Maandelijkse Archieven: December 2019

 1. Nieuwsbrief 17 december | Aan de rand van een lichaam

  Nieuwsbrief 17 december | Aan de rand van een lichaam

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Deze keer nieuws over mezelf: jullie kennen me inmiddels misschien wel als medewerker van Boekhandel Roelants. Naast het werken in de boekhandel schrijf ik ook, voornamelijk poëzie. Het afgelopen jaar ben ik bezig geweest met het schrijven van mijn chapbook, die twee weken geleden is uitgekomen bij Wintertuin uitgeverij!

  Het is een bundel gedichten geworden, onder de naam ‘Aan de rand van een lichaam.’

  Wintertuin schreef de volgende mooie flaptekst:

  In de bundel Aan de rand van een lichaam brengt Merel van Slobbe poëzie en filosofie bij elkaar in een zoektocht naar online en offline identiteit. Ze experimenteert met zichtlijnen om te onderzoeken: hoe observeren wij, en hoe worden wij geobserveerd? Welke vormen kunnen wij aannemen? Wat blijft er over als we alle lagen van onszelf afpellen?

  Merel van Slobbe schrijft proza en poëzie. Ze studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In 2018 won ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd. In haar werk is geen enkele vorm vast, wisselen ruimtevaart, pop culture en walvissen elkaar moeiteloos af en wordt de kijker altijd bekeken.

  De bundel kost €12,50 en kan worden besteld op de website, maar hij kan natuurlijk ook in de winkel worden gekocht! In dat laatste geval kan ik hem persoonlijk overhandigen - of signeren, ik heb al op mijn handtekening geoefend (en speciaal voor Kerstmis kan ik er een kersttakje bijtekenen).   Hopelijk tot snel!
  Merel

  Lees meer »
 2. P.C. Hooft-prijs gaat naar Maxim Februari

  P.C. Hooft-prijs gaat naar Maxim Februari

  Deze ochtend is bekendgemaakt dat de meest prestigieuze literaire prijs van Nederland, de P.C. Hooft-prijs, naar Maxim Februari gaat. De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

  Maxim Februari is filosoof, schrijver, essayist en coumnist. Dit jaar verscheen 'De onbetrouwbare verteller,' een selectie van eerder verschenen columns, essays en lezingen. Zijn bekendste werk is de roman 'Klont,' waarin Februari onderzoekt hoe mens te zijn in een wereld die in toenemende mate bestuurd wordt door data.

  De prijs wordt uitgereikt op 26 mei 2020 in Theater Diligentia, Den Haag.

  Lees meer »
 3. Roelants sluit campuswinkel

  Roelants sluit campuswinkel

  Misschien heeft u het al gehoord: Roelants gaat de campuswinkel sluiten. Hieronder het artikel uit Boekblad, het vaktijdschrift voor de boekhandel, geschreven door Maarten Dessing.

  Roelants sluit campuswinkel

  Boekhandel Roelants in Nijmegen sluit eind deze week zijn campuswinkel op het terrein van de Radboud Universiteit. Het lukt eigenaar Wouter Roelants niet om 'Books by Roelants' rendabel te krijgen. De campuswinkel opende op 11 mei 2015, nadat Studystore zich had teruggetrokken. 'Ik had rekening gehouden met een aanloopperiode van twee, tweeëneenhalf jaar', vertelt Roelants. Maar de winkel is nog steeds niet winstgevend. 'Ik had een klein verlies ook nog genomen, omdat het een soort uithangbord is voor de winkel in de stad. Maar daarvoor is het verlies te groot. Ik heb van de afgelopen jaren genoten, maar ik kan dat bedrag niet blíjven bijpassen uit de winst.' In het Nijmeegse studentenblad Vox noemt hij een bedrag van 1000 tot 2000 euro per maand.

  Een reden voor de tegenvallende resultaten van de winkel met een voor de helft Engelstalig assortiment is de grote verbouwing van het universiteitsterrein. 'De winkel zat aan de Thomas van Aquinostraat als het ware aan de Kalverstraat. Iedereen liep van het grote Erasmusgebouw via deze straat naar de andere faculteiten. Het was een doorlopende straat. Nu is die helemaal afgesloten en bereikt iedereen via een omweg deze gebouwen. Dat begon al het tweede jaar dat wij er zaten, zoals ik natuurlijk wist, maar het duurt nog zeker twee jaar en dat is me toch te lang.'

  Mede hierdoor verschoof Roelants de focus van passanten naar gerichte bezoekers. Zo verhuisde anderhalf jaar geleden de campusshop van de universiteit naar de boekhandel. 'Wij verkochten er sindsdien allerlei truien, mokken en andere spullen van de universiteit. Dat heeft het best goed gegaan. En er was een lounge.' Ook kreeg hij anderszins steun van de universiteit, die hem een huurverlaging bood en bij hem een speciale cadeaukaart voor alle medewerkers aanschaft. 'Daardoor had ik wel een heel goede omzet, maar de marge was te klein.'

  Tegelijk is de concurrentie eerder toe- dan afgenomen. Dat zijn onlinepartijen als Bol.com en Amazon, die door hun inkoopkracht buitenlandse studieboeken goedkoper aan kunnen bieden. Maar ook Studystore is ondanks het vertrek uit Nijmegen een serieuze tegenstrever. 'Een vereniging die jaarlijks voor 500.000 euro aan juridische boeken voor studenten verkocht zou naar ons overstappen, maar deed dat uiteindelijk toch niet. Dat speelde vorige maand. Mocht dat wel zijn doorgegaan, dan had ik de winkel misschien open kunnen houden.'

  Ondanks zijn vertrek blijft de band tussen Roelants en Radboud bestaan. 'Alle leveringen aan de universiteit, een aantal faculteiten en studieverenigingen gaan gewoon door. Via de winkel in de stad, maar ook via een loket in het Erasmusgebouw waar mijn naamboordje komt te hangen. Hoe dat precies uitpakt, moet nog worden besproken, maar dat is mij door het College van Bestuur toegezegd.'

  Ondertussen heeft Roelants uitzicht op opvolging. Hij vertelde al een half jaar geleden tegen Boekblad over een student fiscale economie die de boekhandel wil overnemen. Dat blijkt nu zijn zoon te zijn, die – als bijbaan – bij Donner zijn eerste ervaring in het vak opdoet. Als Roelants jr. over een half jaar zijn studie afrondt, gaat hij in Nijmegen aan de slag. Wanneer hij vervolgens formeel eigenaar wordt, is niet vastgelegd. In ieder geval gaat de 65-jarige Roelants zelf niet met pensioen. Mede omdat hij zijn geld in vastgoed heeft gestopt, heeft hij geen concrete plannen om te stoppen.

  Lees meer »
 4. Boontjes 1972

  Boontjes 1972

  Boontjes 1972

  Het is zover! De nieuwe Boontjes is er!

  Boontjes 1972 ligt vanaf nu in onze winkel, en is uiteraard ook verkrijgbaar op de website.

  ISBN: 9789081580557

  Prijs: €31,00

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734