Maandelijkse Archieven: April 2020

 1. Voorproefje: Hilary Mantel - De Spiegel & het Licht

  Voorproefje: Hilary Mantel - De Spiegel & het Licht

  Op 6 mei verschijnt van Hilary Mantel het laatste, verbijsterende deel van de trilogie over het leven van Thomas Cromwell.

  De spiegel & het licht is het daverende slotdeel van de trilogie, waarin Hilary Mantel de laatste jaren traceert in het leven van Thomas Cromwell, de jongeman die vanuit het niets de toppen van de macht weet te bereiken.

  De publicatiedatum van De spiegel & het licht staat op 6 mei, maar om u als lezers alvast een voorproefje te geven, wordt iedere dag op een vast tijdstip een fragment voor uit de Nederlandse vertaling van De spiegel & het licht voorgelezen. Klik hieronder:

  Al overtuigd? Bestel hieronder alvast uw exemplaar, of start aan het begin van de
  Lees meer »
 2. Over Japan

  Over Japan

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Deze week een eerste nieuwsbrief van mij! Ik ben Elise en ik werk sinds maart met veel plezier bij boekhandel Roelants. Veel leesplezier gewenst de komende tijd, en ik hoop u nog vaak te kunnen begroeten in de winkel!

  We kunnen nu niet op reis, maar we kunnen ons met boeken wel in een ander land wanen. We beginnen deze week met Japan. De vier auteurs schijnen ieder een ander licht op het land. Zo kunt u lezen over de veelbewogen geschiedenis van Japan, hedendaagse politieke vraagstukken over de Japanse samenleving, een genuanceerde beleving van de schoonheid van het land, of een verfrissende verzameling van cultuur-en taal-observaties. Misschien zit er iets tussen voor u?
  Paulien Cornelisse - Japan in honderd stukjes
   
  Paulien Cornelisse houdt al jaren een Japanverzameling bij. En die verzameling ziet nu voor het eerst het licht in dit prachtig vormgegeven boek. Pauliens collectie bestaat uit dingen die ze weet over Japan.

  Soms zijn het vondsten die ze deed tijdens haar reizen en verblijven in het land, onder meer voor haar VPRO-serie Tokidoki. Soms zijn het opmerkelijke feitjes. En omdat ze het nu eenmaal niet laten kan, zitten er in haar verzameling ook veel schitterende observaties van de Japanse taal. Japan in honderd kleine stukjes is een verfrissend boek voor reizigers, thuisblijvers, taalliefhebbers en andere nieuwsgierigen. Paulien Cornelisse laat je ervaren hoe het voelt om te houden van een land dat nooit van jou zal zijn.
   

  €18,99 | 223 Pagina's | ISBN 9789082430271
  Bestel nu > >
  Cees Nooteboom - Japan

  Wat ooit begon met een boek over pelgrimstochten in Japan werd voor Cees Nooteboom gaandeweg een diepe fascinatie, die hem steeds opnieuw zou doen terugkeren naar het keizerrijk. Als onvermoeibare reiziger kijkt hij altijd achter de volgende heuvel, uit nieuwsgierigheid naar een Japan dat hij nog niet kent en begrijpt. Hij voelt een sensueel genot in de mensenmenigtes van Tokio, valt in de snelste trein ter wereld tussen de zingende monniken langzaam in slaap, probeert de verschillende tempels uit elkaar te houden en ziet in dat hij daar nog een volgend leven voor nodig zal hebben.

  In deze bundel komen Nootebooms Japanse reisverhalen voor het eerst samen. Met zijn vermogen om de fijnere nuances van het land te begrijpen richt hij een persoonlijk monument op voor de kunst, de landschappen en inwoners. Japan is een onderdompeling in de schoonheid van nieuwe ontdekkingen en de onvermijdelijke vragen die hierdoor over het eigen bestaan worden opgeroepen.


   
  € 19,99 | 240 Pagina's | ISBN 9789403162003
  Bestel nu > >
  Paul Muys - Geen zee te hoog

  Geen zee te hoog is een poging om de vreemde, soms moeilijk te vatten Japanse samenleving te begrijpen. Al was het maar vanwege de manier waarop het zijn problemen te lijf gaat. Waarom blijft de Japanse regering zo vasthouden aan kernenergie? Waarom blijven Japanners op walvissen jagen? En steenkool invoeren? Hoe komt het dat er zovelen, de zogeheten herbivoren of graseters, seks afwijzen? Waarom gaan Japanners zelden of nooit in staking, al lijkt daar alle reden toe? Hoe democratisch is een land waar één partij decennialang bijna onafgebroken aan de macht is? Waarom blijven de Japanners gekant tegen immigratie, ondanks een schreeuwend tekort aan personeel? Waarom zijn de Japanners zo dol op robots?

  In Geen zee te hoog biedt Paul Muys een inkijk in de Japanse samenleving en gaat over acute problemen (problemen die ook de onze zijn), hun gevolgen én de oplossingen of het uitblijven daarvan. Paul Muys (1945) is voormalig anker en reportagemaker voor Panorama (BRT). Hij bereist Azië, schrijft over China ('De gebroken rijstkom: het testament van Deng Xiaoping') en nu ook over Japan.


   
  € 22,50 | 296 Pagina's | ISBN 9789460018640
  Bestel nu > >
  Naoko Abe - Sakura

  Verschijnt op 29 april

  Toen botanicus Collingwood Ingram in 1902 Japan bezocht werd hij verliefd op de kersenbloesem, de sakura. Tijdens een bezoek ruim twintig jaar later was hij geschokt door de achteruitgang in soortendiversiteit. Een gekloonde kers domineerde het landschap en was symbool van de expansiedrift van het land. Duizenden kilometers verderop, op het landgoed van Ingram in Kent, floreerde de oorspronkelijke bloesem nog steeds. De botanicus besloot de soort te repatriëren. Met de Transsiberië Express vervoerde hij een stek in een aardappel naar Japan. Ingram groeide uit tot een van ’s werelds meest toonaangevende kersenexperts.

  Dit prachtige boek vertelt het verhaal van een opmerkelijke man, die getuige was van een beladen eeuw vol conflicten en verandering. De lezer volgt de sakura als symbool aan het keizerlijk hof, via de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog, tot aan de hedendaagse fascinatie voor deze iconische bloesem.


   
  € 24,99 | 448 Pagina's | ISBN 9789400405899
  Bestel nu > >
  Nogmaals veel leesplezier gewenst en tot ziens!
   
  Elise

  Lees meer »
 3. Besmet met het boekenvirus

  Besmet met het boekenvirus

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Gelukkig slaan veel mensen aan het lezen in deze tijd. Om te ontsnappen, even ergens anders aan te denken, of juist om informatie te winnen. Ook wij merken een stijging in de verkoop van o.a. De Pest van Camus. In deze lijn hebben wij vandaag twee tips voor u.
  Coutinho - Elementaire deeltjes 69 - Epidemieën en pandemieën

  Twee weken geleden is een geactualiseerde uitgave van Epidemieën en pandemieën verschenen. Ons dagelijks leven staat geheel in het teken van een minuscuul virus waar we geen grip op lijken te krijgen. Met grote maatschappelijke en economische gevolgen.

  Wat kunnen we leren van eerdere epidemieën en pandemieën? De uitbraak van ebola in 2014, de choleraepidemie na de aardbeving in Haïti in 2010, de ‘varkensgriep’ in 2009. Roel Coutinho, oud RIVM-directeur infectieziekten, laat zien hoe deze en andere ziektes zich verspreidden en ontwikkelden, hoe mensen ermee omgingen, en hoe de huidige geneeskunde erop anticipeert.

  Aan bod komen onder meer eeuwenoude ziektes als pest, cholera en influenza, relatief nieuwe ziektes als hiv en ebola en potentiële toekomstige dreigingen zoals biologische oorlogvoering en een dalende vaccinatiegraad. En de oorsprong en verspreiding van het huidige virus.
   
  €10,99 | 160 Pagina's | ISBN 9789025312572
  Bestel nu > >
  Paolo Giordano - In tijden van besmetting

  Paolo Giordano (auteur van De eenzaamheid van de priemgetallen) schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder, indringend en belangwekkend betoog. 

  De huidige epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn – het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen.

  De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.
   
  €9,99 | 80 Pagina's | ISBN 9789403198309
  Bestel nu > >
  Voor al uw leeswensen bent u dagelijks welkom in de winkel, maar u kunt uw boeken natuurlijk ook telefonisch (024-3221734) en via de website bestellen.
   
  Sanne

  Lees meer »
 4. Het debuut van een jonge, Nijmeegse hond

  Het debuut van een jonge, Nijmeegse hond
  Gisteren debuteerde de Nijmeegse psychologie-student David Steenmeijer. Zijn roman Victor wordt uitgegeven bij de Wereldbibliotheek. Wij vroegen hem zichzelf bij u te introduceren. 

  Direct, fris, ontwapenend. Het debuut van een jonge hond die nog lang niet is uitverteld’ - Peter Buwalda

  Een frisse wind

  In het huis waar ik ben opgegroeid is de piano omgetoverd tot een soort literatuuraltaar. Op de eerste verdieping bevindt zich een reusachtige kamer waar de wanden verstopt zijn achter propvolle boekenkasten. En met kerst stond er afgelopen jaar, jawel, een heuse boekenboom in de woonkamer, voorzien van glinsterrode slingers en tientallen kaarsjes. Ik ben, dat is duidelijk, opgegroeid in een huis waar de literatuur hoog in het vaandel staat, de echte literatuur – een Kluun of Saskia Noort zul je er niet aantreffen.

  Mijn ouders hebben ontelbare pogingen gedaan mij te bekeren. Aan de romans die ik met Sinterklaas of voor mijn verjaardag kreeg gaf ik na enkele bladzijden de brui, en zodra het aan de eettafel over boeken ging distantieerde ik me direct van het gesprek. De verplichte literatuurlijst op school? Een regelrechte ramp. Ik moest die schrijvers niet. En zij mij niet. Prima toch?

  Tot de dag dat de debuutroman van een van mijn rapidolen bij me op de mat viel. Hij had mij het boek hoogstpersoonlijk vanaf het televisiescherm aangeprezen. Zo ontdekte ik tot mijn verbazing dat boeken ook kunnen vertellen over onderwerpen die tot de verbeelding van een puber spreken.

  Boeken als Christiane F., Dagen van gras en Gimmick! volgden, en in een mum van tijd was ik rijp voor pillen als Bonita Avenue. Ik was verkocht, en wel dusdanig dat ik besloot zelf de pen op te pakken om te proberen mijn generatiegenoten ook overstag te krijgen – ze weten niet wat ze missen! Zo is mijn debuutroman Victor tot stand gekomen. Een verhaal over zoeken en vluchten, een verknipte moeder-zoon relatie, dominante vrouwen, biseksualiteit, liefde, seks en drugs. Allemaal tegen het decor van de Nijmeegse dag en Amsterdamse nacht.

  Een interview met Folia, het maandblad van de UvA, verscheen vandaag.
  Hieronder kunt u daarvan een stukje lezen.

  Je groeide op in een belezen gezin, maar van boeken moest je weinig hebben?
  ‘Mijn vader [Maarten Steenmeijer] is hoogleraar Spaans aan de Radboud Universiteit en hij heeft verschillende non-fictie titels geschreven, onder meer over popmuziek. Mijn moeder is journalist en vroeger doceerde ze Spaans aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er was altijd literatuur in huis en zo raakte mijn zus besmet met het leesvirus, maar ondanks verwoede pogingen van mijn ouders was ik meer van het skateboarden en voetballen. Ik herinner me dat ik met verjaardagen en Sinterklaas altijd wel een boek cadeau kreeg en dan was ik nogal op mijn teentjes getrapt.’
   

  En dit veranderde toen je zelf begon te schrijven?
  ‘Vier jaar geleden verscheen Naamloos van Pepijn Lanen van De Jeugd van Tegenwoordig. Omdat ik fan was, gaf ik de roman een kans. Tijdens het lezen besefte ik voor het eerst dat boeken ook verhalen bevatten met onderwerpen die mij interesseren, ik dacht dat literatuur per definitie oubollig en stoffig was. Na meer gelezen te hebben, pakte ik zelf de pen op.’

  Wat was je inspiratie voor Victor?
  ‘Ik vermoed dat de meeste jonge schrijvers op hun twaalfde al volop met hun neus in de boeken zaten. Als niet-lezend kind hield ik nooit rekening met een toekomst als schrijver. Rond mijn zestiende ruilde ik de kroegen in voor de clubcultuur en dancefeesten; een intrigerende wereld die maar mondjesmaat werd beschreven in de literatuur. Wanneer ik wel een boek erover vond, ging het vaak over commerciële dancemuziek en het extravagante nachtleven van Las Vegas. Ik herkende mezelf niet in die boeken, het was alsof mijn generatie niet over dit nachtleven schreef en ik besloot maar zelf de stoute schoenen aan te trekken. De wereld die mij lief was werd het decor voor Victor.’


  Voor het hele interview, kunt u hier klikken.
  David Steenmeijer - Victor

  Victor is een student psychologie uit de provincie die gebukt gaat onder een bazige vriendin en een dominante moeder. Min of meer toevallig leert hij Twan kennen, een dj en rising star in de Amsterdamse dancescene. Twan neemt Victor mee in het nachtleven, waar alles lijkt te mogen en alles lijkt te kunnen. En waar hij de perfecte vrouw ontmoet. Victor denkt zijn bestemming te hebben gevonden. Maar hoe langer zijn ontdekkingstocht door deze nieuwe wereld duurt, hoe dieper hij afdaalt in de krochten van zijn eigen onderwereld.

  €20,00 | 272 Pagina's | ISBN 9789028450523
  Bestel nu > >
  Het boek ligt nu in de winkel. We sturen het ook graag naar u op.
  Bestelt u het boek dan hier.
  Mocht u een gesigneerd exemplaar willen ontvangen, of een met opdracht, doet David dat graag!
  Lees meer »
 5. Bucket-list literatuur

  Bucket-list literatuur

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Wat leest u momenteel? Veel mensen grijpen terug naar klassiekers, zo blijkt. Tijd genoeg, nietwaar? Vandaag een focus op Engelstalige literatuur, wij hebben immers een mooie afdeling Engelstalig in onze boekhandel. Daarom een paar aanraders, voor ieder die van klassiekers houdt.

  Book sales surge as self-isolating readers stock up on ‘bucket list’ novels

  "Book sales have leapt across the country as readers find they have extra time on their hands, with bookshops reporting a significant increase in sales of longer novels and classic fiction.
  (...)
  It reported a “significant uplift” on classic – and often timely – titles including Gabriel García Márquez’s One Hundred Years of Solitude and Love in the Time of Cholera, Toni Morrison’s Beloved, F Scott Fitzgerald’s The Great Gatsby and Sylvia Plath’s The Bell Jar.
  (...)
  “I have found that the more uncertain life is, the more solidity and structure Tolstoy’s novels provide. In these times, one does want to read an author who is so deeply moved by the world that he could appear unmoved in his writing,” she wrote."

  Uit The Guardian van 25 maart jongstleden
  Lees het hele artikel hier
   

  Ook in onze boekhandel merken wij dat lezers een voorraad aanleggen. Thuiszitten betekent immers meer tijd om te lezen. En geeft ook tijd om te lezen wat u wellicht altijd al wilde: die ene dikke pil of die prachtige klassieker. Normaal spaar ik ze op voor vakanties, maar nu kan er naar hartelust gelezen worden. 

  Aangezien dit een nieuwsbrief met Engelse focus is, hieronder een paar aanraders van onze non-EU-vrienden.  In ons

  English department

  hebben we ook een mooi tafeltje ingericht met quarantainetips. Stuk voor stuk perfect voor een periode van thuisblijven. Het zijn immers niet voor niets (moderne) klassiekers.  
  Hilary Mantel - The Mirror & the LightToegegeven: net verschenen, dus kan geen (moderne) klassieker zijn. Maar dit kan er zeker wel een worden. Het is het laatste deel in de Wolf Hall trilogie, veel mensen wachtten er met smart op. 

  Dit derde deel beschrijft de laatste vier levensjaren van Thomas Cromwell. Deze zoon van een smid werkt zich op tot een van de meest invloedrijke en financieel rijke figuren aan het hof van koning Henry VIII. 
  Hilary Mantel verweeft in deze historische romans feit met fictie op een meesterlijke wijze. Voor de twee voorgaande delen won ze de Booker Prize - schrijven kan ze.

  22,95 | 864 Pagina's | ISBN 9780007580835
  George Orwell - Nineteen Eighty-FourVrijwel iedereen kent het thema van Orwells bekendste boek. Maar nu is dit thema wellicht het meest relevant sinds het verschijnen van het boek. Om het coronavirus te beheersen, kijken overheden naar steeds meer manieren om burgers te volgen en monitoren. Voor de goede zaak, uiteraard. Maar waar ligt de grens? 

  Nu is het moment om hierover na te denken. Niet overtuigd? (Her)lees Orwell, Caroline de Gruyter of Sheila Sitalsing
   
  € 11,95 | 320 Pagina's | ISBN 9780241341650
  Gabriel Marcia Marquez - One Hundred Years of Solitude
  Zie uzelf in een dorp ver weggestopt in Colombia, nauwelijks contact met de buitenwereld. Marquez belangrijkste thema in One Hundred Years of Solitude is isolatie. Wat doet dat met een mens, met een groep mensen? Hoe meer geïsoleerd, hoe egoïstischer. En hoe meer de hang naar isolatie groeit. 
  Een van de belangrijkste Spaanstalige literaire werken ooit. Het bracht een Latijns-Amerikaanse literaire golf teweeg, met grote invloeden van onder andere de Cubaanse Vanguardia. 

  € 11,95 | 432 Pagina's | ISBN 9780241968581
  Margaret Atwood - The Handmaid's TaleVeel mensen gebruiken de extra tijd om extra te netflixen. En een rechtgeaarde netflixer heeft The Handmaid's Tale gezien, de televisiebewerking van Atwoods literaire werk. 

  In deze dystopische roman zijn vrouwen slechts als dienstmaagd van nut. Religie en staat zijn een - de status van vrouwen is ontleend aan de bijbel. Het boek toont zowel de kracht als de angstaanjagende kanten van een totalitaire seculiere staat. 
   
  € 12,50 | 336 Pagina's | ISBN 9780099511663
  Bestel nu > >
  F. Scott Fitzgerald - The Great Gatsby
  De grote Gatsby' van F. Scott Fitzgerald gaat over de steenrijke eenling Jay Gatsby. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En juist deze destructieve obsessie heeft de potentie alles te ruïneren.
  The Great Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald. Een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw.

  PS: We geven wij ook twee exemplaren van The Great Gatsby weg op Facebook en Instagram
  ! 
  € 9,95 | 256 Pagina's | ISBN 9781847496140
  Bestel nu > >

   MEER ENGELSTALIGE 
   LITERATUUR 

  Aldous Huxley
  Brave New World
  €12,50
  Gabriel García Márquez

  Love in the Time of Cholera
  €13,50

  Bestel nu > >
  Donna Tartt
  Sylvia Plath

  The Bell Jar

  €13,50
  Bestel nu > >
  Donna Tartt
  David Foster Wallace
  Toni Morrison

  Beloved
  €13,95

  Bestel nu > >
  Hanya Yanagihara
  A Little Life
  €11,95

  Bestel nu > >
  Over klassiekers gesproken: ook afgelopen week bleef Camus fier bovenaan. Maar ook ons mensbeeld blijft belangrijk in deze tijden (Bregman, Heijne, Harari). Wellicht onze steun in deze tijden? De meeste mensen deugen - wij geloven erin. 
  Vanaf nu zijn we overigens weer 7 dagen per week geopend. We houden wat afstand, maar ontvangen u net zo lief. Met 8 tegelijk kan nog alles worden gevonden wat uw hart begeert, op literair vlak althans. En anders snuffelt u even op Roelants.nl - dan fietsen die boeken zo naar u toe!


  Met literaire groet,
  Julius

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734