Maandelijkse Archieven: Juni 2021

 1. Literaire Boekenprogramma Roelants 2021

  Literaire Boekenprogramma Roelants 2021

  Er komt weer een nieuwe editie van het Literaire Boekenprogramma Roelants 2021! Paul van Tongeren, Margot van Mulken en Piet Hein van Kempen zijn er alle drie weer bij. Het is de derde editie van ons eigen boekenprogramma: "De Lezers". Drie hoogleraren in gesprek, niet als experts over hun vak, maar als amateurs (liefhebbers) over hun liefde voor boeken.

  ---

  Paul van Tongeren is Denker des Vaderlands en was hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, buitengewoon hoogleraar ethiek aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven (België) en geassocieerd onderzoeker van de Universiteit van Pretoria (Zuid-Afrika). Zijn boek 'Leven is een kunst' (Klement 2012) won in 2013 de Socratesprijs voor het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek. 

  Margot van Mulken is hoogleraar Internationale bedrijfscommunicatie en onderzoekt het effect van stijl en cultuur in persuasieve communicatie. Ze is in het bijzonder geïnteresseerd in de werking van visuele metaforen in reclame-uitingen, in het effect van woordspelingen op begrip, waardering en beklijving, de werking van ironie, en het effect van taalintensiteit. Bovendien bestudeert zij de effecten van verschillen in communicatiestijlen op succesvolle en minder succesvolle interculturele contacten.

  Piet Hein van Kempen (1969) is hoogleraar bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit. De leerstoel Straf- en strafprocesrecht is ondergebracht in het centrum Staat en Recht (SteR). Van 2007 tot 2011 was Van Kempen ook hoogleraar Rechten van de mens.

  Lees meer »
 2. Recensie Melancholia door Paul van Tongeren

  Recensie Melancholia door Paul van Tongeren

  Melancholia - Bert Ummelen

  MOOIE MELANCHOLIE

   

  Kortgeleden verscheen een bundel verhalen van een man die weliswaar in zijn leven veel geschreven heeft, maar nog niet eerder fictie publiceerde. De auteur, Bert Ummelen, overleed niet lang na het verschijnen van zijn “eersteling”. De uitgave werd verzorgd door Boekhandel Roelants.

  In het nawoord schrijft de auteur dat hij de verhalen schreef om zichzelf wat afleiding te geven “van het ongerief waar het leven van een kankerpatiënt nu eenmaal vol mee zit.” Zowel de titel van de bundel als de verhalen zelf maken duidelijk dat die afleiding de gedachte aan de dood in ieder geval niet weggenomen heeft. Een mooie melancholie is daarvan het resultaat. Het is bijzonder om te zien hoe de auteur steeds vanuit een ander perspectief lijkt te mijmeren over, of te reflecteren op zijn eigen dood. In het eerste verhaal is het de hoofdfiguur zelf die op het eind van het verhaal zijn dood tegemoet vaart. In het tweede verhaal is de echtgenote van een recent overleden man het hoofdpersonage. Het derde verhaal wordt in de ik-vorm verteld en vertelt over de dood en aftakeling van zijn ouders. Het vierde verhaal gaat over de verhouding van en tussen twee bevriende stellen, en opnieuw duikt daar de thematiek van dood en leven op: de zoektocht van de ene vriend naar zijn overleden vader wordt verbonden met de aanvaarding door de ander van de kinderwens van zijn partner. Het laatste verhaal is een sprookje, “over broer konijn”, en alleen al daardoor anders dan de andere; maar opnieuw speelt de dood een rol en opnieuw is die de keerzijde van een hoopvol nieuw begin.

  De thematiek van dood en leven is dus een terugkerend motief. Dat neemt niet weg dat de verhalen daar niet over gaan. Integendeel – de lezer wordt vergast op mooie observaties, herkenbare mijmeringen, grappige ontmoetingen en verrassende ontwikkelingen. Maar al die afleiding neemt het memento mori niet weg, het geeft er alleen de glimlach bij van een mooie melancholie.

  De verhalen werden gedrukt in een kleine oplage van slechts 115 exemplaren. Die oplage verdient het snel uitverkocht te zijn.

   

  Paul van Tongeren

  Lees meer »
 3. Recensie Riet de Jong | Melancholia - Bert Ummelen

  Recensie Riet de Jong | Melancholia - Bert Ummelen

  Bert Ummelen

  MELANCHOLIA

   

  Onlangs verscheen er een boekje, uitgegeven door Boekhandel Roelants, zo mooi dat het bijzondere aandacht waard is.

  De schrijver van dit werkje is niet bekend als schrijver, en dat is jammer.

  MELANCHOLIA bestaat uit vijf verhalen, die indirect met elkaar te maken hebben. De vijf verhalen vormen samen een cyclus, een levenscyclus en het eerste verhaal kondigt de naderende dood van de schrijver aan. Dus het einde van de cyclus.

  Het is een ik-verhaal. De verteller werkte bij een krant, echter in onze technisch veranderende tijd, waardoor zijn werk, en dus ook hij, overbodig worden en hem een eenvoudig baantje als portier wordt gegeven. Zijn werk weg, zijn vrouw overleden, wat blijft er nog over? Zijn hobby: het water en zijn boot. En hij neemt een beslissing. Hij zoekt het water en de ruimte en besluit daarin te verdwijnen. Naast de titelpagina van dit verhaal ‘Meneer Castelein’ staat een wondermooie tekening.

  In de vier volgende verhalen komt telkens een levensfase aan de orde, waarin weliswaar over een nieuwe fase wordt verteld, maar die aan het eind van het boekje gerelateerd kan worden aan het eerste verhaal.

  In ‘Amerika’ gaat een weduwe bij haar zoon en zijn tweede vrouw logeren in Amerika. Daar gaat het om een totaal andere situatie. Zoals ook in ‘Sprinkhaan’ waar een graatmagere jongen moet opboksen tegen een als baby overleden broertje, en in 'Hiawatha' heerst harmonie hoewel het onderhuids niet lekker zit.

  Het laatste verhaal, het einde van de cyclus, is wel heel bijzonder. Hier speelt Broer Konijn de hoofdrol en de sfeer is als in het middeleeuwse verhaal ‘De Vos Reinaarde.  Humor met onderliggend verdriet. Hartveroverend. ‘Maar ook hartverscheurend.

   

  Alle verhalen worden ingeleid met een prachtige, tedere tekening, waar je als het ware doorheen kijkt. Zowel verhalen als tekeningen hebben het waas van melancholie meegekregen, waardoor de tekst volledig beantwoordt aan de titel.

  Jammer, dat Bert Ummelen de weidsheid van de wateren gaat opzoeken, zonder het Luctor et Emergo in werkelijkheid te beleven.

   

  Met bewondering, Riet de Jong-Goossens.

  Nijmegen, 1 juni 2021.

  U kunt Melancholia hier bestellen.

   

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734