Julius Roelants

 1. Bach op de fiets

  Bach op de fiets

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  De Kamermuziek in de Vereeniging gaat voorlopig niet door, net als vele andere concerten. Maar dat stimuleert ook de creativiteit, zoals Bach-concerten via YouTube
  . Zoals u misschien weet zijn wij ook van de klassieke muziek, zo hebben wij een ruime selectie klassieke muziek in de boekhandel. Daarom van ons enige aanraders om een concert-loze periode door te komen. En al deze aanraders komen nu per fietskoerier naar uw voordeur! Dat is pas klassiek.
  Roelants gaat de samenwerking aan met Velocity! Vanaf nu worden al onze pakjes bezorgd door de fietskoerier. Lekker duurzaam, zonder uitlaatgassen en zonder racende busjes door de straat. Bij Velocity werken ze nu tijdelijk met contactloze bezorging, maar u kunt altijd rekenen op een vriendelijke dame of heer aan de deur!
  Bestellen kan altijd, 
  Via mail: roelants@roelants.nl
  Telefonisch: 024-3221734
  Via de website: www.roelants.nl
  Of kom langs in de winkel, 6 dagen per week geopend.

  Think global, buy local
  Govert Jan Bach - De Grote Bach AtlasDe Grote Bach Atlas geeft een verslag van de reizen van Johann Sebastian Bach door Duitsland - toen nog verdeeld in vele hertogdommen. Rijk geïllustreerd en met luistertips in het boek is dat een
  must have
  voor elke Bach-liefhebber.De auteur - geen (directe) familie - is gespecialiseerd in het leven en de werken van Johann Sebastian Bach. Hij maakte onder meer ook luisterboeken over Matthäus en Johannes Passion.

   
  €27,99 | 168 Pagina's | ISBN 
  9789047627333
  Bestel nu > >
  Na het overlijden van zijn moeder zoekt Philip Kennicott troost in Bachs beroemde Goldbergvariaties. Terwijl hij zijn best doet ze te beheersen, leert hij haar, en zichzelf, beter kennen. In De Goldbergvariaties koppelt Philip Kennicott het beheersen van een muziekstuk aan het kennen van een mens. Tijdens het verkennen van Bachs compositie roept Kennicott twee vragen op die steeds meer met elkaar verbonden worden, als een contrapuntische passage uit een van de variaties zelf: wat betekent het om een muziekstuk te kennen? Wat betekent het om een ander mens te kennen?
   
  Philip Kennicott is Pulitzer Prijs-winnaar en muziekcriticus voor de Washington Post. De Wereld Draait Door had uitgebreid aandacht voor zijn boek inclusief een muzikale uitvoering, zie hier
   
  €24,99 | 352 Pagina's | ISBN 9789045040080
  Merlijn Kerkhof - Alles begint bij Bach
  Merlijn Kerkhof geeft in zijn boek een inleiding in de klassieke muziek. Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Bij elk hoofdstuk zijn luistertips bijgesloten om het verhaal te muzikaal te illustreren. Deze vernieuwde editie is nu slechts negen euro's - eigenlijk geen geld. Ook een aanrader om de jongeren onder ons (verder) te enthousiasmeren voor de klassieke muziek.
   
  PS: ondergetekende spreekt uit ervaring, hij valt ook onder deze groep "jongeren".
   
  €9,- | 288 Pagina's | ISBN 9789041713568
  Michel Serres - Muziek
  Ook Michel Serres beantwoordt vragen over de muziek, maar dan in meer filosofische zin. Vragen als "Wat is de betekenis van muziek? Van de geluiden in onze wereld? Van zoem en gons, gelispel of geschreeuw?" passeren de revue. Michel Serres (1930) is lid van de Académie Française en hoogleraar aan Stanford University en geldt in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van de filosofie en de letteren. Met filosofische inleiding van René ten Bos van de Radboud Universiteit te Nijmegen. 
   
  €28,50,- | 196 Pagina's | ISBN 
  9789461058911
  Reinbert de Leeuw - Matthäus Passion / St Matthew Passion
  CD + DVD
  De Matthäus-Passion gaat dit jaar helaas ook niet door. Jolanda - onze klassiek muziek expert - heeft voor u wel een Matthäus-Passion voor bij u thuis. Voor bij de 
  paasbrunch op de achtergrond, of 's avonds op de bank. Opnames van de uitvoering op zowel DVD als CD, en d
  e documentaire 
  De Matthäus-Missie van Reinbert de Leeuw
  op DVD. Deze
   
  brengt op ontroerende wijze de voorbereiding en bijzondere aanpak van De Leeuw in beeld. De concertregistratie is opgenomen in de Nieuwe Kerk van Amsterdam.


  Uitvoerenden
  Nederlands Kamerkoor
  Holland Baroque concertmeester: Judith Steenbrink
  Reinbert de Leeuw dirigent
  Roder Jongenskoor

  Solisten
  Benedikt Kristjánsson evangelist
  Andreas Wolf Christus
  Joanne Lunn sopraan
  Delphine Galou alt
  Christopher Watson tenor
  Tomáš Král bas

  €32,99 | 2 DVD's / 3 CD's | ISBN 
  9789082455601
  Bestel nu > >
   MEER  RECENTE 
   LITERATUUR 
  Nicolas Mathieu
  De U
  itzichtlozen

  €22,99
  Bestel nu > >
  Hilary Mantel
  Splinter Chabot
  Confettiregen
  €23,99
  Bestel nu > >
  Jeroen Brouwers
  Zo vliegt de week al lezend en luisterend voorbij. Boeken en cd's per fiets naar u toe, al kunt u ook nog steeds (lopend, te fiets, per auto of per paard) naar onze mooie boekhandel komen. Wij zijn blij met uw bezoek, zowel digitaal als fysiek!
   
  Groeten en een fijne dag!
  Julius

  Lees meer »
 2. Vogelen kijken vanuit uw huis

  Vogelen kijken vanuit uw huis

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Het is inmiddels week 2 van het (voornamelijk) thuiszitten. Afgelopen week zijn we doorgekomen door Camus te lezen. Nu hebben we een nieuwe activiteit voor u: vogelspotten. Wellicht zitten ze niet zomaar voor uw raam, maar dan kan Peter Vos' Vogeldagboek u op weg helpen. Prachtige illustraties en rake observaties, misschien zelfs wel beter dan de vogel voor uw raam?
  Peter Vos - Vogeldagboek
   
  Ondertussen is het alweer 10 jaar geleden dat tekenaar Peter Vos is overleden. Hij zag het tekenen van vogels als het "meedenken met gelukkiger, lichter dieren". Nu verschijnt een heruitgave van het Vogeldagboek uit 1992, dat de tekenaar bijhield in een huisje in de bossen van Lunteren, op de Veluwe. Een man met buitengewoon talent en briljante observaties, aldus Trouw en NRC. Hieronder alvast een voorbeeld van de stijl die het Vogeldagboek kenmerkt.

  €24,95 | 160 pagina's | ISBN 9789081388740
   
  Peter Vos tekende én beschreef de ontmoetingen die hij had met vogels, in het buitenhuisje in Lunteren.
  Isabella Hammad - De Parijzenaar

  De NRC is begonnen aan een online boekenclub met Bas Heijne. Via Twitter (@NRCTwitLit) deelt hij zijn ervaringen en kunt u ook uw ervaringen delen. Het eerste boek dat gelezen wordt is debuutroman van Isabella Hammad, De Parijzenaar. De roman gaat over de soul search van de Palestijnse Parijzenaar Midhat Kamal. Op de achtergrond valt het Ottomaanse Rijk uit elkaar, krijgen de Britten het mandaat over Palestina, en leeft de Arabische vrijheidsstrijd op.

  €27,50 | 600 pagina's | ISBN 9789026347672
  Overigens heeft Roelants ook zijn eigen boekenclub, De Lezers. Hier gaan drie professoren (waarvan 1 met emeritaat) met elkaar en met u in gesprek over drie boeken. De volgende editie vindt 2 juli plaats - al durven we niets te beloven in deze tijden. U kunt wel alvast gaan lezen, tijd genoeg immers. De boeken van deze editie zijn Vallen is als vliegen van Manon Uphoff, M. van Antonio Scurati en Gallische wetten van Philippe Sands. Alvast inschrijven kan ook, via roelants@roelants.nl.

   Meer recente literatuur 

  Paolo Cognetti
  Zonder de top te bereiken
  €18,99
  Maarten Asscher
  Een huis in Engeland
  €21,99
  Bart Chabot
  Mijn vaders hand
  €23,99
  Isabel Allende
  Bloemblad van zee
  €22,99
  Tot slot nog onze top 15 van afgelopen week. Naar aanleiding van afgelopen nieuwsbrief kwamen veel mensen langs voor De Pest van Camus - de herkenning met de huidige tijd is dan ook frappant. Daarnaast kwamen veel mensen voor Sebald. Ook hoorden we dat veel mensen Bregman lezen op het strand. Wellicht die van Roelants? 
  Tot slot nog een huishoudelijke mededeling. Vorige week meldde ik u al gewijzigde openingstijden, die hebben weer een kleine update gehad. Voor de komende tijd zijn wij geopend:

  Dinsdag t/m vrijdag: 12u - 17u;
  Zaterdag 10u - 17u; en
  Zondag 13u - 17u,
   
  wat betekent dat we maandags gesloten zijn. Maar alsnog ruim te bezoeken, om u van boeken en advies te voorzien. 

  Tot ziens in de boekhandel, vandaag dus vanaf twaalf geopend,
  Julius 

  Lees meer »
 3. Lezen bij u thuis

  Lezen bij u thuis

  Net als u merken wij ook gevolgen van het Corona-virus. Om die reden zijn onze openingstijden aangepast, welke u vindt aan het einde van deze nieuwsbrief. Maar ons adagium is en blijft: Roelants voor de nuance. 
  Niet iedereen mag, kan of wil nu de deur uit, maar dat hoeft het leesplezier niet in de weg te staan. Wouter staat voor u klaar met aanraders voor ieder van u. Het snuffelen doet hij, het lezen laten wij aan u. U bereikt ons via de vaste kanalen, bestellen kan via ieder van deze.

  Per mail, 
  roelants@roelants.nl
  Telefonisch, 024-3221734
  En via onze website,
  www.roelants.nl

  Think global, buy local
  Dan alvast een aantal aanraders uit de boekhandel, uit onze onuitputtelijke voorraad. Geen zorgen, we hebben genoeg!
  Net verschenen, de Tweede Wereldoorlog in het kenmerkende bosatlas-format. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal vindt u aan de binnenkant. Aan bod komen onder andere de inval, Jodenvervolging en de bevrijding alsook de oorlog in Nederlands-Indië en collaboratie en verzet. Ook worden zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld gebracht met kaartverhalen. 
   
  €39,95 | 256 pagina's | ISBN 9789001122515
  Albert Camus - De Pest
  Welk boek is nu meer relevant dan De Pest van Camus? In de pest is een kuststad in de greep van een dodelijke ziekte. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Het is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan. Het geeft te denken...
   
  €15,- | 320 pagina's | ISBN 9789403149202
  In deze bundeling van interviews is slechts een rode draad: de zin van het leven. Nadat Fokke Obbema een hartstilstand kreeg, ging hij op zoek naar het antwoord. Aan elk van zijn veertig geïnterviewden stelde hij deze vraag. Met uiteenlopende antwoorden en gedachten als gevolg. Een houvast in onzekere tijden - zeker nadat u Camus heeft gelezen. 
   
  €22,99 | 368 pagina's | ISBN 9789045039329
  De Groene roemt het als de beste roman van deze eeuw. Al in 2003 in het Duits verschenen, maar nu eindelijk vertaald. In de roman komt de verteller de vreemdeling Jacques Austerlitz steeds weer tegen, waarbij steeds meer van zijn verhaal wordt onthuld. Als Joods kind in 1939 naar Engeland gevlucht, opgevangen door een Welsh domineesechtpaar. Daarmee voelt hij zich een vreemdeling tussen de mensen.
  De roman ademt een trieste, melancholieke sfeer. De zwart-witfoto's (o.a. van Wales, Praag, Theresienstadt, Antwerpen, Parijs) ondersteunen het verhaal, waar veel aandacht is voor de cultuur-historie.
   
  €23,99 | 336 pagina's | ISBN 9789403175508

  De volledige lijst van De Groene Amsterdammer vindt u overigens hier, alle boeken zijn uiteraard bij Roelants verkrijgbaar!
  Tot slot nog onze top 15 van afgelopen week. Wij verzamelen deze wekelijks voor de boekenbijlage van de NRC. Mijn aanrader hieruit is 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff - gedoodverfde favoriet voor de Literatuurprijs als u het mij vraagt. 
  Tot slot had ik u nog de gewijzigde openingstijden beloofd. Wij zijn komende tijd geopend:

  Maandag van 12.00 - 17.30
  Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 - 17.30
  Zaterdag 10.00 - 17.30
  Zondag 13.00 - 17.00

  Wij hopen u komende tijd te mogen ontvangen, hetzij fysiek, hetzij digitaal. Afsluitend wens ik u graag een prettige week, met een goede gezondheid en veel leesplezier!
  Julius

  Lees meer »
 4. Boekenweek 2020

  Boekenweek 2020

  Wegen uitzonderlijke omstandigheden verlengd tot het einde van de maand

  Van zaterdag 7 t/m zondag 15 maart 2020 vindt de 85e Boekenweek plaats! De 85e Boekenweek staat in het teken van de rebellen en dwarsdenkers. Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld, tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Annejet van der Zijl schrijft het Boekenweekgeschenk voor de Boekenweek 2020. Bij besteding van €15,- aan Nederlandstalige boeken krijgt u tijdens de Boekenweek het Boekenweekgeschenk cadeau.


  REBELLEN EN DWARSDENKERS
  De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.

  EEN GREEP UIT REBELSE BOEKEN EN DWARSE SCHRIJVERS 
  De rebellen van de literatuur hebben altijd ons denken beïnvloed: stoere, onorthodoxe, eigengereide auteurs als Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers hebben werelden geopend. Rebelse personages en dwarse karakters zoals Don Quichot, Madame Bovary, Tommy Wieringa’s Joe Speedboot, Esther Gerritsens Roxy en Hava uit Aafke Romeijns Concept M houden een spiegel voor en laten ons nadenken over wie wij zijn. Schrijvers als Jan Cremer, Connie Palmen, Anna Blaman en Jan Wolkers zoeken grenzen van de literatuur op en verleggen ze. Boeken kunnen weerstand oproepen, kunnen verboden worden en verbrand, maar de kracht van de woorden laat zich niet temmen. Nabokovs Lolita, Houellebecqs Onderworpen of Erasmus’ Lof der zotheid hebben onder vuur gelegen, maar zijn inmiddels onmiskenbare oriëntatiepunten in het literaire landschap. Om de steeds veranderende wereld om ons heen te begrijpen, hebben we dwarsdenkers en ordescheppers nodig. Renate Rubinstein en Anton de Kom hebben ons bewust gemaakt van onze oogkleppen. Ook door non-fictie prikkelen, stimuleren en scherpen we onze geest. Het maatschappelijk debat op de meest uiteenlopende onderwerpen wordt bepaald door dappere en dwarse denkers: Dick Swaab en Rosanne Hertzberger, Rutger Bregman en Joris Luyendijk, Anousha Nzume en Paul Scheffer.

  BOEKENWEEK­GESCHENK 2020
  Het Boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Annejet van der Zijl. Tijdens de Boekenweek 2020 krijgt u bij besteding van €15,- aan Nederlandstalige boeken het Boekenweekgeschenk cadeau van boekhandel Roelants.

  Annejet van der Zijl

  ANNEJET VAN DER ZIJL
  Annejet van der Zijl studeerde kunstgeschiedenis en massacommunicatie in Amsterdam en International Journalism in Londen. Ze werkte een aantal jaren in de journalistiek, onder andere bij opinieblad HP/De Tijd, waar ze zich specialiseerde in literaire geschiedschrijving en portretten. In 1998 debuteerde ze met Jagtlust (Querido), over de gelijknamige, roemruchte kunstenaarskolonie in het Gooi. Vier jaar later volgde Anna (Querido), haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, die werd bewerkt tot een succesvolle tv-serie en musical. Van Sonny Boy (Querido, 2004) werden alleen al in Nederland maar liefst 600.000 exemplaren verkocht. Het boek werd verfilmd en in acht talen vertaald. In 2010 verscheen haar spraakmakende biografie Bernhard. Een verborgen geschiedenis (Querido). Op dit boek promoveerde Annejet als historica. Ook werd het boek bekroond met de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Het eveneens geprezen Gerard Heineken. De man, de stad en het bier (Querido/Lubberhuizen) verscheen in 2014. De Amerikaanse prinses (Querido, 2015), over het veelbewogen leven van de peetmoeder van Beatrix, bezette wekenlang de eerste positie van De Bestseller 60. In 2018 publiceerde Annejet samen met Jo Simons haar eerste fictieboek: De val van Annika S. (The House of Books). Van der Zijl ontving in 2012 de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

   

  BOEKENWEEK­ESSAY
  Het Boekenweekessay wordt geschreven door Özcan Akyol. Vanaf 7 t/m 15 maart is het essay verkrijgbaar in de boekhandel.

  Özcan Akyol

   

  ÖZCAN AKYOL
  Özcan Akyol (1984) is schrijver en columnist. In 2012 verscheen zijn debuut Eus bij Uitgeverij Prometheus. Het boek is een semi-autobiografische schelmenroman die veel ophef veroorzaakte vanwege het grove taalgebruik. Hij nam in zijn eerste televisieoptreden meteen stelling door af te rekenen met de klassieke migrantenliteratuur. Hij riep mensen van zijn generatie op om verhalen te vertellen over wat zich hier in Nederland afspeelt. Eus werd meteen een bestseller: het boek wordt nog steeds herdrukt. In 2016 verscheen Akyols tweede roman, Turis (Prometheus). Het boek, een portret van zijn dominante vader, betekende zijn definitieve literaire doorbraak in Nederland. Vorig jaar stelde Özcan Akyol de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, met gedichten van Lévi Weemoedt (Nijgh & Van Ditmar), het kwam op 1 in De Bestseller 60.

   Naast romans schrijft Akyol columns voor onder andere AD en de regiotitels, VARAgids en Helden, waarin hij op geheel eigen wijze reageert op de actualiteiten. Akyol maakt ook documentaires en webseries voor onder andere NPO 2 en AD.nl en de regiosites. Hij schuift regelmatig aan bij actualiteitenprogramma’s en presenteert op NPO Radio1 het interviewprogramma Onze man in Deventer.

  Lees meer »
 5. Shortlist Literatuurprijs 2020

  Shortlist Literatuurprijs 2020
  De jury van de Libris Literatuur Prijs 2020 heeft de zes genomineerden bekendgemaakt. Het zijn de Vlaming Saskia de Coster en de Nederlanders Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff.
  De Literatuurprijs is de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op 11 mei wordt de winnaar van 2020 bekendgemaakt tijdens een galadiner in het Amstel Hotel, live te zien in Nieuwsuur. De winnaar krijgt 50.000 euro.

  In het voorjaar van 2019 begon een vakjury, onder leiding van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, honderden Nederlandstalige boeken te lezen van het afgelopen jaar. "Nooit eerder heb ik zoveel Nederlandse boeken gelezen", zegt Smeets. "Er ging een wereld voor me open." De jury was onder de indruk van de kwaliteit. Smeets: "Alleen 'goed' is niet goed genoeg. We moeten streng zijn."

  De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

  Lees hieronder een greep uit de juryrapporten van de zes genomineerde boeken:

  De hoogstapelaar (Wessel te Gussinklo)
  "Wie zich weet over te geven aan de haast plotloze monologue interieur wordt beloond met een literaire trip, zo hypnotiserend is de repetitieve gedachtestroom van ritmische zinnen en roffelende woorden. Verslavend is het."

  "Te Gussinklo schrijft zonder te willen pleasen, in een geheel eigen, onconventionele maar direct vertrouwde stijl. Hij imponeert in deze roman door het diepgaande psychologische inzicht dat hij ons geeft in hoofdpersoon Ewout, diens neuroses en de eigenaardigheden van diens karakter. Met De hoogstapelaar levert Te Gussinklo een puntgaaf portret af van een onvergetelijke jongen die we ondanks zijn nukken steeds beter gaan begrijpen en misschien zelfs in ons hart sluiten."


  Zwarte schuur (Oek de Jong)
  "Veel vertrouwde elementen uit De Jongs monumentale oeuvre komen in Zwarte schuur samen. Opnieuw wordt een gevoelige, eenzelvige jongen in Zeeland door leeftijdgenoten buitengesloten en getreiterd. En ook nu wordt trefzeker de verwarring van het seksueel ontwaken geëvoceerd."

  "Maar De Jong verkent ook nieuw terrein, zoals wanneer hij de eb- en vloedbewegingen schetst in de relatie tussen (hoofdpersoon, red.) Maris en diens grote liefde Fran, die na twintig jaar in een seksloze impasse is terechtgekomen. De onzekerheden, jaloezieën en ergernissen van beiden. De gefrustreerde onmacht van geliefden die elkaar dreigen te ontglippen."

  "Dat en veel meer wordt opgeroepen in deze rijke roman. In proza dat nooit de aandacht op zich vestigt met als imponerend bedoelde woordacrobatiek, maar wel zeer meeslepend en zintuiglijk is. In zinnen die je niet lijkt te lezen, maar te beleven."


  Nachtouders (Saskia de Coster)
  "Met Nachtouders schreef Saskia de Coster een roman over een zelden belicht onderwerp in de literatuur: de angst van ouders dat zij niet genoeg van hun kind zullen kunnen houden. De Coster doet dat op een wervelende, stilistisch vernieuwende manier."

  "De taal waarin de Coster schrijft is vitaal als een pasgeboren baby. 'De buitenwereld schijnt door het zonnige geboorteraam, (...) kijkt neer op iedereen.' Onnadrukkelijk is die buitenwereld aanwezig in de roman: extreemrechts heeft fors gewonnen bij de verkiezingen; in Frankrijk protesteren een miljoen mensen tegen het homohuwelijk. De buitenwereld lijkt samen te spannen met de innerlijke demonen van verteller Saskia: heeft zij wel recht op de titel 'moeder'?"

  "Saskia de Coster schreef een superieure roman over de tijd waarin we leven."


  Uit het leven van een hond (Sander Kollaard)
  "Laten we bij deze schrijver eerst even aandacht schenken aan een lezer: ene Henk, het hoofdpersonage uit deze roman. We betrappen hem, een alleenstaande vijftiger met overgewicht, tijdens een dutje. In de kamer ligt een hond te slapen. Er is geen reden om Henk wakker te maken, want we kunnen ons moeilijk voorstellen dat met zo'n (anti)held een verhaal op gang kan komen dat lezenswaardig, laat staan Libris prijswaardig is. Maar Sander Kollaard maakt Henk toch wakker."

  "Een dag uit het leven van een hond - en zijn baasje - bevat geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar Kollaard laat in de vierentwintig uur met die doodgewone Henk zien waar het in een mensenleven om gaat. Deze uiterst fijnzinnige roman geeft de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en en passant veel leesplezier."



  Liefde, als dat het is (Marijke Schermer)
  "Wat is liefde? Het is nogal een vraag om te stellen, laat staan om te beantwoorden. Marijke Schermer waagt een poging met de roman Liefde, als dat het is, waarin zij het vijfentwintigjarige huwelijk van Terri en David op de klippen laat lopen."

  "Via verschillende karakters krijgt de lezer evenveel verschillende perspectieven op relaties voorgeschoteld: de betrouwbaarheid van David, de vrijheidsdrang van Terri, de gereserveerde houding van minnares Sev en de zelfzuchtigheid van minnaar Lucas."

  "Schermer werpt grote vragen op waar de lezer lang bij kan blijven stilstaan: overvalt de liefde ons of moeten we zelf aan de slag? Projecteren we verlangens op anderen? Kun je vrij zijn als je met elkaar verbonden bent? En, kies ik als lezer voor Terri of voor David? En wat vertelt die keuze over mijzelf? Schermer blijft onpartijdig en confronteert lezers daardoor met hun eigen wellicht wankele liefdesprincipes."


  Vallen is als vliegen (Manon Uphoff)
  "Vallen is als vliegen is 'in de werkelijkheid geworteld'. De betoverende gruwelgeschiedenis van de vier Holbein-meisjes en hun (stief)vader. De man die overdag de aanbeden Henri Elias Hendrikus Holbein was, amateurschilder, gesjeesde seminarist en alomtegenwoordige gezinsgod, die de meisjes MM, Henne Vuur, Libby en Toddiewoddie inwijdde in de wereld van kunst en wetenschappen, veranderde 's nachts in een monster. In de wellustige Minotaurus die hun kinderbedden bezocht om hen zijn seksuele wil op te leggen."

  "Uphoff slaagt erin de lezer met literaire meesterhand mee te voeren door die verwarrende wereld waarin het huiveringwekkendste doodnormaal kan lijken. Hoe? Door de schrijnende littekens van een jeugdtrauma te omzwachtelen met de lyrische metaforen van een sprookje. Met verwijzingen naar literatuur, mythologie en wetenschap. En bovenal met taal. Laconieke en woedende, versluierende en nietsverhullende taal."

  Bron: NOS.nl

  Lees meer »
 6. Het mondiale beschavingsproces in een bijdrage van Frank Hermans

  Het mondiale beschavingsproces in een bijdrage van Frank Hermans

  Frank Hermans - Het mondiale beschavingsproces
  Hoe mensen greep krijgen op de wereldwijde gevolgen van schokkende gebeurtenissen en dieper doordringen tot de pijn van anderen

  De vraag is of mensen beschaafder worden of dat de mensheid op een keerpunt staat, gezien de grote problemen waarmee ze wordt geconfronteerd. Volgens de socioloog Norbert Elias zijn mensen in westerse maatschappijen in de aanloop naar de moderne tijd zeker beschaafder geworden. Ze zijn zich meer gaan verplaatsen in de gevoelens en gedachten van anderen, hebben veel mythes en bijgeloof achter zich gelaten en kijken meer naar de gevolgen van hun handelen op lange termijn. Volgens Elias zijn zij hiertoe door de omstandigheden gedwongen, met name omdat ze meer van elkaar afhankelijk werden om te voorzien in hun levensbehoeften. De vraag is of dit beschavingsproces zich voortzet. In dit boek wordt gesteld dat vanaf de 19e eeuw zich, ondanks toegenomen welvaart en een hogere levensverwachting, nieuwe omstandigheden voordoen in de vorm van schokkende gebeurtenissen, zoals oorlogen en rampen met een ongekende reikwijdte, die door heftige beelden intenser worden beleefd en een steeds langere nasleep hebben. De traumatische gevolgen van deze gebeurtenissen dwingen mensen om meer te kijken naar wat wereldwijd wordt aangericht en de pijn van de slachtoffers te verlichten of voorkomen. De stelling die hier wordt uitgewerkt is, dat met vallen en opstaan zij een stelsel van zorg en crisisbeheersing hebben ontwikkeld waarin ze leren om beheerster en zorgzamer met elkaar om te gaan. Dit stelsel wordt in dit boek uitgebreid beschreven in zijn voorgeschiedenis en stapsgewijze ontwikkeling. Nagegaan wordt hoe het ondanks veel weerstand uiteindelijk de belangrijkste motor is geworden voor een mondiaal beschavingsproces dat de hele mensheid omvat. Een unieke geschiedenis die nog weinig is belicht.

  Frank Hermans is socioloog en promoveerde in 2010 aan de UvA op het onderwerp Trauma en beschaving. Ook geeft hij colleges aan HOVO Nijmegen en Tilburg. Zijn boek 'Het mondiale beschavingsproces' is nu verkrijgbaar in onze boekhandel en op onze website

  Lees meer »
 7. Het kapitaal regeert. En nu?

  Het kapitaal regeert. En nu?

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Het kapitaal regeert. Dat uit zich op vele fronten. Zo wordt dat veel gevoeld in de cultuursector: iets wat geen "economische waarde" toevoegt, hoeft minder of niet op steun te rekenen. Ook wij merken dat. Een zelfstandige boekhandel is niet meer zo vanzelfsprekend als dat ooit was. 
  Maar ook een tegenbeweging is gaande. Een rem op kapitaal is noodzakelijk, om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid te behouden. Een rem op het vrijemarktdenken, het neoliberalisme; dat bepleiten Piketty, Stiglitz en Philippon.
  Thomas Piketty | Kapitaal en ideologie

  In zijn doorbraak als econoom onder het grote publiek, stelde Piketty dat kapitaal sneller groeit dan de economie als geheel, waarmee de invloed van het kapitaal ook navenant toeneemt. 
  Nu is hij terug, met een monumentaal werk vol ideeën hoe het beter kan. Hij gaat verder dan het kapitaal alleen, maar geeft ook een ideologisch alternatief: het participatief socialisme, een ideologie van gelijkheid, maatschappelijk eigendom, onderwijs en het delen van kennis en macht.

  Bij ons verkrijgbaar in het Frans, Engels én het Nederlands.
  €49,99 | 9789044543179 | Hardcover (NL)
  Thomas Philippon | The great reversal

  Philippon ziet het probleem niet in het kapitaal, maar in de concentratie van macht bij de grote bedrijven. Zij zetten daarmee de politiek naar hun hand, en lobbyen voor gunstige regelgeving. De winst stijgt, maar dit vloeit niet terug naar de samenleving. Dit is geen vrije markt meer: monopolisten maken de dienst uit. 
  De vooraanstaande econoom - hoogleraar aan New York Universiteit en toevallig(?) ook Fransman - signaleert de problemen maar geeft ook oplossingen. Terug naar de gewone man, met gewone bedrijven.

  €29,99 | 9780674237544 | Hardcover (EN)
  Joseph Stiglitz | Winst voor iedereen

  Ook Stiglitz spoort aan tot veranderingen. De Nobelprijswinnaar van 2001 - ook bekend van zijn gepeperde meningen over de Euro, ongelijkheid en de oorlog in Irak - schetst hoe het vrijemarktdenken is ontspoord. Ook hij signaleert dat een klein groepje grote bedrijven de touwtjes in handen heeft gekregen, waardoor welvaart wordt gestolen in plaats van gecreëerd. Welvaart komt volgens hem van onderwijs, wetenschappelijke en technische vooruitgang, verantwoordelijkheidsbesef en de rechtsstaat. Strenge regulering van de grote bedrijven moet volgen om terug te kunnen naar tijden van weleer. 

  Verkrijgbaar in zowel het Nederland als het Engels.
  €22,50 | 9789025310615 | Paperback (NL)
  In de Volkskrant spreekt Piketty over de noodzaak de boodschap over te brengen aan het grote publiek. Daarbij spreekt hij van de kracht van de literatuur, welke de brug kan zijn tussen wetenschap en mens. Austen, Balzac, Fuentes, Adichie; dit zijn ook voorbeelden voor een econoom met een radicale boodschap. Niet alleen economische waarde is daarbij van belang.

  Morgen ontvangen wij u graag weer vanaf elf uur in de boekhandel - voor een boek, koffie of een praatje!

  Groet van een fiscaal econoom tevens boekenliefhebber,
  Julius

  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734