Maandelijkse Archieven: Mei 2021

 1. Signeersessie Lize Spit & Sofie Lakmaker

  Signeersessie Lize Spit & Sofie Lakmaker

  Vanmorgen waren Lize Spit en Sofie Lakmaker bij Boekhandel Roelants om hun romans te signeren.

  U kunt de gesigneerde boeken hier bestellen, of langskomen in de winkel. 

  Over Ik ben er niet (Lize Spit)

  ‘Wij waren de twee scheefgezakte pilaren die, zodra je ze tegen elkaar aan deed leunen, steviger zouden staan dan één ongeschonden, op zichzelf staande pilaar ooit kon. Het zou goed komen met ons, zolang we samen bleven.’ De Brusselse Leo is tien jaar samen met haar vriend Simon. Verbonden door een moeizame jeugd, heeft het koppel weinig anders nodig dan elkaar. Tot alles kantelt: Simon komt midden in de nacht thuis en lijkt vanaf dat moment iemand anders. Langzaam valt Leo's minutieus opgebouwde bestaan uiteen, tot het punt waarop het gevaarlijk wordt. Ik ben er niet is een verhaal over toewijding en verraad, over twee mensen die op hun eigen manier gemankeerd zijn, maar die hun uiterste best doen opgemerkt te worden, lief te hebben en te leven.

  Lize Spit (1988) debuteerde in 2016 met Het smelt. Ze werd genomineerd voor vele prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en ze won o.a. de Boekhandelsprijs en de Bronzen Uil. Ook in het buitenland oogstte Het smelt veel succes. Ik ben er niet is haar tweede roman.

  Sanne: "Deze roman is spannend tot de laatste pagina, zonder in clichés te vervallen. Spit houdt de aandacht constant vast."

  Over De geschiedenis van mijn seksualiteit (Sofie Lakmaker)

  'De geschiedenis van mijn seksualiteit luidt: dat ik altijd op zoek ben geweest naar iemand die de deuren en ramen zou sluiten, zou zeggen: en nu is het goed. Meer concreet viel ik eerst op mannen en toen op vrouwen, natuurlijk altijd al op vrouwen, op Muriël de roodharige bijlesdocente met de lange benen, op wie niet, maar ik hield mijn ogen of iets anders erg cruciaals ongeopend. Dat doet ook eigenlijk weinig ter zake.' De geschiedenis van mijn seksualiteit is het messcherpe en onconventionele romandebuut van Sofie Lakmaker, ooit tot muze verklaard en later tot lesbische fundamentalist. Een essentieel werk, gedurfder geschreven dan Frenkie de Jong voetbalt. Over het genie dat Sofie Lakmaker is, was of had moeten zijn. 'Sofie Lakmaker en Lil' Kleine delen een brutaal soort eenzaamheid.' – Kees de Koning

  Sofie Lakmaker (1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden. Na korte tijd Russisch en literatuurwetenschap gestudeerd te hebben rondde ze in 2018 haar opleiding filosofie af.

  Sanne: "Wat een fijne, originele schrijfstijl heeft Lakmaker. Dit boek lees je in een ruk uit. En ondanks de niet altijd vrolijke noot, is het een hele prettige leeservaring."

  Lees meer »
 2. De Boekenweek is begonnen!

  De Boekenweek is begonnen!

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Het is Boekenweek! De wolken verdwijnen, de zon gaat weer schijnen en wij vieren het feest van het Nederlandstalige boek. Dit jaar heeft Hanna Bervoets een prikkelend en actueel boekenweekgeschenk geschreven en Roxane van Iperen is wellicht wel de meest logische auteur bij het thema: Tweestrijd. 

  Wij vieren het feest der boeken op eigen wijze: met allerhande aanbiedingen, veel gezelligheid, uiteraard mag het boekenweekgeschenk niet ontbreken én ontvangen wij twee auteurs op maandag aanstaande.

  Wij hopen u te zien, in een normale Boekenweek,
  Julius
  U krijgt het boekenweekgeschenk van ons cadeau bij € 15,- aan (Nederlandstalige) boeken. Wij hebben uiteraard getracht het geschenk ruim genoeg in te slaan om niemand van u teleur te hoeven stellen, maar ik zeg het toch: te krijgen zolang de voorraad strekt. 

  Ook onze online-winkelaars hoeven niet te treuren: ook bij deze bestellingen gaat uiteraard een geschenk mee de doos in.
  Roxane van Iperen - u vast welbekend van het indrukwekkende boek 't Hooge Nest (nu ook in hardcover), schrijft dit jaar het Boekenweekessay. Voor € 3,75 is deze mooie uitgave voor u. Ook online kunt u deze krijgen.
  Een Boekenweekgeschenk is niet te kopen; slechts te krijgen. Maar daarvoor moet wel het een of het ander aan lectuur worden aangeschaft. Wat dat precies is, wil ik u natuurlijk niet voorschrijven. Wel geef ik een paar verse tips uit de boekhandel. 
  Cees Nooteboom
  Over het Japanse klooster Kozan-ji en de beroemde dierentekeningen

  Zijn talloze reizen hebben Cees Nooteboom altijd weer naar Japan geleid, een land dat hem met zijn tegenstelling tussen de opzichtige en hectische moderne consumptiewereld en de stille afzondering van de boeddhistische tempelwereld blijft fascineren. De tempel Kozan-ji, zijn huidige reisdoel, ligt in het noorden van Kyoto, herbergt onder andere de daar ontstane rollen met tekeningen van speelse dieren uit de vroege dertiende eeuw. De afbeeldingen van padden, kikkers, apen en andere dieren, die met menselijke kenmerken zijn uitgebeeld, zijn door verschillende kunstenaars gemaakt. Ze laten op tot elf meter lange, van rechts naar links te lezen beeldverhalen de dieren zien bij het baden, bij het aanbidden van Boeddha, bij een begrafenis of bij een gevecht en gelden als de eerste stripfiguren in de geschiedenis van de literatuur.
   
  € 19,50
  Eva Meijer

  ‘Ik zag haar voor het eerst op een vroege decembermorgen. We waren in ons vakantiehuis op de Ezelberg en iedereen, inclusief de ochtend zelf, sliep nog. Ik knipte de lamp aan en precies op dat moment verscheen ze in het raam, omgeven door licht, een klein vrouwfiguurtje, perfect in haar eenvoud. Het was of er een elektrische schok door me heen trok. Ik vermoedde al langer dat er geesten in dit huis woonden. Meteen stelde ik mezelf gerust: dit was geen geest, maar een weerspiegeling van mijn eigen lichaam. Kijk maar, ze had precies mijn vorm en precies mijn gezicht, ze was alleen veel kleiner.’ In Haar vertrouwde gedaante raakt de hoofdpersoon in de ban van degene die ze in de spiegel ziet. Is ze het zelf? Of is het een vrouw die haar iets wil zeggen over haar bestaan? In deze novelle staan de verdubbelingen van de werkelijkheid centraal. Onze schermrealiteit, de geesten waar we mee samenleven, hoe we onszelf in de wereld projecteren. Het is de vraag wie er precies gek is, de hoofdpersoon of degenen die het niet zien en gewoon doorleven.

  € 15,-
  Tamsin Calidas
  Ik ben een eiland
  Tamsin Calidas is een dertiger met een baan in de media, die in de hippe Londense wijk Notting Hill woont. Niks bijzonders. Tot zij en haar man besluiten hun leventje in de stad te verruilen voor het ruige en onbekende van een klein Schots eiland in de Hebriden. Ze gaan er schapen fokken. Landelijk, rustig en idyllisch, is het beeld dat ze voor ogen hebben. Weg van het eeuwige jachtige. Maar wanneer de eerste betovering is verbroken, blijkt het allerminst idyllisch. De gesloten eilanders zitten helemaal niet te wachten op de komst van zo’n stel stedelingen, het kind waarnaar ze verlangden komt maar niet, het weer is onstuimig en het leven zwaar. Hun huwelijk overleeft de storm niet en loopt op de klippen. En dat is nog maar het begin van de pure, bittere ellende die Calidas zal moeten doormaken. Armoede, een traumatisch verlies en ziekte stellen haar op de proef en het onherbergzame land brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. Naarmate de tijd verstrijkt verliest Calidas zich meer en meer in het landschap om haar heen, en het is precies die natuur die verlossing brengt. 

  € 22,99
  Hans Heesen

  Een naderend begin van iets nieuws

  Wouters tip: de Modiano van Zutphen. Van IJzer - onafhankelijke uitgeverij uit Utrecht met onder andere Trollope, Rilke en de Nijmeegse dichteres Justine Borkes in haar fonds.
   
  Een kamer in een statig huis aan een kade in een provinciestadje is het epicentrum van het leven van een achttienjarige. Hij mag er zonder betaling wonen, maar moet als tegenprestatie voor zijn huisbaas elke maand de huur ophalen op tal van adressen, verspreid door de stad. In heldere bewoordingen ontvouwt zich een verhaal waarin niets lijkt te zijn zoals het zich voordoet. De lezer maakt kennis met een stoet aan raadselachtige figuren als de Sorbische huisjesmelker Dzinballe, de klassieke schoonheid Annie Bedeaux, het ongrijpbare meisje Tanja, wannabe filmproducent Stanley Migchelbrink en niet in de laatste plaats de overige kamerbewoners. En dan is er nog een koffertje met naaktfoto’s van een zekere ROA. Een naderend begin van iets nieuws is het romandebuut van Hans Heesen. Het leven als legpuzzel met een aantal ontbrekende stukken, dan wel een doolhof zonder uitgang.

  € 16,50
  Aanstaande maandag bezoeken Lize Spit & Sofie Lakmaker (w.m.b. de beste debutant van nog jong 2021) onze boekhandel om een praatje te maken en wat krabbels te zetten. Komt u ook langs? Koffie en boekenweekgeschenken zullen klaarstaan. 

  Wilt u een gesigneerd exemplaar met opdracht, maar bent u niet in staat langs te komen? Stuur even een mailtje naar roelants@roelants.nl - wij maken het in orde.
  Lize Spit
  Ik ben er niet
  €25,99
  Bestel nu > >

  AANBIEDINGEN

  Koop twee deeltjes uit de Kleine Russische Bibliotheek en u krijgt het nieuwste deeltje van ons cadeau: de Vijf Jagersverhalen van Ivan Toergenjev. Stelt u bijvoorbeeld een bundeltje samen van de drie T's: Toergenjev, Tsjechov en Tolstoj. Of gaat u volledig Toergenjev, met drie van zijn bundels? Ze liggen in de boekhandel voor het oprapen.

  Bestellen kan hier > > 
  U krijgt van ons automatisch het Vijf Jagersverhalen thuisgestuurd, dit hoeft u dus niet handmatig toe te voegen.
  Ook hebben we weer nieuwe ramsj voor u - heel veel. Bovenstaande is slechts een sneak peak - zodat u weet wat u in de winkel te wachten staat. Het ligt te wachten op een hongerige lezer. Wouter heeft het wederom met plezier en smaak voor u uitgezocht.

  Binnenkort een meer uitgebreide nieuwsbrief, voor als u wat verder van onze zaak woont. U kunt alvast turen, maar lang niet alles staat erop!

  Lees meer »
 3. Online lezing Melancholia

  Online lezing Melancholia

  Sinds een week is de verhalenbundel 'Melancholia' van Bert Ummelen bij ons verkrijgbaar.  

  Vanavond, woensdag 19 mei om 20.00u, wordt er een korte boekpresentatie gehouden.

  Hierbij zullen de zoons van Bert Ummelen het woord nemen.

  Het is live te volgen via deze Zoom-link: https://us02web.zoom.us/j/82044939730?pwd=eUxDY3ZZQ0xqTTFDVGFkQy9GZlZYZz09

  Mocht u problemen ondervinden met de toegang, kunt u de volgende gegevens gebruiken:

  Meeting ID: 820 4493 9730
  Passcode: 438466

  Over 'Melancholia':

  ‘Dit was nooit de bedoeling. Ik begon de verhalen te schrijven om mezelf wat af te leiden van de zorgen en het ongerief waar het leven van een kankerpatiënt nu eenmaal vol mee zit. […] Of ik de leesclubvriend die me overhaalde over publicatie na te gaan denken daarvoor dankbaar moet zijn, maakt u maar uit.’

  En zo verdwijnt meneer Castelein. Een stipje aan de horizon is hij en dan ook dat niet meer. Een hachelijk avontuur, hij kent de zee immers slechts als metafoor. Maar wat maakt het uit? Voor wie de wereld een plek van anderen is geworden, lonkt het welkom van de verte. En vroeger of later zal hij derwaarts gaan.

  Het boekje kost €15,00 en is verkrijgbaar in de winkel en op onze website.

  Lees meer »
 4. Een klein wit pannenkoekje

  Een klein wit pannenkoekje

  Vanaf nu verkrijgbaar: Een klein wit pannenkoekje. - Over Willem Grossouw, de dames D en Gerard Reve

  Over het boekje:

  Is Gerard Reve bij professor Grossouw, de bij de Nijmeegse tantes van Gijsbest Dijker inwonende priester-theoloog, op bezoek geweest?
  Over Willem Grossouw, die met Reve correspondeerde, is weinig bekend. De brieven die Reve aan Grossouw schreef, gaan onder meer over het Ezelproces en de vertaling van het Nieuwe Testament. Ze zijn, van voetnoten voorzien, opgenomen in het boek 'Brieven aan geschoolde arbeiders'.
  Maar waar zijn de brieven van Grossouw gebleven? Wat schreef hij terug? Informeerde hij Reve, die katholiek werd, over het beëindigen van zijn priesterschap en zijn voorgenomen huwelijk met de dertig jaar jongere Will Holland?
  De 'rampjaren', de titel van het tweede deel van de Reve-biografie van Nop Maas, lijkt ook van toepassing op het laatste deel van het leven van Grossouw.
  Is er over deze bijzondere vriendschap meer informatie te vinden in Grossouws autobiografie 'Alles is van u' en in het archief van het Katholiek Documentatie Centrun van de Radboud Universiteit?

  Verkrijgbaar voor €15,00

  U kunt het boekje hier bestellen.

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734