Maandelijkse Archieven: Oktober 2019

 1. PAO | Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde

  PAO | Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde

  PAO

  Op 22 januari 2020 start de postacademische cursus Recente Nederlandse en Vlaamse letterkunde.
  In elk van de acht colleges staat een spraakmakend, verrassend en soms zelfs gedurfd boek centraal, waarover een deskundige zijn of haar licht laat schijnen.

  Op 22 april vindt een extra bijeenkomst plaats met schrijver Koen Peeters, winnaar van de ECI Literatuurprijs 2017.

  De cursus vindt plaats op woensdagavonden in de maanden januari tot en met april en is bestemd voor Neerlandici, leraren Nederlands, alumni en iedereen die van literatuur houdt en wordt georganiseerd door de Opleiding Nederlandse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit Nijmegen.

  Programma

  22 januari:
  'De literatuur draait door. De mediacampagnes rondom de literaire bestsellers van Ilja Leonard Pfeijffer (Grand Hotel Europa) en Peter Buwalda (Otmars zonen)'
  docent: dr. Sander Bax (schrijver van het boek De literatuur draait door2019)

  5 februari:
  Niemandslandnacht (2018) van Annemarie Estor
  docent: dr. Jeroen Dera

  19 februari:
  De pelikaan (2017) van Martin Michael Driessen
  docent: prof. dr. Mathijs Sanders

  4 maart:
  De goede zoon (2018) van Rob van Essen
  docent: dr. Ivo Nieuwenhuis

  11 maart:
  De avond is ongemak (2018) van Marieke Lucas Rijneveld
  docent: Anne van den Dool MA

  18 maart:
  We komen nog één wonder tekort (2015) van Rebekka de Wit
  docent: prof. dr. Jos Joosten

  1 april:
  Voorwaarts (2019) van Eva Meijer
  docent: Aukje van Hout MA

  15 april:
  Kamer in Oostende (2019) van Koen Peeters
  docent: dr. Koen Rymenants

  22 april:
  Gastschrijver Koen Peeters over zijn romans De Mensengenezer (2017) en Kamer in Oostende (2019)

  Plaats, tijd en kosten

  De colleges vinden plaats in het Collegezalencomplex, Mercatorpad 1, zaal CC2. Aanvang: 19.00 uur  Einde: (uiterlijk) 21.00 uur Omstreeks 20.00 uur is er een pauze met (gratis) koffie/thee.

  De kosten voor de hele cursus bedragen € 80,- (Het is niet mogelijk voor afzonderlijke colleges in te schrijven).

  Aanmelden

  Klik hier voor het openen van het digitale aanmeldingsformulier voor de nascholingscursus.
  Hier is ook de code te vinden waarmee de boeken bij Boekhandel Roelants in Nijmegen met korting kunnen worden besteld.

  Lees meer »
 2. Nieuwsbrief 24 Oktober | Dichters Op Vinyl (Beperkte Oplage)

  Nieuwsbrief 24 Oktober | Dichters Op Vinyl (Beperkte Oplage)

  Beste vrienden van Boekhandel Roelants,

  Deze keer hebben we een bijzondere uitgave voor jullie: geen poëzie op papier, maar op een plaat! De Bezige Bij is jarig en viert dat met  Dichters op Vinyl, een driedubbel-elpee gevuld met poëzie.
  Om haar 75e verjaardag te vieren geeft de Bezige Bij een verzamelalbum uit waar alle dichters van de uitgeverij op te horen zijn: van Remco Campert, Cees Nooteboom, Anneke Brassinga, Tonnus Oosterhoff en Ramsey Nasr tot Jules Deelder, F. van Dixhoorn, Hagar Peeters, Jan Cremer, Tommy Wieringa – en nog veel meer.
  Ook de stemmen van overleden dichtende grootheden zijn te horen, zoals die van Lucebert, Hugo Claus, Gerrit Komrij, Simon Vestdijk, Johnny van Doorn, H.H. ter Balkt, Hans Faverey, Jan Wolkers, Jan Arends en vele anderen. Van deze overleden dichters zijn historische geluidsopnames gebruikt.

  Op de elpee zijn ruim zestig gedichten te horen, wat zorgt voor meer dan 2 uur aan poëzie.
  Een monumentale uitgave waarop alle dichters op unieke wijze naar voren komen.

  Prijs: €39,99
  De oplage is beperkt! De plaat kan besteld worden via de website, maar u kunt natuurlijk ook langskomen in de boekhandel. De koffie staat, zoals altijd, klaar.

  Deze keer geen leesplezier, maar wel veel luisterplezier gewenst!

  Merel
  Lees meer »
 3. Recensie Riet de Jong | Ian Mc Ewan - Machines zoals ik

  Recensie Riet de Jong | Ian Mc Ewan - Machines zoals ik

  MACHINES ZOALS IK

   

  Nadat onze leesclub eenstemmig had gekozen voor dit mooi uitgegeven boek van Ian McEwan kreeg ik toch last van een lichte aarzeling. En robot in de vorm van een menselijke pop? Wat moest ik me daar bij voorstellen? Ik begon dan ook argwanend te lezen, en besloot al gauw mijn vooroordelen opzij te zetten. Toen won de gretigheid al snel. Het is namelijk een prachtige erg boeiende roman. Typisch McEwan, vlotte vertelstijl, terwijl er geen concessies worden gedaan aan de hedendaagse ontwikkelingsgang, nee, de gebeurtenissen lopen er op vooruit.  

  De hoofdpersonen zijn Charlie, een werkeloze soort van wetenschapper die verliefd wordt op de slimme jonge studente Miranda. Miranda sleept echter een geheimzinnige vreselijke gebeurtenis met zich mee, die een belangrijke rol zal gaan spelen in het leven van deze mensen.

  Door een gunstige financiële wending in zijn leven kan Charlie namelijk een mannelijke robot-pop aanschaffen, een van een aantal ‘Adams’ en ‘Eva’s’ die als experiment hun intrede doen in de normale mensenwereld. Hun ontwikkeling is echter nog niet voltooid.

  En dan gaat het leven, en ook dat van de voltooide ‘Adam’ zijn onverwachte gang. Kan een robot, zoals is voorspeld, werkelijk invloed hebben op zijn eigen ontwikkeling? En zo ja, wat is de invloed daarvan dan op de normale menselijke principes? En hoe gaan die mensen, de ‘ouders’ van Adam, daarmee om?

  Een belangrijke rol is toebedeeld aan de grote geleerde Alan Thuring, wiens leven hier niet verloopt als in de werkelijkheid.

  Machines zoals ik is geen recht-toe recht-aan verhaal. Als lezer word je uitgedaagd vooruit te kijken en mee te denken met het leven van Charlie en Miranda, die voor verrassingen komen te staan.

  Ik wens alle toekomstige lezers evenveel leesplezier als ikzelf heb beleefd!

  Riet de Jong

  Lees meer »
 4. Nieuwsbrief 16-10 | Vijf mooie hardbacks voor een paperbackprijsje!

  Nieuwsbrief 16-10 | Vijf mooie hardbacks voor een paperbackprijsje!
  Uitgeverij Van Oorschot heeft een mooie najaarsactie: 5 titels in hardback voor de prijs van een paperback. En al deze titels hebben een vijfsterrenrecensie gekregen, dus als het goed is zijn ze de moeite van het lezen waard! Deze actie geldt tot en met 31 december 2019.

  Junpei Gomikawa - Menselijke voorwaarden
  Van €72 voor €49,95

  Menselijke voorwaarden gaat over een deel van de Tweede Wereldoorlog waarmee we in Nederland nauwelijks bekend zijn: de strijd tussen Japan en de Sovjet-Unie in Mantsjoerije. Kaji werkt daar op het kantoor van een grote Japanse onderneming. Hij laat zich op zijn werk afwijzend over de Tweede Wereldoorlog uit. Zijn pacifisme wordt aangezien voor een gebrek aan vaderlandsliefde. Om zich het vege lijf te redden accepteert hij een baan als personeelschef bij de Laohulingmijn, in ruil voor vrijstelling van dienstplicht. Met zijn geliefde Michiko, met wie hij dankzij deze garantie eindelijk zou kunnen trouwen, vertrekt hij naar de mijn. Er werken Chinese dwangarbeiders onder erbarmelijke omstandigheden: zij worden uitgebuit en mishandeld. De mijnbouwonderneming zelf blijkt tot in de haarvaten corrupt. De idealistisch Kaji probeert deze misstanden van binnenuit aan te pakken, maar zijn goede bedoelingen worden keer op keer gedwarsboomd. Wanneer hij ondanks eerdere toezegging toch in het leger terechtkomt en ook daar voor de zwakkeren opkomt maakt hij juist promotie vanwege durf en moed. Hij probeert desondanks vast te houden aan zijn morele overtuiging, maar de omstandigheden maken dat hij steeds minder mens wordt en zich gaandeweg ontwikkelt tot een brute killer.
   

  Thomas Wolfe - Daal neder, engel
  Van €36 voor €22,50

  Look homeward, angel (1929) van Thomas Wolfe, verschijnt nu voor het eerst in het Nederlands, in een vertaling van Sjaak Commandeur. Deze grootscheepse autobiografische roman gaat over een kind en zijn familie, een scholier en zijn stad, een student en zijn land. Midden in die drie uitdijende cirkels staat Eugene Gant, een briljante en rusteloze jongen met het brandende verlangen om zijn geboorteplaats en zijn onstuimige familie te verlaten op zoek naar een intenser en intellectueel leven. Wolfes roman over deze elementaire zoektocht heeft generaties lezers en schrijvers, van Jack Kerouac tot Philip Roth, beïnvloed. Het geeft een levendige, lyrische schets van Amerika aan het begin van de twintigste eeuw. Meteen bij verschijning werd Look Homeward, Angel overal geprezen. Thomas Wolfe werd een literaire legende wiens naam in één adem genoemd wordt met James Joyce, Ernest Hemingway en John Steinbeck.
   
  En weg was haar neus (vertaald door Robbert-Jan Henkes)
  Van €24,99 voor €15

  Engelse nursery rhymes staan aan de wieg van de hele Engelstalige literatuur. Er is geen genre waar ze niet te vinden zijn, overal duiken ze op. Deze schat aan wiegeliedjes en kinderversjes blinkt uit in vrolijkheid, absurdisme en plezier. De versjes zijn zo melodieus dat ze je een heel leven bijblijven. Kinderversjes en wiegeliedjes zijn de bron van alle poëzie. 'Als het criterium voor de grootheid van dichters is hoe vaak en op hoeveel verschillende gelegenheden wij aan hun gedichten denken, dan verdient Moeder de Gans een monument in Westminster, naast dat van Shakespeare en Tommy Thumb,' aldus Iona en Peter Opie, dé autoriteiten op dit gebied. In hun Oxford Nursery Rhyme Book verzamelden zij zo'n duizend verschillende rijmpjes en liedjes, van babydeuntjes, raadsels, tongbrekers, babyspelletjes, vinger- en teennamen, tot alfabetten, aftelrijmpjes, gebeden en slaapliedjes. En weg was haar neus omvat een zeer ruime selectie van zo'n 250 versjes, vertaald en gekozen door Robbert-Jan Henkes, en door hem van toelichting voorzien.
   
  Konstantin Paustovski - Goudzand
  Van €36,50 voor €22,50

  Konstantin Paustovski schreef met Verhaal van een leven een van de mooiste egodocumenten uit de twintigste-eeuwse literatuur. Paustovski paart zijn ervaringen in de bloedigste en verschrikkelijkste episodes uit de Russische geschiedenis aan een buitengemeen goed ontwikkeld oog voor het schone, het ontroerende. Hartverscheurende tragiek en hartverwarmende liefde staan in zijn werk dan ook vaak naast elkaar. Dat verklaart misschien zijn immense succes in Nederland. De reeks vertalingen van Wim Hartog in de Privédomeinreeks werd zeer goed verkocht. Maar nu is er de 'onbekende Paustovski': Goudzand. Verhalen, dagboeken, brieven, zeshonderd pagina's nooit eerder in Nederlandse vertaling verschenen persoonlijke geschriften die Wim Hartog opdolf uit het Russische Verzameld werk en andere bronnen. Hartog laat Paustovski de ongelofelijke geschiedenis van diens eeuw vertellen. Voor de kenner een feest, voor wie nu met Paustovski kennismaakt een uitermate overtuigende inkijk in het werk van deze schrijver van wereldformaat.
   
  La Fontaine - Fabels
  Van €22,50 voor €15

  De naam Jean de La Fontaine (1621-1695) is bijna synoniem geworden met 'fabels'. Hij schreef er honderden, waarvoor hij, als overtuigd classicist, zijn inspiratie vooral haalde uit de klassieke oudheid, met name bij schrijvers als Aesopus en Phaedrus. De beroemde fabels van La Fontaine zijn korte vertellingen in dichtvorm, met een moraal, een wijze les. Vaak spelen dieren de hoofdrol, zoals in 'De krekel en de mier'. Omdat de krekel zich vooral bezighoudt met zingen, en daarmee zichzelf en anderen de hele zomer vermaakt, verwacht zij wel enige hulp als zij in de herfst graan tekortkomt. Maar de mier weigert zuinigjes. Kunstenaars worden dus slecht beloond, wilde La Fontaine zeggen, al werd het later vooral geïnterpreteerd als 'wie niet werkt zal niet eten'. D'Hane-Scheltema koos enkele tientallen fabels, bekende en minder bekende, voor een prachtige nieuwe Nederlandse vertaling en bewerking. Daaronder zijn klassiekers als 'De krekel en de mier', 'De raaf en de vos', 'De ledematen en de maag' en 'De wolf en het lam'. Speciaal voor deze uitgave werden schitterende illustraties gemaakt door Floris Tilanus.
                         
  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734