen echte verantwoordelijkheden. Zes jaar later zijn de kaarten heel anders geschud.

  Vert. Gerda Baardman. Ambo Anthos, 331 blz. € 22,99

  hop

  7. Kazuo Ishiguro - Klara en de zon

  Klara is een levensechte robot die gemaakt is om mensen gezelschap te houden. Wat de mensen in haar directe omgeving niet doorhebben is dat Klara een geheel eigen denkwereld heeft. Omdat ze op zonne-energie loopt, is de zon van het allergrootste belang voor haar. De roman van deze Nobelprijs-winnaar behandelt terloops grote vragen, zoals: hebben mensen iets eigens, een ziel, of zijn ze zonder meer te downloaden in andere verschijningsvormen?

  Vert. Peter Bergsma. Atlas Contact, 352 blz. € 22,99

  kla

  8. Deon Meyer - Donkerdrif

  In Donkerdrif van Deon Meyer onderzoeken twee rechercheurs uit Kaapstad de vermissing van de steenrijke zakenman Jasper Boonstra. Deze thriller is topamusement.

  Vert. Martine Vosmaer en Karina van Santen. A.W. Bruna, 444 blz. € 22,99

  mey

  9. Judith Hermann - Lettipark

  In 1998 brak de Berlijnse Judith Hermann (1970) internationaal door met de verhalenbundel Zomerhuis, later. In deze krant werd de bundel geroemd als het ‘rake portret van een stel vage, half-existerende mensen’. Dit zou je ook kunnen zeggen over haar nieuwe boek Lettipark. Vijf ballen.

  Uitgeverij Vleugels, 159 blz. € 23,95

  let

  10. Roberto Camurri - De naam van de moeder

  In de nieuwe roman van de Italiaanse Roberto Camurri (1982) bepaalt een weggelopen moeder het leven van al haar familieleden. Bedachtzaam én meeslepend schetst Camurri het portret van een vrouw die haar gezin krassen gaf.

  Vert. Manon Smits. De Bezige Bij, 222 blz. € 21,99

  cam

  11. Evie Wyld - Wij zijn de wolven

  Wij zijn de wolven van Evie Wyld is een fascinerend verhaal over vier generaties Schotse vrouwen die te veel zuipen, onverstandige keuzes maken en hun families teleurstellen. Bovenal proberen ze hun plek te vinden in een onherbergzaam gebied.

  Vert. Astrid Huisman en Roos van de Wardt. De Bezige Bij, 367 blz. € 21,99

  wij

  12. Rumaan Alam - Laat de wereld achter

  Borrelend en vrijend in een luxueuze Airbnb ondergaan twee families het einde van de wereld. Met zijn broeierige roman Laat de wereld achter schreef Rumaan Alam een bestseller waarin hij kritiek uit op de levensstijl van de stedelijke middenklasse. „Yuppen die duurzaam leven zijn vooral bezig met hun zelfbeeld.”

  Vert. Jan de Nijs. Ambo Anthos, 272 blz. € 22,99

  laat

  13. Georges Simenon - Het gebeier van Bicêtre

  Deze roman, van ‘de schrijver met tienduizend bedpartners’, gaat over een gevierd Parijse krantenuitgever die na een copieuze maaltijd met oude vrienden in het toilet van het restaurant een beroerte krijgt en half-verlamd en zonder spraakvermogen wakker wordt in een ziekenhuisbed. Dit is een meesterlijk boek.

  Vert. Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos. De Bezige Bij, 224 blz. € 24,99

  sim

  14. Marian Engel - Beer

  In de roman Beer (●●●●) van Marian Engel wordt dertiger Lou verliefd op een beer, die haar aflikt omdat ze zich met honing of menstruatiebloed insmeert. Wat is hier aan de hand? Dit is een van de mafste boeken van dit moment.

  Vert. Barbara de Lange. Koppernik, 142 blz. € 19,99

  beer

  15. Nicole Krauss - Een man zijn

  In Een man zijn van Nicole Krauss vind je tien grappige, tedere en ontroerende korte verhalen over ingewikkelde relaties tussen mannen en vrouwen. Zo is daar de tiener die een sm-relatie aangaat met een Nederlandse bankier en de Joods-Amerikaanse vrouw die op date gaat met een Duitse bokser. Onze recensent is enthousiast.

  Vert. Rob van der Veer. Ambo Anthos, 280 blz. € 23,99

  kr

  16. Heike Geißler - Seizoenarbeid

  Uit geldnood werkte de Duitse schrijver Heike Geissler een paar weken rond de kerstdrukte bij Jeff Bezos’ megabedrijf Amazon, en schreef over haar ervaringen de ingenieuze autofictie Seizoenarbeid. Toch is dit boek meer dan een shock report. Het laat vooral zien hoe ongezond onze relatie tot werk is.

  Vert. Hannelore Roth. Het balanseer, 210 blz. € 24,50

  sei

  17. Walter Kempowski - Alles voor niets

  Het is een van de grootste Duitse taboes: het lot van de Heimatvertriebenen, de Duitsers die aan het einde van de oorlog massaal op de vlucht sloegen voor de wraakzucht van het Rode Leger. Walter Kempowski’s Alles voor niets (●●●●) is de eerste grote roman over de gruwelijke ervaringen van de 750.000 vluchtende inwoners van Oost-Pruisen.

  Vert. Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen. Thomas Rap, 328 blz. € 22,99

  wal


  Non-fictie

  1. Slavoj Zizek - Als een dief op klaarlichte dag

  Onlangs verscheen het fraaie nieuwe boek Als een dief op klaarlichte dag van sterfilosoof Slavoj Zizek. Daarin geeft het denkbeest zijn visie op de thema’s van het moment. Wat verklaart de perverse aantrekkingskracht van Trump? Waar moet het heen met linkse politiek na de val van Sanders en Corbyn? Zizek is een genot om te lezen.

  Starfish Books, 250 blz. € 20,-

  ziz

  2. Roline Redmon - De Doorsons

  Roline Redmond zag zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld toen haar moeder haar een opdracht gaf: breng de familie in kaart. Want een familie van slaafgemaakten breng je niet zomaar in kaart. Toch probeerde ze het. Ze werkte er een jaar of tien aan en schreef er een bijzonder (●●●●) boek over, De Doorsonsdat je veel leert over de geschiedenis van Suriname.

  De Arbeiderspers, 424 blz., € 24,99

  door

  3. Heike B. Görtemaker - Hitlers hofhouding

  Hitler omringde zich jarenlang vooral met vrouwen, zoals Eva Braun, hierboven op de ligstoel. Dat blijkt uit een boek van historica Heike B. Görtemaker. Van het hardnekkige beeld van de ‘contactarme despoot’ blijft weinig over.

  Vert. Jeske Nelissen en Marianne Palm. Cossee, 594 blz. € 49,99

  hit

  4. Nikki Sterkenburg - Maar dat mag je niet zeggen

  Nikki Sterkenburg dompelde zich onder in extreemrechts Nederland. Wat ze aantrof stelt niet gerust. En het ergste is: het zijn niet alleen de uitgesproken neo-nazi’s die er gevaarlijke ideeën op nahouden. De onopvallende neo-nazi: maatpak, hypotheek en vaste baan.

  Das Mag, 245 blz. € 23,50

  maar

  5. Jonathan Kaufman - Koningen van Shanghai

  Twee Joodse families uit Bagdad bouwden halverwege de 19de eeuw Shanghai op, werden schatrijk en redden tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 Joodse vluchtelingen. Jonathan Kaufman schreef een spannend geschiedenisboek over deze tycoons van Shanghai.

  Vert. Paul Syrier. Prometheus, 384 blz. € 24,99

  sha

  6. Rasit Elibol - De nieuwe koloniale leeslijst

  De bekendste boeken over Suriname, Indonesië en de Antillen zijn geschreven door witte kolonialen, en geven daarom een vertekend beeld van deze ‘verloren paradijzen’. Deze essaybundel (●●●●) laat zien hoe het ook kan.

  Das Mag, 238 blz. € 21,99

  eli

  7. Dara McAnulty - Dagboek van een natuurjongen

  De Noord-Ierse Dara McAnulty is pas zeventien jaar, maar hij is nu al een volwassen, onbevangen natuurschrijver, zo blijkt uit zijn debuut Dagboek van een natuurjongenDeze internationale bestseller doet denken aan Greta Thunberg.

  Balans, 272 blz. € 22,99

  jpon

  8. Martin Hendriksma - Aan zee

  Van ‘NSB-dorp’ Zandvoort tot ‘Sodom aan de Schelde’: Aan zee van Martin Hendriksma vertelt de geschiedenis van de Nederlandse kust. Het strand, eeuwenlang een bron van duivels vermaak, is pas vrij kort een plek waar iedereen genot vindt. Dit is een belangrijk boek.

  De Geus, 360 blz. € 23,50

  zee

  9. Caroline de Gruyter - Beter wordt het niet

  In Beter wordt het niet neemt Caroline de Gruyter je mee naar het Habsburgse rijk. Ze loopt door de paleizen, verschijnt op een bal en praat met afstammelingen van keizers. Tussendoor legt ze bruggetjes naar de Europese Unie, die verbazend veel kenmerken deelt met het voormalige rijk.

  De Geus, 248 blz. € 22,50

  gru

  10. Marc Jansen - Belaagd paradijs

  Hoewel het land van wijn, citrusvruchten en mineraalwater de laatste jaren steeds meer toeristen trok, was er nog geen overzichtsgeschiedenis van Georgië in het Nederlands. In Belaagd paradijs neemt Marc Jansen je mee op een wilde rit door ‘het oorspronkelijke Eden’.

  Van Oorschot, 195 blz. € 22,50

  jan

  11. Maja Göpel - Onze wereld nieuw denken

  In haar nieuwe boek - een bestseller in Duitsland - stelt politiek econoom Maja Göpel dat groei de fatale logica van onze beschaving is, en geeft ze adviezen voor een andere benadering. „Al onze moderne utopieën lijken te ontaarden in dystopische visioenen.”

  Pluim, 192 blz. € 21,99

  gop

  12. Daan Heerma van Voss - De bange mens

  Wat als er een onbeheersbaar monster in je schuilt? Een angst die onverwacht opduikt, onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, en het gemoed overneemt? Met deze kwelling worstelt schrijver Daan Heerma van Voss (1986) al van jongs af aan. Nooit durfde hij naar zijn angsten te kijken, totdat zijn vriendin hem aanspoorde het beest in de bek te kijken. Het resulteerde in De bange menseen openhartig boek waarin Heerma van Voss op zoek gaat naar de bron van zijn angsten.

  Atlas Contact, 336 blz. € 22,99

  voss

  13. Philip Dröge - Moederstad

  Aan de hand van zijn voorvaderen schreef Philip Dröge de geschiedenis van Batavia/Jakarta, genaamd ‘de grote doerian’, in een verfrissend, spannend reisverslag (●●●●), waarin schandelijkheden niet konden ontbreken.

  Spectrum, 444 blz. € 24,99

  moe

  14. Pauline Terreehorst - Het geheim van de Gucci-koffer

  Er was eens. Honderd jaar geleden. Boedapest en Wenen. Koning, keizer en paleizen. Alle ingrediënten zijn er voor het sprookjesachtige deel van Het geheim van de Gucci-koffer van Pauline Terreehorst, waarin zij de bloei maar vooral ook de ondergang van de adel in Midden-Europa beschrijft.

  Prometheus, 294 blz. € 22,50

  guc

  15. Margriet van de Heijden - Denken is verrukkelijk

  Margriet van der Heijdens Denken is verrukkelijk is de sprankelende dubbelbiografie van de natuurkundigen Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa. Dit boek leest als een boeiend geschiedenisverhaal, dat je meevoert via het Habsburgse keizerrijk en tsaristisch Rusland naar Leiden, waar de twee een nieuw leven probeerden op te bouwen. Affaires en mislukkingen: het meeslepende leven van een wetenschappelijk powerkoppel.

  Prometheus, 432 blz. € 39,99

  ver

  16. Jan Brokken - De tuinen van Buitenzorg

  De nieuwe Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg, (●●●●) is niet zozeer een relaas over een Hollands echtpaar in de nadagen van Nederlands-Indië, als wel een zoektocht naar de levendige jonge vrouw die zijn moeder ooit was voordat ze in 1949 getraumatiseerd naar Nederland kwam. Dit is een van zijn beste boeken.

  Atlas Contact, 220 blz. € 22,99

  bro

  17. Ross King - De boekhandelaar van Florence

  De klantenkring van de Florentijnse boekhandelaar Vespasiano da Bisticci (1421 - 1498) bestond niet uit de minsten: bankiers, mecenassen en koningen wisten hem te vinden. De Canadese auteur Ross King schreef een fascinerende biografie over zijn leven, vol moord, doodslag en intrigerende personages.

  Vert. Toon Dohmen. De Bezige Bij, 525 blz. € 34,99

  kin

  18. Marit Kapla - Osebol

  Journalist Marit Kapla gooide in hoge ogen met haar melancholische debuut Osebol, over een uitstervend dorpje op het Zweedse platteland, waar alleen nog mensen komen om een zomerhuisje te kopen. Dit is een betoverend boek.

  Vert. Toon Dohmen. De Bezige Bij, 525 blz. € 34,99

  ose

  19. Toni Boumans - Je mag wel bang zijn, maar niet laf

  De Friese familie Bakker telde een keur aan fascinerende figuren, onder wie opvallend veel homoseksuele verzetshelden. Journalist Toni Boumans dook in hun verleden.

  Balans, 304 blz. € 23,99

  bou

  20. Irene van der Linde en Nicole Segers - Bloed en honing

  Irene van der Linde en Nicole Segers reisden vijf jaar lang over de Balkan. Met als resultaat een fascinerend boek over een verlaten uithoek, waar ieders laatste hoop op de EU is gevestigd. Waarom iedereen dit boek (●●●●●) zou moeten lezen.

  Boom, 688 blz. € 44,90

  blo

  21. Hannah Arendt - Het leven van de geest

  Hannah Arendt stierf in 1975. Ze was toen een van de beroemdste denkers ter wereld. Haar angst dat ideologie en andere vormen van gedachteloosheid kritisch denken in de verdrukking kunnen brengen gaf ze vorm in een magistraal boek.

  Ten Have, 800 blz. € 49,99

  hsn

  22. Hubert Smeets - Een wonderbaarlijk politicus

  Hubert Smeets schreef een fraaie biografie over politicus Hans van Mierlo, die intellectueel verlangen, maatschappelijke waardering en romantisch theater in elkaar liet overvloeien. Je leest hoe D66 van een volksbeweging veranderde in een partij voor eloquente burgers die hun hogere maatschappelijke positie ook politiek wilden uiten. Was Van Mierlo een typisch product van ‘babyboomers en 1968’?

  De Bezige Bij, 584 blz. € 39,99

  hsn

  23. Edmund de Waal - Brieven aan Camondo

  Edmund de Waal loopt door een bijzonder huis, 63 Rue de Monceau, in Parijs. Het is gebouwd door Moïse de Camondo en sinds zijn dood, in 1935, is er niets aan veranderd. In de vorm van brieven neemt De Waal je mee naar dat huis, mee de geschiedenis in, en vertelt op die manier een verhaal over jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog zoals dat nog nooit verteld is.

  Vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. De Bezige Bij, 224 blz. € 21,99

  cam

  24. Blake Bailey - Philip Roth

  In zijn onthullende biografie laat Blake Bailey overtuigend zien dat het leven van deze grote Amerikaanse schrijver nog gecompliceerder in elkaar stak dan menig Roth-fan kon bevroeden. Dramatische relaties, verbroken vriendschappen en een stoet minnaressen: de levensloop van Philip Roth.

  Vert. Lidwien Biekmann en Frank Lekens. De Bezige Bij, 1036 blz. € 49,99 (na 1 augustus € 59,99)

  rot

  25. Guido van Hengel - Roedel

  In 1910 worden de straathonden van Istanbul gevangen en op een rotsig eiland gedumpt, om in de brandende zon, zonder eten en drinken, te sterven. Nee, Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië van historicus Guido van Hengel is niet geschikt voor tere zielen. Maar dit sprankelende, originele boek laat zien hoe het verlangen naar een reine, moderne samenleving kan uitdraaien op gewelddadige vernietiging.

  Van Oorschot, 248 blz. € 20,-

  roe

  26. Heather Clark - Rode komeet

  Ze was verlaten door haar grote liefde, kreeg elektroshocktherapie en kampte met met een afgunstige moeder: de verbluffende (●●●●●) biografie De rode komeet, door de Britse hoogleraar Heather Clark, gaat over het tragische leven van de briljante Sylvia Plath. Waarom legde ze op haar dertigste haar hoofd in de gasoven?

  Vert. Bart Gravendaal, Aad Janssen, Marianne Palm, Nicole Seegers, Astrid Staartjes. De Arbeiderspers, 1.343 blz. € 69,99

  rod

  27. Levie de Lange - Vijftien namen

  Levie de Lange was een straatarme arbeider uit de sloppenwijk in de Amsterdamse Jodenbuurt. Met zijn vrouw en vijftien kinderen belandde hij in 1942 in Auschwitz. Na de oorlog tekende journalist Jaap Stigter zijn levensverhaal op, dat zich afspeelt in een verdwenen wereld.

  In 1964 opgetekend door Jaap Stigter. Van Oorschot, 184 blz. € 20

  vijf

  28. Lieneke Frerichs - Nescio

  Lieneke Frerichs werkte 25 jaar lang aan haar biografie van schrijver Nescio (1882 - 1961). Frits Grönloh, zoals hij in het echt heette, zag zichzelf als een egocentrische ellendeling, werd wanhopig verliefd en was op zijn gelukkigst in de natuur. „De meeste kunstenaars zijn doorgewinterde egoïsten.”

  Van Oorschot, 656 blz. € 39,50

  nes

  29. Ben Wilson - Metropolis

  Van prostitutie in Babylon tot flaneren in Parijs: in Metropolis beschrijft historicus Ben Wilson de geschiedenis van de stad aan de hand van veertien steden. Het is een grote-greep-boek, dat doet denken aan Sapiens van Yuval Noah Harari of Het jaar 1000 van Valerie Hansen en een zeer aangename leeservaring oplevert. De stad, betoogt Wilson, is de grootste uitvinding van de mens.

  Vert. George Pape. Spectrum, 544 blz. € 49,99

  met

  30. Coen Verbraak - De Molukkers 

  De Molukkers van Coen Verbraak is een onthullend boek vol pijn. Zelfs als je de geschiedenis wel denkt te kennen, schrik je ervan. Wat een verdriet zit er in deze verhalen.

  Alfabet, 226 blz. € 22,99

  mol

  31. Matthijs van Boxsel - De topografie van de domheid

  Jarenlang werkte ‘domheidsspecialist’ Matthijs van Boxsel aan een allesomvattende theorie over de domheid. Nu is het hem gelukt. In zijn nieuwe boek legt hij uit waarom sommige Nederlandse steden als dom worden gezien. „Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen.”

  Querido, 332 blz. € 27,99

  top

  32. Eva Taylor-Tazelaar - Sabines oorlog

  Als Sabine Zuur (1918- 2012) uitging, zag ze eruit als een filmster: chic en aan aandacht geen gebrek. Wat mensen niet wisten, was dat onder die buitenkant een oorlogstrauma zat - ze overleefde drie concentratiekampen. Dit is haar verhaal.

  Alfabet, 240 blz. € 19,99

  dab

  33. Gijs van der Sanden - De dingen die je vergeet

  Journalist en schrijver Gijs van der Sanden verloor kort na elkaar zijn beide ouders aan een hartaanval. In zijn debuut De dingen die je vergeet beschrijft hij zijn zoektocht als 23-jarige naar rouwen en welzijn. Dit is wat hem het meeste troostte.

  Ambo/Anthos, 239 blz. € 20,99

  din


  Lees meer »
 4. Recensie Willem die Madoc maakte | door Riet de Jong

  Recensie Willem die Madoc maakte | door Riet de Jong

  Nico Dros

    

  WILLEM DIE MADOC MAAKTE

   

  Kort geleden verscheen er, wat je kunt noemen, een ridderroman, in de vorm van een soort raamvertelling. De schrijver in en van het verhaal voelt zich te kort gedaan door zijn werkgever, want er is hem een hoogleraarschap door de neus geboord. Dus besluit hij een roman te schrijven met als hoofdpersoon een miskende getalenteerde middeleeuwer, die zich schrap zet en alle tegenslagen overwint.

  De roman speelt zich af eind twaalfde begin dertiende eeuw en voornamelijk in België, in Vlaanderen, in de buurt van Brugge waar een groot klooster staat, Abdij St. Odulfus.  In 1196 vergaat er een schip voor de Vlaamse kust, alle opvarenden verdrinken, behalve een driejarig jongetje dat zich vastklampt aan een bruinvis en door een dorpeling op het strand wordt getrokken. Dat jongetje wordt opgenomen in het klooster, verzorgd en opgevoed. Hij kan nog niet praten, zijn afkomst is onbekend, maar hij heeft de kleding en de uitstraling van een telg van een aanzienlijke familie.

  En dit jongetje, hij krijgt de naam Beda, wordt de centrale figuur in het adembenemende verhaal dat volgt.

  Beda krijgt een uitstekende opleiding in het scriptorium bij pater Arnulfus, wordt kopiïst, maar ontdekt ook dat er in het klooster een zelfkweller en kinderverkrachter rondloopt, namelijk pater Elmus. Deze pater, en het feit dat hij zelf niet tot het christelijk geloof kan komen bepalen zijn leven en dus het dramatische verloop van de roman.

  Het ligt niet in mijn bedoeling dit verloop precies uit de doeken te doen, dat genoegen is aan de lezer. Ik kan alleen zeggen dat ik er zelf enorm van genoten heb, van het Diets waarmee het verhaal is doorspekt, van de talenten van Beda, alias Madoc, alias Willem, van de maatschappelijke ontwikkelingen die hij op gang brengt, van de vrouwen met wie hij het bed deelt, van zijn strenge principes, en uiteindelijk van het slot van het verhaal.

  En van de manier waarop de schrijver met zijn kat op schoot zijn veelbelovende plannen voor erkenning van zijn talenten uit de doeken doet.

  Ik wens u heel veel genoegen met dit boek dat bovendien prachtig is uitgegeven.

   

  Riet de Jong-Goossens

  Lees meer »
 5. Run op nostalgisch Nijmeegs fotoboek: ‘Oorlog verwoestte veel, maar sloopwoede van stadsbestuur daarna nog meer’

  Run op nostalgisch Nijmeegs fotoboek: ‘Oorlog verwoestte veel, maar sloopwoede van stadsbestuur daarna nog meer’

  NIJMEGEN - De sloopwoede van Nijmeegse bestuurders na de Tweede Wereldoorlog heeft de stad misschien wel meer geschaad dan de oorlog zelf. Tot dat inzicht kwam kunstenaar Kees Moerbeek bij het samenstellen van zijn fotoboek In weemoed kun je niet wonen. Daarin wekt hij de Nijmeegse binnenstad uit de periode 1935 tot en met 1959 weer tot leven.

  Lees meer »
 6. Recensie Melancholia door Paul van Tongeren

  Recensie Melancholia door Paul van Tongeren

  Melancholia - Bert Ummelen

  MOOIE MELANCHOLIE

   

  Kortgeleden verscheen een bundel verhalen van een man die weliswaar in zijn leven veel geschreven heeft, maar nog niet eerder fictie publiceerde. De auteur, Bert Ummelen, overleed niet lang na het verschijnen van zijn “eersteling”. De uitgave werd verzorgd door Boekhandel Roelants.

  In het nawoord schrijft de auteur dat hij de verhalen schreef om zichzelf wat afleiding te geven “van het ongerief waar het leven van een kankerpatiënt nu eenmaal vol mee zit.” Zowel de titel van de bundel als de verhalen zelf maken duidelijk dat die afleiding de gedachte aan de dood in ieder geval niet weggenomen heeft. Een mooie melancholie is daarvan het resultaat. Het is bijzonder om te zien hoe de auteur steeds vanuit een ander perspectief lijkt te mijmeren over, of te reflecteren op zijn eigen dood. In het eerste verhaal is het de hoofdfiguur zelf die op het eind van het verhaal zijn dood tegemoet vaart. In het tweede verhaal is de echtgenote van een recent overleden man het hoofdpersonage. Het derde verhaal wordt in de ik-vorm verteld en vertelt over de dood en aftakeling van zijn ouders. Het vierde verhaal gaat over de verhouding van en tussen twee bevriende stellen, en opnieuw duikt daar de thematiek van dood en leven op: de zoektocht van de ene vriend naar zijn overleden vader wordt verbonden met de aanvaarding door de ander van de kinderwens van zijn partner. Het laatste verhaal is een sprookje, “over broer konijn”, en alleen al daardoor anders dan de andere; maar opnieuw speelt de dood een rol en opnieuw is die de keerzijde van een hoopvol nieuw begin.

  De thematiek van dood en leven is dus een terugkerend motief. Dat neemt niet weg dat de verhalen daar niet over gaan. Integendeel – de lezer wordt vergast op mooie observaties, herkenbare mijmeringen, grappige ontmoetingen en verrassende ontwikkelingen. Maar al die afleiding neemt het memento mori niet weg, het geeft er alleen de glimlach bij van een mooie melancholie.

  De verhalen werden gedrukt in een kleine oplage van slechts 115 exemplaren. Die oplage verdient het snel uitverkocht te zijn.

   

  Paul van Tongeren

  Lees meer »
 7. Recensie Riet de Jong | Melancholia - Bert Ummelen

  Recensie Riet de Jong | Melancholia - Bert Ummelen

  Bert Ummelen

  MELANCHOLIA

   

  Onlangs verscheen er een boekje, uitgegeven door Boekhandel Roelants, zo mooi dat het bijzondere aandacht waard is.

  De schrijver van dit werkje is niet bekend als schrijver, en dat is jammer.

  MELANCHOLIA bestaat uit vijf verhalen, die indirect met elkaar te maken hebben. De vijf verhalen vormen samen een cyclus, een levenscyclus en het eerste verhaal kondigt de naderende dood van de schrijver aan. Dus het einde van de cyclus.

  Het is een ik-verhaal. De verteller werkte bij een krant, echter in onze technisch veranderende tijd, waardoor zijn werk, en dus ook hij, overbodig worden en hem een eenvoudig baantje als portier wordt gegeven. Zijn werk weg, zijn vrouw overleden, wat blijft er nog over? Zijn hobby: het water en zijn boot. En hij neemt een beslissing. Hij zoekt het water en de ruimte en besluit daarin te verdwijnen. Naast de titelpagina van dit verhaal ‘Meneer Castelein’ staat een wondermooie tekening.

  In de vier volgende verhalen komt telkens een levensfase aan de orde, waarin weliswaar over een nieuwe fase wordt verteld, maar die aan het eind van het boekje gerelateerd kan worden aan het eerste verhaal.

  In ‘Amerika’ gaat een weduwe bij haar zoon en zijn tweede vrouw logeren in Amerika. Daar gaat het om een totaal andere situatie. Zoals ook in ‘Sprinkhaan’ waar een graatmagere jongen moet opboksen tegen een als baby overleden broertje, en in 'Hiawatha' heerst harmonie hoewel het onderhuids niet lekker zit.

  Het laatste verhaal, het einde van de cyclus, is wel heel bijzonder. Hier speelt Broer Konijn de hoofdrol en de sfeer is als in het middeleeuwse verhaal ‘De Vos Reinaarde.  Humor met onderliggend verdriet. Hartveroverend. ‘Maar ook hartverscheurend.

   

  Alle verhalen worden ingeleid met een prachtige, tedere tekening, waar je als het ware doorheen kijkt. Zowel verhalen als tekeningen hebben het waas van melancholie meegekregen, waardoor de tekst volledig beantwoordt aan de titel.

  Jammer, dat Bert Ummelen de weidsheid van de wateren gaat opzoeken, zonder het Luctor et Emergo in werkelijkheid te beleven.

   

  Met bewondering, Riet de Jong-Goossens.

  Nijmegen, 1 juni 2021.

  U kunt Melancholia hier bestellen.

   

  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734