Julius Roelants

 1. Ramsj in lockdown

  Ramsj in lockdown

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Allereerst een gelukkig en ook gezond 2021 aan u allen gewenst. Het jaar had beter kunnen beginnen wat ons betreft, toch gloort er wat licht aan de horizon. U zult wellicht denken, boekhandel dicht: geen nieuwe boeken. Maar neen! Wij werken gewoon door en hebben voor u een mooie lading ramsj bijeengezocht. Deze boeken vindt u vanaf openingsdatum in de boekhandel (19 jan?), maar zijn nu reeds te bestellen en thuis te bezorgen! 

  Hieronder vindt u een paar prachtige titels. Ik zou zeggen: tast toe! En vergeet niet Carmiggelts "Twee katten en wat honden" toe te voegen aan uw collectie. Voor vijf euro kunt u hier menigeen een groot plezier mee doen!

  Groet vanuit een draaiende boekhandel,
  Julius

  LITERATUUR

  George Orwell - Birmaanse dagen
  Van € 22,50 voor € 7,90

  De Engelse houthandelaar Flory behoort tot de kleine blanke elite in het stadje Kyauktada in Opper-Birma. In de verzengende tropenhitte wordt hij steeds meer bevangen door walging van zichzelf en de andere Britten, die hun dagen verdoen in de Europese Club – hét broeinest van de koloniale onderdrukking van de Birmanen.
  Als Elizabeth Lackersteen haar oom komt bezoeken ziet Flory in haar een mogelijkheid om te ontsnappen uit zijn isolement, maar hij is niet bedacht op de sluwe intriges van de plaatselijke magistraat U Po Kyin, de jaloezie van een voormalige maîtresse en bovenal het kille opportunisme van Elizabeth.
  In Birmaanse dagen, zijn debuutroman, presenteert George Orwell een verwoestend beeld van het Briste kolonialisme, gebaseerd op zijn ervaringen als politieagent in Birma.
   
  Jean-Paul Sartre - De teerling is geworpen

  Van € 18,99 voor € 7,90

  Is het werkelijk mogelijk om helemaal opnieuw te beginnen? Of is de teerling al geworpen en is ons levenslot bepaald door onze daden en onze omstandigheden?

  Sartre schreef rond dit thema een ontroerende allegorie, waarin Pierre en Eva, die door hun natuur en karakter voor elkaar voorbestemd hadden kunnen zijn, elkaar pas na hun beider dood ontmoeten. Pierre en Eva worden verliefd, en de administratie van het Hiernamaals geeft ze een kans om als geliefden terug te keren naar het rijk der levenden. Als zij gedurende een etmaal kunnen bewijzen dat hun liefde tegen alle hindernissen bestand is, mogen ze blijven leven.

  De belemmeringen zijn talrijk: Eva is vergiftigd door haar man André, die een affaire heeft met Eva’s zus Lucette. Eva moet Lucette ervan overtuigen dat André een slecht mens is. Pierre moet de revolutie die hij zelf ontketende om de regent van de troon te stoten zien te verhinderen. Doordat zowel Eva als Pierre nog wat zaken uit het verleden moet rechtzetten, wordt het samenleven onmogelijk. Daardoor is hun lot beslist, en moeten beiden terugkeren naar de dood.


  Bestel nu > >
  S. Carmiggelt - Twee katten en wat honden

  Van € 12,50 voor € 5,-

  Carmiggelts liefde voor katten is bekend. In de bundel Poespas spelen katten een voorname rol. Maar ook voor honden had hij een zwak. In deze bundel komen ze allebei aan bod. Eerst volgen we Thelonious en Picasso, de twee huiskatten van Carmiggelt. In zijn dagelijkse ‘Kronkels’ in Het Parool bracht hij de lezers af en toe op de hoogte van het wel en wee binnen dit ‘kattenhuwelijk’. Op vier na werden die verhalen niet eerder in boekvorm gepubliceerd. Datzelfde geldt voor de hondenverhalen, waarmee de tweede helft gevuld is.
  De dierenverhalen tonen een scala aan emoties. Katten roepen veelal plezier en baldadigheid bij Carmiggelt op. Honden maken de melancholicus in hem wakker, die niet alleen vertederd maar ook vol erbarmen is.


  Bestel nu > >
  Jennifer Egan - Manhattan Beach

  Van € 22,50 voor € 7,90

  New York 1940. Op de marinebasis in Brooklyn wemelt het tijdens de oorlog van de vrouwelijke arbeiders met banen die voorheen niet voor hen waren weggelegd. Onder hen bevindt zich de achttienjarige Anna Kerrigan, dochter van een onderwereldkoerier die zijn gezin onverwachts in de steek liet. 
  Na een zware duikopleiding waarbij ze veel moed en wilskracht toont, wordt Anna de eerste vrouwelijke marineduikster. Ze is vastbesloten het mysterie rond de verdwijning van haar vader op te lossen – ook al betekent dit dat zij zal moeten infiltreren in de maffiawereld van New York.

  Bestel nu > >
  Marion Bloem
  Lust & liefde
  Van € 20,99 voor € 7,90
  Bestel nu > >
  Jens Christian Grøndahl
  Vaak ben ik gelukkig
  Van € 15,99 voor € 7,90
  Bestel nu > >
  Bruno Schulz - De kaneelwinkels & sanatorium Clepsydra

  Van € 20,99 voor € 9,90

  De Poolse schrijver Bruno Schulz behoort tot het selecte groepje van schrijvers dat zich met een klein oeuvre een vaste plaats in de wereldliteratuur heeft verworven. Bijna al het werk van Schulz is in de Joodse ‘stetl’ van Drohobycz gesitueerd.

  De winkel van zijn ouders, de geheimzinnige straten van zijn jeugd, de mythische gestalte van zijn vader: Bruno Schulz wist ze al schrijvende uit te vergroten tot een volstrekt autonome droomwereld zoals we die inmiddels ook kennen uit Alles is verlicht van Jonathan Safran Foer.

  Schulz was zowel schrijver als beeldend kunstenaar. De werken De kaneelwinkels en Sanatorium Clepsydra staan samen bekend als Schulz’ ‘genealogische autobiografie’.

  Ton Lanoye
  Lanoye 60
  Van € 60,- voor € 12,50
  Bestel nu > >
  Ton Lanoye
  Zuivering
  Van € 25,99 voor € 7,90
  Bestel nu > >
  Jan van Aken - De valse dageraad

  Van € 12,99 voor € 6,90

  We schrijven het jaar 1065. In zijn cel krabt Hroswith, een oude monnik, de perkamentbladen van een bijbel af, om zijn levensgeschiedenis te kunnen schrijven. Als zoon van een vermeende heks heeft hij op jonge leeftijd al moeten vluchten, later wordt hij vogelvrij verklaard omdat hij de dochter van een graaf zwanger maakt. In Denemarken verwerft Hroswith zich aanzien als meestersmid, maar dan ontvoeren Arabische slavenhalers hem, en beginnen lange omzwervingen over de grote Russische rivieren, die hem via Constantinopel naar Damascus brengen, waar hij de Arabische poëzie en wetenschap leert kennen. Als Hroswith terugkeert naar de Lage Landen, betrekt keizer Otto hem bij zijn machtsspel. Hroswith volgt het rondreizende hof naar Rome, waar hij de jonge keizer en paus Silvester helpt bij het verwezenlijken van hun grootse plan. Intussen is het apocalyptische jaar 1000 aangebroken; zal er een nieuwe dageraad aanbreken?

  Bestel nu > >

  GESCHIEDENIS & BIOGRAFIEËN

  Frits Boterman - Cultuur als macht

  Van € 59,95 voor € 19,90

  Hoe kon een cultureel zo hoogstaand en ontwikkeld volk als de Duitsers afglijden naar de meest verschrikkelijke barbarij tijdens het Derde Rijk? Deze vraag is niet te beantwoorden zonder aandacht te besteden aan de culturele tradities in Duitsland. Boterman laat zien dat de veelgeprezen Duitse filosofen, schrijvers, intellectuelen, kunstenaars en wetenschappers veel nauwer met de duistere kanten van de politiek verweven waren dan tot nu toe is aangenomen. Een uniek en ambitieus boek, waarvan zelfs in Duitsland geen equivalent bestaat.

  Bestel nu > >
  Jos van Hezewijk - Superrijk in de Lage Landen

  Van € 25,99 voor € 12,50

  Hoewel mensen en tijden veranderen, blijven de mechanismen waarmee (super)rijkdom ontstaat, wordt doorgegeven en verloren gaat, bestaan. In zijn zoektocht naar deze mechanismen neemt Jos van Hezewijk de lezer mee door de Nederlanden in heden en verleden. In twaalf thematische hoofdstukken en tientallen portretten komt hij tot – ook voor hemzelf - verrassende inzichten. Zo waren de Nederlanden nooit grote mogendheden, ook niet in de Gouden Eeuw, en ze danken hun rijkdom vooral aan buitenlanders. Vrouwen zijn het grote doorgeefluik van geld, status en macht. De rijksten verdienen zowel aan schepping (innovatie, nieuwe markten) als aan vernietiging (oorlog en uitbuiting, van zowel mens als natuur), en ze behalen veel van hun successen dankzij hun psychopathische trekjes.

  Bestel nu > >
  Philip Metcalfe - 1933

  Van € 29,99 voor € 12,50

  Een omineus jaartal, dat in het geheugen van miljoenen staat gegrift. Het point of no return, het jaar waarin Hitler, Goering en Goebbels democratisch aan de macht komen en het Rijksdaggebouw in vlammen opgaat. Het jaar waarin Duitsland zijn aanloop begint naar de gruwelijkste massavernietigingsoorlog ooit. Het hart van de macht, van de intrige, van de dreiging en terreur is Berlijn. Vijf mensen zijn ooggetuige van Hitlers machtsgreep, drie mannen en twee vrouwen: de Amerikaanse ambassadeur William Dodd en zijn dochter Martha, Hitlers buitenlandse perschef Putzi Hanfstaengl, de joodse societyjournaliste Bella Fromm en de eerste chef van de Gestapo, Rudolf Diels. Even meesterlijk als meeslepend beschrijft Metcalfe hun lot. De tijd valt weg. We zijn in Berlijn, 1933, en Metcalfe neemt ons mee naar de ambassades, de vergaderingen, feesten en complotten. We zijn in de huizen, de straten, in de cafés en hotels - het smeult en brandt om ons heen. Wij weten dat alles zal uitlopen op de totale verwoesting. Maar voor de hoofdpersonen van het verhaal lijkt de complexe werkelijkheid dat ene jaar nog alle kanten op te kunnen gaan.

  Bestel nu > >
  De Groote Oorlog
  1914-'18

  Van € 24,95 voor € 9,90
  Bestel nu > >
  Gaby Hermans
  Toon Hermans - Familiealbum
   Van €24,95 voor € 7,90
  Bestel nu > >

  POLITIEK, ECONOMIE & FILOSOFIE

  Bas Heijne - Een waanzinnig gaaf land

  Van € 19,95 voor € 7,90

  Voor veel lezers is de wekelijkse column van Bas Heijne in NRC Handelsblad een ijkpunt. Als geen ander neemt hij de temperatuur van de tijd op. In een scherpe, heldere stijl kijkt hij achter de actualiteit. De waan van de dag krijgt bij hem geen kans. 
  In Een waanzinnig gaaf land ontziet hij niets en niemand. De visieloze visie van Mark Rutte, de leugen van de participatiesamenleving, de zonnekoningen van de semipublieke sector, het 'goed werkgeverschap' van de bankensector, het politiek cabaret van Geert Wilders, de zielloze haalbaarheidspolitiek van PvdA, het Fyra-debacle, de burgeroorlog om Zwarte Piet, de doofpotcultuur in bestuurlijk Nederland. Of het nu om grote of kleine zaken gaat, steeds weer slaagt Heijne erin een vinger achter het nieuws te krijgen en grote, onderliggende thema's in kaart te brengen. Wat zijn we elkaar verschuldigd? En wat is een goede samenleving? Is Nederland echt 'een waanzinnig gaaf land'?

  Bestel nu > >
  Mark Galeotti - Een waanzinnig gaaf land

  Van € 16,99 voor € 6,90

  Wie is de echte Vladimir Poetin? Wat wil hij? En wat zal hij in de toekomst gaan doen? Ondanks de miljoenen woorden die er al over Poetins Rusland zijn geschreven, lukt het het Westen nog altijd niet om een van ’s werelds machtigste politici, wiens invloed de wereld omspant en wiens macht reikt tot in de zenuwen van ons dagelijks leven, echt te begrijpen. In dit compacte boek ontrafelt Mark Galeotti de man achter de mythe. Hij beschrijft de misvattingen die er over Poetin bestaan en legt uit hoe we zijn beslissingen kunnen duiden en zijn volgende stappen beter kunnen inschatten. Van Poetins jonge jaren bij de KGB en zijn echte relatie met de Verenigde Staten tot aan zijn visie ten aanzien van Rusland (en de wereld), geeft Galeotti een ongeëvenaard inzicht in de man aan het stuur van de wereldpolitiek. Daarbij maakt hij gebruik van de nieuwste Russische bronnen, waarvan vele tot nu toe niet werden gepubliceerd.

  Bestel nu > >
  Bas Heijne
  Hoe Hollands wil je het hebben?
  Van € 18,99 voor € 7,90
  Bestel nu > >
  Mark Galeoti
  De Vory
  Van €22,99 voor € 9,90
  Bestel nu > >

  KUNST

  Doede Hardeman - Van Rodin tot Bourgeois

  Van € 29,95 voor € 12,50

  Aan de hand van sculpturale hoogtepunten van kunstenaars als Auguste Rodin, Constantin Brancusi, Alexander Calder, Alberto Giacometti, Julio González, Henry Moore, Donald Judd, Jean Tinguely, Louise Bourgeois en vele anderen focust deze publicatie op de belangrijkste ontwikkelingen van de Europese en Amerikaanse beeldhouwkunst in de periode 1876-1965.

  Van Het bronzen tijdperk van Auguste Rodin tot en met de spinnen van Louise Bourgeois toont dit grootse en rijkelijk geïllustreerde overzicht hoe sculptuur stapje voor stapje de ruimte veroverde.

  Heldere tekstbijdragen door Patrick Elliott, Doede Hardeman, Peter de Ruiter e.a. maken van dit boek een toegankelijke must have voor iedereen die belangstelling heeft voor de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw.

  Bestel nu > >
  Joan Banach - Lee Bontecou

  Van € 24,95 voor € 9,90

  Since the 1960s, American artist Lee Bontecou has been internationally praised for her intriguing sculptures and installations. The rich, organic shapes of her sculptures seem to originate from a mysterious universe in which man?s fears and desires are condensed. Recently the artist created Sandbox, a new installation in which she combines elements from her work from the 1960s to the present. A picture essay by Joan Banach, artist and friend of Bontecou, focuses on the genesis of Sandbox and maps the rich network of Bontecou's inspirations: pictures range from extracts from geological and historical books to images of works by old masters. The beautiful, detailed photographs were taken at the artist?s studio. This publication also shows Bontecou?s sketchbooks and the inspirational ?wall of drawings? in her studio. This book is an intimate insight into the creative process of the artist.

  Bestel nu > >
  Nils Büttner
  Jeroen Bosch
  Van € 19,99 voor € 9,90
  Bestel nu > >
  Nils Büttner
  Rubens
  Van € 19,99 voor € 9,90
  Bestel nu > >
  Laura Stamps - Gonzalez, Picasso en vrienden

  Van € 29,95 voor € 12,50

  De Spaanse kunstenaar Julio González wordt samen met Constantin Brancusi en Pablo Picasso als een van de belangrijkste beeldhouwers van de twintigste eeuw gezien. In dit grote overzicht staat naast zijn persoonlijke ontwikkeling ook zijn bijzondere vriendschap en samenwerking met Picasso en andere invloedrijke kunstenaars als Hans Hartung en Pablo Gargallo centraal. Dit boek toont hoe González evolueerde van ambachtsman tot avantgarde-kunstenaar. Zijn samenwerking met Picasso speelde een doorslaggevende rol in de ontwikkeling van zijn unieke en vernieuwende stijl en opende ook voor Picasso de deuren naar andere manier van expressie. Ook wordt geschetst op welke manier de politieke situatie van Europa in de tweede helft van de jaren dertig González beïnvloedde. In de laatste jaren van zijn leven maakte hij zijn werk tegen de achtergrond van de Spaanse Burgeroorlog. Waar zijn 'boerenvrouw' in het begin stoer en onverschrokken werd afgebeeld, schreeuwt zij het aan het einde van de jaren dertig uit en heft ze haar handen ten hemel. González ziet hoe zijn geboortegrond is overwonnen. Met inzage in enkele intieme brieven tussen González en Picasso.

  Bestel nu > >
  Doede Hardeman
  Anton Heyboer
  Van € 28,50 voor € 12,50
  Bestel nu > >
  Caroline Roodenburg-Schadd
  Kirchner
  Van € 24,95 voor € 12,50
  Bestel nu > >

  Lees meer »
 2. Piet Hein van Kempen bespreekt: The Topeka School

  Piet Hein van Kempen bespreekt: The Topeka School

  Ben Lerner, The Topeka School / Leerjaren in Topeka

  Aan het begin van het boek is de dan zeventienjarige hoofdpersoon Adam Gordon de weg in het donker van de nacht kwijt. Die verontrustende situatie is metaforisch voor de situatie waarin de Verenigde Staten zich maatschappelijk bevindt in het Trumptijdperk, wat tevens de tijdsperiode is van waaruit het veellagige verhaal vanuit de verschillende perspectieven van Adam, zijn vader Jonathan en zijn moeder Jane wordt verteld. De meeste gebeurtenissen spelen zich af rond 1996, wanneer Adam als laatstejaars scholier een van de beste op nationale debatwedstrijden is en de liberale psychologen Jonathan en Jane een gespannen huwelijk doormaken en bij de Foundation werken, maar voor hun geschiedenis wordt soms ook terug gereikt naar de jaren vijftig, zestig en tachtig. Daardoor krijgen gebeurtenissen en vooral de psychologie en het intellectualisme van Jonathan en Jane context en verklarende diepgang. Een nog weer andere laag in het boek is dat het een heel scala aan grote thema’s door laat klinken. Het is knap hoe Ben Lerner hetgeen de hoofdpersonen meemaken, voelen en vertellen, weet te gebruiken om kleur en inhoud aan die thema’s te geven. Juist daarmee blijft het boek ook mooi klein.

  Een van de belangrijkste thema’s komt naar voren in de stukken waarin Jane vertelt – in mijn ogen is zij zonder meer de meest interessante figuur in het boek. Uit haar verhaal blijkt niet alleen van kracht en kwetsbaarheid, het laat vooral subtiel zien hoe vaak denigrerend met vrouwen wordt omgegaan en bijvoorbeeld ook hoe het hebben van een succesvolle carrière voor vrouwen in bepaalde opzichten moeilijker is, zowel door de opstelling van mannen als andere vrouwen. Zo zegt haar vriendin Sima: “Jane, you’re making too much of this; we’ve just distanced a little since you’ve become so busy with your career”. Een ander groot thema is de kracht van taal en speech. Deze kunnen prachtig en uitdrukkingen van humaniteit zijn, maar ook ontregelend en onwaarachtig. Zo past een tegenstander van Adam tijdens een debat de zogenoemde “spread” toe: “The key was to be a bully, quick and vicious and ready to spread an interlocutor with insults at the smallest provocation.” Hier is de “spread” uiteraard de metafoor voor het huidige politieke debat in Amerika en wellicht ook daarbuiten, zoals elders in het boek de door de Nazi’s omarmde “World Ice Theory” (“Welteislehre”) het misbruik door regeringsleiders van fake news representeert. Lerner zet de thema’s en de ontwikkeling ervan in de tijd door schilderijen, boeken, films, muziek en bekende personen – zoals Ronald Reagan, Bill Clinton, Bob Dole, de beruchte homoseksuelen hatende familie Phelps, Oprah, Barack Obama en Donald Trump – soepel in het verhaal te verwerken. Gaandeweg zien vooral Jane en Adam in dat het liberalisme in gevaar is en dat het einde van de geschiedenis (Francis Fukuyama; in het boek niet genoemd, maar naar ik aanneem wel bedoeld) verder uit zicht raakt. De slotscenes van het boek – kinderen op een glijbaan en de politie bij een betoging – benadrukken dat sterk.

  The Topeka School is naar mijn idee een goed geschreven en origineel boek. Een boek ook dat tot verder denken uitdaagt, maar dat niet steeds gemakkelijk is. Dat komt niet alleen door de veellagigheid ervan, ook de structuur draagt daaraan bij. Daarnaast valt soms alleen indirect of door passages veel verderop in het boek vast te stellen wanneer een gebeurtenis zich afspeelt. Bovendien wisselt het vertellersperspectief en daarmee de stijl en psychologie van de verteller tussen de hoofdstukken, die grotendeels om en om betrekking hebben op Adam, Jonathan en Jane. Omdat het boek zo rijk is aan thema’s, nodigt het zeer uit tot verdere discussie. Ook daarom beveel ik het aan.

  Piet Hein van Kempen (14 november 2020)

  Lees meer »
 3. Margot van Mulken bespreekt: De avond is ongemak

  Margot van Mulken bespreekt: De avond is ongemak

  Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak

  Een meisje van een jaar of 10-12 - ze noemen haar Jas omdat ze haar jas niet meer uitdoet - beschrijft haar eigen ontreddering en die van haar streng gereformeerde gezin na de dood van haar broertje, dat bij het schaatsen naar de overkant onder het ijs terecht is gekomen.
  De eerste lezing heb ik niet volbracht. Ik heb het boek geïrriteerd terzijde gelegd: wat daar stond klopte niet, het stikte van de inconsistenties en onwaarschijnlijkheden. Het is niet mogelijk om een jas twee jaar aan te hebben, trouwens, de hoofdrolspeelster draagt ook pyjama’s en zwemkleding. Het meisje poept niet en verwondt zichzelf – ze prikt een punaise in haar navel - en dat zou twee jaar duren? Zonder zichtbare verergering? En het onvergeeflijkst: het meisje denkt als een kind, kijkt als een volwassene, schrijft als een dichter en verwoordt dat in een mengsel van de Statenvertaling, pathetische metaforiek en kinderlijke verwondering.
  Het is onduidelijk, vaag, fuzzy, onaf, tegenstrijdig en onlogisch. Kortom. Ik was teleurgesteld.

  Bij de tweede lezing besloot ik mijn ogen te sluiten voor Rijnevelds inconsistentie, en te kijken naar wat er ook staat. Rijneveld is een groot bewonderaar van Wolkers, dat zie je aan het onderwerp (de dood van een broer), aan de heftigheid van het drama en aan de voorliefde voor gereformeerde treurigheid. Het boek vermengt de retoriek van kerkelijke gestrengheid, de statenvertaling[1], het armoedige boerenleven (tweedehands brood, geen geld voor nieuwe kleren) met die van een modern jong kind, dat verliefd is op Boudewijn de Groot, dat gelooft in Dieuwertje Blok, en dat ribbeltjeschips eet en Duopenotti. Als er geen geld is om vers brood te kopen, dan zou er ook geen geld moeten zijn voor HAK-groente. En toch staat de kelder daar vol mee, althans, als de Joden de blikken niet opgegeten hebben. Ook dat is opmerkelijk, het meisje blijft denken dat er Joden in de kelder verstopt zitten.
  De kinderen zien hun ouders kwijnen, en ontsporen zelf door taboes te verkennen enkel om liefde en aandacht af te dwingen: ze spelen seksspelletjes, ze mishandelen dieren en kinderen. Ze spelen Hitlertje, ze spelen pedofieletje. Jas probeert de chaos te bezweren door de dingen in haar jaszakken te bewaren en zo te beschermen. Padden, kaasboortjes, zilverpapiertjes van chocoladen kikkers. Het meisje vult haar jaszakken met herinneringen. Net als de punaise die ze in zichzelf prikt: zoals ansichtkaarten op prikborden verwijzingen zijn naar mooie verre oorden, zo wil het meisje ook een bestemming in de toekomst zijn.

   ‘Ooit wil ik naar mezelf toe,’ zeg ik zachtjes en duw de punaise door het zachte vlees van mijn navel. Ik bijt op mijn lip om geen geluid te maken, een stroompje bloed loopt richting de band van mijn onderbroek, trekt daar in de stof. 

  Je merkt dat de schrijver er plezier in had metaforen zo te construeren dat de ene wonderlijke vergelijking over de andere tuimelt, en alle aandacht van de lezer opslurpt, met als gevolg dat de verhaallijn (beperkt), de ontwikkeling in het meisje (afwezig) en een consequente stijlvoering versluierd blijven. Zijn ze er überhaupt wel?
  Ik vermoed dat de onduidelijkheid en de vermenging van tijden en stijlen opzet zijn, zoals de schrijver zelf ook weigert te kiezen tussen man of vrouw. Ik houd vooral van de lichtheid die soms boven komt drijven. Zo speelt Jas regelmatig met de zwartekousenretoriek van het gereformeerde leven: ‘Is dit ons oorspronkelijke bestaan, of wacht er ergens op aarde nog een ander leven dat net zo goed om ons heen past als mijn jas?’ En: ‘Als ik nu in mijn neus ga peuteren komt mijn snot er zwart uit, dat veeg ik dan af aan mijn broek, ik durf het niet op te eten uit angst dat ik er ziek van word en tot stof zal wederkeren.’ En: ‘Ik zet het schaaltje met de aardbeien voor ze neer op het dressoir, naast de opengeslagen Statenvertaling, voor het geval moeder honger krijgt na het paren en eindelijk weer wil eten.’ Dit soort stijlclashes zijn vermakelijk.

  Aan het eind van het boek, na de doodskreten van de haan (!) die ze samen met haar broer vermoordt, doet ze haar jas uit, en kruipt in de vrieskist. Prompt schrijft Rijneveld onmogelijke dingen, zoals dat Jas ‘de punaise door haar jas heen voelt prikken’ en dat ‘ze het ijs [voelt] aan de zijkanten van de vriezer.’ Dat kan natuurlijk niet. Als je in de vriezer zit, kun je niet voelen wat erbuiten zit. Als de punaise in je navel zit, zit die niet buiten je jas. De binnenkant is buitenkant geworden. De punaise prikt niet meer bij haar naar binnen, maar prikt vanuit haar naar buiten. Dat kan niet maar het kan toch: het meisje verdwijnt, alles bevriest, en alles blijft zoals het was. Ze gaat naar haar broertje, naar Mattias, dat klinkt als Messias. Ze prikt alles vast. Ze sterft een christusdood, doordat de punaise, de spijker, vanuit haar buik, in wezen het hele boerenleven vastnagelt, vastvriest, vastlegt.

  November 2020

  Margot van Mulken


  [1] Maar is het wel echt de Statenvertaling? Zie de opmerkingen van Peter Nissen.

  Lees meer »
 4. Paul van Tongeren bespreekt: De laatste zomer in de stad

  Paul van Tongeren bespreekt: De laatste zomer in de stad

  Gianfranco Calligarich, De laatste zomer in de stad.

  Naarmate ik dit boek vaker lees, valt het me moeilijker er iets over te zeggen. Het verhaal is gemakkelijk na te vertellen: de ik-figuur vertrekt rond zijn dertigste uit Milaan, waar hij nog bij zijn ouders woonde (vader postzegelhandelaar, zussen die netjes getrouwd zijn met kantoorklerken, kortom een tuttig gezin) naar Rome, waar hij een leven leidt vol van drank en vrouwen, nu en dan wat geld verdienend op de redactie van de Corriere dello Sport. Hij wordt verliefd op een vrouw die nogal hysterisch is, die hem verbiedt te spreken over liefde en hem slechts mondjesmaat toelaat, waardoor hij in gezelschap van een nog alcoholistischer vriend nog verder verloedert, tot die vriend sterft en hij in elkaar stort. Hij stopt met drinken, en krijgt van de vrouw, die inmiddels een andere partner heeft, te horen dat ze altijd het meest van hem gehouden heeft en hij ontdekt dat zij alleen de zijne kon zijn nu “ze van een ander was”. Hoe het afloopt zal ik niet verklappen voor wie het nog niet gelezen heeft. Tot zover zou je het boek inderdaad kunnen afdoen als “Boris Vian apres la lettre” of als een “deeltje bouquetreeks voor intellectuelen” om mijn collega-Lezers te citeren.

  Maar bij herlezing zie ik er steeds meer in, hoewel ik van al dat meerdere nog niet echt een samenhangend verhaal kan maken. Ik noem een paar dingen: Hoewel het einde van het boek een definitief einde suggereert, lijkt het begin van het boek erop aan te sluiten: alsof het verhaal steeds opnieuw moet beginnen, alsof het een cirkel vormt die geen begin en einde heeft. Die cirkelstructuur wordt op allerlei manieren versterkt: behalve de zee aan begin en eind, staat ook Milaan aan beide uitersten van het boek; ook keren de eigenlijke eigenaren van de woning waarin de hoofdpersoon gedurende het verhaal verblijft aan het eind van het boek terug van de reis waarvoor ze aan het begin vertrokken. En zo zijn er meer elementen die het beeld van een cirkel oproepen. Is het een beeld van de vicieuze cirkel, die staat voor de zinloosheid?

  Voorts: de hoofdpersoon is ondanks zijn wat liederlijke levenswijze een fervente lezer. Hij heeft steeds een of meer boeken bij zich en als hij niet zit te drinken of ligt te vrijen, leest hij een boek. Veel van de boeken die hij leest of heeft worden genoemd met de titel of de naam van de auteur. Ook in het contact met de fatale vrouw speelt een boek (Du coté de chez Swann van Proust) voortdurend een rol, ook al is niet steeds duidelijk welke. Maar bovendien herken je sommige scènes als “citaten” uit de wereldliteratuur. Dat geldt bijvoorbeeld voor het madeleine-cakeje uit een ander deel van Prousts Al la recherche, maar ook uit de scène met de (bijna) omgegooide vaas uit Dostojevski’s Idioot. Wie al die boeken kent die al of niet expliciet genoemd worden herkend waarschijnlijk nog veel meer citaten. Zijn die vertoon van eruditie of doen ze iets met het verhaal?

  Dan is er de analogie die zich opdringt tussen de (liefde voor) Arianna en (die voor) de stad Rome. Beide zijn geliefden die zich niet gemakkelijk geven, die vaak ook lelijke of pijnlijke kanten laten zien, en die je nooit voor jezelf alleen hebt maar die altijd ook van een of meer anderen zijn. De dubbelzinnige aantrekkingskracht van zowel de stad als de vrouw worden sterk verbeeld. Is de stad een beeld voor de vrouw? Of andersom? Of beide?

  Misschien zijn het dit soort elementen die – naast het taalgebruik dat virtuoos is (dat valt vooral op als je het in het Italiaans probeert te lezen en merkt hoe arm je woordenschat is, of hoe rijk die van de auteur) – verklaren waarom dit boek uit 1973 (!) na een groot succes in het begin, eerst geheel vergeten raakte, toen weer in kleinere kringen uitgroeide tot een cultboek en in roofdrukken begon te verschijnen, totdat het in 2016 bij een andere uitgever opnieuw verscheen en wederom populair werd en in vele talen vertaald.

  Ik houd me aanbevolen voor ervaringen van andere lezers, lezers die het boek zeker verdient.

  Paul van Tongeren

  Lees meer »
 5. Van Gombrich tot Grøndahl: ramsj bij Roelants

  Van Gombrich tot Grøndahl: ramsj bij Roelants

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  De zomer is aangebroken, kunnen we wel stellen. In onze boekhandel is het gelukkig circa 10 graden koeler dan buiten; het is hier aangenaam vertoeven. Zeker in ons souterrain met ramsj, waarop we vandaag weer een mooie aanvulling hebben. Wij verdiepen ons in de kunstgeschiedenis, hebben u alles te vertellen over de Sovjet-Unie en het communisme en slepen u ook nog eens weg bij de Albert Heijn. Maar ook een paar prettige romans. Vakantie in ons eigen land moet immers goed gevuld zijn, met zowel fictie als non-fictie. Leest u verder!
  E.H. Gombrich - Eeuwige Schoonheid (luxe editie)

  '... wie het ter hand neemt voelt een geweldig enthousiasme opkruipen en geniet met volle teugen.' schreef NRC Boeken eerder. Al meer dan 60 jaar een wereldwijde bestseller, maar in 2017 voor het eerst in een luxe editie - inclusief cassette met linnen afwerking - uitgegeven. En nu bij ons verkrijgbaar voor minder dan de helft van de originele prijs - een mooie ramsj-prijs!

  Een van de meest complete én toegankelijke inleidingen in de kunstgeschiedenis. In Eeuwige schoonheid krijgt u een goed overzicht van de diverse perioden en stijlen in de architectuur, schilder- en beeldhouwkunst zonder door de veelheid aan details de hoofdlijnen uit het oog te verliezen, vanaf de vroegste grottekeningen tot experimentele kunst. De auteur weet als een ware meester(verteller) zijn liefde en enthousiasme voor kunst in heldere taal over te brengen. Aantrekkelijke voorbeelden houden u van begin tot eind geboeid. Het wordt beschouwd als een van de beste en toegankelijkste geschiedenisboeken over de beeldende kunst.

  Van €99,95 nu €45,- | 688 pagina's | ISBN 9789000357635R

    ROMANS  

  Paul Kingsnorth - Beest


  'In Beest verlies je je in de wereld van Edward Buckmaster, een man alleen op de hei. Wat hij heeft achtergelaten weten we nog niet; wat er in het verschiet ligt is een existentiële strijd tegen de elementen en tegen iets wat zich in de periferie van zijn zicht bevindt: een wezen dat hem achtervolgt.
  Beest is een schitterende beschrijving van eenzaamheid en van de zoektocht naar de waarheid. Hoewel van geringe lengte, laat Beest de lezer naar adem snakkend achter.'

  Van €20,99 voor €4,99 | 176 pagina's | ISBN 9789026337758R
  Jens Christian Grøndahl - Lucca


  'Lucca, een tweeëndertigjarige actrice, raakt betrokken bij een auto-ongeluk. Wanneer ze na de operatie bijkomt, is ze tot haar verbijstering blind geworden en lijdt ze aan geheugenverlies. In haar eenzaamheid, versterkt door het scheidingsverzoek van haar man, wendt ze zich tot haar behandelend arts Robert. Hij heeft net een scheiding achter de rug en verkeert in een emotionele leegte waar alleen zijn dochter Lea en klassieke muziek soelaas voor bieden. Lucca en Robert voelen zich gaandeweg steeds sterker tot elkaar aangetrokken. Met zijn typerende precisie en prachtige proza schetst Jens Christian Grøndahl in Lucca een raak beeld van een generatie die richtingloos van de ene relatie in de andere duikt, op zoek naar vervulling en geluk.'

  Van €19,99 voor €9,99 | 400 pagina's | ISBN 9789029091039R
  Heinrich Böll - Biljarten om half tien


  Biljarten om half tien is een meesterlijke en overrompelende roman waarin de geschiedenis wordt verteld van drie opeenvolgende generaties uit een geslacht van architecten. De grootvader ontwierp nog voor het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog de Sint-Antonius-abdij. Zijn zoon, in de Tweede Wereldoorlog officier, laat aan het einde van de oorlog de abdij opblazen. De kleinzoon, evenals zijn vader en grootvader architect, neemt na de oorlog de taak op zich het gebouw te restaureren.

  Van €19,99 voor €7,99 | 304 pagina's | ISBN 9789029091213R

    SOVJET UNIE  

  Frank Dikötter - De culturele revolutie

  Een volksgeschiedenis 1962 - 1976

  'In 1966 lanceerde de ouder wordende Mao een ambitieus programma om zijn nalatenschap veilig te stellen. Hij liet de Rode Gardisten los op zijn vijanden en alles wat herinnerde aan de oude cultuur. Al snel bevochten gewapende rivaliserende partijen elkaar op straat, in naam van revolutionaire puurheid. De Culturele Revolutie was begonnen.'
   
  Van €32,50 voor €12,50 | 472 pagina's | ISBN 9789049106508R
  Helen Rappaport - Midden in de revolutie

  Petrogad 1917

  'In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie losbarstte. Helen Rappaport beschrijft de voorgeschiedenis en de plotselinge ontbranding van de Revolutie aan de hand van brieven en dagboekfragmenten van buitenlanders die zich op het verkeerde moment op de verkeerde plaats bevonden, maar daardoor wel getuige waren van een van de meest ingrijpende gebeurtenissen van de 20ste eeuw.'
   
  Van €32,99 voor €12,50 | 440 pagina's | ISBN 9789000338597R
  Victor Sebestyen - Lenin

  Leven en legende

  'Victor Sebestyen laat een nieuw licht schijnen op de man die in Rusland nog steeds wordt aanbeden en in de rest van de wereld wordt gezien als een man die een grote stempel heeft gedrukt op de wereldgeschiedenis.

  Uiteraard kon Sebestyen het politieke leven van Lenin niet negeren, maar hij laat vooral de mens achter de politieke legende zien. Aan de hand van nieuw materiaal uit de directe omgeving van Lenin, haalt Sebestyen in deze levendige biografie de legende van de koude, eendimensionale Lenin onderuit. Hij kon putten uit allerlei verhalen over Lenin die in het Sovjettijdperk werden verzwegen om zijn harde reputatie geen geweld aan te doen; zo mocht bijvoorbeeld Lenins ménage à trois met zijn vrouw Nadezjda Kroepskaja en zijn minnares en kameraad Inessa Armand niet bekend worden. Sebestyen schept een ander beeld van Lenin en de Russische Revolutie, een van de grootste keerpunten in de moderne geschiedenis.'

   
  Van €42,99 voor €19,99 | 720 pagina's | ISBN 9789000354535R
  Yuri Slezkine - Het huis van de regering deel I

  'Het Huis van de Regering vertelt het verhaal van de bewoners van een monumentaal pand in Moskou, aan de oever van de gelijknamige rivier. De bouw vond plaats tussen 1928 en 1931 als onderdeel van het eerste, door Stalin bedachte vijfjarenplan en was het grootste, modernste en meest luxueuze flatgebouw van heel Europa. Het was een voorbeeld van ‘de communistische manier van de organisatie van het dagelijks leven’. In het reusachtige gebouw bevonden zich 500 volledig ingerichte appartementen en uiteenlopende faciliteiten zoals een bioscoop, een bibliotheek en een tennisbaan. Het ideale thuis voor de top van de partij en hun families, voor hoge officieren, acteurs, schrijvers en andere helden van het Sovjetregime: revolutionairen die het voor het zeggen hadden tot ze uit de gratie vielen, het huis uit werden gezet en één voor één in de gevangenis belandden of ter dood werden gebracht.'

  Het Huis van de Regering is verschenen in twee delen. Deel I gaat over ontwerp, indeling en bouw van het Huis van de Regering en het aangename leven van de eerste bewoners.Van €54,99 voor €24,99 | 640 pagina's | ISBN 
  9789000353811R
  Yuri Slezkine - Het huis van de regering deel II

  'Het Huis van de Regering vertelt het verhaal van de bewoners van een monumentaal pand in Moskou, aan de oever van de gelijknamige rivier. De bouw vond plaats tussen 1928 en 1931 als onderdeel van het eerste, door Stalin bedachte vijfjarenplan en was het grootste, modernste en meest luxueuze flatgebouw van heel Europa. Het was een voorbeeld van ‘de communistische manier van de organisatie van het dagelijks leven’. In het reusachtige gebouw bevonden zich 500 volledig ingerichte appartementen en uiteenlopende faciliteiten zoals een bioscoop, een bibliotheek en een tennisbaan. Het ideale thuis voor de top van de partij en hun families, voor hoge officieren, acteurs, schrijvers en andere helden van het Sovjetregime: revolutionairen die het voor het zeggen hadden tot ze uit de gratie vielen, het huis uit werden gezet en één voor één in de gevangenis belandden of ter dood werden gebracht.'

  Het Huis van de Regering is verscheen in twee delen. Deel II vertelt over de Grote Terreur van 1937-1938 die het leven van de bewoners drastisch veranderde.

  Van €54,99 voor €24,99 | 640 pagina's | ISBN 9789000353927R
  Odd Arne Westad - De Koude Oorlog
  Een wereldgeschiedenis


  'De Koude Oorlog was het lijnrecht tegenover elkaar staan van het kapitalisme en het socialisme. Een confrontatie die het heftigst was tussen 1945 en 1989, maar de oorsprong van het conflict gaat veel verder terug en de gevolgen zijn nog steeds voelbaar. De Koude Oorlog zorgde ervoor dat de wereld werd gedomineerd door twee supermachten die als uitgangspunt hadden dat alleen het eigen systeem goed was en dat van de ander per definitie heel erg slecht. Dit leidde tot een wapenwedloop waardoor we nu genoeg atoomwapens hebben om onze aarde meerdere keren volledig te vernietigen.

  Net als de Amerikanen geloofden de sovjetleiders dat de "oude' maatschappijen, gebaseerd op lokale identiteit, standsverschil en een sterke band met het verleden, volkomen achterhaald waren. De Koude Oorlog ging dan ook over de maatschappij van de toekomst. De keuze was beperkt: die van de Sovjet-Unie, waar de staatsmachine aan de verbetering van de mensheid werkte, of die van de Amerikanen met een gedecentraliseerde staatsmacht en boven alles individuele vrijheid. Tegen deze achtergrond werd het gevecht gevoerd, met als gevolg conflict na conflict en genadeloze leiders.'

  Van €49,99 voor €24,99 | 752 pagina's | ISBN 9789000343638R

    EUROPA  

  James Kirchick - Het einde van Europa

  Dictators, demagogen en de komst van donkere tijden

  'Europa in 2026: President Poetin houdt een militaire parade ter ere van de annexatie van Estland; militair ingrijpen door de NAVO wordt geblokkeerd door Duitsland, waar de SPD een regering vormt met de Groenen en de Communisten na de historische nederlaag van de CDU; de Franse president Marine Le Pen was al uit het samenwerkingsverband gestapt in 2021; nadat Groot-Brittannië zich terugtrok uit de EU, volgden andere eurosceptische regeringen in Europa haar voorbeeld. Europa is niet meer.

  James Kirchick geeft in Het einde van Europa zijn toekomstvisie voor Europa, aan de hand van de negen grote problemen die op dit moment op het continent spelen, zoals politiek populisme, Russische druk, openlijke confrontatie met de islamitische gemeenschap, anti-Europese krachten. Kirchick geeft aan welke uitdagingen serieuze bedreigingen vormen voor de Europese Droom en wat de rol van Rusland is in het geheel.'

  Van €24,99 voor €9,99 | 360 pagina's | ISBN 9789000351954R
  Wilfried de Bruijn - Op zoek naar mijn Frankrijk

  Een persoonlijk portret van een prachtig land vol tegenstellingen

  Vive la Françe?

  'In Op zoek naar mijn Frankrijk neemt De Bruijn ons mee achter de schermen van het Franse land, achter de façades. Hij ontrafelt naar aanleiding van zijn ervaringen en zijn verbazing over de gewoontes en mores in Frankrijk de ziel van het land. Maar ook nadat hij achter de voordeur heeft gekeken, neemt zijn liefde voor Frankrijk alleen maar toe.'

  Van €19,99 voor €9,99 | 256 pagina's | ISBN 9789029091930R
  Bestel nu > >
   

    TERUG NAAR DE  
    KLEINGRUTTER  

  Gerrit Jan Groothedde - Weg van de supermarkt
  Wat de grootgrutter niet wil dat u (w)eet

  'Met Weg van de supermarkt wijst Culinair journalist Gerrit Jan Groothedde, beter bekend als de Eetschrijver, de lezer de weg om weer aan echt eten te komen. Zelf verhuisde de Eetschrijver naar Almere Buiten. Hij ontdekte dat in deze Stad van de Toekomst vrijwel niets te eten is – buiten het nogal treurige aanbod in de supermarkt.

  In zijn boek schetst hij een historisch perspectief en vergelijkt hij van diverse producten de supermarktvariant met de ambachtelijke versie. Hij voert confronterende gesprekken (met o.a. een chefkok, een foodtrendwatcher, een culinair journalist, een duurzaamheidsactivist) en hij toont de alternatieven voor 'supermarkteten'. Door dit alles loopt als rode draad het pijnlijk hilarische relaas van zijn eigen telkens weer mislukkende pogingen om zes maanden lang geen eten in een supermarkt te kopen.'

   
  Van €19,99 voor €4,99 | 256 pagina's | ISBN 9789000340934R

    NATUURLIJKE SELECTIE?  

  Richard O. Prum - De evolutie van schoonheid

  Hoe Darwin en de seksuele evolutie de dierenwereld en ons hebben gevormd

  'Wetenschappelijk dogma stelt dat Darwins theorie van natuurlijke selectie alle takken aan de boom des levens kan verklaren: van het gedijen en uitsterven van diersoorten tot de individuele eigenschappen van elk dier. Maar is alles in de natuur echt te verklaren aan de hand van natuurlijke selectie?

  Richard Prum, ornitholoog aan Yale, is overtuigd van niet. Diep in de tropische jungles zijn vogels te vinden met een duizelingwekkende verscheidenheid aan uiterlijke eigenschappen en paringsrituelen: de stompveermanakin zingt met zijn vleugels; de argusfazant imponeert zijn potentiële partner door zijn – met gouden 3D-bollen bedekte – sleep van veren op te zetten; de geelbroekmanakin betovert met een moonwalk. Tijdens zijn dertig jaar in het veld heeft Prum talloze eigenschappen gezien die losstaan van de selectie voor individuele overleving, of er zelfs lijnrecht tegenover. Om dit te verklaren stoft hij Darwins lang genegeerde theorie van seksuele selectie af, de theorie die stelt dat het kiezen van een partner op puur esthetische redenen een onafhankelijke motor van evolutie is.'

  Van €39,99 voor €19,99 | 464 pagina's | ISBN 9789000363162R
  Bestel nu > >
   

    BOEKEN IN DE MEDIA  

  Ann Petry
  De straat
  €24,99

  'In 1946 was De straat meteen een bestseller-met-klassiekerpotentie. Ann Petry's debuut is nu nog zeer het lezen waard.'
  **** VK 7 augustus
  Bestel nu > >
  Rob Hartmans
  Geestdrift met verstand
  €44,99

  'Rob Hartmans' rijke studie van De Groene Amsterdammer is meer dan alleen een persgeschiedenis.'
  **** VK 7 augustus
  Bestel nu > >
  Etgar Keret
  Mijn konijn van vaderskant
  €19,99

  'De constante in zijn vertakkende oeuvre zijn korte verhalen. Mijn konijn van vaderskant is zijn recentste bundel, en bevat 23 verhalen die veelal heerlijk zijn en niet zelden nogal bizar.'
  ···· NRC 7 augustus
  Bestel nu > >
  Jaap Tielbeke
  Een beter milieu begint niet bij jezelf
  €23,99

  'Tielbeke ziet in de Amerikaanse Green New Deal – en een beetje in de Green Deal, het zwakke Europese aftreksel daarvan – het vergezicht (dat overigens liefst wel binnen tien jaar gerealiseerd moet zijn) dat de planeet kan redden (...) Met zijn boek levert hij daaraan een zinvolle bijdrage.'
  ···· NRC 7 augustus
  Bestel nu > >
  Albert Cossery
  De Luiaards in de vruchtbare vallei
  €19,99

  'In die zin zou je De luiaards van de vruchtbare vallei, ondanks het harnas van de uitvergroting, een onthullende roman kunnen noemen. Want meer dan over de deugdzame eigenschappen van het ‘lucide nietsdoen’, gaat dit boek in mijn ervaring over het spanningsveld tussen de hunkering enerzijds en de huivering anderzijds om zich onbezonnen in het gevaarlijke leven te storten. Als een kind.' 
  NRC 7 augustus
  Bestel nu > >
  A.F. van Ravesteijn
  Ik was erbij
  €39,99

  'Weinigen zullen het hem nadoen: debuteren op je 97ste. A.F. (Louis) van Ravesteijn deed het. En het is niet zomaar een debuut, Ik was erbij. Dwangarbeider in Duitsland 1942-1945. Vanaf de eerste zin is duidelijk: hij kan schrijven.'
  ···· NRC 7 augustus
  Bestel nu > >
  Albert Cossery van hierboven was een van mijn aangename verrassingen van het afgelopen jaar - geeft u hem vooral eens een kans. Zeker in een hittegolf zijn al zijn boeken een aangenaam en toepasselijk tijdverdrijf. 

  Mijn naam ziet vanaf nu hoogstwaarschijnlijk regelmatig onder de nieuwsbrief verschijnen. Vanaf september werk ik donderdagen en vrijdagen in de boekhandel, nu neem ik alvast een voorschot in de zomerplanning.

  Tot ziens in de boekhandel,

  Julius
  Lees meer »
 6. Schilderkunst, mode, fotografie en beeldende kunst in de ramsj

  Schilderkunst, mode, fotografie en beeldende kunst in de ramsj

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Na een hele prettige tijd bij Roelants breekt volgende week alweer mijn laatste week aan. Ik begin na de zomer namelijk aan een nieuw avontuur bij de universiteit Leiden. Dit zal dus mijn laatste nieuwsbrief zijn. Ik wens iedereen nog veel leesplezier toe in de toekomst en een goede gezondheid! Maar eerst nog een laatste lijstje aanraders voor de zomer:

  In de ramsj is ook deze week veel moois binnengekomen. In deze lijst komen allerlei media voorbij, waaronder schilderkunst, mode, fotografie en beeldende kunst. Lees hieronder meer!
  New Yorker cartoons (2 vols.)
  !Slechts 4 op voorraad dus wees er snel bij!

  Van € 80,-  voor € 39,90


  Deze monumentale, tweedelige collectie met omhulsel bevat bijna 10 decennia aan New Yorker-cartoons, geselecteerd en geordend op onderwerp met verhelderend commentaar van Bob Mankoff en een voorwoord van David Remnick.
  Kimono now
  Van € 30,-  voor € 10,-

  Van de verfijnde huizen van Tokyo tot de nachtclubs van Kyoto; van gangster chic tot Harajuku streetstyle; van ateliers en catwalks tot trottoirs in de stad en religieuze festivals - dit boek laat zien hoe de kimono een van de meest opwindende kledingkastelementen van Japan is gebleven. In heel Japan herontdekken vrouwen en mannen de kimono. Comfortabel, veelzijdig en gemakkelijk aan te passen aan iemands persoonlijke stijl, de kimono is het perfecte canvas om een indrukwekkend ensemble te creëren voor elke gelegenheid. In Kimono Now legt Manami Okazaki, terwijl hij de oorsprong en evolutie van dit traditionele kledingstuk onderzoekt, uit hoe de eens zo alomtegenwoordige kimono uit het dagelijks leven verdween om vervolgens opnieuw te verschijnen als een fashion statement.
  Diana Michener - Figure studies
  Van € 32,50 voor € 9,50 

  “Want in totale duisternis is het onmogelijk te weten in welke mate van veiligheid we staan; we zijn onwetend over de objecten die ons omringen ... ”Edmund Burke

  Figure studies is precies dat, studies in de menselijke vorm. De praktijk van figuurstudies heeft een lange geschiedenis in de beeldende kunst, met name tekenen, maar voor Michener gaat het om onscherpe, close-up zwart-witfoto's met een sensuele, donkere, soms dreigende rand. Met elkaar verweven menselijke vormen, lichaamsdelen die grenzen aan abstractie en bevroren bewegingen zijn het spul van Michener's rauwe visie.
  Gustave le Gray - Seestücke
  Van € 58,- voor € 10,-

  Gustave Le Gray (1820-1884) is een van de helden van de vroege Franse fotografie. Le Gray, die oorspronkelijk schilderkunst studeerde, wordt o.a. beschouwd als de grondlegger van de artistieke fotografie. Hij was een van de eersten die de schilders volgde naar Fontainebleau en zijn eigen fotografische natuurstudies nastreefde. Halverwege de jaren 1850 begon hij zijn zee- en wolkenstudies in Normandië en aan de westelijke Middellandse Zeekust, waardoor hij plotseling beroemd werd onder amateurs en verzamelaars en hem de bewondering van de impressionisten opleverde. Tegenwoordig behoren de foto's van Le Gray tot de best betaalde ter wereld.
  Yamamoto & Hamaya - Japan's modern divide
  Van € 49,95 voor € 15,-

  Deze titel biedt een geïllustreerd overzicht van de evolutie van twee zeer verschillende soorten moderne Japanse fotografie. In de jaren dertig evolueerde de Japanse fotografie in twee richtingen: de ene richting een documentaire stijl, de andere voor een experimentele of avant-garde benadering die sterk beïnvloed werd door het westerse surrealisme. Dit boek verkent deze twee uiteenlopende paden door het werk van twee opmerkelijke figuren: Hiroshi Hamaya (1915-1999) en Kansuke Yamamoto (1914-1987).
  Botero - Monograph & catalogue raisonné
  Van € 225,- voor € 50,-

  Botero, Colombiaanse schilder en beeldhouwer, is een van de bekendste beeldend kunstenaars in Latijns-Amerika. Hij verfraaide zijn genrebeelden, portretten, naakten en stillevens met toespelingen op de cultuur van zijn Zuid-Amerikaanse thuisland. Bij nader inzien geven de ogenschijnlijk vrolijke en ongevaarlijke scènes een diep inzicht in de geschiedenis van het (post) kolonialisme. De grotesk uitgestrekte representaties van het lichaam van de kunstenaar verwijzen naar decadente bestuursstructuren. Met zijn altijd verrassend weelderige figuren, waarvan de esthetiek in tegenspraak is met zijn precieze vorm en subtiele kleuren, verbaast Botero de wereld al meer dan 50 jaar.
  Paul Cézanne - The 1907 Paris Exhibition
  Van € 39,80 voor € 14,80

  In oktober 1907 werd in Parijs een herdenkingstentoonstelling gehouden ter ere van de een jaar eerder overleden schilder Paul Cézanne. Het omvatte 49 schilderijen en zeven aquarellen, vestigde de reputatie van Cézanne als de vader van de moderne schilderkunst en bracht zijn faam naar de wereld.

  Rainer Maria Rilke bezocht de tentoonstelling meerdere keren en schreef een reeks brieven aan zijn vrouw, de beeldhouwer Clara Rilke Westhoff, over zijn indrukken. Uit zijn rapporten blijkt dat de dichter diep geschokt was door de kunst van Cézanne. De brieven behoren tot de belangrijkste getuigenissen van een vroege ontvangst van Cézanne's werk. Enerzijds bevatten ze verbazingwekkende artistieke inzichten, maar gaan ze inhoudelijk ook veel verder dan kunstkritiek.
  Roads of Arabia
  Van € 29,90  voor € 12,-

  'Roads of Arabia' presenteert spectaculaire artefacten uit de prehistorie en vroege geschiedenis, maar ook uit het oude Saoedi-Arabië. Dit boek biedt een uniek cultuurhistorisch panorama van het Arabische schiereiland. De culturele uitwisseling die millennia lang plaatsvond langs de handels- en pelgrimsroutes komt in deze catalogus terug als thema. De locatie van het Arabische schiereiland tussen de grote culturen (onder andere de Mesopotamische en de Egyptische) met een duidelijke verwijzing naar de Romeinse oudheid en de nadruk op handel als transportband van deze uitwisseling - niet alleen langs de wierookroute en de hadj-pelgrim routes - zijn belangrijk voor de huidige over vereenvoudiging in de discussie over culturele regio's: culturen overlappen en hebben geen duidelijke grenzen.
  Zukunftsräume. Kandinsky Mondrian Lissitzky
  Van € 48,-  voor € 10,-

  Dresden was in de jaren twintig een centrum voor de artistieke avant-garde van Europa. Vooral het Sovjet-Russische constructivisme, de Nederlandse De Stijl-beweging en het Bauhaus zorgden voor opschudding in Florence, dat doordrenkt is van traditie.

  Kunstenaars, galerijen en particuliere verzamelaars uit deze tijd worden hier in 29 delen belicht. Het wordt duidelijk hoe de "Kunst van de Toekomst", die gebaseerd was op sociaal-utopische idealen, in de jaren twintig werd tentoongesteld, verzameld en besproken in Dresden - tussen gewelddadige afwijzing en enthousiaste goedkeuring.
  Sante D'Orazio - Polaroids
  Van € 29,80 voor € 9,80

  Bekend om een sensuele stijl die de look van de jaren 90 glamour hielp vormgeven, presenteert fotograaf Sante D'Orazio in dit nieuwe fotoboek zijn persoonlijke Polaroids - beelden die gewoonlijk werden genomen als informele warming-up voor officiële shoots. Hier is een who's who van geliefde popcultuuriconen verzameld: actrices zoals Julia Roberts en Angelina Jolie, supermodellen waaronder Kate Moss en Cindy Crawford, rocksterren Jon Bon Jovi, Keith Richards en nog veel meer. Ze zijn allemaal vastgelegd in D'Orazio's kenmerkende stijl - soms naakt, soms niet, maar altijd geladen met sexappeal en glamour.
  De Pietri - Istanbul new stories
  Van € 75,-  voor € 15,-

  In de afgelopen vijftien jaar is Istanbul uitgegroeid tot een van de belangrijkste megasteden aan het begin van de eenentwintigste eeuw. Het pittoreske heeft plaats gemaakt voor een onverwachte opkomst aan nieuwe, door winst gedreven stedelijke ontwikkeling, waaronder hoogbouw, steriele poortgemeenschappen en satellietsteden om een enorm groeiende bevolking te huisvesten - allemaal ten koste van langdurig ingezetenen en onder de mantel van een zelfverzekerde en willekeurige regering.

  De serene en ingetogen foto's van individuen tegen de achtergrond van stoffige bouwlocaties en nieuwe gebouwen, gemaakt in 2012 en 2013, focussen op de impact van het veranderende stedelijke landschap van Istanbul op de geest van de bevolking.
  Gendel - A surreal life
  Van € 39,80  voor € 14,95

  Milton Gendel: A Surreal Life volgt het leven en werk van de Amerikaanse fotograaf en kunstcriticus Milton Gendel (1918-2018) en toont zijn gehechtheid aan André Breton en de surrealisten van de ballingschap in New York Jaren 40 en zijn enthousiasme voor de Italiaanse manier van leven.

  Zijn iconische beelden getuigen van het ontwaken van Rome in de naoorlogse periode; Geïnspireerd door het nieuwe realisme van de Italiaanse Cinema, behouden ze ook hun surrealistische wortels.
  The 21st-century Art Book
  Van € 38,- voor € 10,-

  "The 21st-Century Art Book" is een toegankelijke gids voor de beste hedendaagse kunst gemaakt sinds 2000. Het toont meer dan 280 kunstenaars in alfabetische volgorde en plaatst gevestigde figuren als Jeff Wall, Marlene Dumas en Maurizio Cattelan naast de rijzende sterren van de volgende generatie zoals Camille Henrot en Haroon Mirza. Internationaal gezien, brengt het kunstenaars van elk continent samen en documenteert het de ongekende verscheidenheid aan benaderingen en mediums die door hedendaagse kunstenaars worden gebruikt - van olieverfschilderijen en bronzen sculpturen tot video-installaties en performance.
  Roman Signer - Karpaten / Carpathians
  Van € 24,-  voor € 10,- 

  Dit boek presenteert foto's gemaakt door Roman Signer tijdens een reis door de Karpaten in 2005, die hem naar Oekraïne en Roemenië bracht. De foto's vallen uiteen in twee categorieën: zelfgekweekte groenten, fruit en andere producten, zorgvuldig uitgestald op krukken of kleine tafels; en liefdevolle gedenktekens van bloemen, kruisen en kransen voor overleden familieleden en vrienden die verkeersslachtoffers waren. De gelijkenis tussen elke compositie bevat een diepere boodschap: de producten suggereren levensonderhoud, groei en overvloed; terwijl de gedenktekens een teken zijn van tragedie en verdriet. De Karpaten is dus niet alleen een verzameling reisfoto's, maar ook een weerspiegeling van de menselijke behoefte om gebeurtenissen vorm te geven, en een beknopt verhaal van leven en dood.
  Jim Dine - the Glyptotek Drawings
  Van € 35,- voor € 10,- 

  Bij een bezoek aan de Glyptothek in München in 1984 werd Jim Dine geïnspireerd om een boek met prenten te maken dat zijn eigen Glyptothek zou zijn. Ter voorbereiding op de prenten creëerde hij een suite van veertig tekeningen die bekend staan als de "Glyptotek-tekeningen". Gebruikmakend van onverwachte uitkijkpunten en inventief bijsnijden, animeert Dine zijn klassieke onderwerpen en doordrenkt zijn composities met een energetische puls. Veel van de tekeningen zijn zeer goed bewerkt en bevatten allemaal een grote verscheidenheid aan media.
  Morgen zijn we (Wouter en Elise) er vanaf 9.30 uur. Prettig weekend en graag tot ziens!

   
  Elise

  Lees meer »
 7. Winnaar Socratesbeker 2020

  Winnaar Socratesbeker 2020

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Wij naderen het einde van de Maand van de Filosofie. Traditioneel wordt op de Nacht van de Filosofie ook de Socratesbeker uitgereikt - de prijs voor de schrijver van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van het afgelopen jaar. Dit jaar valt alles anders - juni in plaats van april, online in plaats van een fysieke uitreiking. Echter nog steeds met één winnaar: Donald Loose met Over vriendschap: de praktische filosofie van Kant. Voor het eerst wint een Vlaming de Socratesbeker! Met ook een Nijmeegs tintje: het boek werd uitgegeven bij Vantilt.

  Andere kanshebbers waren:
  Eva Meijer - De grenzen van mijn taal
  Peter Venmans - Discretie
  Thijs Lijster - Kijken, proeven, denken
  Haroon Sheikh - Hydropolitiek

  Alle vijf sterke kandidaten - hieronder leest u waarom. Looses boek kwam als de winnaar uit de bus omdat dit boek "een brug slaat naar de publieksfilosofie vanuit de academische filosofie, door een uitzonderlijke filosofische precisie te combineren met een thema dat eenieder aangaat. Een exercitie die bovendien een grote filosoof opnieuw toegankelijk maakt voor een breder publiek en, in diezelfde beweging, een ogenschijnlijk alledaags thema filosofisch verdiept."

    WINNAAR  

  Donald Loose - Over vriendschap
  De praktische filosofie van Kant

  Uit het juryrapport:
  "In zijn boek over vriendschap heeft Donald Loose een kunststukje geleverd waartoe weinigen in staat zijn. Voor een breed publiek heeft hij op zo’n manier toegang verschaft tot een van de grote denkers uit de westerse traditie dat deze deelgenoot wordt van een actueel en levend denken dat openstaat voor de wereld waarin wij leven. De keuze voor het thema vriendschap maakt iedere lezer tot een potentiële gesprekspartner; iedereen heeft immers wel een mening over vriendschap. Loose laat zien dat Kant daaraan niet nog eens een zoveelste mening toevoegt, maar helpt om de vele nuances in kaart te brengen die meespelen als je je de vraag stelt wat vriendschap eigenlijk is. Daarbij is het van belang dat de bepalingen van de vriendschap (waarin liefde en respect centraal staan) in een notendop tot uitdrukking brengen waar Kants hele filosofie voor staat. Vriendschap kan in verband gebracht worden met vele domeinen van de werkelijkheid (moraliteit, religie, literatuur, politiek) die elk op eigen wijze bepaald worden door aantrekking en afstoting"
   
  € 23,50 | pagina's | ISBN 9789460044014

    GENOMINEERDEN  

  Eva Meijer - De grenzen van mijn taal
  Een klein filosofisch onderzoek naar depressie
  Uit het juryrapport:
  "De grenzen van mijn taal van Eva Meijer is een gedurfd boek: een filosofisch onderzoek naar, en een persoonlijke vertelling over, depressie ineen. Het boek komt daarmee dicht bij de auteur zelf en behoort tot een minder ruim vertegenwoordigd genre in de filosofie. Meijer gidst de lezer langs zowel relevante filosofische inzichten als eigen ervaringen, zonder ten prooi te vallen aan een gevaar van het genre: het boek wordt nergens larmoyant. De auteur bewandelt daarin een knap pad: zonder te pretenderen dat een beter filosofisch begrip van depressie per se een verbetering voor de depressieve mens kan brengen, maar óók zonder uitzichtloos fatalisme. Het resultaat is een boek dat niet alleen filosofisch zicht biedt op depressie, maar daarmee ook een samenleving bevraagt waarin geluk, en het op eigen kracht verwerven van dat geluk, een steeds prominenter motief is."
   
  € 15,50 | pagina's | ISBN 9789059368224
  Bestel nu > >
  Peter Venmans - Discretie
  Essay over een vergeten jeugd

  Uit het juryrapport:
  "In Discretie houdt Peter Venmans een pleidooi voor een samenlevingskunst die betrokkenheid vraagt zonder dat deze opdringerig wordt, en voor de keuze om respect op te brengen voor het psychische privébezit van een ander, zoals Georg Simmel het uitdrukte. Venmans duikt de geschiedenis in en toont bijvoorbeeld dat de Oude Grieken het begrip discretie helemaal niet kenden, dat het in het Christendom stond voor het besef van de juiste maat en dat het in onze moderne tijd door de opkomst van wetenschap en kapitalisme in diskrediet raakte. Kant, altijd een kind van zijn tijd, vond bijvoorbeeld dat we niet discreet hoorden te zijn, maar dat het juist onze morele plicht was om altijd en overal onze neus in andermans zaken te steken. Maar breken we daarmee niet binnen in de privésfeer van de ander, vraagt Venmans zich retorisch af, een vraag die zeker tegenwoordig, nu mensen soms tot op het gênante toe anderen een inkijk geven in hun leven, bijzonder relevant is."
   
  € 19,99 | 224 pagina's | ISBN 9789045037196
  Thijs Lijster - Kijken, proeven, denken
  Essays over kunst, kritiek en filosofie

  Uit het juryrapport:
  "De mooi geschreven essays over kunst en filosofie uit het boek van Thijs Lijster, Kijken, proeven, denken, bouwen voort op eerder gepubliceerd werk, waarin het ruime register van Lijsters kunstkritiek en -filosofie goed tot uitdrukking komt. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat ze je aan de hand van een kunstwerk tot denken aanzetten. Dat is meer dan een louter denken naar aanleiding van kunst. Het is, zoals Lijster zijn eigen kunstfilosofie typeert, een ‘denken-door-kunst’ – een voltrekken van het denken dat in het kunstwerk zelf al aanwezig is. Zo beschouwt Lijster de kunstklokken van Maarten Baars en doet ons inzien dat we in onze tijd jachtig zijn gaan leven. Zijn essay over Walter Benjamin laat zien dat twee tegenpolen, de flaneur en verzamelaar, eigenlijk dezelfde persoon zijn: zoekend naar kleine veranderingen die niettemin het geheel doen kantelen. Lijsters ‘denken-door-kunst’ betekent bovendien soms een tegenspreken van de maker zelf: tot een tegengestelde conclusie komen op basis van het kunstwerk, een ‘ding-dat-denkt’. Het gebeurt direct in de opening van het boek bij een bespreking van Jeff Koons’ ‘Glazing Ball’-serie. Een werk uit die serie is terecht gekozen als illustratie van Lijsters boek, als treffend attest van zijn steeds oorspronkelijke en autonome kunstfilosofie."

   
  € 24,99 | 272 pagina's | ISBN 9789403144504
  Haroon Sheikh - Hydropolitiek
  Samenwerking en conflict op zeven zeeën

  Uit het juryrapport:
  "Met zijn boek Hydropolitiek geeft Haroon Sheikh een filosofische betekenis aan water. Wat betekent het voor een samenleving om dichtbij de zee te leven? Of er juist ver vanaf te wonen? Op overtuigende wijze laat Sheikh zien hoe de aanwezigheid van water van invloed kan zijn op de geopolitieke verhoudingen tussen natiestaten. En hoe bijvoorbeeld het huidige populisme is op te vatten als een beweging die wordt gedreven door heimwee naar land. Daarnaast komt hij met originele visies: zo verbindt hij het varen op zee met het nihilisme van Nietzsche. En wat heeft Prometheus te maken met de ondernemende mens? Hydropolitiek is een helder boek vol onverwachte gedachten over geopolitiek, internationale betrekkingen en filosofie. Een aanrader voor wie anders naar de geschiedenis wil kijken."

   
  € 32,50 | 304 pagina's | ISBN 9789024427970

    FILOSOFIE  
    BUITEN DE BOEKEN  

  Nu ook bij Roelants: prikkelende gedachten buiten de boeken om. Met om te beginnen een Nietzsche-tas en Nietzsche-poster. Het leek ons in de maand van de filosofie leuk een extra filosofisch tintje aan de boekhandel te geven. Beide zijn naar ontwerp van Else van Walderveen en met elke aankoop steunt u de bevordering van de filosofie in Nederland via Stichting Centre Erasme.

  Uiteraard zijn ze geheel duurzaam en eerlijk geproduceerd; net als onze eigen Roelants-tassen. Geen wegwerpproducten dus, maar om langdurig te gebruiken of bekijken. 


  Nu te bekijken in de boekhandel & te bestellen op onze website!
  Poster | 50 x 70cm | 135 grams papier | € 20,- | Groen/oker of Blauw/oker
  Draagtas | 41 x 38 cm |  22,- | Was mich nicht umbringt, macht mich stärker

  Zo denken wij verder in de laatste dagen van de filosofiemaand. Maar vanavond ook literair actief: dan wordt de Literatuurprijs uitgereikt, live te zien bij Nieuwsuur. Een sterk deelnemersveld, zo signaleerde de NRC al. Mijn geld staat op Manon Uphoff. U hoort van ons!


  Groet,
  Julius

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734