Maandelijkse Archieven: Maart 2020

 1. Bach op de fiets

  Bach op de fiets

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  De Kamermuziek in de Vereeniging gaat voorlopig niet door, net als vele andere concerten. Maar dat stimuleert ook de creativiteit, zoals Bach-concerten via YouTube
  . Zoals u misschien weet zijn wij ook van de klassieke muziek, zo hebben wij een ruime selectie klassieke muziek in de boekhandel. Daarom van ons enige aanraders om een concert-loze periode door te komen. En al deze aanraders komen nu per fietskoerier naar uw voordeur! Dat is pas klassiek.
  Roelants gaat de samenwerking aan met Velocity! Vanaf nu worden al onze pakjes bezorgd door de fietskoerier. Lekker duurzaam, zonder uitlaatgassen en zonder racende busjes door de straat. Bij Velocity werken ze nu tijdelijk met contactloze bezorging, maar u kunt altijd rekenen op een vriendelijke dame of heer aan de deur!
  Bestellen kan altijd, 
  Via mail: roelants@roelants.nl
  Telefonisch: 024-3221734
  Via de website: www.roelants.nl
  Of kom langs in de winkel, 6 dagen per week geopend.

  Think global, buy local
  Govert Jan Bach - De Grote Bach AtlasDe Grote Bach Atlas geeft een verslag van de reizen van Johann Sebastian Bach door Duitsland - toen nog verdeeld in vele hertogdommen. Rijk geïllustreerd en met luistertips in het boek is dat een
  must have
  voor elke Bach-liefhebber.De auteur - geen (directe) familie - is gespecialiseerd in het leven en de werken van Johann Sebastian Bach. Hij maakte onder meer ook luisterboeken over Matthäus en Johannes Passion.

   
  €27,99 | 168 Pagina's | ISBN 
  9789047627333
  Bestel nu > >
  Na het overlijden van zijn moeder zoekt Philip Kennicott troost in Bachs beroemde Goldbergvariaties. Terwijl hij zijn best doet ze te beheersen, leert hij haar, en zichzelf, beter kennen. In De Goldbergvariaties koppelt Philip Kennicott het beheersen van een muziekstuk aan het kennen van een mens. Tijdens het verkennen van Bachs compositie roept Kennicott twee vragen op die steeds meer met elkaar verbonden worden, als een contrapuntische passage uit een van de variaties zelf: wat betekent het om een muziekstuk te kennen? Wat betekent het om een ander mens te kennen?
   
  Philip Kennicott is Pulitzer Prijs-winnaar en muziekcriticus voor de Washington Post. De Wereld Draait Door had uitgebreid aandacht voor zijn boek inclusief een muzikale uitvoering, zie hier
   
  €24,99 | 352 Pagina's | ISBN 9789045040080
  Merlijn Kerkhof - Alles begint bij Bach
  Merlijn Kerkhof geeft in zijn boek een inleiding in de klassieke muziek. Wat is klassieke muziek, waar komt het vandaan? Wat zijn de meest voorkomende stijlen? Waarom zijn de meeste bekende componisten Duits? Bij elk hoofdstuk zijn luistertips bijgesloten om het verhaal te muzikaal te illustreren. Deze vernieuwde editie is nu slechts negen euro's - eigenlijk geen geld. Ook een aanrader om de jongeren onder ons (verder) te enthousiasmeren voor de klassieke muziek.
   
  PS: ondergetekende spreekt uit ervaring, hij valt ook onder deze groep "jongeren".
   
  €9,- | 288 Pagina's | ISBN 9789041713568
  Michel Serres - Muziek
  Ook Michel Serres beantwoordt vragen over de muziek, maar dan in meer filosofische zin. Vragen als "Wat is de betekenis van muziek? Van de geluiden in onze wereld? Van zoem en gons, gelispel of geschreeuw?" passeren de revue. Michel Serres (1930) is lid van de Académie Française en hoogleraar aan Stanford University en geldt in Frankrijk als een van de grootste geleerden op het terrein van de filosofie en de letteren. Met filosofische inleiding van René ten Bos van de Radboud Universiteit te Nijmegen. 
   
  €28,50,- | 196 Pagina's | ISBN 
  9789461058911
  Reinbert de Leeuw - Matthäus Passion / St Matthew Passion
  CD + DVD
  De Matthäus-Passion gaat dit jaar helaas ook niet door. Jolanda - onze klassiek muziek expert - heeft voor u wel een Matthäus-Passion voor bij u thuis. Voor bij de 
  paasbrunch op de achtergrond, of 's avonds op de bank. Opnames van de uitvoering op zowel DVD als CD, en d
  e documentaire 
  De Matthäus-Missie van Reinbert de Leeuw
  op DVD. Deze
   
  brengt op ontroerende wijze de voorbereiding en bijzondere aanpak van De Leeuw in beeld. De concertregistratie is opgenomen in de Nieuwe Kerk van Amsterdam.


  Uitvoerenden
  Nederlands Kamerkoor
  Holland Baroque concertmeester: Judith Steenbrink
  Reinbert de Leeuw dirigent
  Roder Jongenskoor

  Solisten
  Benedikt Kristjánsson evangelist
  Andreas Wolf Christus
  Joanne Lunn sopraan
  Delphine Galou alt
  Christopher Watson tenor
  Tomáš Král bas

  €32,99 | 2 DVD's / 3 CD's | ISBN 
  9789082455601
  Bestel nu > >
   MEER  RECENTE 
   LITERATUUR 
  Nicolas Mathieu
  De U
  itzichtlozen

  €22,99
  Bestel nu > >
  Hilary Mantel
  Splinter Chabot
  Confettiregen
  €23,99
  Bestel nu > >
  Jeroen Brouwers
  Zo vliegt de week al lezend en luisterend voorbij. Boeken en cd's per fiets naar u toe, al kunt u ook nog steeds (lopend, te fiets, per auto of per paard) naar onze mooie boekhandel komen. Wij zijn blij met uw bezoek, zowel digitaal als fysiek!
   
  Groeten en een fijne dag!
  Julius

  Lees meer »
 2. Vogelen kijken vanuit uw huis

  Vogelen kijken vanuit uw huis

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Het is inmiddels week 2 van het (voornamelijk) thuiszitten. Afgelopen week zijn we doorgekomen door Camus te lezen. Nu hebben we een nieuwe activiteit voor u: vogelspotten. Wellicht zitten ze niet zomaar voor uw raam, maar dan kan Peter Vos' Vogeldagboek u op weg helpen. Prachtige illustraties en rake observaties, misschien zelfs wel beter dan de vogel voor uw raam?
  Peter Vos - Vogeldagboek
   
  Ondertussen is het alweer 10 jaar geleden dat tekenaar Peter Vos is overleden. Hij zag het tekenen van vogels als het "meedenken met gelukkiger, lichter dieren". Nu verschijnt een heruitgave van het Vogeldagboek uit 1992, dat de tekenaar bijhield in een huisje in de bossen van Lunteren, op de Veluwe. Een man met buitengewoon talent en briljante observaties, aldus Trouw en NRC. Hieronder alvast een voorbeeld van de stijl die het Vogeldagboek kenmerkt.

  €24,95 | 160 pagina's | ISBN 9789081388740
   
  Peter Vos tekende én beschreef de ontmoetingen die hij had met vogels, in het buitenhuisje in Lunteren.
  Isabella Hammad - De Parijzenaar

  De NRC is begonnen aan een online boekenclub met Bas Heijne. Via Twitter (@NRCTwitLit) deelt hij zijn ervaringen en kunt u ook uw ervaringen delen. Het eerste boek dat gelezen wordt is debuutroman van Isabella Hammad, De Parijzenaar. De roman gaat over de soul search van de Palestijnse Parijzenaar Midhat Kamal. Op de achtergrond valt het Ottomaanse Rijk uit elkaar, krijgen de Britten het mandaat over Palestina, en leeft de Arabische vrijheidsstrijd op.

  €27,50 | 600 pagina's | ISBN 9789026347672
  Overigens heeft Roelants ook zijn eigen boekenclub, De Lezers. Hier gaan drie professoren (waarvan 1 met emeritaat) met elkaar en met u in gesprek over drie boeken. De volgende editie vindt 2 juli plaats - al durven we niets te beloven in deze tijden. U kunt wel alvast gaan lezen, tijd genoeg immers. De boeken van deze editie zijn Vallen is als vliegen van Manon Uphoff, M. van Antonio Scurati en Gallische wetten van Philippe Sands. Alvast inschrijven kan ook, via roelants@roelants.nl.

   Meer recente literatuur 

  Paolo Cognetti
  Zonder de top te bereiken
  €18,99
  Maarten Asscher
  Een huis in Engeland
  €21,99
  Bart Chabot
  Mijn vaders hand
  €23,99
  Isabel Allende
  Bloemblad van zee
  €22,99
  Tot slot nog onze top 15 van afgelopen week. Naar aanleiding van afgelopen nieuwsbrief kwamen veel mensen langs voor De Pest van Camus - de herkenning met de huidige tijd is dan ook frappant. Daarnaast kwamen veel mensen voor Sebald. Ook hoorden we dat veel mensen Bregman lezen op het strand. Wellicht die van Roelants? 
  Tot slot nog een huishoudelijke mededeling. Vorige week meldde ik u al gewijzigde openingstijden, die hebben weer een kleine update gehad. Voor de komende tijd zijn wij geopend:

  Dinsdag t/m vrijdag: 12u - 17u;
  Zaterdag 10u - 17u; en
  Zondag 13u - 17u,
   
  wat betekent dat we maandags gesloten zijn. Maar alsnog ruim te bezoeken, om u van boeken en advies te voorzien. 

  Tot ziens in de boekhandel, vandaag dus vanaf twaalf geopend,
  Julius 

  Lees meer »
 3. Lezen bij u thuis

  Lezen bij u thuis

  Net als u merken wij ook gevolgen van het Corona-virus. Om die reden zijn onze openingstijden aangepast, welke u vindt aan het einde van deze nieuwsbrief. Maar ons adagium is en blijft: Roelants voor de nuance. 
  Niet iedereen mag, kan of wil nu de deur uit, maar dat hoeft het leesplezier niet in de weg te staan. Wouter staat voor u klaar met aanraders voor ieder van u. Het snuffelen doet hij, het lezen laten wij aan u. U bereikt ons via de vaste kanalen, bestellen kan via ieder van deze.

  Per mail, 
  roelants@roelants.nl
  Telefonisch, 024-3221734
  En via onze website,
  www.roelants.nl

  Think global, buy local
  Dan alvast een aantal aanraders uit de boekhandel, uit onze onuitputtelijke voorraad. Geen zorgen, we hebben genoeg!
  Net verschenen, de Tweede Wereldoorlog in het kenmerkende bosatlas-format. Heldere kaarten, gedetailleerde infographics en authentiek fotomateriaal vindt u aan de binnenkant. Aan bod komen onder andere de inval, Jodenvervolging en de bevrijding alsook de oorlog in Nederlands-Indië en collaboratie en verzet. Ook worden zowel grote militaire veldslagen als het leven van alledag in beeld gebracht met kaartverhalen. 
   
  €39,95 | 256 pagina's | ISBN 9789001122515
  Albert Camus - De Pest
  Welk boek is nu meer relevant dan De Pest van Camus? In de pest is een kuststad in de greep van een dodelijke ziekte. De slachtoffers sterven een snelle en vreselijke dood, en als gevolg van de quarantaine worden de andere inwoners geplaagd door gevoelens van angst en claustrofobie. Het is een meeslepende vertelling over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan. Het geeft te denken...
   
  €15,- | 320 pagina's | ISBN 9789403149202
  In deze bundeling van interviews is slechts een rode draad: de zin van het leven. Nadat Fokke Obbema een hartstilstand kreeg, ging hij op zoek naar het antwoord. Aan elk van zijn veertig geïnterviewden stelde hij deze vraag. Met uiteenlopende antwoorden en gedachten als gevolg. Een houvast in onzekere tijden - zeker nadat u Camus heeft gelezen. 
   
  €22,99 | 368 pagina's | ISBN 9789045039329
  De Groene roemt het als de beste roman van deze eeuw. Al in 2003 in het Duits verschenen, maar nu eindelijk vertaald. In de roman komt de verteller de vreemdeling Jacques Austerlitz steeds weer tegen, waarbij steeds meer van zijn verhaal wordt onthuld. Als Joods kind in 1939 naar Engeland gevlucht, opgevangen door een Welsh domineesechtpaar. Daarmee voelt hij zich een vreemdeling tussen de mensen.
  De roman ademt een trieste, melancholieke sfeer. De zwart-witfoto's (o.a. van Wales, Praag, Theresienstadt, Antwerpen, Parijs) ondersteunen het verhaal, waar veel aandacht is voor de cultuur-historie.
   
  €23,99 | 336 pagina's | ISBN 9789403175508

  De volledige lijst van De Groene Amsterdammer vindt u overigens hier, alle boeken zijn uiteraard bij Roelants verkrijgbaar!
  Tot slot nog onze top 15 van afgelopen week. Wij verzamelen deze wekelijks voor de boekenbijlage van de NRC. Mijn aanrader hieruit is 'Vallen is als vliegen' van Manon Uphoff - gedoodverfde favoriet voor de Literatuurprijs als u het mij vraagt. 
  Tot slot had ik u nog de gewijzigde openingstijden beloofd. Wij zijn komende tijd geopend:

  Maandag van 12.00 - 17.30
  Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 - 17.30
  Zaterdag 10.00 - 17.30
  Zondag 13.00 - 17.00

  Wij hopen u komende tijd te mogen ontvangen, hetzij fysiek, hetzij digitaal. Afsluitend wens ik u graag een prettige week, met een goede gezondheid en veel leesplezier!
  Julius

  Lees meer »
 4. Aangepaste openingstijden

  Aangepaste openingstijden

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,⁠
  Ook ons laat de huidige crisis niet onberoerd. Vanaf heden zijn onze openingstijden beperkt, met name gedurende de weekdagen. Daarnaast is ook de boekpresentatie met Pieter van Os tot nader order uitgesteld. Wij zullen met u communiceren zodra wij zicht hebben op een vervangende datum. Ook letten wij extra op hygiëne in onze winkel. ⁠
  Wij blijven u graag voorzien van boeken, juíst in deze moeilijke tijden. Het lezen stopt immers nooit. Mocht u niet in staat zijn de winkel te bezoeken, bezorgen wij ook onze boeken thuis of sturen ze met de post. Bestellen kan altijd, via onze website, een mail aan roelants@roelants.nl of een telefoontje aan 024-3221734. ⁠
  Veel goeds en gezondheid aan u allen!

  vanaf heden
  Dagelijks 12.00 - 17.00
  Zaterdag 10.00 - 17.00
  Zondag 13.00 - 17.00

  Lees meer »
 5. Een analyse van Caroline de Gruyter in NRC over de huidige situatie

  Een analyse van Caroline de Gruyter in NRC over de huidige situatie

  "Hoe de staat onveiligheid gebruikt "

  In Italië doet het coronavirus iets interessants: het politieke gekrakeel verstomt en steeds meer politieke partijen en burgers scharen zich achter de regering van premier Conte. Matteo Salvini, de enige die nog tegen de regering hitst, verliest aan populariteit. Burgers willen nationale eenheid tegen het virus, geen politieke muggenzifterij. Zo krijgt premier Conte, een outsider die eerder gezien werd als een zwakkeling die er tijdelijk zat omdat ze niemand anders konden vinden, met de dag meer zelfvertrouwen. Hij ontpopt zich als een vader des vaderlands. Iemand in wie burgers vertrouwen kunnen hebben. En wíllen hebben. 
  Voorspelling: in Europese landen die nu naar Italiaans voorbeeld in lockdown gaan om het virus te stoppen, zal iets dergelijks gebeuren. Hoe meer de regering het initiatief naar zich toetrekt en de rol van nationale beschermer op zich neemt, hoe meer zij aan respect en gezag wint. Bij dit soort crises kan de staat scoren. 
  Daar is iets tegenstrijdigs aan. Hoe kan het dat zo veel burgers de staat toejuichen die maatregelen uitvaardigt voor ziekenhuizen en hulp biedt aan gedupeerden, terwijl diezelfde staat al jaren bezig is sociale voorzieningen uit te kleden? Waarom keren burgers zich eigenlijk niet tégen de staat, die sociale gelijkheid opoffert aan ‘marktwerking’? In Italië is er flink gehakt in de zorg. Nu zijn er te weinig bedden voor coronapatiënten. Er is een schreeuwend tekort aan dokters en verplegend personeel. Maar in plaats van overheden verantwoordelijk te houden, wenden burgers zich tot haar voor protectie. 
  In 2003 schreef de Franse filosoof Jacques Rancière over dit dilemma. Er was een enorme hittegolf. De overheid kondigde maatregelen aan om ouderen te beschermen. Tegelijkertijd sneed de regering in hun pensioenen – burgers, was het idee, moesten minder leunen op l’état providence . Ook dat klonk tegenstrijdig. Maar het was pure logica, schreef Rancière. De verzorgingsstaat wordt afgeslankt. Alles moet efficiënter worden, meer marktgericht. De solidariteit tussen sociale klassen en diverse segmenten in de maatschappij vervaagt. Tegenwoordig heeft de overheid een relatie met individuen , niet meer met sociale groepen. Maar individuen staan alleen. Ze zijn kwetsbaar. Als er gevaar dreigt, kunnen ze zich alleen tot de staat wenden voor protectie. „De relatie tussen individuen en de staat wordt in toenemende mate bepaald door een gevoel van angst”, constateerde Rancière. 
  De site Le Grand Continent drukte dat artikel uit 2003 laatst nog eens af. Goed idee. Want wat Rancière toen schreef, is exact wat we nu zien met corona: de staat surft op de angst voor de bijwerkingen van tekorten en schaarste die ze zelf gecreëerd heeft. Hoe meer de overheid zich terugtrekt, hoe banger mensen worden voor inbrekers, natuurrampen of terrorisme. Als het misgaat, wenden mensen zich tot de staat: help ons! Als de staat vervolgens in de arena stapt, de ‘vijand’ identificeert en als veldheer ten strijde trekt, juicht het volk. 
  De gele hesjes in Frankrijk hekelen de afbraak van de verzorgingsstaat. Zij zijn een verzameling individuen. Hun acties zijn één lang appèl aan de overheid om hen te beschermen tegen alle mogelijke kwaad: dieselprijzen, wegtrekkende ziekenhuizen, minder pensioen. Ook Chileense demonstranten en boeren in Nederland richten zich direct tot de staat voor protectie. 
  Vroeger brachten politieke partijen of vakbonden klachten en wensen van burgers in de politieke arena. Dan werd er onderhandeld en naar compromissen gezocht. Compromissen waarin belangen van diverse groepen waren afgewogen. Dit politieke proces functioneert niet goed meer. De staat blijft over als enige gesprekspartner. 
  Zo bezien is een gevoel van onveiligheid niet iets wat ons overkomt, en weer overgaat. Nee, het is een politiek mechanisme geworden. Een manier, bijna, om het land te runnen. 

  Caroline de Gruyter schrijft in de NRC wekelijks over politiek en Europa.

  Lees meer »
 6. Nieuwsbrief 11-3 | 3x Bertien van Manen in de aanbieding

  Nieuwsbrief 11-3 | 3x Bertien van Manen in de aanbieding
  Vorige week is de tentoonstelling van Nederlandse fotograaf Bertien van Manen geopend in het Stedelijk Museum. Dit zal wereldwijd het eerste grote overzicht van haar oeuvre zijn. De rode draad van de tentoonstelling wordt gevormd door de verschillende series die Van Manen sinds de jaren zeventig realiseerde, allemaal gecombineerd met het werk van veertien andere fotografen.
  Naar aanleiding van deze tentoonstelling, hebben wij een drietal boeken van Bertien van Manen in de aanbieding. Plus twee mooie kunstboeken!

  Easter and Oak Trees
  Van €30,00 voor €12,50

  Het thema van Easter and Oak Trees (2013) is de familievakantie in Eikenhorst in de vrije jaren '70. Haar zoon, een van de belangrijkste 'modellen' in de serie, herinnerde van Manen aan het archief. De foto's tonen voornamelijk het plezier en warmte van het gezin en geven een kijkje in het familiaire ideaal. De beelden roepen de vraag op of de foto's van blote, spelende kinderen in deze tijd nog gemaakt zouden kunnen worden door een fotograaf, of deze vrijheid verloren is gegaan?

  Mack; 9781907946462
   

  Moonshine
  Van €40,00 voor €12,50

  Moonshine (2014) omvat bijna drie decennia aan portretten van de Amerikaanse Appalachen-gemeenschap. De titel verwijst naar de 'moonshiners', de populatie van de regio van Kentucky, Tennessee en West Virginia, die illegaal whisky stoken, bij het licht van de maan. Van Manen bezocht de Appalachee voor het eerst in 1985 en is tot 2013 regelmatig teruggekeerd om de mijnbouwfamilies te bezoeken. De foto's tonen de intimiteit van de fotografe met haar onderwerp, en waarbij de toeschouwer op het randje van het frame een privé-moment betreedt. Door een combinatie van zwart wit- en latere kleurenfoto's is het passeren van de tijd duidelijk zichtbaar binnen de Appalachen-gemeenschap. 

  Mack; 9781907946622
   

  Beyond Maps and Atlases
  Van €40,00 voor €12,50

  In Beyond Maps and Atlases (2016) wendt van Manen zich tot Ierland. Na het overlijden van haar man, besloot van Manen naar Ierland te gaan om te fotograferen. Ze wist alleen niet zeker waar ze naar zocht, maar ze verlangde naar betekenis in het land van mythen en legenden. 'Er lag mysterie en oneindigheid aan de kust van een land, waar vandaan niets anders was dan een enorme uitgestrektheid.' 

  Mack; 9781910164433
   
  20th Century World Architecture
  Van €150,00 voor €42,50

  Voor het eerst gebundeld in dit grote boek: een overzicht van de 'best gebouwde' architectuur wereldwijd, gebouwd tussen 1900 en 1999. In deze collectie vindt u meer dan 750 belangrijke iconen in de architectuur. Het boek is verdeeld in 6 regio's en 29 sub-regio's, waarbij meer dan 80 landen worden vertegenwoordigd. Het is het resultaat van de selectie van meer dan 150 specialisten van over de hele wereld, zodat elk gebied heeft kunnen profiteren van expertise. Volledig geïllustreerd (5000 afbeeldingen) met begeleidende korte teksten. Verpakt in handige doos met handvat.

  Phaidon Press; 9780714857060
   

  Painting 1909
  Pablo Picasso, Gertrude Stein, Henri Bergson, Comics, Albert Einstein, and Anarchy
  Van €40,00 voor €15,00

  In 1909 begon Pablo Picasso met een reeks van stilistische experimenten, hetgeen een groot effect had op moderne kunst. In dit boek wordt onderzocht op welke manier Picasso's kunst uit 1909 zich verstrengelde en bezig hield met het grotere intellectuele kader van zijn tijd. Het werpt ook licht op hoe de literaire werken van Gertrude Stein, de filosofie van Henri Bergson, de theorieën van Albert Einstein, en zelfs Amerikaanse stripboeken een rol speelden in de ontwikkeling van Picasso's unieke stijl. Het onderzoekt Picasso's stilistische keuzes en oppert nieuwe redenen voor de ontwikkeling van de radicale modernistische kunst tot het Kubisme en, uiteindelijk, absolute abstractie.

  Yale University Press; 9780300218015
  Lees meer »
 7. Shortlist Literatuurprijs 2020

  Shortlist Literatuurprijs 2020
  De jury van de Libris Literatuur Prijs 2020 heeft de zes genomineerden bekendgemaakt. Het zijn de Vlaming Saskia de Coster en de Nederlanders Wessel te Gussinklo, Oek de Jong, Sander Kollaard, Marijke Schermer en Manon Uphoff.
  De Literatuurprijs is de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Op 11 mei wordt de winnaar van 2020 bekendgemaakt tijdens een galadiner in het Amstel Hotel, live te zien in Nieuwsuur. De winnaar krijgt 50.000 euro.

  In het voorjaar van 2019 begon een vakjury, onder leiding van hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets, honderden Nederlandstalige boeken te lezen van het afgelopen jaar. "Nooit eerder heb ik zoveel Nederlandse boeken gelezen", zegt Smeets. "Er ging een wereld voor me open." De jury was onder de indruk van de kwaliteit. Smeets: "Alleen 'goed' is niet goed genoeg. We moeten streng zijn."

  De Libris Literatuurprijs, de prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige literaire roman van het afgelopen kalenderjaar, werd vorig jaar gewonnen door Rob van Essen, met De goede zoon, in 2018 door Murat Isik, met Wees onzichtbaar, in 2017 door Alfred Birney, met De tolk van Java. In 2016 won Connie Palmen de Libris Literatuurprijs met Jij zegt het. In 2015 won Adriaan van Dis, in 2014 Ilja Leonard Pfeijffer, in 2013 Tommy Wieringa, in 2012 A.F.Th. van der Heijden, in 2011 Yves Petry en in 2010 Bernard Dewulf.

  Lees hieronder een greep uit de juryrapporten van de zes genomineerde boeken:

  De hoogstapelaar (Wessel te Gussinklo)
  "Wie zich weet over te geven aan de haast plotloze monologue interieur wordt beloond met een literaire trip, zo hypnotiserend is de repetitieve gedachtestroom van ritmische zinnen en roffelende woorden. Verslavend is het."

  "Te Gussinklo schrijft zonder te willen pleasen, in een geheel eigen, onconventionele maar direct vertrouwde stijl. Hij imponeert in deze roman door het diepgaande psychologische inzicht dat hij ons geeft in hoofdpersoon Ewout, diens neuroses en de eigenaardigheden van diens karakter. Met De hoogstapelaar levert Te Gussinklo een puntgaaf portret af van een onvergetelijke jongen die we ondanks zijn nukken steeds beter gaan begrijpen en misschien zelfs in ons hart sluiten."


  Zwarte schuur (Oek de Jong)
  "Veel vertrouwde elementen uit De Jongs monumentale oeuvre komen in Zwarte schuur samen. Opnieuw wordt een gevoelige, eenzelvige jongen in Zeeland door leeftijdgenoten buitengesloten en getreiterd. En ook nu wordt trefzeker de verwarring van het seksueel ontwaken geëvoceerd."

  "Maar De Jong verkent ook nieuw terrein, zoals wanneer hij de eb- en vloedbewegingen schetst in de relatie tussen (hoofdpersoon, red.) Maris en diens grote liefde Fran, die na twintig jaar in een seksloze impasse is terechtgekomen. De onzekerheden, jaloezieën en ergernissen van beiden. De gefrustreerde onmacht van geliefden die elkaar dreigen te ontglippen."

  "Dat en veel meer wordt opgeroepen in deze rijke roman. In proza dat nooit de aandacht op zich vestigt met als imponerend bedoelde woordacrobatiek, maar wel zeer meeslepend en zintuiglijk is. In zinnen die je niet lijkt te lezen, maar te beleven."


  Nachtouders (Saskia de Coster)
  "Met Nachtouders schreef Saskia de Coster een roman over een zelden belicht onderwerp in de literatuur: de angst van ouders dat zij niet genoeg van hun kind zullen kunnen houden. De Coster doet dat op een wervelende, stilistisch vernieuwende manier."

  "De taal waarin de Coster schrijft is vitaal als een pasgeboren baby. 'De buitenwereld schijnt door het zonnige geboorteraam, (...) kijkt neer op iedereen.' Onnadrukkelijk is die buitenwereld aanwezig in de roman: extreemrechts heeft fors gewonnen bij de verkiezingen; in Frankrijk protesteren een miljoen mensen tegen het homohuwelijk. De buitenwereld lijkt samen te spannen met de innerlijke demonen van verteller Saskia: heeft zij wel recht op de titel 'moeder'?"

  "Saskia de Coster schreef een superieure roman over de tijd waarin we leven."


  Uit het leven van een hond (Sander Kollaard)
  "Laten we bij deze schrijver eerst even aandacht schenken aan een lezer: ene Henk, het hoofdpersonage uit deze roman. We betrappen hem, een alleenstaande vijftiger met overgewicht, tijdens een dutje. In de kamer ligt een hond te slapen. Er is geen reden om Henk wakker te maken, want we kunnen ons moeilijk voorstellen dat met zo'n (anti)held een verhaal op gang kan komen dat lezenswaardig, laat staan Libris prijswaardig is. Maar Sander Kollaard maakt Henk toch wakker."

  "Een dag uit het leven van een hond - en zijn baasje - bevat geen wereldschokkende gebeurtenissen, maar Kollaard laat in de vierentwintig uur met die doodgewone Henk zien waar het in een mensenleven om gaat. Deze uiterst fijnzinnige roman geeft de lezer schokken van herkenning, een dosis levenslust, lessen in levenskunst en en passant veel leesplezier."  Liefde, als dat het is (Marijke Schermer)
  "Wat is liefde? Het is nogal een vraag om te stellen, laat staan om te beantwoorden. Marijke Schermer waagt een poging met de roman Liefde, als dat het is, waarin zij het vijfentwintigjarige huwelijk van Terri en David op de klippen laat lopen."

  "Via verschillende karakters krijgt de lezer evenveel verschillende perspectieven op relaties voorgeschoteld: de betrouwbaarheid van David, de vrijheidsdrang van Terri, de gereserveerde houding van minnares Sev en de zelfzuchtigheid van minnaar Lucas."

  "Schermer werpt grote vragen op waar de lezer lang bij kan blijven stilstaan: overvalt de liefde ons of moeten we zelf aan de slag? Projecteren we verlangens op anderen? Kun je vrij zijn als je met elkaar verbonden bent? En, kies ik als lezer voor Terri of voor David? En wat vertelt die keuze over mijzelf? Schermer blijft onpartijdig en confronteert lezers daardoor met hun eigen wellicht wankele liefdesprincipes."


  Vallen is als vliegen (Manon Uphoff)
  "Vallen is als vliegen is 'in de werkelijkheid geworteld'. De betoverende gruwelgeschiedenis van de vier Holbein-meisjes en hun (stief)vader. De man die overdag de aanbeden Henri Elias Hendrikus Holbein was, amateurschilder, gesjeesde seminarist en alomtegenwoordige gezinsgod, die de meisjes MM, Henne Vuur, Libby en Toddiewoddie inwijdde in de wereld van kunst en wetenschappen, veranderde 's nachts in een monster. In de wellustige Minotaurus die hun kinderbedden bezocht om hen zijn seksuele wil op te leggen."

  "Uphoff slaagt erin de lezer met literaire meesterhand mee te voeren door die verwarrende wereld waarin het huiveringwekkendste doodnormaal kan lijken. Hoe? Door de schrijnende littekens van een jeugdtrauma te omzwachtelen met de lyrische metaforen van een sprookje. Met verwijzingen naar literatuur, mythologie en wetenschap. En bovenal met taal. Laconieke en woedende, versluierende en nietsverhullende taal."

  Bron: NOS.nl

  Lees meer »
Pagina
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734