Maandelijkse Archieven: Februari 2020

 1. Het kapitaal regeert. En nu?

  Het kapitaal regeert. En nu?

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Het kapitaal regeert. Dat uit zich op vele fronten. Zo wordt dat veel gevoeld in de cultuursector: iets wat geen "economische waarde" toevoegt, hoeft minder of niet op steun te rekenen. Ook wij merken dat. Een zelfstandige boekhandel is niet meer zo vanzelfsprekend als dat ooit was. 
  Maar ook een tegenbeweging is gaande. Een rem op kapitaal is noodzakelijk, om rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid te behouden. Een rem op het vrijemarktdenken, het neoliberalisme; dat bepleiten Piketty, Stiglitz en Philippon.
  Thomas Piketty | Kapitaal en ideologie

  In zijn doorbraak als econoom onder het grote publiek, stelde Piketty dat kapitaal sneller groeit dan de economie als geheel, waarmee de invloed van het kapitaal ook navenant toeneemt. 
  Nu is hij terug, met een monumentaal werk vol ideeën hoe het beter kan. Hij gaat verder dan het kapitaal alleen, maar geeft ook een ideologisch alternatief: het participatief socialisme, een ideologie van gelijkheid, maatschappelijk eigendom, onderwijs en het delen van kennis en macht.

  Bij ons verkrijgbaar in het Frans, Engels én het Nederlands.
  €49,99 | 9789044543179 | Hardcover (NL)
  Thomas Philippon | The great reversal

  Philippon ziet het probleem niet in het kapitaal, maar in de concentratie van macht bij de grote bedrijven. Zij zetten daarmee de politiek naar hun hand, en lobbyen voor gunstige regelgeving. De winst stijgt, maar dit vloeit niet terug naar de samenleving. Dit is geen vrije markt meer: monopolisten maken de dienst uit. 
  De vooraanstaande econoom - hoogleraar aan New York Universiteit en toevallig(?) ook Fransman - signaleert de problemen maar geeft ook oplossingen. Terug naar de gewone man, met gewone bedrijven.

  €29,99 | 9780674237544 | Hardcover (EN)
  Joseph Stiglitz | Winst voor iedereen

  Ook Stiglitz spoort aan tot veranderingen. De Nobelprijswinnaar van 2001 - ook bekend van zijn gepeperde meningen over de Euro, ongelijkheid en de oorlog in Irak - schetst hoe het vrijemarktdenken is ontspoord. Ook hij signaleert dat een klein groepje grote bedrijven de touwtjes in handen heeft gekregen, waardoor welvaart wordt gestolen in plaats van gecreëerd. Welvaart komt volgens hem van onderwijs, wetenschappelijke en technische vooruitgang, verantwoordelijkheidsbesef en de rechtsstaat. Strenge regulering van de grote bedrijven moet volgen om terug te kunnen naar tijden van weleer. 

  Verkrijgbaar in zowel het Nederland als het Engels.
  €22,50 | 9789025310615 | Paperback (NL)
  In de Volkskrant spreekt Piketty over de noodzaak de boodschap over te brengen aan het grote publiek. Daarbij spreekt hij van de kracht van de literatuur, welke de brug kan zijn tussen wetenschap en mens. Austen, Balzac, Fuentes, Adichie; dit zijn ook voorbeelden voor een econoom met een radicale boodschap. Niet alleen economische waarde is daarbij van belang.

  Morgen ontvangen wij u graag weer vanaf elf uur in de boekhandel - voor een boek, koffie of een praatje!

  Groet van een fiscaal econoom tevens boekenliefhebber,
  Julius

  Lees meer »
 2. Aanbieding Bijbelmaand | Nieuwsbrief 11 februari

  Aanbieding Bijbelmaand | Nieuwsbrief 11 februari

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Wanneer komt de Bijbel nou in de ramsj? Nooit toch? Nou, bij ons nu wel! Wij hebben onze ramsj-aanbieding dit keer aangepast aan de Maand van de Bijbel.
  Bijbel NBG Huisbijbel
  Van €49,95 voor €25,00

  Goud-op-snee, hardback in cassette. 
  Huisbijbel in NBG vertaling van 1951.
  Bijbel met Liedboek Classic Bl/Br 2533 NBV
  Van €46,99 voor €25,00

  Ook deze Bijbel met Liedboek is goud-op-snee in cassette.
  In nieuwe Bijbelvertaling.
   
  Guus Kuijer - De Bijbel voor ongelovigen
  Van €59,99 voor €39,90

  Alle delen (zes stuks!) van De Bijbel voor ongelovigen zijn nu in één gebonden boek gebundeld, en geïllustreerd met beroemde zeventiende-eeuwse schilderijen en miniaturen.
  Alle Nederlandse en Vlaamse kunstenaars van naam uit de late middeleeuwen tot en met de zeventiende eeuw hebben Bijbelse verhalen geschilderd, en de meest tot de verbeelding sprekende daarvan worden in deze Bijbel voor ongelovigen gereproduceerd.
   
  Jacobine Geel - Vele kamers
  €4,95

  Jacobine Geel heeft speciaal voor de Maand van de Bijbel een essay geschreven.

  De Bijbel is volgens Jacobine Geel een boek dat in de loop van de vele eeuwen bij elkaar is geleefd en geloofd. Ook in haar eigen leven waren er veel momenten waarop het boek een belangrijke plek innam. Hoe, wat en waar? Daarop probeert ze in dit essay antwoorden te formuleren.

  'Ik hoop dat mensen zelf in de Bijbel gaan ronddwalen. Er valt genoeg te beleven, ook als je niet aan de dogmatiek wilt toekomen.'
   
  Ook hebben we een paar gesigneerde exemplaren van de goed-nieuws-bijbel van Rutger Bregman: De meeste mensen deugen.

  Sanne
  Lees meer »
 3. Recensie Riet de Jong: Charles-Ferdinand Ramuz - De grote angst in de bergen

  Recensie Riet de Jong: Charles-Ferdinand Ramuz - De grote angst in de bergen

  Riet de Jong schreef deze mooie recensie over een van de lievelingsboeken van Wouter:

  De grote angst in de bergen

  Hoewel tegenwoordig veel bewoners van de lage landen hun vakantie doorbrengen in de bergen, is de aantrekkingskracht die deze landschappen op hen uitoefenen toch niet te vergelijken met wat de bergbewoners ervaren. Wij gaan voor het plezier, voor de sport, de sneeuw, de schoonheid van de bergen.

  Maar de Zwitserse schrijver Ramuz keek heel anders naar het landschap van zijn vaderland. En aan zijn fantasie en schrijftalent hebben we deze aangrijpende roman te danken.

  Want bergen kunnen ook bedreigend en angstaanjagend zijn. Er spelen zich daar boven gebeurtenissen af, waar de mensen slachtoffer van worden.

  In deze roman gaat het om Sasseneire, een alpenweide vlak onder een gletsjer waar twintig jaar geleden angstaanjagende voorvallen plaats vonden met rampzalige gevolgen. Twintig jaar lang hielden de dorpelingen zich verre van Sasseneire. Maar intussen is er een nieuwe generatie opgegroeid en lokt de welige alpenweide. De mensen in het dorp zijn arm, ze moeten leven van de melk en de kaas van hun kuddes en beneden in het dal staat het gras er armetierig bij. Dus wordt er in de gemeenteraad gestemd en de jongeren winnen: er wordt besloten dat er zeven dorpelingen met de kudde naar boven zullen trekken. Vrijwilligers bieden zich aan, er worden voorbereidingen getroffen en op een zonnige ochtend vertrekken mens en dier.

  En na een hoopvolle wandeling naar de hut en de weide en een harmonieuze start begint de ramp zich te voltrekken. Met toenemende intensiteit. Onvoorstelbaar hoe bedreigend bergen kunnen zijn. En U, beste lezer, kunt het boek niet meer wegleggen. Helaas, een happy end doet zich hier niet voor.

  Desondanks biedt de roman u zoveel leesplezier, dat u het met spijt weg zult leggen.

  Lees meer »
 4. Kunst Van 3 Nationaliteiten | Nieuwsbrief 7 februari

  Kunst Van 3 Nationaliteiten | Nieuwsbrief 7 februari

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Vandaag staat er een aantal kunstboeken in de spotlight; van eigen bodem, uit ons buurland Duitsland en uit Zuid-Afrika. En allemaal uiteraard met een mooie ramsjprijs.
  Marlene Dumas - The Image as Burden
  Van €42,50 voor €20,00

  Deze catalogus begeleidde de gelijknamige expositie in het Stedelijk Museum in Amsterdam, Tate Modern in Londen en Fondation Beyeler in Riehen/Basel in 2014/15. Het toont een overzicht van haar uitzonderlijke oeuvre vanaf mid-jaren '70 tot heden, en bevat meer dan 100 van haar belangrijkste schilderijen en tekeningen, maar daar naast ook minder bekend werk van het begin van haar carrière. In verschillende essays worden thema's en motieven besproken en wordt gereflecteerd op Duma's hele werk.

  Distributed Art Publishers, Inc.
  Taal: Engels
  ISBN: 9781938922541
   
  Frans Lanting - LIFE. A journey through time
  Van €29,95 voor €15,00

  In 2000 begon de beroemde natuurfotograaf Frans Lanting aan een reis om de evolutie van het leven op aarde te fotograferen. Hij maakte pelgrimstochten naar ware tijdcapsules, zoals een afgelegen lagune in West-Australië, bracht tijd door in onderzoekslaboratoria om leven onder de microscoop te fotograferen en vond zelfs manieren om visuele parallellen te creëren tussen de groei van organen in het menselijk lichaams en de patronen die zichtbaar zijn op het oppervlak van de aardbol. Het resultaat is dit fotoboek, dat de prachtige biodiversiteit van alles om ons heen laat zien. 

  TASCHEN
  Taal: Engels
  ISBN: 9783836572743
   
  Karl Blossfeldt - Masterworks
  Van €52,50 voor €25,00

  De publicatie van dit boek is het resultaat van een bijzondere gebeurtenis, namelijk de ontdekking van 61 nog onbekende collages van Blossfeldts hand, in 1997. In praktisch perfecte staat verkerende contactafdrukken werden op grote kartonnen borden geschikt. Blossfeldt gebruikte deze collages blijkbaar om de relatie en overeenkomst tussen foto's te bestuderen en de foto's te vergelijken. Op sommige collages maakte Blossfeldt aantekeningen. De collages zijn in dit boek voor het eerst uitgebracht, en brengen een verborgen schat aan moderne fotografie aan het licht. Ook toont het de systematische aanpak die Blossfeldt gebruikte in zijn fotografische studies.

  Distributed Art Publishers, Inc.
  Taal: Engels
  ISBN: 9781942884132
   
  Max Beckmann - The World as a Stage
  Van €43,50 voor €19,95

  Veel van Max Beckmanns schilderijen laten de wereld van het theater, het circus en de variëteitenshows zien. Het bijzondere aan zijn schilderijen is dat Beckmann de positie van de toeschouwer aanneemt en dat zijn schilderijen het podium waren. Hij werd gedreven door pracht en praal en dit is de eerste publicatie waarin duidelijk wordt hoe de kunstenaar zichzelf zag als impresario, regisseur en auteur.

  Prestel
  Taal: Engels
  ISBN: 9783791356976
   
  Franz Marc - The Complete Works Volume II
  Van €268,00 voor €98,00

  Hadden we een tijd terug nog het boek Pferde in de ramsj, nu hebben we het 2e volume (van 3 delen) van het complete werk van Franz Marc. Een prachtig overzicht van zijn werk op papier, ansichkaarten, decoratieve kunst en beeldhouwwerk.

  Philip Wilson Publishers
  Taal: Engels
  ISBN: 9780856675911
  Prettig weekend!

  Sanne

  Lees meer »
 5. Nieuwsbrief 3 februari | Kom met mij mee naar Parijs (en New York)

  Nieuwsbrief 3 februari | Kom met mij mee naar Parijs (en New York)

  Parijs is een stad vol romantiek en gele hesjes en New York is de stad die nooit slaapt.

  We hebben enkele boeken over deze steden voor u in de aanbieding!

  Achter de façade - Kees en Chrisje Brans

  24 wandelingen dwars door Parijs, rond thema's als revolutie, seks, moord en doodslag, immigratie, oorlog en joods Parijs:

  Deze gids gaat op zoek naar de historische, sociale en culturele realiteit van de Franse hoofdstad. Thematische wandelingen vormen een bril om de stad te bekijken, werpen er een specifiek licht op en brengen je tegelijkertijd op plaatsen waar je anders misschien niet zo snel zou komen.

  Prijs: €32,50
   
  Kom met mij mee naar Parijs - Nico Nelissen

  Dit boek geeft de lezer een inkijkje in de stadsontwikkeling en architectuur in de Franse hoofdstad van de laatste 150 jaar.

  Afgeprijsd van €35,- voor €25,-
  Paris - Portrait of a city

  Een fotografische ode aan de hoofdstad van liefde en lichtjes: in dit boek wordt de lezer door de fotografische, de culturele en de architectonische geschiedenis van Parijs geleid. In meer dan 500 foto's worden verleden en toekomst, het monumentale en het alledaagse, samengebracht.

  Afgeprijsd van €29,95 voor €15,-
   
  New York - Portrait of a city

  In dit fotografieboek wordt het epische verhaal van New York in honderden atmosferische foto's verteld: van de negentiende eeuw tot de huidige tijd. Een indrukwekkende collectie, voor iedere liefhebber van New York en fotografie.

  Afgeprijsd van €29,95 voor €15,-
  De boeken kunnen worden besteld via de website, maar ze kunnen natuurlijk ook in de winkel worden gekocht.

  Au revoir!
  Merel  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734