Recensie Riet de Jong: Charles-Ferdinand Ramuz - De grote angst in de bergen

Riet de Jong schreef deze mooie recensie over een van de lievelingsboeken van Wouter:

De grote angst in de bergen

Hoewel tegenwoordig veel bewoners van de lage landen hun vakantie doorbrengen in de bergen, is de aantrekkingskracht die deze landschappen op hen uitoefenen toch niet te vergelijken met wat de bergbewoners ervaren. Wij gaan voor het plezier, voor de sport, de sneeuw, de schoonheid van de bergen.

Maar de Zwitserse schrijver Ramuz keek heel anders naar het landschap van zijn vaderland. En aan zijn fantasie en schrijftalent hebben we deze aangrijpende roman te danken.

Want bergen kunnen ook bedreigend en angstaanjagend zijn. Er spelen zich daar boven gebeurtenissen af, waar de mensen slachtoffer van worden.

In deze roman gaat het om Sasseneire, een alpenweide vlak onder een gletsjer waar twintig jaar geleden angstaanjagende voorvallen plaats vonden met rampzalige gevolgen. Twintig jaar lang hielden de dorpelingen zich verre van Sasseneire. Maar intussen is er een nieuwe generatie opgegroeid en lokt de welige alpenweide. De mensen in het dorp zijn arm, ze moeten leven van de melk en de kaas van hun kuddes en beneden in het dal staat het gras er armetierig bij. Dus wordt er in de gemeenteraad gestemd en de jongeren winnen: er wordt besloten dat er zeven dorpelingen met de kudde naar boven zullen trekken. Vrijwilligers bieden zich aan, er worden voorbereidingen getroffen en op een zonnige ochtend vertrekken mens en dier.

En na een hoopvolle wandeling naar de hut en de weide en een harmonieuze start begint de ramp zich te voltrekken. Met toenemende intensiteit. Onvoorstelbaar hoe bedreigend bergen kunnen zijn. En U, beste lezer, kunt het boek niet meer wegleggen. Helaas, een happy end doet zich hier niet voor.

Desondanks biedt de roman u zoveel leesplezier, dat u het met spijt weg zult leggen.

Lees meer »