Maandelijkse Archieven: Juli 2021

 1. Sonnetten 2020 | Ilja Leonard Pfeijffer

  Sonnetten 2020 | Ilja Leonard Pfeijffer

  Voor de derde keer op rij zijn de sonnetten van Ilja Leonard Pfeijffer uitgegeven! Deze limited edition sonnetten zijn afgelopen juni door hem gesigneerd in Genua. We hebben maar een beperkt aantal exemplaren dus wees er snel bij als u interesse heeft.

   

  Ilja Leonard Pfeijffer
  Sonnetten 2020

   
  Sonnetten 2020 is de laatste bundeling van de sonnetten naar aanleiding van de actualiteit, die Ilja Leonard Pfeijffer in 2020 met een tweewekelijkse frequentie publiceerde in de boekenbijlage van NRC Handelsblad. Deze limited edition werd in opdracht van Michaël Roumen (Kubla Khan) gezet uit de Bradford. Het werd vervaardigd als softcover en gedrukt op Munken Print White, met de hand ingenaaid, in een eenmalige oplage van 250 genummerde en gesigneerde exemplaren. Het ontwerp is van Ruttens-Wille. Alle 250 exemplaren zijn met de hand genummerd en gesigneerd door Ilja Leonard Pfeijffer in Genua in juni 2021.


  Wij hebben 25 exemplaren!


  € 39,50

  Lees meer »
 2. Recensie De belofte door Riet De Jong - Goossens

  Recensie De belofte door Riet De Jong - Goossens

  DE BELOFTE

   

  Damon Galgut

   

  Damon Galgut is een Afrikaanse, Engelstalige schrijver die een prachtige, maar keiharde roman heeft geschreven. Het verhaal begint in de periode vóór de afschaffing van de apartheid en duurt tot een aantal jaren erna. Een kritieke tijd. Zoals zoveel afstammelingen van Europeanen zijn de hoofdpersonen boeren met een enorm bezit aan grond. En zoals gewoonlijk is hun personeel gevestigd om en nabij de boerenwoning in vaak bouwvallige huisjes die bij het bedrijf horen. Zwart personeel uiteraard. Ook heel gewoon in die tijd.

  In dit geval gaat het om een boer, zijn vrouw en drie volwassen kinderen.

  Galgut heeft een ongewone maar heel effectieve opzet gekozen voor zijn roman. Hij heeft het verhaal in vier delen opgedeeld: MA, PA, ASTRID, ANTON. Er is nog een tweede dochter, AMOR, die weinig aanwezig is maar op afstand een belangrijke rol speelt. En dan is er nog Salomé, de zich opofferende, hardwerkende huisbediende, om wie uiteindelijk alles draait.

  In ieder deel is de hoofdpersoon de beslissende factor, hoewel hij of zij niet er niet altijd lichamelijk bij is. Of nog leeft. Want de dood is een zeer aanwezig personage. Ook de kerk en zijn bedienaren spelen hun spelletje, met wisselend effect.

  Het is verbazingwekkend hoe de schrijver op vlijmscherpe en soms ironisch toon de gebeurtenissen, ziekte, moord en doodslag, schuld en schijnheiligheid, neerzet. Elk deel heeft een eigen sfeer, en vooral Anton, de tegen alle verwachtingen in volslagen mislukte zoon, is een heel sterke factor.

  Interessant is dat de Afrikaanse geschiedenis niet vergeten wordt: de verkiezingen, de apartheid wordt afgeschaft, het nationale rugbyteam, de Springboks, worden kampioen en krijgen de beker uit handen van Mandela.

  Maar daarmee is het verhaal nog niet ten einde. Dat biedt stof tot nadenken.

  Ook de huidige ontwikkelingen in Zuid-Afrika, de eeuwigdurende agressieve politiek, moord en doodslag, geven dit boek een vorm van realisme mee waaraan niet te ontkomen valt.

  Hoe het ook zij, Damon Galgut heeft er een prachtige roman van gemaakt. Zijn taalgebruik is schitterend en boeit ons Nederlanders van het begin tot het eind. Mede dankzij natuurlijk de knappe vertaling van de vertaler Rob Van der Veer.

   

  Riet de Jong-Goossens

  Nijmegen 21-07-2021

  Lees meer »
 3. Ramsj - Yale University Press

  Ramsj - Yale University Press

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Vroeger ging Wouter jaarlijks of tweejaarlijks naar Londen om de dozen ramsj uit te zoeken en in te schepen richting ons kleine stadje. Door allerlei omstandigheden - met gebrek aan tijd als belangrijkste - is een aantal jaren overgeslagen. 

  Maar vandaag maakt het een kleine comeback - in afwachting van meer (tegenwoordig is ook corona een spelbreker voor dit soort praktijken) - met prachtige ramsj van Yale University Press. Nieuw en wat ouder door elkaar, veel non-fictie en een beetje kunst. Verzamel wat u leuk lijkt - kopers boven de € 30,- krijgen (naast gratis verzending) een van bovenstaande linnen tassen cadeau. Enkele exemplaren beschikbaar - op is op!

  De voorraad is beperkt maar in het merendeel nog wel aanvulbaar - als u pech heeft duurt de levertijd iets langer, bent u op tijd dan is het komende week in huis.

  Zondag heeft u de primeur - dan staat Wouter voor u klaar tussen 13u en 17u. Kunt u niet wachten? Op internet kunt u alvast uw slag slaan.

  Met groet,
  Julius
  The artist's reality
  Een later ontdekt boekmanuscript van de gevierde kunstenaar Mark Rothko met een historische discussie over zijn opvattingen over onderwerpen variërend van de Renaissance tot hedendaagse kunst, kritiek en de rol van kunst en kunstenaars in de samenleving. Een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw, Mark Rothko (1903-1970) creëerde in de loop van zijn carrière een nieuwe en gepassioneerde vorm van abstracte schilderkunst. Rothko schreef tijdens zijn leven ook een aantal essays en kritische recensies en voegde zijn bedachtzame, intelligente en eigenzinnige stem toe aan de debatten van de hedendaagse kunstwereld. Hoewel de kunstenaar nooit een boek met zijn gevarieerde en complexe opvattingen heeft gepubliceerd, geven zijn erfgenamen aan dat hij af en toe met vrienden en collega's over het bestaan van een dergelijk manuscript sprak. Dit buitengewone manuscript, getiteld The Artist's Reality, wordt nu voor het eerst gepubliceerd in een pakhuis in New York City sinds de dood van de kunstenaar meer dan dertig jaar geleden. Dit onthullende boek, waarschijnlijk geschreven rond 1940-41, bespreekt Rothko's ideeën over de moderne kunstwereld, kunstgeschiedenis, mythe, schoonheid, de uitdagingen van het kunstenaarschap in de samenleving, de ware aard van Amerikaanse kunst en nog veel meer. The Artist's Reality bevat ook een inleiding door Christopher Rothko, de zoon van de kunstenaar, die de ontdekking van het manuscript en het gecompliceerde en fascinerende proces om het manuscript te publiceren beschrijft. De inleiding wordt geïllustreerd met een kleine selectie van relevante voorbeelden van eigen werk en met reproducties van pagina's uit het eigenlijke manuscript. The Artist's Reality zal de komende jaren een klassieke tekst zijn, die inzicht biedt in zowel het werk als de artistieke filosofieën van deze grote schilder.
   Van € 24,95 voor € 13,50
  An essay on man
  Een van de grootste filosofen van de twintigste eeuw presenteert de resultaten van zijn levenslange studie van de culturele prestaties van de mens Een essay over de mens is een originele synthese van hedendaagse kennis, een unieke interpretatie van de intellectuele crisis van onze tijd en een briljante rechtvaardiging van het vermogen van de mens om een oplossing te vinden menselijke problemen door het moedige gebruik van zijn geest. In een nieuwe inleiding situeert Peter E. Gordon het boek in het grotere oeuvre van Cassirer en bekijkt hij waarom zijn hymne aan de mensheid in een onmenselijke tijd vandaag de dag nog steeds weerklank vindt bij de lezers. 
   
  Van € 20,50 voor € 11,95
  Dit caleidoscopische boek behandelt bijna 3000 jaar Arabische geschiedenis en werpt een licht op de ongebonden Arabische volkeren en stammen die land veroverden en hun taal en cultuur over grote afstanden. Tim Mackintosh-Smith herleidt dit proces tot de oorsprong van de Arabische taal, in plaats van de komst van de islam, en begint zijn verhaal meer dan duizend jaar voor Mohammed. Hij concentreert zich op hoe het Arabisch, zowel gesproken als geschreven, heeft gefunctioneerd als een vitale bron van gedeelde culturele identiteit gedurende de millennia. Mackintosh-Smith onthult hoe taalontwikkelingen - van pre-islamitische poëzie tot de groei van het schrift, Mohammeds gebruik van het schrift en de latere problemen met het drukken van het Arabisch - de voortgang van de Arabische geschiedenis hebben geholpen en belemmerd, en onderzoekt hoe, zelfs in de huidige politiek gebroken post-Arabische Lente-omgeving, is het Arabisch zelf nog steeds een bron van eenheid en verdeeldheid.
   Van € 17,50 voor € 10,50
  Geoffrey Parker

   
  Een toegankelijke synthese van de vooruitziende bestseller die de zeventiende-eeuwse catastrofe en de impact van klimaatverandering onderzoekt. Voor het eerst gepubliceerd in 2013, analyseert Geoffrey Parker's prijswinnende bestseller Global Crisis de ongekende calamiteiten - revoluties, droogtes, hongersnoden, invasies, oorlogen en koningsmoorden - die de wereld van het midden van de zeventiende eeuw overkwam en maar liefst een derde van de wereldbevolking wegvaagde, en onthult dat klimaatverandering de hoofdoorzaak is. Door uit de eerste hand verslagen van de crises te onderzoeken en de heersende weerpatronen tijdens de jaren 1640 en 1650 - langere en strengere winters en koelere en nattere zomers - te onderzoeken, onthult Parker bewijs van verstoorde groeiseizoenen die ondervoeding, ziekte, een hoger dodental en minder geboorten veroorzaken. Deze nieuwe verkorte editie distilleert het wonderbaarlijke onderzoek van het originele boek voor een breder publiek, terwijl de buitengewone historische prestatie van Parker wordt behouden en zelfs benadrukt: zijn oogverblindende demonstratie van het verband tussen klimaatverandering en wereldwijde catastrofe 350 jaar geleden. Maar de hedendaagse implicaties van zijn studie zijn even belangrijk: zijn we vandaag voorbereid op de catastrofes die de klimaatverandering morgen met zich mee kan brengen?
   
  Van € 17,50 voor € 10,50
  Slow down
  Een krachtig en contra-intuïtief argument dat we de huidige vertraging van de bevolkingsgroei, economieën en technologische innovatie moeten verwelkomen. Het einde van onze snelgroeiende wereld was in aantocht lang voordat COVID-19 arriveerde. In dit krachtige en actuele argument demonstreert Danny Dorling de voordelen van een grotere, aanhoudende maatschappelijke vertraging. Puttend uit een ongelooflijk rijke schat aan wereldwijde gegevens, onthult dit baanbrekende boek dat de menselijke vooruitgang sinds het begin van de jaren zeventig is vertraagd. Danny Dorling gebruikt overtuigende visualisaties om te illustreren hoe vruchtbaarheidscijfers, groei van het BBP per persoon en zelfs de frequentie van nieuwe sociale bewegingen de afgelopen generaties gestaag zijn afgenomen. Misschien wel het meest verrassende van alles is het feit dat zelfs terwijl nieuwe technologieën ons dagelijks leven vaak hervormen en algemeen wordt aangenomen dat ze onze beschaving in nieuwe en onbekende wateren voortstuwen, de snelheid van technologische vooruitgang ook snel daalt. In plaats van deze gang van zaken te betreuren, omarmt Dorling het als een moment van belofte en een stap in de richting van stabiliteit, en hij merkt op dat veel van de oudere grote vorderingen die de recente geschiedenis hebben bepaald, ook wijdverbreide oorlogvoering, verdeelde samenlevingen en enorme ongelijkheid.
   Van € 14,95 voor € 8,95
  Lucy Newlyn
  Een heerlijk toegankelijk handboek voor de kunst van het schrijven en lezen van poëzie - zelf geheel in vers geschreven. Hoe werkt poëzie? Waar moeten lezers op letten en op letten? Dichter Lucy Newlyn demystificeert de principes van de vorm en illustreert moeiteloos de belangrijkste benaderingen en termen - allemaal door haar eigen originele vers. Elk gedicht is een voorbeeld van een aspect van poëtisch vakmanschap, maar samen gelezen suggereren ze hoe poëzie een hele gemeenschap en haar manier van leven op talloze manieren kan oproepen. In een reeks prachtige meditaties leidt Newlyn de lezer langs belangrijke aspecten van poëzie, van sonnetten en haiku tot volta en synecdoche. Door het vermijden van glossen en notities, mogen haar gedichten voor zichzelf spreken en laten ze zien dat er geen grenzen zijn aan wat poëzie kan communiceren. Het tijdloze vers van Newlyn zal zowel liefhebbers van poëzie als beoefenaars, leraren en studenten van alle leeftijden aanspreken. Onomatopee Je zou hier de hele dag spelen als je je zin had - in de buurt van de stapstenen, in de helderste rotspoelen, waar water klapt en glijdt; waar minnows dartelen, en een babyforel flop-flips.
   Van € 20,50 voor € 11,95
  Terry Eagleton
  In dit strijdlustige, controversiële boek neemt Terry Eagleton het vooroordeel aan dat het marxisme dood en klaar is. Aan de hand van tien van de meest voorkomende bezwaren tegen het marxisme - dat het leidt tot politieke tirannie, dat het alles reduceert tot het economische, dat het een vorm van historisch determinisme is, enzovoort - toont hij in elk geval aan wat een jammerlijke karikatuur van Marx' eigen dacht dat deze veronderstellingen zijn. In een wereld waarin het kapitalisme door een aantal grote crises op zijn grondvesten is geschud, is Waarom Marx gelijk had even urgent en actueel als moedig en openhartig. Geschreven met Eagletons bekende humor, humor en helderheid, zal het een publiek aantrekken dat ver buiten de academische wereld ligt.
   Van € 14,95 voor € 8,95
  Vasily Grossman
  Alexandra Popoff

   
  Als Vasily Grossman's meesterwerk uit 1961, Life and Fate, tijdens zijn leven was gepubliceerd, zou het samen met Pasternaks Dokter Zjivago en vóór Solzjenitsyns Goelag de wereld hebben bereikt. Maar Life and Fate werd in beslag genomen door de KGB. Toen het decennia later postuum opdook, werd het erkend als de oorlog en vrede van de twintigste eeuw. Altijd in het epicentrum van de gebeurtenissen, was Grossman (1905-1964) een van de eersten die de Holocaust en de Oekraïense hongersnood beschreef. Zijn artikel uit 1944 De hel van Treblinka werd bewijsmateriaal in Neurenberg. Grossman's krachtige anti-totalitaire werken vergelijken de misdaden van de nazi's tegen de menselijkheid met die van Stalin. Zijn meelevende proza heeft de eeuwige kwaliteit van grote kunst. Omdat de belangrijkste werken van Grossman met veel vertraging zijn verschenen, kunnen we ze nu pas goed bekijken. De gezaghebbende biografie van Alexandra Popoff belicht het leven en de nalatenschap van Grossman.
   Van € 22,95 voor € 13,50
  The bookshop of the world
  Het onvertelde verhaal van hoe de Nederlanders de Europese boekenmarkt veroverden en 's werelds grootste bibliofielen werden De Nederlandse Gouden Eeuw werd lange tijd gezien als het tijdperk van Rembrandt en Vermeer, wiens schilderijen tot de verbeelding van het publiek spraken en het wonder van de Nederlanders gingen vertegenwoordigen Republiek. Toch is er nog een ander, grotendeels over het hoofd gezien wonder in de Nederlandse wereld van de zeventiende eeuw: boeken. In dit fascinerende verslag laten Andrew Pettegree en Arthur der Weduwen zien hoe de Nederlanders veel meer boeken dan afbeeldingen produceerden en per hoofd van de bevolking meer boeken kochten en bezaten dan enig ander deel van Europa. Belangrijke innovaties op het gebied van marketing, boekveilingen en krantenreclame brachten stabiliteit op een markt waar elders uitgevers failliet gingen, en creëerden een bevolking die uniek goed geïnformeerd en politiek geëngageerd was. Dit boek vertelt voor het eerst het opmerkelijke verhaal van de Nederlandse verovering van de Europese boekenwereld en laat zien in hoeverre deze vrome, welvarende, twistzieke en vrijgevige mensen werden gevormd door wat ze lazen.

  In het Nederlands verschenen als
  De boekhandel van de wereld.
   Van € 17,50 voor € 10,50
  The house of fragile things
  James McAyley

   
  In de dramatische jaren tussen 1870 en het einde van de Tweede Wereldoorlog investeerden een aantal prominente Franse joden - pijlers van een strijdende gemeenschap - hun fortuin in de culturele artefacten van Frankrijk, offerden hun zonen aan de leger, en werden uiteindelijk beloond door te zien hoe hun collecties werden geplunderd en hun families werden gedeporteerd naar nazi-concentratiekampen. In dit rijke, suggestieve verslag onderzoekt James McAuley de centrale rol die kunst en materiële cultuur speelden in de assimilatie en identiteit van Franse joden in het fin-de-siècle. Door verhalen van verschillende figuren met elkaar te verweven, waarvan sommige bekend zijn uit de werken van Marcel Proust en de dagboeken van Jules en Edmond Goncourt - de Camondos, de Rothschilds, de Ephrussis, de Cahens d'Anvers-McAuley, blijkt hoe joodse kunstverzamelaars worstelden met een krachtige soort van antisemitisme: ze werden er vaak van beschuldigd het culturele erfgoed van Frankrijk binnen te vallen. De collecties die deze families achterlieten - waarvan velen uiteindelijk aan de Franse staat schonken - waren hun reactie, tragische pogingen om een natie te vieren die hen later verraadde.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  A little history of the world
  De internationale bestseller: E.H. Gombrichs ingrijpende geschiedenis van de wereld, voor nieuwsgierigen van alle leeftijden Alle verhalen beginnen met 'Er was eens'. En dat is precies waar dit verhaal over gaat: wat er gebeurde, er was eens. Zo begint A Little History of the World, een boeiend en levendig boek geschreven voor zowel jong als oud. In plaats van zich te concentreren op droge feiten en data, brengt E.H. Gombrich op levendige wijze de volledige omvang van de menselijke ervaring op aarde tot leven, van het stenen tijdperk tot het atoomtijdperk. Hij schetst een kleurrijk beeld van oorlogen en veroveringen; van grote kunstwerken; van de vorderingen en beperkingen van de wetenschap; van opmerkelijke mensen en opmerkelijke gebeurtenissen, van Confucius tot Catharina de Grote tot Winston Churchill, en van de uitvinding van kunst tot de vernietiging van de Berlijnse Muur. Voor volwassenen die op zoek zijn naar een overzicht van de wereldgeschiedenis in één volume, voor studenten die op zoek zijn naar een snelle opfriscursus, of voor gezinnen om samen te lezen en van te leren, Gombrich's Little History betovert en onderwijst.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of literature
  Deze kleine geschiedenis behandelt een heel groot onderwerp: de glorieuze hoeveelheid literatuur van Griekse mythe tot graphic novels, van Gilgamesj-epos tot Harry Potter. De geliefde auteur John Sutherland, die op vrijwel elk gebied van de literatuur onderzoek heeft gedaan, heeft onderwezen en geschreven, begeleidt zowel jonge lezers als volwassenen in hun leven op een vermakelijke reis door de garderobe om te laten zien hoe literatuur van over de hele wereld ons kan vervoeren en helpen ons te begrijpen wat het betekent om mens te zijn. Onderweg laat hij ons kennismaken met een breed scala aan werken, waarbij hij zijn aanbod met humor verlevendigt en leert - van Beowulf en Shakespeare tot T.S. Eliot en George Orwell, en van de grove grappen van Angelsaksische runen tot The Da Vinci Code. Voor jongere lezers biedt Sutherland een goede inleiding tot de literatuur, met de belofte evenveel te interesseren als te onderwijzen. Voor meer ervaren lezers belooft hij hetzelfde.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little book of language
  In de traditie van E.H. Gombrichs A Little History of the World, een levendige reis door het verhaal van de taal Met een taal die elke twee weken verdwijnt en bijna dagelijks neologismen opduiken, is een begrip van de oorsprong en de valuta van taal nooit leek relevanter. In dit charmante boek, een verhalende geschiedenis die expliciet voor een jong publiek is geschreven, bewijst linguïst-expert David Crystal waarom het verhaal van de taal hervertelling verdient. Van de eerste woorden van een baby tot het eigenaardige moderne dialect van sms-berichten, A Little Book of Language is breed inzetbaar en onthult de talloze fijne kneepjes en eigenaardigheden van de taal. Op geanimeerde wijze belicht Crystal de ontwikkeling van unieke taalstijlen, de oorsprong van obscure accenten en de zoektocht naar het eerste geschreven woord. Hij bespreekt de benarde situatie van bedreigde talen, evenals succesvolle gevallen van taalkundige revitalisatie. Crystal's werk is veel meer dan een geschiedenis, het kijkt uit naar de toekomst van taal en onderzoekt het effect van technologie op ons dagelijks lezen, schrijven en spreken. Door middel van verhelderende tabellen, diagrammen en quizzen, evenals Crystal's vaderlijke en onderhoudende stijl, zal A Little Book of Language het verhaal van taal onthullen als een boeiend verhaal voor alle leeftijden.
   
  Van € 13,50 voor € 7,95
  A little history of economics
  Niall Kishtainy

  Wat veroorzaakt armoede? Zijn economische crises onvermijdelijk onder het kapitalisme? Is overheidsingrijpen in een economie nuttig of schadelijk? Hoewel de antwoorden op dergelijke fundamentele economische vragen voor iedereen belangrijk zijn, kan de onbekende taal en wiskunde van economie ontmoedigend lijken. Dit duidelijke, toegankelijke en zelfs humoristische boek is ideaal voor jonge lezers die nog niet bekend zijn met economische concepten, en voor lezers van alle leeftijden die de economische geschiedenis en ideeën beter willen begrijpen. Economisch historicus Niall Kishtainy organiseert korte hoofdstukken waarin grote ideeën en gebeurtenissen centraal staan. Hij stelt ons voor aan enkele van de belangrijkste denkers - Adam Smith, David Ricardo, Karl Marx, John Maynard Keynes en anderen - terwijl hij onderwerpen onderzoekt die variëren van de uitvinding van geld tot de Grote Depressie, ondernemerschap en gedragseconomie. Het resultaat is een plezierig boek dat erin slaagt de economische ideeën en krachten die onze wereld vormen, te belichten.

  Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of religion
  Voor lezers die op zoek zijn naar een doordacht, grondig en toegankelijk overzicht van de geschiedenis van religie, is dit boek een uitstekende plek om te beginnen. -Boekenlijst Geschreven voor mensen met geloof en voor mensen zonder - en vooral voor jongere lezers - Een beetje geschiedenis van religie neemt ons mee door het verhaal van religie in onze wereld, vanaf het begin van religieus geloof tot het heden. Richard Holloway is een nadrukkelijke maar kritische gids voor het blijvende belang van geloof en laat ons kennismaken met de geschiedenis en overtuigingen van de grote wereldreligies: jodendom, islam, christendom, boeddhisme en hindoeïsme. Hij onderzoekt ook waar religieus geloof vandaan komt; de zoektocht naar betekenis door de eeuwen heen; hoe verschillen in geloof soms leiden tot vijandigheid en geweld; wat is een sekte en wat is een sekte; en veel meer. Doorheen moedigt Holloway nieuwsgierigheid en tolerantie aan, accentueert hij nuance en mysterie en herstelt hij rustig het gevoel van de waarde van geloof.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  A little history of science
  Een levendig boek over de grote avonturen van de wetenschap door de geschiedenis heen, voor nieuwsgierige lezers van alle leeftijden Wetenschap is fantastisch. Het vertelt ons over de oneindige reikwijdte van de ruimte, het kleinste levende organisme, het menselijk lichaam, de geschiedenis van de aarde. Mensen hebben altijd wetenschap gedaan omdat ze altijd de wereld wilden begrijpen en de kracht ervan wilden benutten. Van oude Griekse filosofen via Einstein en Watson en Crick tot de computerondersteunde wetenschappers van vandaag, mannen en vrouwen hebben zich afgevraagd, onderzocht, geëxperimenteerd, berekend en soms ontdekkingen gedaan die zo wereldschokkend waren dat mensen de wereld - of zichzelf - begrepen in een geheel nieuwe manier. Dit uitnodigende boek vertelt een geweldig avonturenverhaal: de geschiedenis van de wetenschap. Het neemt lezers mee naar de sterren door de telescoop, aangezien de zon de aarde in het centrum van ons universum vervangt. Het duikt onder het oppervlak van de planeet, brengt de evolutie van het periodiek systeem van de chemie in kaart, introduceert de fysica die elektriciteit, zwaartekracht en de structuur van atomen verklaart. Het vertelt over de wetenschappelijke zoektocht die het DNA-molecuul onthulde en onvoorstelbare nieuwe vergezichten opende voor verkenning. Met de nadruk op verrassende en persoonlijke verhalen van zowel beroemde als onbezongen wetenschappers, volgt A Little History of Science de opmars van de wetenschap door de eeuwen heen. Het boek opent een venster op de opwindende en onvoorspelbare aard van wetenschappelijke activiteit en beschrijft het tumult dat kan ontstaan wanneer wetenschappelijke bevindingen gevestigde ideeën uitdagen. Met prachtige illustraties en een warme, toegankelijke stijl is dit een boek voor jong en oud om samen te koesteren.
   Van € 13,50 voor € 7,50
  Bald
  De moderator van de Stone-column van de New York Times en de auteur van talloze boeken over alles, van Griekse tragedie tot David Bowie, Simon Critchley is een sterke stem in de populaire filosofie voor meer dan een decennium. Dit deel brengt vijfendertig essays samen, oorspronkelijk gepubliceerd in de Times, over een breed scala aan onderwerpen, van de dimensies van Plato's academie en de mysteries van Eleusis tot Philip K. Dick, het mormonisme, geld en de vreugde en pijn van Liverpool Fans van voetbalclubs. In een boeiende en jargonvrije stijl schrijft Critchley eerlijk over de toestand van de wereld terwijl hij filosofisch geïnformeerde en inzichtelijke overwegingen geeft over geluk, geweld en geloof. Ontdaan van ontoegankelijke academische armaturen, brengen deze korte stukken filosofie uit de ivoren toren en demonstreren ze een opwindende nieuwe manier van denken in het openbaar. 
   Van € 22,95 voor € 13,50
  The library at night
  Een viering van lezen, van bibliotheken en van het mysterieuze menselijke verlangen om orde te scheppen in het universum Geïnspireerd door het proces van het creëren van een bibliotheek voor zijn vijftiende-eeuwse huis in de buurt van de Loire, in Frankrijk, Alberto Manguel, de veelgeprezen schrijver van boeken en lezen, heeft het onderwerp bibliotheken ter hand genomen. Bibliotheken, zegt hij, leken me altijd plezierige gekke plekken, en zolang ik me kan herinneren ben ik verleid door hun labyrintische logica. In dit persoonlijke, bewust onsystematische en uitgebreide boek biedt hij een boeiende meditatie over de betekenis van bibliotheken. Manguel, een gids met onstuitbaar enthousiasme, leidt een unieke bibliotheektour die zich uitstrekt van de boekenkasten uit zijn kindertijd tot de complete bibliotheken op internet, van het oude Egypte en Griekenland tot de Arabische wereld, van China en Rome tot Google. 
   
  Van € 17,50 voor € 10,50
  James C. Scott

  Against the grain

  Waarom hebben mensen het jagen en verzamelen opgegeven voor sedentaire gemeenschappen die afhankelijk zijn van vee en graankorrels en worden geregeerd door voorlopers van de huidige staten? De meeste mensen geloven dat de domesticatie van planten en dieren de mens uiteindelijk in staat heeft gesteld zich te vestigen en agrarische dorpen, steden en staten te vormen, wat beschaving, wetgeving, openbare orde en een vermoedelijk veilige manier van leven mogelijk maakte. Maar archeologisch en historisch bewijs daagt dit verhaal uit. De eerste agrarische staten, zegt James C. Scott, zijn ontstaan uit opeenhopingen van domesticaties: eerst vuur, dan planten, vee, staatsonderdanen, gevangenen en ten slotte vrouwen in de patriarchale familie - die allemaal kunnen worden gezien als een manier om controle te krijgen over de voortplanting. Scott onderzoekt waarom we sedentisme en ploeglandbouw hebben vermeden, de voordelen van mobiel bestaan, de onvoorziene ziekte-epidemieën die voortkomen uit het verdringen van planten, dieren en graan, en waarom alle vroege staten gebaseerd zijn op gierst en graankorrels en onvrije arbeid. Hij bespreekt ook de barbaren die lang de staatscontrole hebben ontweken, als een manier om de aanhoudende spanning tussen staten en niet-onderdanige volkeren te begrijpen.

  Van € 17,50 voor € 9,95
  Seeing like a state
  Verplichte ujamaa-dorpen in Tanzania, collectivisatie in Rusland, de stedenbouwkundige theorie van Le Corbusier gerealiseerd in Brasilia, de Grote Sprong Voorwaarts in China, modernisering van de landbouw in de tropen - de twintigste eeuw is geteisterd door grootse utopische plannen die onbedoeld dood en ontwrichting hebben gebracht aan miljoenen. Waarom lopen goedbedoelde plannen om de menselijke conditie te verbeteren op tragische wijze mis? In dit uitgebreide en originele boek analyseert James C. Scott mislukte gevallen van grootschalige autoritaire plannen op verschillende terreinen. Centraal beheerde sociale plannen mislukken, betoogt Scott, wanneer ze schematische visies opleggen die geweld aandoen aan complexe onderlinge afhankelijkheden die niet volledig kunnen worden begrepen. Verder hangt het succes van ontwerpen voor sociale organisatie af van de erkenning dat lokale, praktische kennis even belangrijk is als formele, epistemische kennis. De auteur bouwt een overtuigend argument tegen ontwikkelingstheorie en imperialistische staatsplanning die de waarden, verlangens en bezwaren van zijn onderdanen negeert. Hij identificeert en bespreekt vier voorwaarden die alle planningsrampen gemeen hebben: administratieve ordening van natuur en samenleving door de staat; een hoogmodernistische ideologie die vertrouwen stelt in het vermogen van de wetenschap om elk aspect van het menselijk leven te verbeteren; een bereidheid om autoritaire staatsmacht te gebruiken om grootschalige interventies uit te voeren; en een op de grond staande burgermaatschappij die dergelijke plannen niet effectief kan weerstaan.
   
  Van € 20,95 voor € 11,95
  The classical music lover's companion to orchestral music
  Een gids van onschatbare waarde voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun plezier van het belangrijkste orkestrepertoire van 1700 tot 1950 te vergroten. Robert Philip, geleerde, presentator en muzikant, heeft een essentieel handboek samengesteld voor liefhebbers van klassieke muziek, ontworpen om hun luisterervaring te verbeteren naar de volledige. Met vierhonderd werken van achtenzestig componisten, van Corelli tot Sjostakovitsj, verkent en ontvouwt deze innemende compagnon de meest uitgevoerde werken, waaronder symfonieën, concerten, ouvertures, suites en balletpartituren. Het biedt intrigerende details over elk stuk terwijl technische terminologie wordt vermeden die de niet-gespecialiseerde lezer zou kunnen frustreren. Philip identificeert belangrijke kenmerken in elk werk, evenals subtiliteiten en verrassingen die de aandachtige luisteraar te wachten staan, en hij voegt voldoende achtergrond- en biografische informatie toe om de bedoelingen van de componist te verduidelijken. Dit compendium, alfabetisch geordend van Bach tot Webern, is onmisbaar voor liefhebbers van klassieke muziek, zowel in de concertzaal als thuis genietend van opnames.
   Van € 26,95voor € 15,95
  Rosa: the story of the rose
  Weinig bloemen hebben dezelfde allure of een zo belangrijke plaats in de geschiedenis als de roos. Een symbool van liefde, macht, royalty, schoonheid en vreugde, de roos heeft vele rollen gespeeld, zowel letterlijk als symbolisch, in poëzie, kunst, literatuur, muziek, mode, medicijnen, parfum, decoratie, keuken en meer. In deze prachtig geïllustreerde gids vertellen de bekroonde tuinder Peter E. Kukielski en zijn co-auteur Charles Phillips de fascinerende en gelaagde geschiedenis van deze koningin der bloemen. Het boek onderzoekt vele verhalen van de lange associatie van rozen met menselijke samenlevingen, van hun eerste teelt - waarschijnlijk in China zo'n vijfduizend jaar geleden - tot hun moderne genetische cultivars. Het laat zien hoe rozen in de loop van de tijd en in vele culturen prominent zijn geweest, waaronder het oude Griekenland en Rome, het christendom, de islam en het soefisme. Het boek, met meer dan 140 illustraties in kleur, biedt een unieke kijk op de essentiële bijdragen die rozen hebben geleverd door de menselijke geschiedenis heen.
   Van € 29,95 voor € 17,50
  Mussolini and the eclipse of Italian fascism
  Een indringend verslag van hoe Mussolini pionierde met het populisme als reactie op de opkomst van Hitler - en daarmee zijn rol als model voor latere autoritaire leiders versterkte . -Giuseppe Finaldi, auteur van Mussolini and Italian Fascism Op de tiende verjaardag van zijn machtsovername in 1932 leek Benito Mussolini (1883-1945) voor velen de goede dictator. Hij was de eerste totalitaire en de eerste fascist in het moderne Europa. Maar een jaar later betekende Hitlers intrede op het politieke toneel een Duitse overname van de fascistische ideologie. In dit definitieve verslag legt de eminente historicus R.J.B. Bosworth brengt het leiderschap van Mussolini in kaart als reactie op Hitler. Bosworth laat zien hoe de achteruitgang van Italië in ideologische superioriteit, evenals in militaire en diplomatieke macht, Mussolini ertoe bracht een meer populistische benadering te volgen: boze en oorlogszuchtige woorden in eigen land, gewelddadige agressie in het buitenland en een extremere nadruk op charisma. In zijn verbitterde pogingen om een steeds holler en meedogenlozer regime te versterken, was het Mussolini, in plaats van Hitler, die het model aanbood voor alle volgende autoritairen.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Picasso and the art of drawing
  In dit rijk geïllustreerde en levendige boek beschrijft en interpreteert Christopher Lloyd de levenslange prestatie van Picasso (1881-1973) als tekenaar. Hoewel er veel publicaties zijn geweest over zijn tekeningen die de neiging hadden om zich te concentreren op bepaalde periodes van zijn carrière, onderzoekt dit verbluffende boek specifiek hoe tekenen de essentiële draad is die alle kunst van Picasso verbindt, net zoals het ook zijn privéwereld verbindt met zijn openbare persona waarvan hij zich in zijn latere jaren steeds meer bewust werd. Picasso en de kunst van het tekenen laat uiteindelijk zien hoe de basis van de stijl van de titulaire kunstenaar als schilder, beeldhouwer, graficus en ontwerper duidelijk werd bereikt door te tekenen. 
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Hidden London
  Een verkenning van de verlaten zijrivieren van het uitgestrekte en vitale transportnetwerk van Londen door middel van adembenemende beelden en onverwachte verhalen Hidden London is een rijkelijk geïllustreerde geschiedenis van afgedankte en herbestemde Londense ondergrondse ruimtes. Het biedt het eerste verhaal van een voorheen geheim en nauwelijks begrepen aspect van de geschiedenis van Londen. Achter gesloten deuren en verloren ingangen ligt een geheime wereld van verlaten stations, overbodige gangen, lege liftschachten en holle ventilatiekanalen. The Tube is een steeds groter wordend netwerk dat verborgen plekken en ruimtes in zijn kielzog heeft achtergelaten. Hidden London opent de verloren werelden van de Londense metro en biedt een fascinerende analyse van waarom ondergrondse ruimtes - inclusief de diepe schuilplaats in Clapham South, het gesloten Aldwych-station, de verloren tunnels van Euston - in onbruik zijn geraakt en hoe ze zijn hergebruikt. Met toegang tot nooit eerder vertoonde archieven, bouwkundige tekeningen en afbeeldingen, creëren de auteurs een gezaghebbend verslag van het verborgen ondergrondse verhaal van Londen. Dit verrassende en soms mythe-doorbrekende verhaal verweeft spectaculaire, pas in opdracht gemaakte fotografie van in onbruik geraakte stations en ondergrondse structuren van vandaag.
   Van € 33,95 voor € 19,95
  Blooming flowers
  Een suggestieve en rijk geïllustreerde verkenning van bloemen en hoe ze ons door de eeuwen heen zoveel voedsel, betekenis en plezier hebben gegeven Van de betekenis van anjers in Sex and the City tot het gebruik van zonnebloemen bij het opruimen van Tsjernobyl, van Henry VIII's verbod op saffraankleurstof in Ierland tot de modernistische heruitvindingen van rozen, dit is geen gewoon bloemenboek en Kasia Boddy is geen gewone schrijver. -Ali Smith, auteur van Spring Het heldere geel van een goudsbloem en het vrolijke rood van een geranium, de suggestieve geur van een lotus of een met saffraan doordrenkte paella - er is geen einde aan redenen om van bloemen te houden. Door de eeuwen heen en over de hele wereld kijkt Kasia Boddy naar de rijkdom aan bloemenassociaties die is doorgegeven in parfums, gedichten en schilderijen; bij het ontwerpen van gebouwen, kleding en sieraden; in liedjes, tv-shows en kindernamen; en in bijna elk religieus, sociaal en politiek ritueel. Op zoek naar de eerste narcissen van de lente en de laatste chrysanten van de herfst, dit is ook een boek over seizoenen. In levendige details en op basis van een rijke reeks illustraties, beschouwt Boddy hoe de zonnebloem, klaproos, roos, lelie - en vele anderen - door de geschiedenis heen hebben geleid tot betekenis, waarde en inspiratie, en waarom ze een integraal onderdeel zijn van zoveel verschillende culturen.
   Van € 20,50 voor € 11,95
  The Bloomsbury group
  De Bloomsbury Group was een los collectief van vooruitstrevende schrijvers, kunstenaars en intellectuelen in Londen, met onder meer Virginia Woolf, John Maynard Keynes en E.M. Forster. De werken en radicale overtuigingen van de groep, verspreid over literatuur, economie, politiek en niet-normatieve relaties, veranderden de koers van de 20e-eeuwse cultuur en samenleving. Hoewel de leden zich verzetten tegen definitie, gaven hun kunst en kleding een coherente, onderscheidende groepsidentiteit. The Bloomsbury Look is gebaseerd op niet-gepubliceerde foto's en uitgebreid nieuw onderzoek en is de eerste diepgaande analyse van hoe de Bloomsbury Group zijn eigenwijze esthetiek heeft gegenereerd en uitgezonden. Eén hoofdstuk is gewijd aan fotografie, die essentieel was voor het visuele verhaal van de groep - van losse snapshots tot amateur-studioportretten tot familiealbums. Anderen onderzoeken de Omega Workshops als een ontwerpcentrum en het bewijs voor zijn kledingcollecties, waardoor de Bloomsbury-esthetiek wordt verspreid onder het grote publiek. Ten slotte beschouwt het boek de uitgebreide deelname van de groep aan het 20e-eeuwse modernisme als kunstenaars, modellen, curatoren, critici en verzamelaars.
   Van € 40,50 voor € 23,95
  Eileen Gray, designer & architect
  Een slim ontworpen en prachtig geïllustreerde kijk op het leven en werk van een ongrijpbare en invloedrijke ontwerper en architect Eileen Gray (1878-1976) was een veelzijdige ontwerper en architect die in de loop van haar leven tal van literaire en artistieke kringen navigeerde. Dit knappe boek beschrijft Gray's carrière als ontwerper, architect, schilder en fotograaf. De essays van het boek, met uitgebreid nieuw onderzoek, bieden een diepgaande analyse van meer dan 50 individuele ontwerpen en architecturale projecten, vergezeld van zowel historische als nieuwe foto's. Gray, geboren in Ierland en opgeleid in Londen, ging naar Parijs waar ze een textielstudio opende, het Japanse ambacht van lak bestudeerde dat een primaire techniek zou worden in haar ontwerpwerk, en eigenaar was van en leiding gaf aan de invloedrijke galerij en winkel die bekend staat als Jean Desert. Gray worstelde om geaccepteerd te worden als een grotendeels autodidactische vrouw in door mannen gedomineerde beroepen. Hoewel ze nu vooral bekend is om haar meubels, verlichting en tapijten, wijdde ze zich aan vele architecturale en interieurprojecten die zowel persoonlijk als sociaal gedreven waren, waaronder de Villa E 1027, het iconische moderne huis ontworpen met Jean Badovici, evenals voordelige en demontabele projecten, zoals de Camping Tent.
   Van € 60,95 voor € 35,95
  Lees meer »
 4. De beste zomerboeken | NRC

  De beste zomerboeken | NRC

  De boekenredactie van NRC selecteerde 68 goede boeken van het afgelopen halfjaar, om nu te gaan lezen. Allemaal met 4 of 5 ballen beoordeeld.


  Nederlandse fictie

  1. Peter Terrin - Al het blauw

  Deze onheilspellende roman gaat over de aantrekkelijke Simon (19), die verstrikt raakt in een affaire met de twintig jaar oudere barvrouw Carla, in een stadje in het België van eind jaren tachtig. Wat doet dat lichaam op het parkeerterrein?

  De Bezige Bij, 287 blz. €21,99

  blauw

  2. Sofie Lakmaker - De geschiedenis van mijn seksualiteit 

  De geschiedenis van mijn seksualiteit, de debuutroman van Sofie Lakmaker (1994), heeft het in zich om een hit te worden – omdat het een vurig verhaal is, nietsontziend en grappig, zo smeuïg geschreven dat je erdoorheen vliegt.

  Das Mag, 223 blz. €22,50

  lakmaker

  3. Toine Heijmans - Zuurstofschuld

  Toine Heijmans zegt het niet graag, maar hij begon aan Zuurstofschuld, zijn laatste roman, omdat hij in een depressie zat. Een gezin, bestseller, bootje voor de deur en tóch depressief: „Je bent bijna vijftig en je denkt: is dit alles?

  Pluim, 336 blz. €22,50

  zuurs

  4. Hanna Bervoets - Een modern verlangen

  Hanna Bervoets is de modernste auteur van Nederland. Zij maakt slim en spitsvondig gebruik van de verworvenheden en problemen van de huidige maatschappij. Haar nieuwe verhalenbundel speelt zich af in de wereld van gewone mensen, in het bezit van zaken als een ontbijtbar en een zonwering, gegevenheden van een modern burgerlijk leven. Lees dit boek vooral niet in een keer uit.

  Pluim, 240 blz. €21,99

  bervoets

  5. Arie Storm - Schoonheidsdrift

  Met zijn tragikomische roman Schoonheidsdrift wil Arie Storm zijn lezers in corona-tijden aan het lachen maken. En tegelijk gaat het toch weer over de dood. „Je ziet aan goede schrijvers en dichters, maar ook bij goede kappers trouwens, dat ze lol hebben in wat ze doen, in het leven.”

  Prometheus, 303 blz. € 21,99

  storm

  6. Simone Atangana Bekono - Confrontaties

  De slimme, woeste, 16-jarige puber Salomé probeert zich als zwart meisje in te vechten op een ‘kaaskoppenkutschool’. Confrontaties is een opvallend doordacht, beloftevol debuut van Simone Atangana Bekono (1991). Aan hard werken en niet zeuren heb je geen fuck in een Nederland vol ingebakken vooroordelen.

  Lebowski, 221 blz. €21,99

  confron

  7. Robbert Welagen - Raam, sleutel

  Op de dag dat haar man overlijdt wordt een vrouw verliefd op een andere vrouw. Het hypnotiserende Raam, sleutel (●●●●●) van Robbert Welagen is de vrucht van een gerijpt meesterschap.

  Nijgh & Van Ditmar, 208 blz. €18,50

  raam sleutel

  8. Emma Curvers - Melktanden

  De kern van Emma Curvers’ Melktanden lijkt de vraag hoe weinig weerbaar, brossig en groen het leven van een late twintiger nog kan zijn. Maar onder de oppervlakte gaat het over veel meer, zoals over een generatie die geen knopen kan doorhakken.

  Pluim, 251 blz. €22,50

  melk
  9. Helena Hoogenkamp - Het aanbidden van Louis Claus

  Jeugd, tegenslag, opgroeien: het is de materie waaruit veel literaire debuten zijn opgebouwd, maar Helena Hoogenkamp steekt er bovenuit met haar knisperende stijl en haar knappe dosering. Deze roman gaat over de groeipijn van de veertienjarige Carla, maar tegelijk over de wording van een vrouw.

  De Bezige Bij, 211 blz. €21,99

  hoog

  10. A.L. Snijders - Tat Tvam Asi

  Hoe een ebbenhouten personage autonomie behoudt tijdens de coronapandemie: A.L. Snijders’ Zeer Korte Verhalen uit 2019 en 2020 zijn uitmuntende tekstjes, vrijwel allemaal het overdenken waard. De bundeling daarvan, Tav Tsam Ami, bevat een fontein aan eigenzinnigheid.

  AFdH, 647 blz. € 28,- (paperback) en € 50,- (hardcover)

  snij

  11. Roos van Rijswijk - De dwaler

  In verhalenbundel De dwaler (●●●●) toont Roos van Rijswijk haar gevoel voor timing en toon. Eigenlijk is het helemaal niet grappig als een docent een groep kinderen toespreekt alsof ze ontgroening lopen bij Vindicat. Totdat Van Rijswijk het opschrijft.

  Querido, 204 blz. € 18,99

  roos

  12. Nico Dros - Willem die Madoc maakte

  In zijn nieuwe roman Willem die Madoc maakte weet Nico Dros met veel toewijding en vertelplezier de donkere Middeleeuwen te verbeelden. Dit is een uitzonderlijk (●●●●●) boek.

  Van Oorschot, 584 blz. € 27,50

  madoc

  13. Ellen de Bruin - Kraaien in het paradijs

  Kraaien in het paradijs, de tweede roman van Ellen de Bruin, is zo’n boek dat je overal mee naar toe sleept, zo’n boek waarvan je al lezend steeds denkt: ‘Moet uit! Moet uit!’ - tot het moment dat je het daadwerkelijk dichtslaat, en baalt dat je het uit hebt.

  Prometheus, 256 blz. € 21,99

  kraai

  14. Lot Vekemans - De verdwenene

  Daan, een zestienjarige puber met een drugsprobleem, wordt door zijn moeder naar Canada gestuurd om met zijn vijftigjarige oom te gaan hiken in de Rocky Mountains. De verdwenene van Lot Vekemans is een ontroerende maar ook spannende roman. Want op een dag verdwijnt de problematische jongen.

  Cossee, 256 blz. € 21,99

  vek

  15. Nicolien Mizee - Hoog en laag springen

  In Hoog en laag springen (●●●●●) schrijft de sociaal onaangepaste Nicolien Mizee vrolijk en zeer onsmakelijk over haar tamelijk dwaze familie, haar geldzorgen, haar bijverdiensten als naaktmodel voor amateurschilders, haar lesbische dansles, haar kijk op de wereld. Geestig en onverbiddelijke eerlijk: dit is een adembenemend boek.

  Van Oorschot, 442 blz. € 25,-

  nic

  16. Persis Bekkering - Exces

  Een vrouw probeert op hedonistische technoraves te ontsnappen aan het juk van de voortglijdende, verrotte tijd. Exces van Persis Bekkering is een boeiende en prikkelende roman.

  Prometheus, 229 blz. € 21,99

  exc

  17. Richard Osinga - Arc

  Het is meteen smullen, de nieuwe roman van Richard Osinga. In Arc volg je een bioloog met een midlifecrisis en een Nederlandse promovenda die een geïnfecteerde patiënt onder haar hoede neemt. Nog meer draait het om de vraag: wat als herinneringen viraal verspreid kunnen worden?

  Wereldbibliotheek, 239 blz. € 21,99

  ric

  18. Renée van Marissing - Onze kinderen

  In Onze kinderen, de nieuwe roman van Renée van Marissing, ruimt dertiger Mia het huis van haar overleden vader leeg. Vanzelf komen jeugdherinneringen bovendrijven – die zelden gezellig zijn. Hoe het is om op te groeien met een dronken vader.

  Querido, 164 blz. € 20,99

  onz


  Buitenlandse fictie

  1. Victoria Mas - Het bal der gekken

  Victoria Mas’ debuutroman Het bal der gekken speelt zich af aan het eind van de 19de eeuw, in La Salpêtrière, het Parijse ziekenhuis waar geesteszieken werden opgesloten en behandeld. Het waren vooral lastige vrouwen, van wie hun echtgenoot, vader of voogd af wilde. Voor machtige Parijzenaars dienden deze vrouwen als amusement.

  Vert. Andreas Dijkzeul. Spectrum, 239 blz. € 21,99.

  vic

  2. Maxim Osipov - De wereld is niet stuk te krijgen

  Onze recensent was verrast toen hij de verhalen van een nieuwe Tsjechov las: Maxim Osipov, een arts uit het ziekenhuis van een provinciestad. De tijd lijkt er stil te hebben gestaan. Alle problemen van het Rusland van Poetin komen er samen. Mensen leven er niet, maar overleven. Jonge vrouwen verkopen zich aan duistere oligarchen in de hoop op een beter leven.

  Vert. Yolanda Bloemen en Seijo Epema. Van Oorschot, 382 blz. € 25,-

  os

  3. Rachel Cusk - De tweede plaats

  Rachel Cusks laatste roman gaat over een vrouw die gefascineerd is door een kunstenaar van wie ze schilderijen heeft gezien in Parijs, reden om hem te vragen een tijdje op het landgoed te komen wonen. Hij accepteert de uitnodiging en samen met zijn jongere vriendin betrekt hij tijdelijk het tweede huis. Hun aanwezigheid maakt veel los.

  Vert. Marijke Versluys. De Bezige Bij, 192 blz. € 20,99

  cusk

  4. Nadia Owusu - Naschokken

  Bij welk land, bij welke mensen, bij welke taal, bij welke kleur, hoor ik. Dat vraagt de van origine Tanzaniaanse Nadia Owusu (1981) zich af in haar briljant geschreven levensgeschiedenis NaschokkenZo is het om verlaten te worden.

  Vert. Anne Jongeling. Signatuur, 352 blz. € 22,99

  owu

  5. Yoko Ogawa - De geheugenpolitie

  De geheugenpolitie van Yoko Ogawa is het Japanse antwoord op Margaret Atwood. Deze dystopsiche roman, die al in 1994 verscheen en nu eindelijk een internationaal publiek vindt, voelt akelig actueel aan.

  Vert. Luk van Haute. Cossee, 320 blz. € 22,99.

  oga

  6. Anna Hope - Verwachting

  In Verwachting van de Britse Anna Hope volg je de levens van drie vriendinnen die op hun negenentwintigste nog samenleven als studenten, in een Victoriaans huis aan een klein park in Londen. Eenvoudig en rechtlijnig is hun geluk. Alles kan nog alle kanten uit en het leven kent geen echte verantwoordelijkheden. Zes jaar later zijn de kaarten heel anders geschud.

  Vert. Gerda Baardman. Ambo Anthos, 331 blz. € 22,99

  hop

  7. Kazuo Ishiguro - Klara en de zon

  Klara is een levensechte robot die gemaakt is om mensen gezelschap te houden. Wat de mensen in haar directe omgeving niet doorhebben is dat Klara een geheel eigen denkwereld heeft. Omdat ze op zonne-energie loopt, is de zon van het allergrootste belang voor haar. De roman van deze Nobelprijs-winnaar behandelt terloops grote vragen, zoals: hebben mensen iets eigens, een ziel, of zijn ze zonder meer te downloaden in andere verschijningsvormen?

  Vert. Peter Bergsma. Atlas Contact, 352 blz. € 22,99

  kla

  8. Deon Meyer - Donkerdrif

  In Donkerdrif van Deon Meyer onderzoeken twee rechercheurs uit Kaapstad de vermissing van de steenrijke zakenman Jasper Boonstra. Deze thriller is topamusement.

  Vert. Martine Vosmaer en Karina van Santen. A.W. Bruna, 444 blz. € 22,99

  mey

  9. Judith Hermann - Lettipark

  In 1998 brak de Berlijnse Judith Hermann (1970) internationaal door met de verhalenbundel Zomerhuis, later. In deze krant werd de bundel geroemd als het ‘rake portret van een stel vage, half-existerende mensen’. Dit zou je ook kunnen zeggen over haar nieuwe boek Lettipark. Vijf ballen.

  Uitgeverij Vleugels, 159 blz. € 23,95

  let

  10. Roberto Camurri - De naam van de moeder

  In de nieuwe roman van de Italiaanse Roberto Camurri (1982) bepaalt een weggelopen moeder het leven van al haar familieleden. Bedachtzaam én meeslepend schetst Camurri het portret van een vrouw die haar gezin krassen gaf.

  Vert. Manon Smits. De Bezige Bij, 222 blz. € 21,99

  cam

  11. Evie Wyld - Wij zijn de wolven

  Wij zijn de wolven van Evie Wyld is een fascinerend verhaal over vier generaties Schotse vrouwen die te veel zuipen, onverstandige keuzes maken en hun families teleurstellen. Bovenal proberen ze hun plek te vinden in een onherbergzaam gebied.

  Vert. Astrid Huisman en Roos van de Wardt. De Bezige Bij, 367 blz. € 21,99

  wij

  12. Rumaan Alam - Laat de wereld achter

  Borrelend en vrijend in een luxueuze Airbnb ondergaan twee families het einde van de wereld. Met zijn broeierige roman Laat de wereld achter schreef Rumaan Alam een bestseller waarin hij kritiek uit op de levensstijl van de stedelijke middenklasse. „Yuppen die duurzaam leven zijn vooral bezig met hun zelfbeeld.”

  Vert. Jan de Nijs. Ambo Anthos, 272 blz. € 22,99

  laat

  13. Georges Simenon - Het gebeier van Bicêtre

  Deze roman, van ‘de schrijver met tienduizend bedpartners’, gaat over een gevierd Parijse krantenuitgever die na een copieuze maaltijd met oude vrienden in het toilet van het restaurant een beroerte krijgt en half-verlamd en zonder spraakvermogen wakker wordt in een ziekenhuisbed. Dit is een meesterlijk boek.

  Vert. Jan Pieter van der Sterre en Reintje Ghoos. De Bezige Bij, 224 blz. € 24,99

  sim

  14. Marian Engel - Beer

  In de roman Beer (●●●●) van Marian Engel wordt dertiger Lou verliefd op een beer, die haar aflikt omdat ze zich met honing of menstruatiebloed insmeert. Wat is hier aan de hand? Dit is een van de mafste boeken van dit moment.

  Vert. Barbara de Lange. Koppernik, 142 blz. € 19,99

  beer

  15. Nicole Krauss - Een man zijn

  In Een man zijn van Nicole Krauss vind je tien grappige, tedere en ontroerende korte verhalen over ingewikkelde relaties tussen mannen en vrouwen. Zo is daar de tiener die een sm-relatie aangaat met een Nederlandse bankier en de Joods-Amerikaanse vrouw die op date gaat met een Duitse bokser. Onze recensent is enthousiast.

  Vert. Rob van der Veer. Ambo Anthos, 280 blz. € 23,99

  kr

  16. Heike Geißler - Seizoenarbeid

  Uit geldnood werkte de Duitse schrijver Heike Geissler een paar weken rond de kerstdrukte bij Jeff Bezos’ megabedrijf Amazon, en schreef over haar ervaringen de ingenieuze autofictie Seizoenarbeid. Toch is dit boek meer dan een shock report. Het laat vooral zien hoe ongezond onze relatie tot werk is.

  Vert. Hannelore Roth. Het balanseer, 210 blz. € 24,50

  sei

  17. Walter Kempowski - Alles voor niets

  Het is een van de grootste Duitse taboes: het lot van de Heimatvertriebenen, de Duitsers die aan het einde van de oorlog massaal op de vlucht sloegen voor de wraakzucht van het Rode Leger. Walter Kempowski’s Alles voor niets (●●●●) is de eerste grote roman over de gruwelijke ervaringen van de 750.000 vluchtende inwoners van Oost-Pruisen.

  Vert. Kris Lauwerys en Isabelle Schoepen. Thomas Rap, 328 blz. € 22,99

  wal


  Non-fictie

  1. Slavoj Zizek - Als een dief op klaarlichte dag

  Onlangs verscheen het fraaie nieuwe boek Als een dief op klaarlichte dag van sterfilosoof Slavoj Zizek. Daarin geeft het denkbeest zijn visie op de thema’s van het moment. Wat verklaart de perverse aantrekkingskracht van Trump? Waar moet het heen met linkse politiek na de val van Sanders en Corbyn? Zizek is een genot om te lezen.

  Starfish Books, 250 blz. € 20,-

  ziz

  2. Roline Redmon - De Doorsons

  Roline Redmond zag zich voor een bijna onmogelijke taak gesteld toen haar moeder haar een opdracht gaf: breng de familie in kaart. Want een familie van slaafgemaakten breng je niet zomaar in kaart. Toch probeerde ze het. Ze werkte er een jaar of tien aan en schreef er een bijzonder (●●●●) boek over, De Doorsonsdat je veel leert over de geschiedenis van Suriname.

  De Arbeiderspers, 424 blz., € 24,99

  door

  3. Heike B. Görtemaker - Hitlers hofhouding

  Hitler omringde zich jarenlang vooral met vrouwen, zoals Eva Braun, hierboven op de ligstoel. Dat blijkt uit een boek van historica Heike B. Görtemaker. Van het hardnekkige beeld van de ‘contactarme despoot’ blijft weinig over.

  Vert. Jeske Nelissen en Marianne Palm. Cossee, 594 blz. € 49,99

  hit

  4. Nikki Sterkenburg - Maar dat mag je niet zeggen

  Nikki Sterkenburg dompelde zich onder in extreemrechts Nederland. Wat ze aantrof stelt niet gerust. En het ergste is: het zijn niet alleen de uitgesproken neo-nazi’s die er gevaarlijke ideeën op nahouden. De onopvallende neo-nazi: maatpak, hypotheek en vaste baan.

  Das Mag, 245 blz. € 23,50

  maar

  5. Jonathan Kaufman - Koningen van Shanghai

  Twee Joodse families uit Bagdad bouwden halverwege de 19de eeuw Shanghai op, werden schatrijk en redden tijdens de Tweede Wereldoorlog 18.000 Joodse vluchtelingen. Jonathan Kaufman schreef een spannend geschiedenisboek over deze tycoons van Shanghai.

  Vert. Paul Syrier. Prometheus, 384 blz. € 24,99

  sha

  6. Rasit Elibol - De nieuwe koloniale leeslijst

  De bekendste boeken over Suriname, Indonesië en de Antillen zijn geschreven door witte kolonialen, en geven daarom een vertekend beeld van deze ‘verloren paradijzen’. Deze essaybundel (●●●●) laat zien hoe het ook kan.

  Das Mag, 238 blz. € 21,99

  eli

  7. Dara McAnulty - Dagboek van een natuurjongen

  De Noord-Ierse Dara McAnulty is pas zeventien jaar, maar hij is nu al een volwassen, onbevangen natuurschrijver, zo blijkt uit zijn debuut Dagboek van een natuurjongenDeze internationale bestseller doet denken aan Greta Thunberg.

  Balans, 272 blz. € 22,99

  jpon

  8. Martin Hendriksma - Aan zee

  Van ‘NSB-dorp’ Zandvoort tot ‘Sodom aan de Schelde’: Aan zee van Martin Hendriksma vertelt de geschiedenis van de Nederlandse kust. Het strand, eeuwenlang een bron van duivels vermaak, is pas vrij kort een plek waar iedereen genot vindt. Dit is een belangrijk boek.

  De Geus, 360 blz. € 23,50

  zee

  9. Caroline de Gruyter - Beter wordt het niet

  In Beter wordt het niet neemt Caroline de Gruyter je mee naar het Habsburgse rijk. Ze loopt door de paleizen, verschijnt op een bal en praat met afstammelingen van keizers. Tussendoor legt ze bruggetjes naar de Europese Unie, die verbazend veel kenmerken deelt met het voormalige rijk.

  De Geus, 248 blz. € 22,50

  gru

  10. Marc Jansen - Belaagd paradijs

  Hoewel het land van wijn, citrusvruchten en mineraalwater de laatste jaren steeds meer toeristen trok, was er nog geen overzichtsgeschiedenis van Georgië in het Nederlands. In Belaagd paradijs neemt Marc Jansen je mee op een wilde rit door ‘het oorspronkelijke Eden’.

  Van Oorschot, 195 blz. € 22,50

  jan

  11. Maja Göpel - Onze wereld nieuw denken

  In haar nieuwe boek - een bestseller in Duitsland - stelt politiek econoom Maja Göpel dat groei de fatale logica van onze beschaving is, en geeft ze adviezen voor een andere benadering. „Al onze moderne utopieën lijken te ontaarden in dystopische visioenen.”

  Pluim, 192 blz. € 21,99

  gop

  12. Daan Heerma van Voss - De bange mens

  Wat als er een onbeheersbaar monster in je schuilt? Een angst die onverwacht opduikt, onvoorspelbaar en oncontroleerbaar, en het gemoed overneemt? Met deze kwelling worstelt schrijver Daan Heerma van Voss (1986) al van jongs af aan. Nooit durfde hij naar zijn angsten te kijken, totdat zijn vriendin hem aanspoorde het beest in de bek te kijken. Het resulteerde in De bange menseen openhartig boek waarin Heerma van Voss op zoek gaat naar de bron van zijn angsten.

  Atlas Contact, 336 blz. € 22,99

  voss

  13. Philip Dröge - Moederstad

  Aan de hand van zijn voorvaderen schreef Philip Dröge de geschiedenis van Batavia/Jakarta, genaamd ‘de grote doerian’, in een verfrissend, spannend reisverslag (●●●●), waarin schandelijkheden niet konden ontbreken.

  Spectrum, 444 blz. € 24,99

  moe

  14. Pauline Terreehorst - Het geheim van de Gucci-koffer

  Er was eens. Honderd jaar geleden. Boedapest en Wenen. Koning, keizer en paleizen. Alle ingrediënten zijn er voor het sprookjesachtige deel van Het geheim van de Gucci-koffer van Pauline Terreehorst, waarin zij de bloei maar vooral ook de ondergang van de adel in Midden-Europa beschrijft.

  Prometheus, 294 blz. € 22,50

  guc

  15. Margriet van de Heijden - Denken is verrukkelijk

  Margriet van der Heijdens Denken is verrukkelijk is de sprankelende dubbelbiografie van de natuurkundigen Paul Ehrenfest en Tatiana Afanassjewa. Dit boek leest als een boeiend geschiedenisverhaal, dat je meevoert via het Habsburgse keizerrijk en tsaristisch Rusland naar Leiden, waar de twee een nieuw leven probeerden op te bouwen. Affaires en mislukkingen: het meeslepende leven van een wetenschappelijk powerkoppel.

  Prometheus, 432 blz. € 39,99

  ver

  16. Jan Brokken - De tuinen van Buitenzorg

  De nieuwe Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg, (●●●●) is niet zozeer een relaas over een Hollands echtpaar in de nadagen van Nederlands-Indië, als wel een zoektocht naar de levendige jonge vrouw die zijn moeder ooit was voordat ze in 1949 getraumatiseerd naar Nederland kwam. Dit is een van zijn beste boeken.

  Atlas Contact, 220 blz. € 22,99

  bro

  17. Ross King - De boekhandelaar van Florence

  De klantenkring van de Florentijnse boekhandelaar Vespasiano da Bisticci (1421 - 1498) bestond niet uit de minsten: bankiers, mecenassen en koningen wisten hem te vinden. De Canadese auteur Ross King schreef een fascinerende biografie over zijn leven, vol moord, doodslag en intrigerende personages.

  Vert. Toon Dohmen. De Bezige Bij, 525 blz. € 34,99

  kin

  18. Marit Kapla - Osebol

  Journalist Marit Kapla gooide in hoge ogen met haar melancholische debuut Osebol, over een uitstervend dorpje op het Zweedse platteland, waar alleen nog mensen komen om een zomerhuisje te kopen. Dit is een betoverend boek.

  Vert. Toon Dohmen. De Bezige Bij, 525 blz. € 34,99

  ose

  19. Toni Boumans - Je mag wel bang zijn, maar niet laf

  De Friese familie Bakker telde een keur aan fascinerende figuren, onder wie opvallend veel homoseksuele verzetshelden. Journalist Toni Boumans dook in hun verleden.

  Balans, 304 blz. € 23,99

  bou

  20. Irene van der Linde en Nicole Segers - Bloed en honing

  Irene van der Linde en Nicole Segers reisden vijf jaar lang over de Balkan. Met als resultaat een fascinerend boek over een verlaten uithoek, waar ieders laatste hoop op de EU is gevestigd. Waarom iedereen dit boek (●●●●●) zou moeten lezen.

  Boom, 688 blz. € 44,90

  blo

  21. Hannah Arendt - Het leven van de geest

  Hannah Arendt stierf in 1975. Ze was toen een van de beroemdste denkers ter wereld. Haar angst dat ideologie en andere vormen van gedachteloosheid kritisch denken in de verdrukking kunnen brengen gaf ze vorm in een magistraal boek.

  Ten Have, 800 blz. € 49,99

  hsn

  22. Hubert Smeets - Een wonderbaarlijk politicus

  Hubert Smeets schreef een fraaie biografie over politicus Hans van Mierlo, die intellectueel verlangen, maatschappelijke waardering en romantisch theater in elkaar liet overvloeien. Je leest hoe D66 van een volksbeweging veranderde in een partij voor eloquente burgers die hun hogere maatschappelijke positie ook politiek wilden uiten. Was Van Mierlo een typisch product van ‘babyboomers en 1968’?

  De Bezige Bij, 584 blz. € 39,99

  hsn

  23. Edmund de Waal - Brieven aan Camondo

  Edmund de Waal loopt door een bijzonder huis, 63 Rue de Monceau, in Parijs. Het is gebouwd door Moïse de Camondo en sinds zijn dood, in 1935, is er niets aan veranderd. In de vorm van brieven neemt De Waal je mee naar dat huis, mee de geschiedenis in, en vertelt op die manier een verhaal over jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog zoals dat nog nooit verteld is.

  Vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. De Bezige Bij, 224 blz. € 21,99

  cam

  24. Blake Bailey - Philip Roth

  In zijn onthullende biografie laat Blake Bailey overtuigend zien dat het leven van deze grote Amerikaanse schrijver nog gecompliceerder in elkaar stak dan menig Roth-fan kon bevroeden. Dramatische relaties, verbroken vriendschappen en een stoet minnaressen: de levensloop van Philip Roth.

  Vert. Lidwien Biekmann en Frank Lekens. De Bezige Bij, 1036 blz. € 49,99 (na 1 augustus € 59,99)

  rot

  25. Guido van Hengel - Roedel

  In 1910 worden de straathonden van Istanbul gevangen en op een rotsig eiland gedumpt, om in de brandende zon, zonder eten en drinken, te sterven. Nee, Roedel. Een alternatieve geschiedenis van Joegoslavië van historicus Guido van Hengel is niet geschikt voor tere zielen. Maar dit sprankelende, originele boek laat zien hoe het verlangen naar een reine, moderne samenleving kan uitdraaien op gewelddadige vernietiging.

  Van Oorschot, 248 blz. € 20,-

  roe

  26. Heather Clark - Rode komeet

  Ze was verlaten door haar grote liefde, kreeg elektroshocktherapie en kampte met met een afgunstige moeder: de verbluffende (●●●●●) biografie De rode komeet, door de Britse hoogleraar Heather Clark, gaat over het tragische leven van de briljante Sylvia Plath. Waarom legde ze op haar dertigste haar hoofd in de gasoven?

  Vert. Bart Gravendaal, Aad Janssen, Marianne Palm, Nicole Seegers, Astrid Staartjes. De Arbeiderspers, 1.343 blz. € 69,99

  rod

  27. Levie de Lange - Vijftien namen

  Levie de Lange was een straatarme arbeider uit de sloppenwijk in de Amsterdamse Jodenbuurt. Met zijn vrouw en vijftien kinderen belandde hij in 1942 in Auschwitz. Na de oorlog tekende journalist Jaap Stigter zijn levensverhaal op, dat zich afspeelt in een verdwenen wereld.

  In 1964 opgetekend door Jaap Stigter. Van Oorschot, 184 blz. € 20

  vijf

  28. Lieneke Frerichs - Nescio

  Lieneke Frerichs werkte 25 jaar lang aan haar biografie van schrijver Nescio (1882 - 1961). Frits Grönloh, zoals hij in het echt heette, zag zichzelf als een egocentrische ellendeling, werd wanhopig verliefd en was op zijn gelukkigst in de natuur. „De meeste kunstenaars zijn doorgewinterde egoïsten.”

  Van Oorschot, 656 blz. € 39,50

  nes

  29. Ben Wilson - Metropolis

  Van prostitutie in Babylon tot flaneren in Parijs: in Metropolis beschrijft historicus Ben Wilson de geschiedenis van de stad aan de hand van veertien steden. Het is een grote-greep-boek, dat doet denken aan Sapiens van Yuval Noah Harari of Het jaar 1000 van Valerie Hansen en een zeer aangename leeservaring oplevert. De stad, betoogt Wilson, is de grootste uitvinding van de mens.

  Vert. George Pape. Spectrum, 544 blz. € 49,99

  met

  30. Coen Verbraak - De Molukkers 

  De Molukkers van Coen Verbraak is een onthullend boek vol pijn. Zelfs als je de geschiedenis wel denkt te kennen, schrik je ervan. Wat een verdriet zit er in deze verhalen.

  Alfabet, 226 blz. € 22,99

  mol

  31. Matthijs van Boxsel - De topografie van de domheid

  Jarenlang werkte ‘domheidsspecialist’ Matthijs van Boxsel aan een allesomvattende theorie over de domheid. Nu is het hem gelukt. In zijn nieuwe boek legt hij uit waarom sommige Nederlandse steden als dom worden gezien. „Geen mens is intelligent genoeg om zijn eigen domheid te begrijpen.”

  Querido, 332 blz. € 27,99

  top

  32. Eva Taylor-Tazelaar - Sabines oorlog

  Als Sabine Zuur (1918- 2012) uitging, zag ze eruit als een filmster: chic en aan aandacht geen gebrek. Wat mensen niet wisten, was dat onder die buitenkant een oorlogstrauma zat - ze overleefde drie concentratiekampen. Dit is haar verhaal.

  Alfabet, 240 blz. € 19,99

  dab

  33. Gijs van der Sanden - De dingen die je vergeet

  Journalist en schrijver Gijs van der Sanden verloor kort na elkaar zijn beide ouders aan een hartaanval. In zijn debuut De dingen die je vergeet beschrijft hij zijn zoektocht als 23-jarige naar rouwen en welzijn. Dit is wat hem het meeste troostte.

  Ambo/Anthos, 239 blz. € 20,99

  din


  Lees meer »
 5. Recensie Willem die Madoc maakte | door Riet de Jong

  Recensie Willem die Madoc maakte | door Riet de Jong

  Nico Dros

    

  WILLEM DIE MADOC MAAKTE

   

  Kort geleden verscheen er, wat je kunt noemen, een ridderroman, in de vorm van een soort raamvertelling. De schrijver in en van het verhaal voelt zich te kort gedaan door zijn werkgever, want er is hem een hoogleraarschap door de neus geboord. Dus besluit hij een roman te schrijven met als hoofdpersoon een miskende getalenteerde middeleeuwer, die zich schrap zet en alle tegenslagen overwint.

  De roman speelt zich af eind twaalfde begin dertiende eeuw en voornamelijk in België, in Vlaanderen, in de buurt van Brugge waar een groot klooster staat, Abdij St. Odulfus.  In 1196 vergaat er een schip voor de Vlaamse kust, alle opvarenden verdrinken, behalve een driejarig jongetje dat zich vastklampt aan een bruinvis en door een dorpeling op het strand wordt getrokken. Dat jongetje wordt opgenomen in het klooster, verzorgd en opgevoed. Hij kan nog niet praten, zijn afkomst is onbekend, maar hij heeft de kleding en de uitstraling van een telg van een aanzienlijke familie.

  En dit jongetje, hij krijgt de naam Beda, wordt de centrale figuur in het adembenemende verhaal dat volgt.

  Beda krijgt een uitstekende opleiding in het scriptorium bij pater Arnulfus, wordt kopiïst, maar ontdekt ook dat er in het klooster een zelfkweller en kinderverkrachter rondloopt, namelijk pater Elmus. Deze pater, en het feit dat hij zelf niet tot het christelijk geloof kan komen bepalen zijn leven en dus het dramatische verloop van de roman.

  Het ligt niet in mijn bedoeling dit verloop precies uit de doeken te doen, dat genoegen is aan de lezer. Ik kan alleen zeggen dat ik er zelf enorm van genoten heb, van het Diets waarmee het verhaal is doorspekt, van de talenten van Beda, alias Madoc, alias Willem, van de maatschappelijke ontwikkelingen die hij op gang brengt, van de vrouwen met wie hij het bed deelt, van zijn strenge principes, en uiteindelijk van het slot van het verhaal.

  En van de manier waarop de schrijver met zijn kat op schoot zijn veelbelovende plannen voor erkenning van zijn talenten uit de doeken doet.

  Ik wens u heel veel genoegen met dit boek dat bovendien prachtig is uitgegeven.

   

  Riet de Jong-Goossens

  Lees meer »
 6. Run op nostalgisch Nijmeegs fotoboek: ‘Oorlog verwoestte veel, maar sloopwoede van stadsbestuur daarna nog meer’

  Run op nostalgisch Nijmeegs fotoboek: ‘Oorlog verwoestte veel, maar sloopwoede van stadsbestuur daarna nog meer’

  NIJMEGEN - De sloopwoede van Nijmeegse bestuurders na de Tweede Wereldoorlog heeft de stad misschien wel meer geschaad dan de oorlog zelf. Tot dat inzicht kwam kunstenaar Kees Moerbeek bij het samenstellen van zijn fotoboek In weemoed kun je niet wonen. Daarin wekt hij de Nijmeegse binnenstad uit de periode 1935 tot en met 1959 weer tot leven.

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734