Maandelijkse Archieven: Mei 2020

 1. Julius tipt: Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  Julius tipt: Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  Oblomov in nieuwe oude stijl!

  Vandaag verschenen, maar uw boekhandelaar las alvast vooruit.

  De kunst van het nietsdoen is wat de personages in Cossery’s nieuw-vertaalde roman in hoge mate beheersen. De parallel met Oblomov is onmiskenbaar. Door passiviteit gaat liefde verloren, om passiviteit wordt ruzie gemaakt. Cossery’s roman dringt zijn zienswijze aan je op: ambitie is de oorzaak van de ellende op de wereld. Beter is niets te verwachten en het leven te nemen zoals het is, met luiheid tot kunst verheven. 

  De luiaards in de vruchtbare vallei past dan ook geheel in het huidige moment. Waar wij nu allemaal een pas op de plaats (moeten) maken, deden Cossery zelf en zijn personages dit al veel eerder. Het geeft op rake wijze kritiek op de jachtige wijze van ons bestaan. Hopelijk leren wij van Cossery en blijft ook in de toekomst het leven in een lagere stroomsnelheid. 

  De eerste pagina’s is het wennen aan de absurditeit van deze roman, maar deze is meer dan de moeite waard. Het interessante nawoord van vertaalster Mirjam de Veth geeft nog meer lading aan dit bijzondere boek. Zoals Wouter al vond van het eerder vertaalde Grote dieven kleine dieven: Cossery schrijft verslavende klassiekers over het rustige lezen. Wijze lessen voor ieder het het boek aanraakt!

  Albert Cossery - De luiaards in de vruchtbare vallei

  €19,99 | 238 pagina's

  Lees meer »
 2. Op zoek naar betekenis..

  Op zoek naar betekenis..

  Deze week twee nieuwe filosofie-boeken.

  Wat op het spel staat | Cyril Lansink

  De mens leeft niet van brood alleen. Hij zoekt betekenis, verlangt naar geluk en laat zich door waarden leiden. In deze bundel verkent Cyril Lansink deze zoektocht, dit verlangen en deze motivatie op filosofische wijze. Door zijn uitleg van een aantal centrale existentiële begrippen – zoals vrijheid en keuze, aanvaarding en onthechting, vertwijfeling en verveling, vertrouwen en dankbaarheid, lot en genade, emotie en ratio, liefde en beminnen, de gift, de ruil en het spel – krijgt de mens als zingever gestalte, iemand die het nuttigheidsdenken voorbij is.


  over schoonheid

  Over schoonheid of de oplossing van het lichaam-geestprobleem | Margriet Hovens & Willem Muijs

  Dit boek over 'Schoonheid' en de diepe filosofische betekenis ervan heeft een ambitieus doel. De auteurs wijzen een manier aan om het filosofische probleem van de dualiteit tussen lichaam en geest te overstijgen. Het boek is bedoeld voor iedereen die antwoorden zoekt op de fundamentele vraag naar het leven: wie en wat zijn wij mensen, wat zou de betekenis van het leven kunnen zijn en wat is de structuur van onze werkelijkheid? De essentie van dit boek is de vraag naar de waarde van schoonheid, de waarde van menselijke cultuur en de vraag naar de wonderlijke orde van de natuur. Ter wille van de toegankelijkheid van de tekst is filosofisch en wetenschappelijk jargon zoveel mogelijk vermeden of zijn begrippen toegelicht.

  Lees meer »
 3. Top 15 Week 21

  Top 15 Week 21

  Boeken top 15 - week 21

  Helaas nog geen ouderwetse boekpresentaties in onze boekhandel. Wél een strak geregisseerde signeersessie van Anneke Nolet met veel belangstelling! Zo proberen we toch nog wat extra leven in de brouwerij te brengen. Ook gaat onze boekenclub gewoon door - maar wel grotendeels digitaal. Om toch nog wat extra literaire inspritatie naar u toe te brengen.

    1  

    2  

    3  

    4  

    5  

    6  

    7  

    8  

    9  

    10  

    11  

    12  

    13  

    14  

    15  

  Abonneer je ook op onze nieuwsbrief!

  Lees meer »
 4. De nieuwe Roelants: een documentaire van Rutger de Quay

  De nieuwe Roelants: een documentaire van Rutger de Quay

  De Nieuwe Roelants vertelt het verhaal van boekhandel Roelants. Terwijl Wouter langzaam aan zijn pensioen begon te denken, trad er opeens een onverwachte opvolger naar voren: eigen zoon Julius. De documentaire van Rutger de Quay toont de achtergrond van deze overname gecombineerd met fraaie sfeerbeelden van de boekhandel. Overigens geen zorgen: nog een lange weg te gaan, van Wouter bent u voorlopig nog niet af!

  Lees meer »
 5. New York en Parijs

  New York en Parijs

  Vanaf vandaag in de winkel:

  New York, Portrait of a city | van 49,90 voor 15,00 | 

  Vier de energie, schoonheid en vastberadenheid van New York met dit suggestieve stadsportret. Het bevat honderden plaatjes uit de 19e eeuw tot en met het heden en een uitgebreide bijlage van honderden boeken, films en platen geïnspireerd door "The city that never sleeps". Uitgelichte fotografen zijn o.a. Weegee, Margaret Bourke-White, William Claxton, Ralph Gibson en Steve Schapiro.

  Paris, Portrait of a city | van 49,90 voor 15,00 | 

  Parijs, gebouwd rond twee millenia van geschiedenis, is zowel een stad om verliefd op te worden als een stad om te fotograferen. Deze visuele metgezel van de Franse wereldstad brengt de chique geest van de stad - gevat in honderden nauwkeurig verzamelde foto's, waarvan sommigen bij de vroegst genomen foto's van Parijs horen - samen met iconische plaatjes van de mode, kunst en architectuur. Voor liefhebbers van stedentrips en fotografie! Misschien kunt u hiermee toch een beetje op vakantie?

  Lees meer »
 6. Top 15 Week 20

  Top 15 Week 20

  Boeken top 15 - week 19

  Non-fictieschrijvers weet er wel raad mee: er wordt grif geschreven over Corona en alles wat erbij hoort. Ook de eigengereide filosoof Zizek weet er wel raad mee. Wij zijn benieuwd waarna we het ook in onze fictie gaan tegenkomen. Een roman á la De Pest, die de tand des tijds zal doorstaan. Ik ben ervan overtuigd dat die gaat komen. Maar het literaire hoofd heeft wellicht meer tijd nodig. Mijn voorspelling: nr. 1 in de Roelants top 15 van 2023.

    1  

    2  

    3  

    4  

    5  

    6  

    7  

    8  

    9  

    10  

    11  

    12  

    13  

    14  

    15  

  Abonneer je ook op onze nieuwsbrief!

  Lees meer »
 7. Top 15 Week 19

  Top 15 Week 19

  Boeken top 15 - week 19

  Het is de laatste weken steeds raak: de bestverkochte nieuwe roman van die week is gelijk in herdruk. Afgelopen week gebeurde dat ons met 'De Effingers' (na lovende kritieken in de Volkskrant en NRC), deze week is 'De Spiegel & het Licht' aan de beurt. De eerste was voor ons een grote verrassing, maar bij het laatste deel van de Cromwell-trilogie van Hilary Mantel hadden we het wel verwacht. Bij de lancering in Engeland hoorden we zelfs over Harry Potter-achtige toestanden met kamperende kopers voor de deur. Dat was hier dan ook weer niet het geval, maar alsnog een goede start; hij zou de 22ste weer verkrijgbaar moeten zijn!

    1  

    2  

    3  

    4  

    5  

    6  

    7  

    8  

    9  

    10  

    11  

    12  

    13  

    14  

    15  

  Abonneer je ook op onze nieuwsbrief!
  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734