Maandelijkse Archieven: Augustus 2021

 1. Nieuwe Oortjes van Van Oorschot

  Nieuwe Oortjes van Van Oorschot

  Oortjes van Van Oorschot

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Daar zijn ze weer, nieuwe Oortjes van Van Oorschot. Hier en daar een butsje of deukje, maar altijd in perfecte leesconditie. En de titels liegen er wederom niet om: van de Russische Bibliotheek tot het beste van Roth en Steinbeck. 

  Uitzoeken kan met grote kortingen - tot vijftig procent op de handelsprijs. Onderstaand alle titels waar wij meer exemplaren van hebben. De enkeltjes staan niet in deze nieuwsbrief vermeldt - wellicht dat u deze op onderstaande foto's eruit pikt. Zo niet, dan nodigen wij u van harte uit in onze boekhandel, waar overigens meer moois te vinden is. Overigens geldt voor al deze titels: op = op. Wij gaan geen oortjes vouwen in onze nieuwe exemplaren.

  Hartelijke groet,

  Sanne & Julius
  Joseph Roth - Radetzkymars

  In Radetzkymars (1932) vertelt Roth de laatste jaren van de Habsburgse monarchie aan de hand van het verhaal van de familie Trotta. Het hoofdpersonage is Carl Joseph Trotta, de kleinzoon van een luitenant die tijdens de slag bij Solferino het leven van de keizer heeft gered en daar met geld en een adellijke titel voor beloond is. Het beeld van de dode grootvader, de held van Solferino, hangt als een schaduw over zijn bestaan als officier in de Donaumonarchie. Met een subliem gevoel voor ironie ontmaskert Roth de schijnwereld van het garnizoensleven en legt hij de barsten en scheuren van de veelvolkerenstaat van keizer Franz Joseph bloot.
   Van €32,50 voor €19,50
  David Markson - Wittgensteins minnares

  Kate beweert dat zij de laatste mens op aarde is. Ze woont in de verlaten musea die ze op haar tochten aandoet en klampt zich vast aan haar passie voor beeldende kunst, haar laatste strohalm. Zo probeert ze de tergende eenzaamheid die ze ervaart te lijf te gaan. Over haar verleden is wel iets bekend maar niet veel, en wat ze erover prijsgeeft blijkt niet altijd even betrouwbaar. Kate wantrouwt de taal en ziet er de grote beperkingen van in, een gegeven dat David Markson weet uit te drukken in hypnotiserend prachtig proza. Wittgensteins minnares bereikte in de jaren tachtig de status van cultboek en kan bogen op lovende kritieken van zowel literatuurminnaars als filosofen. Deze roman is een eindtijdfantasie, een experimenteel literair werk en een huiveringwekkend vervreemdend boek in één.
   Van €22,50 voor €11,25
  Stephan Enter - Pastorale

  Zomer, jaren tachtig. Oscar en Louise, broer en zus, zijn opgegroeid op een vervallen landgoed nabij een dorp dat uit twee delen bestaat: een gereformeerd en een Moluks deel, waarvan de leden elkaar met achterdocht bezien. Oscar, in zijn voorlaatste schooljaar, kijkt uit naar het moment waarop hij net als zijn zus kan gaan studeren en de verstikkende saaiheid van de streek achter zich kan laten. Louise komt terug uit haar studiestad en vraagt zich af of afstand ten aanzien van haar geboorteplek en opvoeding haar de juiste inzichten heeft verschaft. Pastorale gaat over een eerste, onmogelijke en onhandige verliefdheid. Over een poging het geluk van je vroegste kindertijd terug te vinden. Over de vraag waar je je woede laat als het land dat je als knil-militair hebt gediend je wegstopt in een voormalig concentratiekamp. En uiteindelijk handelt Pastorale over geworteld zijn, en wat te doen als die wortels rot blijken. 

  Van €22,50 voor €11,25
  Jannie Regnerus - Het wolkenpaviljoen

  Met het stranden van zijn huwelijk komt een architect tot een confronterend inzicht: waar hij voor andere gezinnen huizen ontwerpt, is hij zijn eigen thuis verloren. Niets lijkt meer voor de eeuwigheid, zijn ontwerpen krijgen op de tekentafel al een houdbaarheidsdatum opgelegd. Hij ervaart niet alleen een uitholling van zijn vak, maar ook van zijn ziel. Om zijn inspiratie te hervinden keert hij terug naar Japan, naar de tempels en tuinen die hem als jonge architect hebben gevormd. Hij verdiept zich in de rituelen rond de Ise Jingu-tempel, het heiligdom van tweeduizend jaar oud dat iedere twintig jaar wordt afgebroken en nieuw opgebouwd. Tegen de achtergrond van de Japanse cultuur reflecteert hij op zijn wortels, hoe het landschap van zijn jeugd van invloed is geweest op de loop van zijn leven.
   Van €20 voor €10
  Marijke Schermer
  Liefde, als dat het is
  Van €22,50 voor €11,25
  Bestel nu >>
   
  Asis Aynan
  Eén erwt maakt nog geen snert
  Van €12,50 voor €6,50
  Bestel nu >>
  Martin Michael Driessen - De Heilige

  Donatien wordt geboren in het jaar van de Franse Revolutie. Hunkerend naar roem en erkenning buit hij al zijn talenten uit in het opportunistische spel van het menselijk bestaan. Donatien vertelt zijn levensverhaal in de vorm van een hedonistische schelmenroman. Hij ontmoet tijdgenoten als Victor Hugo, helpt bij het opstellen van de Schaal van Beaufort en rondt Kaap Hoorn tijdens een krankzinnige expeditie; als struikrover wordt hij beroemd en berucht in de Vogezen. Hij is zowel genezer als moordenaar, aanbeden door vrouwen en mannen. Zijn compromisloze zoektocht naar geluk stelt niet alleen ons ethisch besef aan de orde maar ook de fluïde grenzen van onze identiteit: hij noemt zich nu eens Donatien, dan weer Donatienne, en ten slotte Dieudonné. Zelfs achter de tralies weet hij dankzij zijn charme en inventiviteit de zaken naar zijn hand te zetten. Tot het einde moreel ontoerekeningsvatbaar zal hij de geschiedenis in gaan als de heilige Dieudonné van Metz.
   Van €22,50 voor €11,25
  Martin Michael Driessen
  Rivieren
  Van €19,99 voor €10
  Bestel nu >>
  Emily Dickinson
  Verzamelde gedichten
  Van €32,50 voor €17,50
  Bestel nu >>
  Sander Kollaard - Uit het leven van een hond

  Uit het leven van een hond beslaat een dag uit het leven van Henk van Doorn, 56, ic-verpleegkundige, alleenstaand. Het is een doodgewone zaterdag totdat blijkt dat Henks hond ziek is en binnen afzienbare tijd zal sterven. Dat gegeven gaat als een sleepnet over de bodem van de dag en haalt de gebruikelijke gedachten boven: dat de tijd maar één richting kent; dat we zo kwetsbaar zijn; dat we zo eenzaam zijn, hoeveel liefde we ook vinden. Maar somber wordt het verhaal nergens dankzij Henks talent om uit een acuut besef van sterfelijkheid een krachtig carpe diem te putten: leef het leven ten volle.
   Van €23,50 voor €12,50
  Yolanda Entius
  Het verhaal van Benito Benin
  Van €18,99 voor €9,50
  Bestel nu >>
  Julien Ignacio
  Kus
  Van €18,99 voor €9,50
  Bestel nu >>
  Sipko Melissen - De vierde mei

  Het manuscript van een roman waarin op 4 mei een terroristische aanslag wordt gepleegd op de Dam zorgt voor onenigheid tussen Altea en haar man Olly. De vraag is of zo'n roman wel uitgegeven zou moeten worden. Altea, die als redacteur werkt voor de uitgeverij van haar zwager, is vóór. Maar haar man is fervent tegenstander: hij vreest dat het verhaal de verhouding tussen verschillende bevolkingsgroepen alleen maar op scherp zal zetten. Na een avond met veel drank loopt de spanning zo hoog op dat Altea de volgende dag, de ochtend van 4 mei, met de gedachte speelt een tijdje bij Olly weg te gaan. De vondst van een vergeten foto uit het prille begin van hun relatie is confronterend en Altea gaat die morgen spontaan de deur uit. Haar dwaaltocht door de stad, langs plekken uit haar verleden, zal haar echter niet veel verder brengen dan Amsterdam-Noord. Voordat zij naar huis en haard terugkeert, woont zij nog de dodenherdenking bij op de Dam. Precies vijftig jaar geleden stond zij daar ook, met Olly, toen alles nog moest beginnen.
   Van €20 voor €10
  Martha Heesen - De lus

  Een zonderling uitgedoste oude vrouw staat dagelijks bij de tramhalte, scheldend en foeterend op haar medemens, ingespannen turend naar de naderende trams. Ze wacht tot ze zeker weet dat hij het is. Dan rijdt ze mee tot aan de keerlus, bespiedt de bestuurder, vraagt zich af of hij haar ziet, en of hij het allemaal nog weet. Ze wordt gekweld door de herinnering aan wat ze heeft gedaan, en vooral aan wat ze heeft nagelaten, meer dan vijftig jaar geleden. In hypnotiserend proza schept Martha Heesen een vrouw die de wereld om zich heen bekijkt, vanuit haar hoofd, haar herinneringen, haar wurgende spijt. Behalve een voortdurende innerlijke tweestrijd krijgt in kort bestek een complete wereld gestalte.
   
  Van €19,50 voor €10
  Jannetje Koelewijn
  Fresia's voor mevrouw Brak
  Van €22,50 voor €11,25
  Bestel nu >>
  Fernando Pessoa
  Kroniek van een leven dat 
  Van €24,50 voor €12,50
  Bestel nu >>
  Charles Simic - Dat ongrijpbare iets

  Charles Simic (1938) werd in Belgrado geboren, waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als kind de verschrikkingen heeft meegemaakt. Belgrado leed zwaar onder de Duitse bezetters. Tegelijk wierpen de geallieerden, als ze hun doelen in Duitsland hadden gebombardeerd, hun overtollige bommen boven dezelfde stad af, voordat ze op hun Italiaanse basis mochten landen. In 1954 emigreerde hij met zijn familie naar Chicago. Zijn oorlogservaringen kleuren Simic’ gehele, omvangrijke oeuvre: hij lijkt nauwelijks nog in staat naar de werkelijkheid te kijken zonder de oorlogsherinneringen uit zijn jeugd te herbeleven.
   Van €20 voor €10
  Frida Vogels - De vader van Artenio

  Met De vader van Artenio schetst Frida Vogels een ontroerend beeld van haar schoonvader Salvatore De Matteis (1893–1969), die de lezer van haar dagboeken zullen herkennen als een van de interessantste figuren onder haar familie en vrienden. Salvatore De Matteis moest op twaalfjarige leeftijd, in 1905, wijnbouwer worden om voor het gezin de kost te verdienen. Samen met ervaren familieleden leerde hij de wijngaard in San Severo (Zuid-Italië) die hem was nagelaten te bewerken. In zijn spaarzame vrije tijd begon hij te lezen: Manzoni, Tolstoj, grote socialistische denkers als Marx, Engels, Kautsky en Luxemburg, die hem blijvend beïnvloedden. Hij bleef wijnboer, trouwde en kreeg in 1930 een zoon: Artenio, door zijn moeder Ennio genoemd. Ennio blijkt een intelligente jongen die zo briljant eindexamen deed dat het hem een studiebeurs en een gratis plaats in een Milanees studentenhuis opleverde, waar hij Frida Vogels ontmoette. Tussen Frida en Ennio’s vader ontstaat een speciale band. Hij zei zonder omhaal van woorden wat hij dacht en zij deed hetzelfde, en zo kreeg ze verhalen te horen die zelfs zijn vrouw nog nooit had gehoord.
   Van €20 voor €10
  Marcel Prins
  Ondergedoken als Anne Frank
  Van €14,50 voor €7,25
  Bestel nu >>  Thomas Rosenboom
  De grote ronde
  Van €12,50 voor €6,50
  Bestel nu >>
  John Steinbeck - Ten Oosten van Eden

  Adam en Charles Trask zijn verwikkeld in een broederstrijd zoals die van Kaïn en Abel in de Bijbel. Adams tweelingzoons, Aron en Caleb, zetten dezelfde strijd later in verhevigde vorm voort. Steen des aanstoots is de dunne scheidslijn tussen geliefd en onbemind zijn. Waar eerst Charles en daarna Caleb snakt naar de liefde van zijn vader, is het eerst Adam en later Aron die zich moeiteloos van die liefde weet te verzekeren. De Trasks delen de Salinasvallei in Californië met de familie Hamilton, en hun lot is aan dat van hen verbonden. Stukken van de vallei zijn vruchtbaar, maar de landerijen van de Hamiltons zijn dor en kaal. Ook de weelderige ranch van de Trasks is een bedrieglijke Hof van Eden: de akkers, boomgaarden en bloementuinen verwilderen en het oude huis brokkelt af tot een ruïne. Ten oosten van Eden is een typisch voorbeeld van een ‘Great American Novel’. Een verhaal over goed en kwaad, dat zich uitstrekt van Californië tot Connecticut, over de lotgevallen van verschillende generaties handelt én een moderne hervertelling is van het Bijbelboek Genesis.
   Van €32,50 voor €19,50

  RUSSISCHE BIBLIOTHEEK

  Dostojevski - De broers Karamazov

  Tien redenen om dit meesterwerk te lezen: 1. Het hoofdthema van het boek, de verhouding tussen religie en ratio, is actueler dan ooit. 2. Het tweede thema, wat is misdaad, is actueler dan ooit. 3. Het derde thema, de gerechtelijke dwaling, is actueler dan ooit. 4. Alle literaire en stilistische registers worden opengetrokken. 5. Het is een razend spannende whodunit. 6. Het is een boek vol religieuze gedachten. 7. Het is een boek vol atheïstische ideeën. 8. Uiteenlopende overtuigingen worden virtuoos naast en tegenover elkaar geplaatst. 9. Het hele boek is prachtig maar twee hoofdstukken, 'De grootinquisiteur' en 'De duivel', zijn absolute toppen in de wereldliteratuur. 10. De schitterende vertaling van Arthur Langeveld, bekroond met de Martinus Nijhoffprijs.

  Van €35 voor €20
  Fjodor Dostojevski - De dubbelganger

  Goljadkin is een sociaal onhandige jonge man die zijn leven ziet ontsporen wanneer plotseling zijn exacte evenbeeld opduikt. Zijn dubbelganger werkt op hetzelfde departement als hij, maar blijkt veel beter te liggen bij de andere ambtenaren. Hoe sympathiek deze nieuwkomer aanvankelijk ook lijkt, Goljadkins zielsverwant is hij niet: door zijn obsessie en jaloezie stevent Goljadkin af op een totale mislukking. In De dubbelganger bundelt Dostojevski al zijn psychologisch vernuft, dat hem later zo beroemd en geliefd zou maken.
   Van €9,99 voor €5
  Voor de liefste. Russische liefdesverhalen

  Ontelbaar zijn de liefdesverhalen in de klassieke Russische literatuur. Geen van de Russische schrijvers kon de liefde naast zich neerleggen als een platgetreden onderwerp, en dat leverde schitterende romantische verhalen op. In Voor de liefste zijn de beste liefdesverhalen (en een enkel gedicht) van onder anderen Dovlatov, Tsvetajeva, Boenin, Achmatova, Tolstoj en Tsjechov bijeengebracht. Samen verenigen zij de vele gedaantes van de taal die iedereen verstaat: extatische uitzinnige verliefdheid, jonge en oude liefde, de liefde van je leven, en natuurlijk de onmogelijke. Kortom, een mooi boeket voor iedereen die verliefd is of niet, misschien iets goed te maken heeft of om gewoon wil zeggen: deze is speciaal voor jou.
   Van € 3,50 voor €7,-
  Toergenjev
  Vaders en zonen
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Dostojevski
  Ondergrondse notities
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Babel
  De Rode ruiterij
  Van €10 voor €5
  Bestel nu > >
  Lees meer »
 2. Kunstboeken voor een prikkie

  Kunstboeken voor een prikkie

  KUNSTBOEKEN

  VERMEER - DA VINCI - MONET - PICASSO & ANDEREN

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Deel 2 van de nieuwe kunstramsj van deze week: Schilderkunst.
  Bekende namen, maar ook een paar verrassingen, waaronder een kleurboek van Martin Parr. (Niet in deze nieuwsbrief, maar ook verkrijgbaar: The Age of Glamour, een art deco kleurboek)

  PS: In onze vorige nieuwsbrief zijn we een fotografieboek vergeten te noemen, die zit dus stiekem verwerkt tussen de schilderkunst. 

  Malou & Sanne
  Picturing War in France, 1792 - 1856

   
  Picturing War in France, 1792-1856 benut hedendaagse kunstkritiek, oorlogsverslaggeving en de groeiende geïllustreerde pers om de cruciale rol te onthullen die zulke afbeeldingen speelde in het vorm van moderne opvattingen over conflict. Met nauwkeurige lezingen en fraaie reproducties in diverse media, van monumentale gevechtsschilderijen tot populaire prenten.
   
  Van € 72,- voor € 35,-
  Bestel nu > >
  Vermeer & the Masters of Genre

   
  De Delftse meester Johannes Vermeer (1632-1675) is nu de meest bekende van deze schilders van het dagelijks leven. Hoewel hij vaak wordt afgeschilderd als een raadselachtige figuur die grotendeels geïsoleerd werkte, onthullen de essays in dit boek dat Vermeers onderwerpen, composities en figuurtypes in feite veel te danken hebben aan werken van kunstenaars uit andere Nederlandse steden. Verlevendigd met 180 prachtige illustraties, benadrukt Vermeer & the Masters of Genre de relaties - vergelijkende en competitieve - tussen Vermeer en zijn tijdgenoten, waaronder Gerrit Dou, Gerard ter Borch, Jan Steen, Pieter de Hooch, Gabriel Metsu en Frans van Mieris.
   
  Van € 55,- voor € 28,-
  Bestel nu > >
  Art and the Religious Image in El Greco's Italy

  Art and the Religious Image in El Greco’s Italy is het eerste boek-lange onderzoek van de vroege carrière van een van de meest notoir onbegrepen figuren uit de vroegmoderne tijd.
  Andrew Casper's onderzoek van deze periode stelt ons in staat een goed begrip te krijgen van de hele carrière van El Greco en onthult veel over de tumultueuze omgeving voor religieuze schilderkunst na het Concilie van Trente.

  Van € 72,- voor € 19,95
  Bestel nu > >

  In Michelangelo's Mirror

  Michelangelo's Mirror heroverweegt de kwestie van het Italiaanse maniërisme, met de nadruk op het idee van imitatie in het werk van kunstenaars als Perino del Vaga, Daniele da Volterra en Pellegrino Tibaldi.
  Hansen onderzoekt het werk van drie van de meest getalenteerde volgelingen van de meester in het licht van deze kwestie. Hij stelt dat hun keuze om Michelangelo te imiteren zeer zelfbewust was en verband hield met de wens om hun eigen artistieke identiteit te construeren, hetzij door hun werk rechtstreeks te associëren met het ideale paradigma (Daniele), door ironie en verplaatsing (Perino), of door het incorporeren van beide benaderingen (Tibaldi).

  Van € 85,- voor € 25,-
  Bestel nu > >

  Leonardo da Vinci - The Complete Paintings

  Het meest uitgebreide boek over de schilderijen van Leonardo da Vinci, met honderden illustraties.
  Dit klassieke boek over Leonardo's schilderijen legt de magische eigenschappen vast die hem tot een van de meest geliefde schilders in de kunstgeschiedenis maken. De tekst van Pietro Marani wordt vergezeld door honderden referentiebeelden die de lezer onderdompelen in de wereld en studio van Leonardo. Elk bekend schilderij wordt uitvoerig besproken en uitvergrote details onthullen aspecten die onzichtbaar zijn voor het blote oog, tot aan de vingerafdrukken van de kunstenaar.

  Van € 89,95- voor € 39,95
  Bestel nu > >

  Impressionist France

  Impressionist France onderzoekt de weerklank tussen landschapskunst en nationale identiteit zoals weerspiegeld in de schilderijen en foto's die in deze periode zijn gemaakt. Met name de werken van belangrijke kunstenaars zoals Édouard Baldus, Gustave Le Gray, de Bisson Frères, Édouard Manet, Jean-François Millet, Claude Monet, Charles Nègre en Camille Pissarro worden in dit boek onderzocht en geïllustreerd. Dit ambitieuze uitgangspunt richt zich op heel Frankrijk en onderzoekt de relatie tussen landschapskunst en het idee van de Franse natie in de gevarieerde en spectaculaire landschappen van het land in zeven geografische secties en vier wetenschappelijke essays, die nieuwe informatie verschaffen over de productie en impact van het Franse impressionisme. 

  Van € 32,- voor € 12,-
  Bestel nu > >

  Raymond Pettibon - Here's Your Irony Back

  Als pionier van de undergroundcultuur in Zuid-Californië heeft Raymond Pettibon (*1957 in Tucson) sinds het einde van de jaren '70 de grenzen van hoog en laag vervaagd. Zijn obsessief bewerkte tekeningen zijn rijk aan details en putten vrijelijk uit talloze bronnen die het culturele spectrum overspannen. De zeer poëtische constructies fungeren als scherpe en authentieke reflecties van de hedendaagse samenleving. Door de jaren heen heeft hij politieke figuren en historische gebeurtenissen als onderwerp gebruikt, met een bijzondere intensiteit sinds de gebeurtenissen van 11 september 2001. Het boek bevat o.a. afbeeldingen van Ronald en Nancy Reagan, J. Edgar Hoover, Bush senior en junior, de Kennedy's, Adolf Hitler, Barack Obama en Osama bin Laden. 

  Van € 45,- voor € 15,-
  Bestel nu > >

  Picasso - Die 50er Jahre

  De jaren '50 van de 20e eeuw markeren een belangrijke periode in Picasso's werk en in zijn leven, waarin publieke en politieke vragen en die van privacy en intimiteit met elkaar worden geconfronteerd.
  Het Saarland Museum werpt met deze overzichtscatalogus niet alleen een unieke diepgaande blik op de werken van Picasso in de jaren vijftig, maar laat ook zien hoe Picasso's werk uit deze jaren een inleiding vormt op zijn latere werk.

  Taal: Duits
  Van € 19,80 voor € 9,95
  Bestel nu > >

  MEER KUNSTRAMSJ

  Marina Abramoviç - The Cleaner
  van € 39,80 voor € 14,95
  Bestel nu > >
  Parr - Coloring Book
  van € 15,- voor € 7,95
  Bestel nu > >
  Monet's Water Lilies
  van € 16,95 voor € 6,95
  Bestel nu > >
  Emil Nolde - Die Grotesken
  van € 30,- voor € 9,95
  (Taal: Duits)
  Bestel nu > >

  Lees meer »
 3. Frida Kahlo's complete oeuvre in een XXL-editie

  Frida Kahlo's complete oeuvre in een XXL-editie

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  We hoorden dat het verzameld werk van de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo zou verschijnen en hebben gelijk enkele exemplaren besteld! Ze zijn prijzig maar ze zijn ook veel waard. Het boek heeft een mooie linnen omslag, het weegt bijna 6,5 kilo en het bevat Kahlo's complete oeuvre op zeer groot formaat.

  Frida Kahlo is bekend van haar surrealistische zelfportretten. Ze is één van de sleutelfiguren in de Mexicaanse moderne kunst en was ook een pionier op het gebied van gender, seksualiteit en feminisme. Deze XXL editie combineert alle 152 schilderijen van Kahlo met zeer onbekende foto's, dagboekpagina's, brieven en een geïllustreerde biografie.

  Dit XXL-boek maakt het mogelijk om Frida Kahlo's schilderijen te bewonderen zoals nooit tevoren; inclusief detailshots en beroemde foto's. Het boek bevat werken uit privécollecties, werken die al meer dan 80 jaar niet zijn tentoongesteld en reproducties van werken die verloren zijn gegaan. Het vormt de meest uitgebreide studie van Kahlo's werk en leven tot nu toe.
   
  29 x 39.5 cm; 624 pagina's
  €150,-
  Bestel nu > >
  Lees meer »
 4. Het eeuwige leven - Bert Ummelen (1948-2021)

  Het eeuwige leven - Bert Ummelen (1948-2021)
  EEN ERUDIETE KRANTENMAN IN DE GOUDEN JAREN VAN DE DAGBLADJOURNALISTIEK, DIE ZICH PAS LAAT IN ZIJN LEVEN EEN ECHTE SCHRIJVER VOELDE Hij werd beschouwd als 'de huiskamergeleerde' van dagblad de Gelderlander, schreef een oeuvre aan prachtige journalistieke verhalen bijeen, had een groot hart voor de krant, was zes jaar correspondent in Washington, las en wist veel, maar zijn hele leven lang zou journalist Bert Ummelen twijfelen of wat hij deed en schreef wel goed genoeg was. 'Zijn leven werd getekend door een strijd om erkenning', zegt zijn zoon Stephan. Bert Ummelen overleed op 18 juni, 72 jaar oud, aan kanker. Veel sprekers op zijn uitvaart kenschetsen hem als 'erudiet', vertelt Stephan. Oud-collega Rob Vunderink: 'Hij dacht niet gering over zichzelf maar was tegelijkertijd onzeker. Hij vergeleek zichzelf constant met anderen, terwijl hij hun in kennis vaak de baas bleek.' Bert, die werd geboren in Eindhoven, was voorbestemd om onderwijzer te worden; zijn vader, chef bij Philips en afkomstig uit een arbeidersfamilie, vond schrijven geen echt vak. Na de kweekschool studeerde hij korte tijd psychologie en werd toen alsnog journalist. Van onderwijsredacteur bij het Eindhovens Dagblad klom hij in 1990 op tot adjunct-hoofdredacteur van de Gelderlander, in een periode die hij, in een terugblik op zijn carrière, omschreef als 'de gouden jaren van de dagbladjournalistiek'. Hij werd Amerika-correspondent op voorwaarde dat hij daarna terug mocht keren op zijn post. Maar zes jaar later was de hoofdredacteur weg, het dagblad van eigenaar gewisseld, zijn oude plek vergeven en hadden bezuinigingsrondes zijn krant onherkenbaar veranderd. Hij hield het nog een paar jaar vol als chef opinie, daarna vertrok hij, zonder afscheid. Hij ging verder als publicist en schreef mee aan boeken. Een daarvan, 'Onvoltooid verleden', schetst (hoe symbolisch) de verhalen van oudere mannen die na een drukke carrière zijn gestopt en zich afvragen wat dat met hun zelfbeeld doet. Een maand voor zijn dood verscheen 'Melancholia', een bundel met vijf verhalen waarin oud-collega Martin Rep onmiskenbaar Bart teruglas: 'Een man die zijn eigen, onbegrepen weg gaat, die niet omziet in wrok maar wel heeft moeten leren leven met de rafelranden die het verleden heeft nagelaten. Hij was trots op het boek, hij had dan wel niet als schrijver geleefd, zei hij tegen me, maar hij zou wel als een schrijver sterven.' Bert was heel gedreven zegt Rep, maar sociaal onhandig: 'Het ging nooit over persoonlijke dingen, maar altijd over het volgende artikel op plan voor de krant.' Die gedrevenheid eiste ook in het gezinsleven zijn tol: op zijn sterfbed erkende hij dat hij voor zijn drie zoons - Marijn, Stephan en Sander - nooit de vader was geweest op wie ze recht hadden gehad. Stephan vertelt over het cadeau dat hij zijn vader op diens 71ste verjaardag had gegeven: het voorstel om elkaar brieven te gaan schrijven. 'Ik heb de emotionele verbinden met hem altijd gemist. Het was mijn manier om die onaangeraakte diepgang via het schrijven, immers zijn manier van communiceren, te onthullen. Voordat het te laat was.' 'Ik heb me veel te veel laten leiden door de drift ertoe te doen', schreef Bert Ummelen in een van zijn brieven. 'Het is onherhaalbare tijd.' En: 'Kun je achtergehouden liefde alsnog versturen, net doen alsof de post vertraagd is?' Zo leerden de zoons uiteindelijk een andere kant van hun vader kennen en veranderde de pen waarmee hij zijn emoties altijd had afgeschermd in de laatste fase van zijn leven in een boodschapper van nooit eerder uitgesproken liefde. --- Dit bericht verscheen zaterdag 24 juli in De Volkskrant en is geschreven door Ellen de Visser.
  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734