Recensie Riet de Jong | Melancholia - Bert Ummelen

Bert Ummelen

MELANCHOLIA

 

Onlangs verscheen er een boekje, uitgegeven door Boekhandel Roelants, zo mooi dat het bijzondere aandacht waard is.

De schrijver van dit werkje is niet bekend als schrijver, en dat is jammer.

MELANCHOLIA bestaat uit vijf verhalen, die indirect met elkaar te maken hebben. De vijf verhalen vormen samen een cyclus, een levenscyclus en het eerste verhaal kondigt de naderende dood van de schrijver aan. Dus het einde van de cyclus.

Het is een ik-verhaal. De verteller werkte bij een krant, echter in onze technisch veranderende tijd, waardoor zijn werk, en dus ook hij, overbodig worden en hem een eenvoudig baantje als portier wordt gegeven. Zijn werk weg, zijn vrouw overleden, wat blijft er nog over? Zijn hobby: het water en zijn boot. En hij neemt een beslissing. Hij zoekt het water en de ruimte en besluit daarin te verdwijnen. Naast de titelpagina van dit verhaal ‘Meneer Castelein’ staat een wondermooie tekening.

In de vier volgende verhalen komt telkens een levensfase aan de orde, waarin weliswaar over een nieuwe fase wordt verteld, maar die aan het eind van het boekje gerelateerd kan worden aan het eerste verhaal.

In ‘Amerika’ gaat een weduwe bij haar zoon en zijn tweede vrouw logeren in Amerika. Daar gaat het om een totaal andere situatie. Zoals ook in ‘Sprinkhaan’ waar een graatmagere jongen moet opboksen tegen een als baby overleden broertje, en in 'Hiawatha' heerst harmonie hoewel het onderhuids niet lekker zit.

Het laatste verhaal, het einde van de cyclus, is wel heel bijzonder. Hier speelt Broer Konijn de hoofdrol en de sfeer is als in het middeleeuwse verhaal ‘De Vos Reinaarde.  Humor met onderliggend verdriet. Hartveroverend. ‘Maar ook hartverscheurend.

 

Alle verhalen worden ingeleid met een prachtige, tedere tekening, waar je als het ware doorheen kijkt. Zowel verhalen als tekeningen hebben het waas van melancholie meegekregen, waardoor de tekst volledig beantwoordt aan de titel.

Jammer, dat Bert Ummelen de weidsheid van de wateren gaat opzoeken, zonder het Luctor et Emergo in werkelijkheid te beleven.

 

Met bewondering, Riet de Jong-Goossens.

Nijmegen, 1 juni 2021.

 

Lees meer »