Julius Roelants

 1. Nieuwe Oortjes van Van Oorschot

  Nieuwe Oortjes van Van Oorschot

  Oortjes van Van Oorschot

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Daar zijn ze weer, nieuwe Oortjes van Van Oorschot. Hier en daar een butsje of deukje, maar altijd in perfecte leesconditie. En de titels liegen er wederom niet om: van de Russische Bibliotheek tot het beste van Roth en Steinbeck. 

  Uitzoeken kan met grote kortingen - tot vijftig procent op de handelsprijs. Onderstaand alle titels waar wij meer exemplaren van hebben. De enkeltjes staan niet in deze nieuwsbrief vermeldt - wellicht dat u deze op onderstaande foto's eruit pikt. Zo niet, dan nodigen wij u van harte uit in onze boekhandel, waar overigens meer moois te vinden is. Overigens geldt voor al deze titels: op = op. Wij gaan geen oortjes vouwen in onze nieuwe exemplaren.

  Hartelijke groet,

  Sanne & Julius
  Joseph Roth - Radetzkymars

  In Radetzkymars (1932) vertelt Roth de laatste jaren van de Habsburgse monarchie aan de hand van het verhaal van de familie Trotta. Het hoofdpersonage is Carl Joseph Trotta, de kleinzoon van een luitenant die tijdens de slag bij Solferino het leven van de keizer heeft gered en daar met geld en een adellijke titel voor beloond is. Het beeld van de dode grootvader, de held van Solferino, hangt als een schaduw over zijn bestaan als officier in de Donaumonarchie. Met een subliem gevoel voor ironie ontmaskert Roth de schijnwereld van het garnizoensleven en legt hij de barsten en scheuren van de veelvolkerenstaat van keizer Franz Joseph bloot.
   Van €32,50 voor €19,50
  David Markson - Wittgensteins minnares

  Kate beweert dat zij de laatste mens op aarde is. Ze woont in de verlaten musea die ze op haar tochten aandoet en klampt zich vast aan haar passie voor beeldende kunst, haar laatste strohalm. Zo probeert ze de tergende eenzaamheid die ze ervaart te lijf te gaan. Over haar verleden is wel iets bekend maar niet veel, en wat ze erover prijsgeeft blijkt niet altijd even betrouwbaar. Kate wantrouwt de taal en ziet er de grote beperkingen van in, een gegeven dat David Markson weet uit te drukken in hypnotiserend prachtig proza. Wittgensteins minnares bereikte in de jaren tachtig de status van cultboek en kan bogen op lovende kritieken van zowel literatuurminnaars als filosofen. Deze roman is een eindtijdfantasie, een experimenteel literair werk en een huiveringwekkend vervreemdend boek in één.
   Van €22,50 voor €11,25
  Stephan Enter - Pastorale

  Zomer, jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken. 

  Van €22,50 voor €11,25
  Jannie Regnerus - Het wolkenpaviljoen

  Met het stranden van zijn huwelijk komt een architect tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid, zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel. Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.
   Van €20 voor €10
  Marijke Schermer
  Liefde, als dat het is
  Van €22,50 voor €11,25
  Bestel nu >>
   
  Asis Aynan
  Eén erwt maakt nog geen snert
  Van €12,50 voor €6,50
  Bestel nu >>
  Martin Michael Driessen - De Heilige

  Donatien wordt geboren in het jaar van de Franse Revolutie. Hunkerend naar roem en erkenning buit hij al zijn talenten uit in het opportunistische spel van het menselijk bestaan. Donatien vertelt zijn levensverhaal in de vorm van een hedonistische schelmenroman. Hij ontmoet tijdgenoten als Victor Hugo, helpt bij het opstellen van de Schaal van Beaufort en rondt Kaap Hoorn tijdens een krankzinnige expeditie; als struikrover wordt hij beroemd en berucht in de Vogezen. Hij is zowel genezer als moordenaar, aanbeden door vrouwen en mannen. Zijn compromisloze zoektocht naar geluk stelt niet alleen ons ethisch besef aan de orde maar ook de fluïde grenzen van onze identiteit: hij noemt zich nu eens Donatien, dan weer Donatienne, en ten slotte Dieudonné. Zelfs achter de tralies weet hij dankzij zijn charme en inventiviteit de zaken naar zijn hand te zetten. Tot het einde moreel ontoerekeningsvatbaar zal hij de geschiedenis in gaan als de heilige Dieudonné van Metz.
   Van €22,50 voor €11,25
  Martin Michael Driessen
  Rivieren
  Van €19,99 voor €10
  Bestel nu >>
  Emily Dickinson
  Verzamelde gedichten
  Van €32,50 voor €17,50
  Bestel nu >>
  Sander Kollaard - Uit het leven van een hond

  Uit het leven van een hond beslaat een dag uit het leven van Henk van Doorn, 56, ic-verpleegkundige, alleenstaand. Het is een doodgewone zaterdag totdat blijkt dat Henks hond ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Maar somber wordt het verhaal nergens dankzij Henks talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle.
   Van €23,50 voor €12,50
  Yolanda Entius
  Het verhaal van Benito Benin
  Van €18,99 voor €9,50
  Bestel nu >>
  Julien Ignacio
  Kus
  Van €18,99 voor €9,50
  Bestel nu >>
  Sipko Melissen - De vierde mei

  Het manuscript van een roman waarin op 4 mei een terroristische aanslag wordt gepleegd op de Dam zorgt voor onenigheid tussen Altea en haar man Olly. De vraag is of zo'n roman wel uitgegeven zou moeten worden. Altea, die als redacteur werkt voor de uitgeverij van haar zwager, is vóór. Maar haar man is fervent tegenstander: hij vreest dat het verhaal de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen alleen maar op scherp zal zetten. Na een avond met veel drank loopt de spanning zo hoog op dat Altea de volgende dag, de ochtend van 4 mei, met de gedachte speelt een tijdje bij Olly weg te gaan. De vondst van een vergeten foto uit het prille begin van hun relatie is confronterend en Altea gaat die morgen spontaan de deur uit. Haar dwaaltocht door de stad, langs plekken uit haar verleden, zal haar echter niet veel verder brengen dan Amsterdam-Noord. Voordat zij naar huis en haard terugkeert, woont zij nog de dodenherdenking bij op de Dam. Precies vijftig jaar geleden stond zij daar ook, met Olly, toen alles nog moest beginnen.
   Van €20 voor €10
  Martha Heesen - De lus

  Een zonderling uitgedoste oude vrouw staat dagelijks bij de tramhalte, scheldend en foeterend op haar medemens, ingespannen turend naar de naderende trams. Ze wacht tot ze zeker weet dat hij het is. Dan rijdt ze mee tot aan de keerlus, bespiedt de bestuurder, vraagt zich af of hij haar ziet, en of hij het allemaal nog weet. Ze wordt gekweld door de herinnering aan wat ze heeft gedaan, en vooral aan wat ze heeft nagelaten, meer dan vijftig jaar geleden. In hypnotiserend proza schept Martha Heesen een vrouw die de wereld om zich heen bekijkt, vanuit haar hoofd, haar herinneringen, haar wurgende spijt. Behalve een voortdurende innerlijke tweestrijd krijgt in kort bestek een complete wereld gestalte.
   
  Van €19,50 voor €10
  Jannetje Koelewijn
  Fresia's voor mevrouw Brak
  Van €22,50 voor €11,25
  Bestel nu >>
  Fernando Pessoa
  Kroniek van een leven dat 
  Van €24,50 voor €12,50
  Bestel nu >>
  Charles Simic - Dat ongrijpbare iets

  Charles Simic (1938) werd in Belgrado geboren, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind de verschrikkingen heeft meegemaakt. Belgrado leed zwaar onder de Duitse bezetters. Tegelijk wierpen de geallieerden, als ze hun doelen in Duitsland hadden gebombardeerd, hun overtollige bommen boven dezelfde stad af, voordat ze op hun Italiaanse basis mochten landen. In 1954 emigreerde hij met zijn familie naar Chicago. Zijn oorlogservaringen kleuren Simic’ gehele, omvangrijke oeuvre: hij lijkt nauwelijks nog in staat naar de werkelijkheid te kijken zonder de oorlogsherinneringen uit zijn jeugd te herbeleven.
   Van €20 voor €10
  Frida Vogels - De vader van Artenio

  Met De vader van Artenio schetst Frida Vogels een ontroerend beeld van haar schoonvader Salvatore De Matteis (1893–1969), die de lezer van haar dagboeken zullen herkennen als een van de interessantste figuren onder haar familie en vrienden. Salvatore De Matteis moest op twaalfjarige leeftijd, in 1905, wijnbouwer worden om voor het gezin de kost te verdienen. Samen met ervaren familieleden leerde hij de wijngaard in San Severo (Zuid-Italië) die hem was nagelaten te bewerken. In zijn spaarzame vrije tijd begon hij te lezen: Manzoni, Tolstoj, grote socialistische denkers als Marx, Engels, Kautsky en Luxemburg, die hem blijvend beïnvloedden. Hij bleef wijnboer, trouwde en kreeg in 1930 een zoon: Artenio, door zijn moeder Ennio genoemd. Ennio blijkt een intelligente jongen die zo briljant eindexamen deed dat het hem een studiebeurs en een gratis plaats in een Milanees studentenhuis opleverde, waar hij Frida Vogels ontmoette. Tussen Frida en Ennio’s vader ontstaat een speciale band. Hij zei zonder omhaal van woorden wat hij dacht en zij deed hetzelfde, en zo kreeg ze verhalen te horen die zelfs zijn vrouw nog nooit had gehoord.
   Van €20 voor €10
  Marcel Prins
  Ondergedoken als Anne Frank
  Van €14,50 voor €7,25
  Bestel nu >>  Thomas Rosenboom
  De grote ronde
  Van €12,50 voor €6,50
  Bestel nu >>
  John Steinbeck - Ten Oosten van Eden

  Adam en Charles Trask zijn verwikkeld in een broederstrijd zoals die van Kaïn en Abel in de Bijbel. Adams tweelingzoons, Aron en Caleb, zetten dezelfde strijd later in verhevigde vorm voort. Steen des aanstoots is de dunne scheidslijn tussen geliefd en onbemind zijn. Waar eerst Charles en daarna Caleb snakt naar de liefde van zijn vader, is het eerst Adam en later Aron die zich moeiteloos van die liefde weet te verzekeren. De Trasks delen de Salinasvallei in Californië met de familie Hamilton, en hun lot is aan dat van hen verbonden. Stukken van de vallei zijn vruchtbaar, maar de landerijen van de Hamiltons zijn dor en kaal. Ook de weelderige ranch van de Trasks is een bedrieglijke Hof van Eden: de akkers, boomgaarden en bloementuinen verwilderen en het oude huis brokkelt af tot een ruïne. Ten oosten van Eden is een typisch voorbeeld van een ‘Great American Novel’. Een verhaal over goed en kwaad, dat zich uitstrekt van Californië tot Connecticut, over de lotgevallen van verschillende generaties handelt én een moderne hervertelling is van het Bijbelboek Genesis.
   Van €32,50 voor €19,50

  RUSSISCHE BIBLIOTHEEK

  Dostojevski - De broers Karamazov

  Tien redenen om dit meesterwerk te lezen: 1. Het hoofdthema van het boek, de verhouding tussen religie en ratio, is actueler dan ooit. 2. Het tweede thema, wat is misdaad, is actueler dan ooit. 3. Het derde thema, de gerechtelijke dwaling, is actueler dan ooit. 4. Alle literaire en stilistische registers worden opengetrokken. 5. Het is een razend spannende whodunit. 6. Het is een boek vol religieuze gedachten. 7. Het is een boek vol atheïstische ideeën. 8. Uiteenlopende overtuigingen worden virtuoos naast en tegenover elkaar geplaatst. 9. Het hele boek is prachtig maar twee hoofdstukken, 'De grootinquisiteur' en 'De duivel', zijn absolute toppen in de wereldliteratuur. 10. De schitterende vertaling van Arthur Langeveld, bekroond met de Martinus Nijhoffprijs.

  Van €35 voor €20
  Fjodor Dostojevski - De dubbelganger

  Goljadkin is een sociaal onhandige jonge man die zijn leven ziet ontsporen wanneer plotseling zijn exacte evenbeeld opduikt. Zijn dubbelganger werkt op hetzelfde departement als hij, maar blijkt veel beter te liggen bij de andere ambtenaren. Hoe sympathiek deze nieuwkomer aanvankelijk ook lijkt, Goljadkins zielsverwant is hij niet: door zijn obsessie en jaloezie stevent Goljadkin af op een totale mislukking. In De dubbelganger bundelt Dostojevski al zijn psychologisch vernuft, dat hem later zo beroemd en geliefd zou maken.
   Van €9,99 voor €5
  Voor de liefste. Russische liefdesverhalen

  Ontelbaar zijn de liefdesverhalen in de klassieke Russische literatuur. Geen van de Russische schrijvers kon de liefde naast zich neerleggen als een platgetreden onderwerp, en dat leverde schitterende romantische verhalen op. In Voor de liefste zijn de beste liefdesverhalen (en een enkel gedicht) van onder anderen Dovlatov, Tsvetajeva, Boenin, Achmatova, Tolstoj en Tsjechov bijeengebracht. Samen verenigen zij de vele gedaantes van de taal die iedereen verstaat: extatische uitzinnige verliefdheid, jonge en oude liefde, de liefde van je leven, en natuurlijk de onmogelijke. Kortom, een mooi boeket voor iedereen die verliefd is of niet, misschien iets goed te maken heeft of om gewoon wil zeggen: deze is speciaal voor jou.
   Van € 3,50 voor €7,-
  Toergenjev
  Vaders en zonen
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Dostojevski
  Ondergrondse notities
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Babel
  De Rode ruiterij
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Lees meer »
 2. Ramsj - Yale University Press

  Ramsj - Yale University Press

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Vroeger ging Wouter jaarlijks of tweejaarlijks naar Londen om de dozen ramsj uit te zoeken en in te schepen richting ons kleine stadje. Door allerlei omstandigheden - met gebrek aan tijd als belangrijkste - is een aantal jaren overgeslagen. 

  Maar vandaag maakt het een kleine comeback - in afwachting van meer (tegenwoordig is ook corona een spelbreker voor dit soort praktijken) - met prachtige ramsj van Yale University Press. Nieuw en wat ouder door elkaar, veel non-fictie en een beetje kunst. Verzamel wat u leuk lijkt - kopers boven de € 30,- krijgen (naast gratis verzending) een van bovenstaande linnen tassen cadeau. Enkele exemplaren beschikbaar - op is op!

  De voorraad is beperkt maar in het merendeel nog wel aanvulbaar - als u pech heeft duurt de levertijd iets langer, bent u op tijd dan is het komende week in huis.

  Zondag heeft u de primeur - dan staat Wouter voor u klaar tussen 13u en 17u. Kunt u niet wachten? Op internet kunt u alvast uw slag slaan.

  Met groet,
  Julius
  The artist's reality
  Een later ontdekt boekmanuscript van de gevierde kunstenaar Mark Rothko met een historische discussie over zijn opvattingen over onderwerpen variërend van de Renaissance tot hedendaagse kunst, kritiek en de rol van kunst en kunstenaars in de samenleving. Een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Mark Rothko (1903-1970) creëerde in de loop van zijn carrière een nieuwe en gepassioneerde vorm van abstracte schilderkunst. Rothko schreef tijdens zijn leven ook een aantal essays en kritische recensies en voegde zijn bedachtzame, intelligente en eigenzinnige stem toe aan de debatten van de hedendaagse kunstwereld. Hoewel de kunstenaar nooit een boek met zijn gevarieerde en complexe opvattingen heeft gepubliceerd, geven zijn erfgenamen aan dat hij af en toe met vrienden en collega's over het bestaan van een dergelijk manuscript sprak. Dit buitengewone manuscript, getiteld The Artist's Reality, wordt nu voor het eerst gepubliceerd in een pakhuis in New York City sinds de dood van de kunstenaar meer dan dertig jaar geleden. Dit onthullende boek, waarschijnlijk geschreven rond 1940-41, bespreekt Rothko's ideeën over de moderne kunstwereld, kunstgeschiedenis, mythe, schoonheid, de uitdagingen van het kunstenaarschap in de samenleving, de ware aard van Amerikaanse kunst en nog veel meer. The Artist's Reality bevat ook een inleiding door Christopher Rothko, de zoon van de kunstenaar, die de ontdekking van het manuscript en het gecompliceerde en fascinerende proces om het manuscript te publiceren beschrijft. De inleiding wordt geïllustreerd met een kleine selectie van relevante voorbeelden van eigen werk en met reproducties van pagina's uit het eigenlijke manuscript. The Artist's Reality zal de komende jaren een klassieke tekst zijn, die inzicht biedt in zowel het werk als de artistieke filosofieën van deze grote schilder.
   Van € 24,95 voor € 13,50
  An essay on man
  Een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw presenteert de resultaten van zijn levenslange studie van de culturele prestaties van de mens Een essay over de mens is een originele synthese van hedendaagse kennis, een unieke interpretatie van de intellectuele crisis van onze tijd en een briljante rechtvaardiging van het vermogen van de mens om een oplossing te vinden menselijke problemen door het moedige gebruik van zijn geest. In een nieuwe inleiding situeert Peter E. Gordon het boek in het grotere oeuvre van Cassirer en bekijkt hij waarom zijn hymne aan de mensheid in een onmenselijke tijd vandaag de dag nog steeds weerklank vindt bij de lezers. 
   
  Van € 20,50 voor € 11,95
  Dit caleidoscopische boek behandelt bijna 3000 jaar Arabische geschiedenis en werpt een licht op de ongebonden Arabische volkeren en stammen die land veroverden en hun taal en cultuur over grote afstanden. Tim Mackintosh-Smith herleidt dit proces tot de oorsprong van de Arabische taal, in plaats van de komst van de islam, en begint zijn verhaal meer dan duizend jaar voor Mohammed. Hij concentreert zich op hoe het Arabisch, zowel gesproken als geschreven, heeft gefunctioneerd als een vitale bron van gedeelde culturele identiteit gedurende de millennia. Mackintosh-Smith onthult hoe taalontwikkelingen - van pre-islamitische poëzie tot de groei van het schrift, Mohammeds gebruik van het schrift en de latere problemen met het drukken van het Arabisch - de voortgang van de Arabische geschiedenis hebben geholpen en belemmerd, en onderzoekt hoe, zelfs in de huidige politiek gebroken post-Arabische Lente-omgeving, is het Arabisch zelf nog steeds een bron van eenheid en verdeeldheid.
   Van € 17,50 voor € 10,50
  Geoffrey Parker

   
  Een toegankelijke synthese van de vooruitziende bestseller die de zeventiende-eeuwse catastrofe en de impact van klimaatverandering onderzoekt. Voor het eerst gepubliceerd in 2013, analyseert Geoffrey Parker's prijswinnende bestseller Global Crisis de ongekende calamiteiten - revoluties, droogtes, hongersnoden, invasies, oorlogen en koningsmoorden - die de wereld van het midden van de zeventiende eeuw overkwam en maar liefst een derde van de wereldbevolking wegvaagde, en onthult dat klimaatverandering de hoofdoorzaak is. Door uit de eerste hand verslagen van de crises te onderzoeken en de heersende weerpatronen tijdens de jaren 1640 en 1650 - langere en strengere winters en koelere en nattere zomers - te onderzoeken, onthult Parker bewijs van verstoorde groeiseizoenen die ondervoeding, ziekte, een hoger dodental en minder geboorten veroorzaken. Deze nieuwe verkorte editie distilleert het wonderbaarlijke onderzoek van het originele boek voor een breder publiek, terwijl de buitengewone historische prestatie van Parker wordt behouden en zelfs benadrukt: zijn oogverblindende demonstratie van het verband tussen klimaatverandering en wereldwijde catastrofe 350 jaar geleden. Maar de hedendaagse implicaties van zijn studie zijn even belangrijk: zijn we vandaag voorbereid op de catastrofes die de klimaatverandering morgen met zich mee kan brengen?
   
  Van € 17,50 voor € 10,50
  Slow down
  Een krachtig en contra-intuïtief argument dat we de huidige vertraging van de bevolkingsgroei, economieën en technologische innovatie moeten verwelkomen. Het einde van onze snelgroeiende wereld was in aantocht lang voordat COVID-19 arriveerde. In dit krachtige en actuele argument demonstreert Danny Dorling de voordelen van een grotere, aanhoudende maatschappelijke vertraging. Puttend uit een ongelooflijk rijke schat aan wereldwijde gegevens, onthult dit baanbrekende boek dat de menselijke vooruitgang sinds het begin van de jaren zeventig is vertraagd. Danny Dorling gebruikt overtuigende visualisaties om te illustreren hoe vruchtbaarheidscijfers, groei van het BBP per persoon en zelfs de frequentie van nieuwe sociale bewegingen de afgelopen generaties gestaag zijn afgenomen. Misschien wel het meest verrassende van alles is het feit dat zelfs terwijl nieuwe technologieën ons dagelijks leven vaak hervormen en algemeen wordt aangenomen dat ze onze beschaving in nieuwe en onbekende wateren voortstuwen, de snelheid van technologische vooruitgang ook snel daalt. In plaats van deze gang van zaken te betreuren, omarmt Dorling het als een moment van belofte en een stap in de richting van stabiliteit, en hij merkt op dat veel van de oudere grote vorderingen die de recente geschiedenis hebben bepaald, ook wijdverbreide oorlogvoering, verdeelde samenlevingen en enorme ongelijkheid.
   Van € 14,95 voor € 8,95
  Lucy Newlyn
  Een heerlijk toegankelijk handboek voor de kunst van het schrijven en lezen van poëzie - zelf geheel in vers geschreven. Hoe werkt poëzie? Waar moeten lezers op letten en op letten? Dichter Lucy Newlyn demystificeert de principes van de vorm en illustreert moeiteloos de belangrijkste benaderingen en termen - allemaal door haar eigen originele vers. Elk gedicht is een voorbeeld van een aspect van poëtisch vakmanschap, maar samen gelezen suggereren ze hoe poëzie een hele gemeenschap en haar manier van leven op talloze manieren kan oproepen. In een reeks prachtige meditaties leidt Newlyn de lezer langs belangrijke aspecten van poëzie, van sonnetten en haiku tot volta en synecdoche. Door het vermijden van glossen en notities, mogen haar gedichten voor zichzelf spreken en laten ze zien dat er geen grenzen zijn aan wat poëzie kan communiceren. Het tijdloze vers van Newlyn zal zowel liefhebbers van poëzie als beoefenaars, leraren en studenten van alle leeftijden aanspreken. Onomatopee Je zou hier de hele dag spelen als je je zin had - in de buurt van de stapstenen, in de helderste rotspoelen, waar water klapt en glijdt; waar minnows dartelen, en een babyforel flop-flips.
   Van € 20,50 voor € 11,95
  Terry Eagleton
  In dit strijdlustige, controversiële boek neemt Terry Eagleton het vooroordeel aan dat het marxisme dood en klaar is. Aan de hand van tien van de meest voorkomende bezwaren tegen het marxisme - dat het leidt tot politieke tirannie, dat het alles reduceert tot het economische, dat het een vorm van historisch determinisme is, enzovoort - toont hij in elk geval aan wat een jammerlijke karikatuur van Marx' eigen dacht dat deze veronderstellingen zijn. In een wereld waarin het kapitalisme door een aantal grote crises op zijn grondvesten is geschud, is Waarom Marx gelijk had even urgent en actueel als moedig en openhartig. Geschreven met Eagletons bekende humor, humor en helderheid, zal het een publiek aantrekken dat ver buiten de academische wereld ligt.
   Van € 14,95 voor € 8,95
  Vasily Grossman
  Alexandra Popoff

   
  Als Vasily Grossman's meesterwerk uit 1961, Life and Fate, tijdens zijn leven was gepubliceerd, zou het samen met Pasternaks Dokter Zjivago en vóór Solzjenitsyns Goelag de wereld hebben bereikt. Maar Life and Fate werd in beslag genomen door de KGB. Toen het decennia later postuum opdook, werd het erkend als de oorlog en vrede van de twintigste eeuw. Altijd in het epicentrum van de gebeurtenissen, was Grossman (1905-1964) een van de eersten die de Holocaust en de Oekraïense hongersnood beschreef. Zijn artikel uit 1944 De hel van Treblinka werd bewijsmateriaal in Neurenberg. Grossman's krachtige anti-totalitaire werken vergelijken de misdaden van de nazi's tegen de menselijkheid met die van Stalin. Zijn meelevende proza heeft de eeuwige kwaliteit van grote kunst. Omdat de belangrijkste werken van Grossman met veel vertraging zijn verschenen, kunnen we ze nu pas goed bekijken. De gezaghebbende biografie van Alexandra Popoff belicht het leven en de nalatenschap van Grossman.
   Van € 22,95 voor € 13,50
  The bookshop of the world
  Het onvertelde verhaal van hoe de Nederlanders de Europese boekenmarkt veroverden en 's werelds grootste bibliofielen werden De Nederlandse Gouden Eeuw werd lange tijd gezien als het tijdperk van Rembrandt en Vermeer, wiens schilderijen tot de verbeelding van het publiek spraken en het wonder van de Nederlanders gingen vertegenwoordigen Republiek. Toch is er nog een ander, grotendeels over het hoofd gezien wonder in de Nederlandse wereld van de zeventiende eeuw: boeken. In dit fascinerende verslag laten Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen zien hoe de Nederlanders veel meer boeken dan afbeeldingen produceerden en per hoofd van de bevolking meer boeken kochten en bezaten dan enig ander deel van Europa. Belangrijke innovaties op het gebied van marketing, boekveilingen en krantenreclame brachten stabiliteit op een markt waar elders uitgevers failliet gingen, en creëerden een bevolking die uniek goed geïnformeerd en politiek geëngageerd was. Dit boek vertelt voor het eerst het opmerkelijke verhaal van de Nederlandse verovering van de Europese boekenwereld en laat zien in hoeverre deze vrome, welvarende, twistzieke en vrijgevige mensen werden gevormd door wat ze lazen.

  In het Nederlands verschenen als
  De boekhandel van de wereld.
   Van € 17,50 voor € 10,50
  The house of fragile things
  James McAyley

   
  In de dramatische jaren tussen 1870 en het einde van de Tweede Wereldoorlog investeerden een aantal prominente Franse joden - pijlers van een strijdende gemeenschap - hun fortuin in de culturele artefacten van Frankrijk, offerden hun zonen aan de leger, en werden uiteindelijk beloond door te zien hoe hun collecties werden geplunderd en hun families werden gedeporteerd naar nazi-concentratiekampen. In dit rijke, suggestieve verslag onderzoekt James McAuley de centrale rol die kunst en materiële cultuur speelden in de assimilatie en identiteit van Franse joden in het fin-de-siècle. Door verhalen van verschillende figuren met elkaar te verweven, waarvan sommige bekend zijn uit de werken van Marcel Proust en de dagboeken van Jules en Edmond Goncourt - de Camondos, de Rothschilds, de Ephrussis, de Cahens d'Anvers-McAuley, blijkt hoe joodse kunstverzamelaars worstelden met een krachtige soort van antisemitisme: ze werden er vaak van beschuldigd het culturele erfgoed van Frankrijk binnen te vallen. De collecties die deze families achterlieten - waarvan velen uiteindelijk aan de Franse staat schonken - waren hun reactie, tragische pogingen om een natie te vieren die hen later verraadde.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  A little history of the world
  De internationale bestseller: E.H. Gombrichs ingrijpende geschiedenis van de wereld, voor nieuwsgierigen van alle leeftijden Alle verhalen beginnen met 'Er was eens'. En dat is precies waar dit verhaal over gaat: wat er gebeurde, er was eens. Zo begint A Little History of the World, een boeiend en levendig boek geschreven voor zowel jong als oud. In plaats van zich te concentreren op droge feiten en data, brengt E.H. Gombrich op levendige wijze de volledige omvang van de menselijke ervaring op aarde tot leven, van het stenen tijdperk tot het atoomtijdperk. Hij schetst een kleurrijk beeld van oorlogen en veroveringen; van grote kunstwerken; van de vorderingen en beperkingen van de wetenschap; van opmerkelijke mensen en opmerkelijke gebeurtenissen, van Confucius tot Catharina de Grote tot Winston Churchill, en van de uitvinding van kunst tot de vernietiging van de Berlijnse Muur. Voor volwassenen die op zoek zijn naar een overzicht van de wereldgeschiedenis in één volume, voor studenten die op zoek zijn naar een snelle opfriscursus, of voor gezinnen om samen te lezen en van te leren, Gombrich's Little History betovert en onderwijst.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of literature
  Deze kleine geschiedenis behandelt een heel groot onderwerp: de glorieuze hoeveelheid literatuur van Griekse mythe tot graphic novels, van Gilgamesj-epos tot Harry Potter. De geliefde auteur John Sutherland, die op vrijwel elk gebied van de literatuur onderzoek heeft gedaan, heeft onderwezen en geschreven, begeleidt zowel jonge lezers als volwassenen in hun leven op een vermakelijke reis door de garderobe om te laten zien hoe literatuur van over de hele wereld ons kan vervoeren en helpen ons te begrijpen wat het betekent om mens te zijn. Onderweg laat hij ons kennismaken met een breed scala aan werken, waarbij hij zijn aanbod met humor verlevendigt en leert - van Beowulf en Shakespeare tot T.S. Eliot en George Orwell, en van de grove grappen van Angelsaksische runen tot The Da Vinci Code. Voor jongere lezers biedt Sutherland een goede inleiding tot de literatuur, met de belofte evenveel te interesseren als te onderwijzen. Voor meer ervaren lezers belooft hij hetzelfde.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little book of language
  In de traditie van E.H. Gombrichs A Little History of the World, een levendige reis door het verhaal van de taal Met een taal die elke twee weken verdwijnt en bijna dagelijks neologismen opduiken, is een begrip van de oorsprong en de valuta van taal nooit leek relevanter. In dit charmante boek, een verhalende geschiedenis die expliciet voor een jong publiek is geschreven, bewijst linguïst-expert David Crystal waarom het verhaal van de taal hervertelling verdient. Van de eerste woorden van een baby tot het eigenaardige moderne dialect van sms-berichten, A Little Book of Language is breed inzetbaar en onthult de talloze fijne kneepjes en eigenaardigheden van de taal. Op geanimeerde wijze belicht Crystal de ontwikkeling van unieke taalstijlen, de oorsprong van obscure accenten en de zoektocht naar het eerste geschreven woord. Hij bespreekt de benarde situatie van bedreigde talen, evenals succesvolle gevallen van taalkundige revitalisatie. Crystal's werk is veel meer dan een geschiedenis, het kijkt uit naar de toekomst van taal en onderzoekt het effect van technologie op ons dagelijks lezen, schrijven en spreken. Door middel van verhelderende tabellen, diagrammen en quizzen, evenals Crystal's vaderlijke en onderhoudende stijl, zal A Little Book of Language het verhaal van taal onthullen als een boeiend verhaal voor alle leeftijden.
   
  Van € 13,50 voor € 7,95
  A little history of economics
  Niall Kishtainy

  Wat veroorzaakt armoede? Zijn economische crises onvermijdelijk onder het kapitalisme? Is overheidsingrijpen in een economie nuttig of schadelijk? Hoewel de antwoorden op dergelijke fundamentele economische vragen voor iedereen belangrijk zijn, kan de onbekende taal en wiskunde van economie ontmoedigend lijken. Dit duidelijke, toegankelijke en zelfs humoristische boek is ideaal voor jonge lezers die nog niet bekend zijn met economische concepten, en voor lezers van alle leeftijden die de economische geschiedenis en ideeën beter willen begrijpen. Economisch historicus Niall Kishtainy organiseert korte hoofdstukken waarin grote ideeën en gebeurtenissen centraal staan. Hij stelt ons voor aan enkele van de belangrijkste denkers - Adam Smith, David Ricardo, Karl Marx, John Maynard Keynes en anderen - terwijl hij onderwerpen onderzoekt die variëren van de uitvinding van geld tot de Grote Depressie, ondernemerschap en gedragseconomie. Het resultaat is een plezierig boek dat erin slaagt de economische ideeën en krachten die onze wereld vormen, te belichten.

  Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of religion
  Voor lezers die op zoek zijn naar een doordacht, grondig en toegankelijk overzicht van de geschiedenis van religie, is dit boek een uitstekende plek om te beginnen. -Boekenlijst Geschreven voor mensen met geloof en voor mensen zonder - en vooral voor jongere lezers - Een beetje geschiedenis van religie neemt ons mee door het verhaal van religie in onze wereld, vanaf het begin van religieus geloof tot het heden. Richard Holloway is een nadrukkelijke maar kritische gids voor het blijvende belang van geloof en laat ons kennismaken met de geschiedenis en overtuigingen van de grote wereldreligies: jodendom, islam, christendom, boeddhisme en hindoeïsme. Hij onderzoekt ook waar religieus geloof vandaan komt; de zoektocht naar betekenis door de eeuwen heen; hoe verschillen in geloof soms leiden tot vijandigheid en geweld; wat is een sekte en wat is een sekte; en veel meer. Doorheen moedigt Holloway nieuwsgierigheid en tolerantie aan, accentueert hij nuance en mysterie en herstelt hij rustig het gevoel van de waarde van geloof.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of science
  Een levendig boek over de grote avonturen van de wetenschap door de geschiedenis heen, voor nieuwsgierige lezers van alle leeftijden Wetenschap is fantastisch. Het vertelt ons over de oneindige reikwijdte van de ruimte, het kleinste levende organisme, het menselijk lichaam, de geschiedenis van de aarde. Mensen hebben altijd wetenschap gedaan omdat ze altijd de wereld wilden begrijpen en de kracht ervan wilden benutten. Van oude Griekse filosofen via Einstein en Watson en Crick tot de computerondersteunde wetenschappers van vandaag, mannen en vrouwen hebben zich afgevraagd, onderzocht, geëxperimenteerd, berekend en soms ontdekkingen gedaan die zo wereldschokkend waren dat mensen de wereld - of zichzelf - begrepen in een geheel nieuwe manier. Dit uitnodigende boek vertelt een geweldig avonturenverhaal: de geschiedenis van de wetenschap. Het neemt lezers mee naar de sterren door de telescoop, aangezien de zon de aarde in het centrum van ons universum vervangt. Het duikt onder het oppervlak van de planeet, brengt de evolutie van het periodiek systeem van de chemie in kaart, introduceert de fysica die elektriciteit, zwaartekracht en de structuur van atomen verklaart. Het vertelt over de wetenschappelijke zoektocht die het DNA-molecuul onthulde en onvoorstelbare nieuwe vergezichten opende voor verkenning. Met de nadruk op verrassende en persoonlijke verhalen van zowel beroemde als onbezongen wetenschappers, volgt A Little History of Science de opmars van de wetenschap door de eeuwen heen. Het boek opent een venster op de opwindende en onvoorspelbare aard van wetenschappelijke activiteit en beschrijft het tumult dat kan ontstaan wanneer wetenschappelijke bevindingen gevestigde ideeën uitdagen. Met prachtige illustraties en een warme, toegankelijke stijl is dit een boek voor jong en oud om samen te koesteren.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  Bald
  De moderator van de Stone-column van de New York Times en de auteur van talloze boeken over alles, van Griekse tragedie tot David Bowie, Simon Critchley is een sterke stem in de populaire filosofie voor meer dan een decennium. Dit deel brengt vijfendertig essays samen, oorspronkelijk gepubliceerd in de Times, over een breed scala aan onderwerpen, van de dimensies van Plato's academie en de mysteries van Eleusis tot Philip K. Dick, het mormonisme, geld en de vreugde en pijn van Liverpool Fans van voetbalclubs. In een boeiende en jargonvrije stijl schrijft Critchley eerlijk over de toestand van de wereld terwijl hij filosofisch geïnformeerde en inzichtelijke overwegingen geeft over geluk, geweld en geloof. Ontdaan van ontoegankelijke academische armaturen, brengen deze korte stukken filosofie uit de ivoren toren en demonstreren ze een opwindende nieuwe manier van denken in het openbaar. 
   Van € 22,95 voor € 13,50
  The library at night
  Een viering van lezen, van bibliotheken en van het mysterieuze menselijke verlangen om orde te scheppen in het universum Geïnspireerd door het proces van het creëren van een bibliotheek voor zijn vijftiende-eeuwse huis in de buurt van de Loire, in Frankrijk, Alberto Manguel, de veelgeprezen schrijver van boeken en lezen, heeft het onderwerp bibliotheken ter hand genomen. Bibliotheken, zegt hij, leken me altijd plezierige gekke plekken, en zolang ik me kan herinneren ben ik verleid door hun labyrintische logica. In dit persoonlijke, bewust onsystematische en uitgebreide boek biedt hij een boeiende meditatie over de betekenis van bibliotheken. Manguel, een gids met onstuitbaar enthousiasme, leidt een unieke bibliotheektour die zich uitstrekt van de boekenkasten uit zijn kindertijd tot de complete bibliotheken op internet, van het oude Egypte en Griekenland tot de Arabische wereld, van China en Rome tot Google. 
   
  Van € 17,50 voor € 10,50
  James C. Scott

  Against the grain

  Waarom hebben mensen het jagen en verzamelen opgegeven voor sedentaire gemeenschappen die afhankelijk zijn van vee en graankorrels en worden geregeerd door voorlopers van de huidige staten? De meeste mensen geloven dat de domesticatie van planten en dieren de mens uiteindelijk in staat heeft gesteld zich te vestigen en agrarische dorpen, steden en staten te vormen, wat beschaving, wetgeving, openbare orde en een vermoedelijk veilige manier van leven mogelijk maakte. Maar archeologisch en historisch bewijs daagt dit verhaal uit. De eerste agrarische staten, zegt James C. Scott, zijn ontstaan uit opeenhopingen van domesticaties: eerst vuur, dan planten, vee, staatsonderdanen, gevangenen en ten slotte vrouwen in de patriarchale familie - die allemaal kunnen worden gezien als een manier om controle te krijgen over de voortplanting. Scott onderzoekt waarom we sedentisme en ploeglandbouw hebben vermeden, de voordelen van mobiel bestaan, de onvoorziene ziekte-epidemieën die voortkomen uit het verdringen van planten, dieren en graan, en waarom alle vroege staten gebaseerd zijn op gierst en graankorrels en onvrije arbeid. Hij bespreekt ook de barbaren die lang de staatscontrole hebben ontweken, als een manier om de aanhoudende spanning tussen staten en niet-onderdanige volkeren te begrijpen.

  Van € 17,50 voor € 9,95
  Seeing like a state
  Verplichte ujamaa-dorpen in Tanzania, collectivisatie in Rusland, de stedenbouwkundige theorie van Le Corbusier gerealiseerd in Brasilia, de Grote Sprong Voorwaarts in China, modernisering van de landbouw in de tropen - de twintigste eeuw is geteisterd door grootse utopische plannen die onbedoeld dood en ontwrichting hebben gebracht aan miljoenen. Waarom lopen goedbedoelde plannen om de menselijke conditie te verbeteren op tragische wijze mis? In dit uitgebreide en originele boek analyseert James C. Scott mislukte gevallen van grootschalige autoritaire plannen op verschillende terreinen. Centraal beheerde sociale plannen mislukken, betoogt Scott, wanneer ze schematische visies opleggen die geweld aandoen aan complexe onderlinge afhankelijkheden die niet volledig kunnen worden begrepen. Verder hangt het succes van ontwerpen voor sociale organisatie af van de erkenning dat lokale, praktische kennis even belangrijk is als formele, epistemische kennis. De auteur bouwt een overtuigend argument tegen ontwikkelingstheorie en imperialistische staatsplanning die de waarden, verlangens en bezwaren van zijn onderdanen negeert. Hij identificeert en bespreekt vier voorwaarden die alle planningsrampen gemeen hebben: administratieve ordening van natuur en samenleving door de staat; een hoogmodernistische ideologie die vertrouwen stelt in het vermogen van de wetenschap om elk aspect van het menselijk leven te verbeteren; een bereidheid om autoritaire staatsmacht te gebruiken om grootschalige interventies uit te voeren; en een op de grond staande burgermaatschappij die dergelijke plannen niet effectief kan weerstaan.
   
  Van € 20,95 voor € 11,95
  The classical music lover's companion to orchestral music
  Een gids van onschatbare waarde voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun plezier van het belangrijkste orkestrepertoire van 1700 tot 1950 te vergroten. Robert Philip, geleerde, presentator en muzikant, heeft een essentieel handboek samengesteld voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun luisterervaring te verbeteren naar de volledige. Met vierhonderd werken van achtenzestig componisten, van Corelli tot Sjostakovitsj, verkent en ontvouwt deze innemende compagnon de meest uitgevoerde werken, waaronder symfonieën, concerten, ouvertures, suites en balletpartituren. Het biedt intrigerende details over elk stuk terwijl technische terminologie wordt vermeden die de niet-gespecialiseerde lezer zou kunnen frustreren. Philip identificeert belangrijke kenmerken in elk werk, evenals subtiliteiten en verrassingen die de aandachtige luisteraar te wachten staan, en hij voegt voldoende achtergrond- en biografische informatie toe om de bedoelingen van de componist te verduidelijken. Dit compendium, alfabetisch geordend van Bach tot Webern, is onmisbaar voor liefhebbers van klassieke muziek, zowel in de concertzaal als thuis genietend van opnames.
   Van € 26,95voor € 15,95
  Rosa: the story of the rose
  Weinig bloemen hebben dezelfde allure of een zo belangrijke plaats in de geschiedenis als de roos. Een symbool van liefde, macht, royalty, schoonheid en vreugde, de roos heeft vele rollen gespeeld, zowel letterlijk als symbolisch, in poëzie, kunst, literatuur, muziek, mode, medicijnen, parfum, decoratie, keuken en meer. In deze prachtig geïllustreerde gids vertellen de bekroonde tuinder Peter E. Kukielski en zijn co-auteur Charles Phillips de fascinerende en gelaagde geschiedenis van deze koningin der bloemen. Het boek onderzoekt vele verhalen van de lange associatie van rozen met menselijke samenlevingen, van hun eerste teelt - waarschijnlijk in China zo'n vijfduizend jaar geleden - tot hun moderne genetische cultivars. Het laat zien hoe rozen in de loop van de tijd en in vele culturen prominent zijn geweest, waaronder het oude Griekenland en Rome, het christendom, de islam en het soefisme. Het boek, met meer dan 140 illustraties in kleur, biedt een unieke kijk op de essentiële bijdragen die rozen hebben geleverd door de menselijke geschiedenis heen.
   Van € 29,95 voor € 17,50
  Mussolini and the eclipse of Italian fascism
  Een indringend verslag van hoe Mussolini pionierde met het populisme als reactie op de opkomst van Hitler - en daarmee zijn rol als model voor latere autoritaire leiders versterkte . -Giuseppe Finaldi, auteur van Mussolini and Italian Fascism Op de tiende verjaardag van zijn machtsovername in 1932 leek Benito Mussolini (1883-1945) voor velen de goede dictator. Hij was de eerste totalitaire en de eerste fascist in het moderne Europa. Maar een jaar later betekende Hitlers intrede op het politieke toneel een Duitse overname van de fascistische ideologie. In dit definitieve verslag legt de eminente historicus R.J.B. Bosworth brengt het leiderschap van Mussolini in kaart als reactie op Hitler. Bosworth laat zien hoe de achteruitgang van Italië in ideologische superioriteit, evenals in militaire en diplomatieke macht, Mussolini ertoe bracht een meer populistische benadering te volgen: boze en oorlogszuchtige woorden in eigen land, gewelddadige agressie in het buitenland en een extremere nadruk op charisma. In zijn verbitterde pogingen om een steeds holler en meedogenlozer regime te versterken, was het Mussolini, in plaats van Hitler, die het model aanbood voor alle volgende autoritairen.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Picasso and the art of drawing
  In dit rijk geïllustreerde en levendige boek beschrijft en interpreteert Christopher Lloyd de levenslange prestatie van Picasso (1881-1973) als tekenaar. Hoewel er veel publicaties zijn geweest over zijn tekeningen die de neiging hadden om zich te concentreren op bepaalde periodes van zijn carrière, onderzoekt dit verbluffende boek specifiek hoe tekenen de essentiële draad is die alle kunst van Picasso verbindt, net zoals het ook zijn privéwereld verbindt met zijn openbare persona waarvan hij zich in zijn latere jaren steeds meer bewust werd. Picasso en de kunst van het tekenen laat uiteindelijk zien hoe de basis van de stijl van de titulaire kunstenaar als schilder, beeldhouwer, graficus en ontwerper duidelijk werd bereikt door te tekenen. 
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Hidden London
  Een verkenning van de verlaten zijrivieren van het uitgestrekte en vitale transportnetwerk van Londen door middel van adembenemende beelden en onverwachte verhalen Hidden London is een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van afgedankte en herbestemde Londense ondergrondse ruimtes. Het biedt het eerste verhaal van een voorheen geheim en nauwelijks begrepen aspect van de geschiedenis van Londen. Achter gesloten deuren en verloren ingangen ligt een geheime wereld van verlaten stations, overbodige gangen, lege liftschachten en holle ventilatiekanalen. The Tube is een steeds groter wordend netwerk dat verborgen plekken en ruimtes in zijn kielzog heeft achtergelaten. Hidden London opent de verloren werelden van de Londense metro en biedt een fascinerende analyse van waarom ondergrondse ruimtes - inclusief de diepe schuilplaats in Clapham South, het gesloten Aldwych-station, de verloren tunnels van Euston - in onbruik zijn geraakt en hoe ze zijn hergebruikt. Met toegang tot nooit eerder vertoonde archieven, bouwkundige tekeningen en afbeeldingen, creëren de auteurs een gezaghebbend verslag van het verborgen ondergrondse verhaal van Londen. Dit verrassende en soms mythe-doorbrekende verhaal verweeft spectaculaire, pas in opdracht gemaakte fotografie van in onbruik geraakte stations en ondergrondse structuren van vandaag.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Blooming flowers
  Een suggestieve en rijk geïllustreerde verkenning van bloemen en hoe ze ons door de eeuwen heen zoveel voedsel, betekenis en plezier hebben gegeven Van de betekenis van anjers in Sex and the City tot het gebruik van zonnebloemen bij het opruimen van Tsjernobyl, van Henry VIII's verbod op saffraankleurstof in Ierland tot de modernistische heruitvindingen van rozen, dit is geen gewoon bloemenboek en Kasia Boddy is geen gewone schrijver. -Ali Smith, auteur van Spring Het heldere geel van een goudsbloem en het vrolijke rood van een geranium, de suggestieve geur van een lotus of een met saffraan doordrenkte paella - er is geen einde aan redenen om van bloemen te houden. Door de eeuwen heen en over de hele wereld kijkt Kasia Boddy naar de rijkdom aan bloemenassociaties die is doorgegeven in parfums, gedichten en schilderijen; bij het ontwerpen van gebouwen, kleding en sieraden; in liedjes, tv-shows en kindernamen; en in bijna elk religieus, sociaal en politiek ritueel. Op zoek naar de eerste narcissen van de lente en de laatste chrysanten van de herfst, dit is ook een boek over seizoenen. In levendige details en op basis van een rijke reeks illustraties, beschouwt Boddy hoe de zonnebloem, klaproos, roos, lelie - en vele anderen - door de geschiedenis heen hebben geleid tot betekenis, waarde en inspiratie, en waarom ze een integraal onderdeel zijn van zoveel verschillende culturen.
   Van € 20,50 voor € 11,95
  The Bloomsbury group
  De Bloomsbury Group was een los collectief van vooruitstrevende schrijvers, kunstenaars en intellectuelen in Londen, met onder meer Virginia Woolf, John Maynard Keynes en E.M. Forster. De werken en radicale overtuigingen van de groep, verspreid over literatuur, economie, politiek en niet-normatieve relaties, veranderden de koers van de 20e-eeuwse cultuur en samenleving. Hoewel de leden zich verzetten tegen definitie, gaven hun kunst en kleding een coherente, onderscheidende groepsidentiteit. The Bloomsbury Look is gebaseerd op niet-gepubliceerde foto's en uitgebreid nieuw onderzoek en is de eerste diepgaande analyse van hoe de Bloomsbury Group zijn eigenwijze esthetiek heeft gegenereerd en uitgezonden. Eén hoofdstuk is gewijd aan fotografie, die essentieel was voor het visuele verhaal van de groep - van losse snapshots tot amateur-studioportretten tot familiealbums. Anderen onderzoeken de Omega Workshops als een ontwerpcentrum en het bewijs voor zijn kledingcollecties, waardoor de Bloomsbury-esthetiek wordt verspreid onder het grote publiek. Ten slotte beschouwt het boek de uitgebreide deelname van de groep aan het 20e-eeuwse modernisme als kunstenaars, modellen, curatoren, critici en verzamelaars.
   Van € 40,50 voor € 23,95
  Eileen Gray, designer & architect
  Een slim ontworpen en prachtig geïllustreerde kijk op het leven en werk van een ongrijpbare en invloedrijke ontwerper en architect Eileen Gray (1878-1976) was een veelzijdige ontwerper en architect die in de loop van haar leven tal van literaire en artistieke kringen navigeerde. Dit knappe boek beschrijft Gray's carrière als ontwerper, architect, schilder en fotograaf. De essays van het boek, met uitgebreid nieuw onderzoek, bieden een diepgaande analyse van meer dan 50 individuele ontwerpen en architecturale projecten, vergezeld van zowel historische als nieuwe foto's. Gray, geboren in Ierland en opgeleid in Londen, ging naar Parijs waar ze een textielstudio opende, het Japanse ambacht van lak bestudeerde dat een primaire techniek zou worden in haar ontwerpwerk, en eigenaar was van en leiding gaf aan de invloedrijke galerij en winkel die bekend staat als Jean Desert. Gray worstelde om geaccepteerd te worden als een grotendeels autodidactische vrouw in door mannen gedomineerde beroepen. Hoewel ze nu vooral bekend is om haar meubels, verlichting en tapijten, wijdde ze zich aan vele architecturale en interieurprojecten die zowel persoonlijk als sociaal gedreven waren, waaronder de Villa E 1027, het iconische moderne huis ontworpen met Jean Badovici, evenals voordelige en demontabele projecten, zoals de Camping Tent.
   Van € 60,95 voor € 35,95
  Lees meer »
 3. Piet Hein van Kempen bespreekt: The Topeka School

  Piet Hein van Kempen bespreekt: The Topeka School

  Ben Lerner, The Topeka School / Leerjaren in Topeka

  Aan het begin van het boek is de dan zeventienjarige hoofdpersoon Adam Gordon de weg in het donker van de nacht kwijt. Die verontrustende situatie is metaforisch voor de situatie waarin de Verenigde Staten zich maatschappelijk bevindt in het Trumptijdperk, wat tevens de tijdsperiode is van waaruit het veellagige verhaal vanuit de verschillende perspectieven van Adam, zijn vader Jonathan en zijn moeder Jane wordt verteld. De meeste gebeurtenissen spelen zich af rond 1996, wanneer Adam als laatstejaars scholier een van de beste op nationale debatwedstrijden is en de liberale psychologen Jonathan en Jane een gespannen huwelijk doormaken en bij de Foundation werken, maar voor hun geschiedenis wordt soms ook terug gereikt naar de jaren vijftig, zestig en tachtig. Daardoor krijgen gebeurtenissen en vooral de psychologie en het intellectualisme van Jonathan en Jane context en verklarende diepgang. Een nog weer andere laag in het boek is dat het een heel scala aan grote thema’s door laat klinken. Het is knap hoe Ben Lerner hetgeen de hoofdpersonen meemaken, voelen en vertellen, weet te gebruiken om kleur en inhoud aan die thema’s te geven. Juist daarmee blijft het boek ook mooi klein.

  Een van de belangrijkste thema’s komt naar voren in de stukken waarin Jane vertelt – in mijn ogen is zij zonder meer de meest interessante figuur in het boek. Uit haar verhaal blijkt niet alleen van kracht en kwetsbaarheid, het laat vooral subtiel zien hoe vaak denigrerend met vrouwen wordt omgegaan en bijvoorbeeld ook hoe het hebben van een succesvolle carrière voor vrouwen in bepaalde opzichten moeilijker is, zowel door de opstelling van mannen als andere vrouwen. Zo zegt haar vriendin Sima: “Jane, you’re making too much of this; we’ve just distanced a little since you’ve become so busy with your career”. Een ander groot thema is de kracht van taal en speech. Deze kunnen prachtig en uitdrukkingen van humaniteit zijn, maar ook ontregelend en onwaarachtig. Zo past een tegenstander van Adam tijdens een debat de zogenoemde “spread” toe: “The key was to be a bully, quick and vicious and ready to spread an interlocutor with insults at the smallest provocation.” Hier is de “spread” uiteraard de metafoor voor het huidige politieke debat in Amerika en wellicht ook daarbuiten, zoals elders in het boek de door de Nazi’s omarmde “World Ice Theory” (“Welteislehre”) het misbruik door regeringsleiders van fake news representeert. Lerner zet de thema’s en de ontwikkeling ervan in de tijd door schilderijen, boeken, films, muziek en bekende personen – zoals Ronald Reagan, Bill Clinton, Bob Dole, de beruchte homoseksuelen hatende familie Phelps, Oprah, Barack Obama en Donald Trump – soepel in het verhaal te verwerken. Gaandeweg zien vooral Jane en Adam in dat het liberalisme in gevaar is en dat het einde van de geschiedenis (Francis Fukuyama; in het boek niet genoemd, maar naar ik aanneem wel bedoeld) verder uit zicht raakt. De slotscenes van het boek – kinderen op een glijbaan en de politie bij een betoging – benadrukken dat sterk.

  The Topeka School is naar mijn idee een goed geschreven en origineel boek. Een boek ook dat tot verder denken uitdaagt, maar dat niet steeds gemakkelijk is. Dat komt niet alleen door de veellagigheid ervan, ook de structuur draagt daaraan bij. Daarnaast valt soms alleen indirect of door passages veel verderop in het boek vast te stellen wanneer een gebeurtenis zich afspeelt. Bovendien wisselt het vertellersperspectief en daarmee de stijl en psychologie van de verteller tussen de hoofdstukken, die grotendeels om en om betrekking hebben op Adam, Jonathan en Jane. Omdat het boek zo rijk is aan thema’s, nodigt het zeer uit tot verdere discussie. Ook daarom beveel ik het aan.

  Piet Hein van Kempen (14 november 2020)

  Lees meer »
 4. Margot van Mulken bespreekt: De avond is ongemak

  Margot van Mulken bespreekt: De avond is ongemak

  Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak

  Een meisje van een jaar of 10-12 - ze noemen haar Jas omdat ze haar jas niet meer uitdoet - beschrijft haar eigen ontreddering en die van haar streng gereformeerde gezin na de dood van haar broertje, dat bij het schaatsen naar de overkant onder het ijs terecht is gekomen.
  De eerste lezing heb ik niet volbracht. Ik heb het boek geïrriteerd terzijde gelegd: wat daar stond klopte niet, het stikte van de inconsistenties en onwaarschijnlijkheden. Het is niet mogelijk om een jas twee jaar aan te hebben, trouwens, de hoofdrolspeelster draagt ook pyjama’s en zwemkleding. Het meisje poept niet en verwondt zichzelf – ze prikt een punaise in haar navel - en dat zou twee jaar duren? Zonder zichtbare verergering? En het onvergeeflijkst: het meisje denkt als een kind, kijkt als een volwassene, schrijft als een dichter en verwoordt dat in een mengsel van de Statenvertaling, pathetische metaforiek en kinderlijke verwondering.
  Het is onduidelijk, vaag, fuzzy, onaf, tegenstrijdig en onlogisch. Kortom. Ik was teleurgesteld.

  Bij de tweede lezing besloot ik mijn ogen te sluiten voor Rijnevelds inconsistentie, en te kijken naar wat er ook staat. Rijneveld is een groot bewonderaar van Wolkers, dat zie je aan het onderwerp (de dood van een broer), aan de heftigheid van het drama en aan de voorliefde voor gereformeerde treurigheid. Het boek vermengt de retoriek van kerkelijke gestrengheid, de statenvertaling[1], het armoedige boerenleven (tweedehands brood, geen geld voor nieuwe kleren) met die van een modern jong kind, dat verliefd is op Boudewijn de Groot, dat gelooft in Dieuwertje Blok, en dat ribbeltjeschips eet en Duopenotti. Als er geen geld is om vers brood te kopen, dan zou er ook geen geld moeten zijn voor HAK-groente. En toch staat de kelder daar vol mee, althans, als de Joden de blikken niet opgegeten hebben. Ook dat is opmerkelijk, het meisje blijft denken dat er Joden in de kelder verstopt zitten.
  De kinderen zien hun ouders kwijnen, en ontsporen zelf door taboes te verkennen enkel om liefde en aandacht af te dwingen: ze spelen seksspelletjes, ze mishandelen dieren en kinderen. Ze spelen Hitlertje, ze spelen pedofieletje. Jas probeert de chaos te bezweren door de dingen in haar jaszakken te bewaren en zo te beschermen. Padden, kaasboortjes, zilverpapiertjes van chocoladen kikkers. Het meisje vult haar jaszakken met herinneringen. Net als de punaise die ze in zichzelf prikt: zoals ansichtkaarten op prikborden verwijzingen zijn naar mooie verre oorden, zo wil het meisje ook een bestemming in de toekomst zijn.

   ‘Ooit wil ik naar mezelf toe,’ zeg ik zachtjes en duw de punaise door het zachte vlees van mijn navel. Ik bijt op mijn lip om geen geluid te maken, een stroompje bloed loopt richting de band van mijn onderbroek, trekt daar in de stof. 

  Je merkt dat de schrijver er plezier in had metaforen zo te construeren dat de ene wonderlijke vergelijking over de andere tuimelt, en alle aandacht van de lezer opslurpt, met als gevolg dat de verhaallijn (beperkt), de ontwikkeling in het meisje (afwezig) en een consequente stijlvoering versluierd blijven. Zijn ze er überhaupt wel?
  Ik vermoed dat de onduidelijkheid en de vermenging van tijden en stijlen opzet zijn, zoals de schrijver zelf ook weigert te kiezen tussen man of vrouw. Ik houd vooral van de lichtheid die soms boven komt drijven. Zo speelt Jas regelmatig met de zwartekousenretoriek van het gereformeerde leven: ‘Is dit ons oorspronkelijke bestaan, of wacht er ergens op aarde nog een ander leven dat net zo goed om ons heen past als mijn jas?’ En: ‘Als ik nu in mijn neus ga peuteren komt mijn snot er zwart uit, dat veeg ik dan af aan mijn broek, ik durf het niet op te eten uit angst dat ik er ziek van word en tot stof zal wederkeren.’ En: ‘Ik zet het schaaltje met de aardbeien voor ze neer op het dressoir, naast de opengeslagen Statenvertaling, voor het geval moeder honger krijgt na het paren en eindelijk weer wil eten.’ Dit soort stijlclashes zijn vermakelijk.

  Aan het eind van het boek, na de doodskreten van de haan (!) die ze samen met haar broer vermoordt, doet ze haar jas uit, en kruipt in de vrieskist. Prompt schrijft Rijneveld onmogelijke dingen, zoals dat Jas ‘de punaise door haar jas heen voelt prikken’ en dat ‘ze het ijs [voelt] aan de zijkanten van de vriezer.’ Dat kan natuurlijk niet. Als je in de vriezer zit, kun je niet voelen wat erbuiten zit. Als de punaise in je navel zit, zit die niet buiten je jas. De binnenkant is buitenkant geworden. De punaise prikt niet meer bij haar naar binnen, maar prikt vanuit haar naar buiten. Dat kan niet maar het kan toch: het meisje verdwijnt, alles bevriest, en alles blijft zoals het was. Ze gaat naar haar broertje, naar Mattias, dat klinkt als Messias. Ze prikt alles vast. Ze sterft een christusdood, doordat de punaise, de spijker, vanuit haar buik, in wezen het hele boerenleven vastnagelt, vastvriest, vastlegt.

  November 2020

  Margot van Mulken


  [1] Maar is het wel echt de Statenvertaling? Zie de opmerkingen van Peter Nissen.

  Lees meer »
 5. Paul van Tongeren bespreekt: De laatste zomer in de stad

  Paul van Tongeren bespreekt: De laatste zomer in de stad

  Gianfranco Calligarich, De laatste zomer in de stad.

  Naarmate ik dit boek vaker lees, valt het me moeilijker er iets over te zeggen. Het verhaal is gemakkelijk na te vertellen: de ik-figuur vertrekt rond zijn dertigste uit Milaan, waar hij nog bij zijn ouders woonde (vader postzegelhandelaar, zussen die netjes getrouwd zijn met kantoorklerken, kortom een tuttig gezin) naar Rome, waar hij een leven leidt vol van drank en vrouwen, nu en dan wat geld verdienend op de redactie van de Corriere dello Sport. Hij wordt verliefd op een vrouw die nogal hysterisch is, die hem verbiedt te spreken over liefde en hem slechts mondjesmaat toelaat, waardoor hij in gezelschap van een nog alcoholistischer vriend nog verder verloedert, tot die vriend sterft en hij in elkaar stort. Hij stopt met drinken, en krijgt van de vrouw, die inmiddels een andere partner heeft, te horen dat ze altijd het meest van hem gehouden heeft en hij ontdekt dat zij alleen de zijne kon zijn nu “ze van een ander was”. Hoe het afloopt zal ik niet verklappen voor wie het nog niet gelezen heeft. Tot zover zou je het boek inderdaad kunnen afdoen als “Boris Vian apres la lettre” of als een “deeltje bouquetreeks voor intellectuelen” om mijn collega-Lezers te citeren.

  Maar bij herlezing zie ik er steeds meer in, hoewel ik van al dat meerdere nog niet echt een samenhangend verhaal kan maken. Ik noem een paar dingen: Hoewel het einde van het boek een definitief einde suggereert, lijkt het begin van het boek erop aan te sluiten: alsof het verhaal steeds opnieuw moet beginnen, alsof het een cirkel vormt die geen begin en einde heeft. Die cirkelstructuur wordt op allerlei manieren versterkt: behalve de zee aan begin en eind, staat ook Milaan aan beide uitersten van het boek; ook keren de eigenlijke eigenaren van de woning waarin de hoofdpersoon gedurende het verhaal verblijft aan het eind van het boek terug van de reis waarvoor ze aan het begin vertrokken. En zo zijn er meer elementen die het beeld van een cirkel oproepen. Is het een beeld van de vicieuze cirkel, die staat voor de zinloosheid?

  Voorts: de hoofdpersoon is ondanks zijn wat liederlijke levenswijze een fervente lezer. Hij heeft steeds een of meer boeken bij zich en als hij niet zit te drinken of ligt te vrijen, leest hij een boek. Veel van de boeken die hij leest of heeft worden genoemd met de titel of de naam van de auteur. Ook in het contact met de fatale vrouw speelt een boek (Du coté de chez Swann van Proust) voortdurend een rol, ook al is niet steeds duidelijk welke. Maar bovendien herken je sommige scènes als “citaten” uit de wereldliteratuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor het madeleine-cakeje uit een ander deel van Prousts Al la recherche, maar ook uit de scène met de (bijna) omgegooide vaas uit Dostojevski’s Idioot. Wie al die boeken kent die al of niet expliciet genoemd worden herkend waarschijnlijk nog veel meer citaten. Zijn die vertoon van eruditie of doen ze iets met het verhaal?

  Dan is er de analogie die zich opdringt tussen de (liefde voor) Arianna en (die voor) de stad Rome. Beide zijn geliefden die zich niet gemakkelijk geven, die vaak ook lelijke of pijnlijke kanten laten zien, en die je nooit voor jezelf alleen hebt maar die altijd ook van een of meer anderen zijn. De dubbelzinnige aantrekkingskracht van zowel de stad als de vrouw worden sterk verbeeld. Is de stad een beeld voor de vrouw? Of andersom? Of beide?

  Misschien zijn het dit soort elementen die – naast het taalgebruik dat virtuoos is (dat valt vooral op als je het in het Italiaans probeert te lezen en merkt hoe arm je woordenschat is, of hoe rijk die van de auteur) – verklaren waarom dit boek uit 1973 (!) na een groot succes in het begin, eerst geheel vergeten raakte, toen weer in kleinere kringen uitgroeide tot een cultboek en in roofdrukken begon te verschijnen, totdat het in 2016 bij een andere uitgever opnieuw verscheen en wederom populair werd en in vele talen vertaald.

  Ik houd me aanbevolen voor ervaringen van andere lezers, lezers die het boek zeker verdient.

  Paul van Tongeren

  Lees meer »
 6. Paul van Tongeren recenseert: 'Wat op het spel staat' van Cyril Lansink

  Paul van Tongeren recenseert: 'Wat op het spel staat' van Cyril Lansink
  Soms zeggen naam en faam van de uitgever iets over de kwaliteit van de boeken die ze uitgeven, maar dat is zeker niet altijd het geval. Uitgevers durven soms geen risico te nemen of vragen hoge bedragen van nog onbekende auteurs. Soms verschijnen er daarom bij onbekende uitgevers of ‘in eigen beheer’ boeken die niettemin van bijzondere kwaliteit zijn. Dat geldt zeker ook voor dit boek.

  De auteur promoveerde in 1997 op een mooi proefschrift over ironie bij Kierkegaard (Vrijheid en ironie. Kierkegaards ethiek van de zelfwording. Leuven: Peeters 1997), maar publiceerde daarna nog slechts korte artikelen in kranten en bladen. Nu heeft hij een aantal van die stukken herwerkt tot een samenhangende bundel, die een groter publiek verdient. Lansink verstaat de kunst om belangrijke filosofische thema’s op een lichtvoetige manier aan de orde te stellen. Thema’s als de vrije wil, de redelijkheid van emoties, het verlangen naar geluk, het verschil tussen nut en betekenis, de betekenis van erkenning, de ervaring van verveling, de betekenis van religie en vele andere, worden beschreven in fraaie en altijd glasheldere taal. In zijn essays toont Lansink hoe trage aandacht hem tot scherpe observaties heeft gebracht. Die observaties weet hij vervolgens te verbinden met fijnzinnige reflecties, die vaak vaak gevoed blijken door de lectuur van een wijsgerige of literaire tekst. Zijn boek vormt zelf een goed voorbeeld van wat hij – met Patricia De Martelaere – beschrijft als een prijzenswaardige (en benijdenswaardige) ‘wereldvreemdheid’: door te spelen met taal slaagt hij erin zich te onttrekken aan de gangbare door nut, noodzaak en behoefte gekleurde manier waarop we de dingen en het doen en laten van onszelf en van de mensen om ons heen doorgaans beschouwen, en bevrijdt hij zodoende de wereld tot een soort ‘vreemdheid’ die haar op een oorspronkelijker wijze zichtbaar maakt. 

  Als filosofie de taak heeft om ‘de fenomenen te redden’, dan toont dit boek wat filosofie is. Niet met allerlei geleerdheid, niet door scherpzinnige discussies met andere filosofen, maar door beschrijvingen die de dingen en onze eigen ervaring weten te belichten op een manier die ze daadwerkelijk ‘ter sprake brengt’, dat wil zeggen: doet spreken. Daarom is dit boek misschien wel een betere inleiding tot de filosofie, dan al die boeken die ‘over’ filosofen en filosofische theorieën handelen. Hier wordt metterdaad gefilosofeerd, en wel over een onderwerp dat iedereen wel moet interesseren, namelijk: het eigen leven.

  Paul van Tongeren is emiritus hoogleraar Wijsgerige Ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het boek is voor €19,95 verkrijgbaar in onze boekhandel en op onze website.

  Lees meer »
 7. Julius tipt: Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  Julius tipt: Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  Oblomov in nieuwe oude stijl!

  Vandaag verschenen, maar uw boekhandelaar las alvast vooruit.

  De kunst van het nietsdoen is wat de personages in Cossery’s nieuw-vertaalde roman in hoge mate beheersen. De parallel met Oblomov is onmiskenbaar. Door passiviteit gaat liefde verloren, om passiviteit wordt ruzie gemaakt. Cossery’s roman dringt zijn zienswijze aan je op: ambitie is de oorzaak van de ellende op de wereld. Beter is niets te verwachten en het leven te nemen zoals het is, met luiheid tot kunst verheven. 

  De luiaards in de vruchtbare vallei past dan ook geheel in het huidige moment. Waar wij nu allemaal een pas op de plaats (moeten) maken, deden Cossery zelf en zijn personages dit al veel eerder. Het geeft op rake wijze kritiek op de jachtige wijze van ons bestaan. Hopelijk leren wij van Cossery en blijft ook in de toekomst het leven in een lagere stroomsnelheid. 

  De eerste pagina’s is het wennen aan de absurditeit van deze roman, maar deze is meer dan de moeite waard. Het interessante nawoord van vertaalster Mirjam de Veth geeft nog meer lading aan dit bijzondere boek. Zoals Wouter al vond van het eerder vertaalde Grote dieven kleine dieven: Cossery schrijft verslavende klassiekers over het rustige lezen. Wijze lessen voor ieder het het boek aanraakt!

  Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  €19,99 | 238 pagina's

  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734