Maandelijkse Archieven: Juni 2018

 1. Recensie door Elsbeth Rooker: Fiona Mozley | Elmet

  Recensie door Elsbeth Rooker: Fiona Mozley | Elmet

  Elmet

  De titel van deze voor de Booker-prijs genomineerde debuutroman deed mij denken aan de gedichtenbundel Remains of Elmet van Ted Hughes. Beide gaan over Yorkshire en waar Hughes in zijn gedichten de lezer meeneemt naar de uitgestrekte heide van zijn jeugd, speelt dit boek zich af in de bossen van West-Yorkshire. Beide titels verwijzen naar Elmet, het laatste, onafhankelijke koninkrijk van de Britten uit de vijfde en zesde eeuw. In het boek zijn dan ook tal van mythische verwijzingen te vinden naar deze periode. Toch gaat dit boek naar mijn idee in de eerste plaats over armoede, over mensen die niet de juiste kennis hebben of niet over de juiste connecties beschikken, die zich een vreemde voelen in de wereld en zich daarom terugtrekken. En daarmee plaatst Fiona Mosley Elmet in het Engeland van nu.

  Het verhaal wordt verteld door de ogen van de zachtaardige, dertienjarige Daniel die met zijn vader, de voormalige “bare knuckle” bokser John, en zus Cathy in een huis in het bos woont dat door de vader zelf is gebouwd op grond die niet van hem is. Dit leidt onherroepelijk tot een conflict met de eigenaar van de grond, waarna het verhaal een gruwelijke wending krijgt. De schrijfster is er in geslaagd een sterke atmosfeer te scheppen, waarin het gaat over rechtvaardigheid, bezit, onderdrukking en gelijkheid. Het is vooral ook een heel Engels boek dat de tegenstellingen in de Engelse samenleving combineert met een (irreëel) verlangen naar het verleden. Een mooi en lezenswaardig debuut, met misschien een ietwat wat gedragen stijl, maar die past zeker wel bij het thema. En, lees het in het Engels, anders gaat het Yorkshire dialect helemaal verloren.

  Elsbeth Rooker

  Egyptologist and historian of ancient near eastern religions

  Lees meer »
 2. Recensie door Elsbeth Rooker: Lynn Truss | Cat out of Hell en The Lunar Cats

  Recensie door Elsbeth Rooker: Lynn Truss | Cat out of Hell en The Lunar Cats

  Cat out of Hell en The Lunar Cats 

  Ben je op zoek naar een leuk boek voor de vakantie, dan is misschien Cat out of Hell en het vervolg Lunar Cats een idee. Deze twee boekjes, over kwaadsprekende katten, zijn een welkome afwisseling op de zoetsappige verhaaltjes over lieve katjes die het leven redden van de aan lager wal geraakte medemens. Lynn Truss, vooral bekend van Eats, Shoots & Leaves: The Zero Tolerance Approach to Punctuation (ook erg leuk) werd door twee zwerfkatten geïnspireerd tot het schrijven van deze twee (min of meer) gothic detectives. Al is het plot zelf niet erg bijzonder, maakt vooral de satirische toon en het enorme tempo de boekjes tot een heerlijk ontspannen leesavontuur. De verhalen worden verteld door Alec, een bibliothecaris uit Cambridge, die na de plotselinge dood van zijn vrouw Mary in een web van merkwaardig gebeurtenissen rond twee sprekende katten terechtkomt. Mij deed Cat out of hell aan Saki denken, met zijn satirische verhalen over de Engelse samenleving uit het begin van de twintigste eeuw. Ook Saki schrijft over een sprekende kat, Tobermory, die helemaal niet aardig is en allerlei gênante geheimen onthult . Ook Saki is trouwens prima vakantielectuur.

  Overigens, voor de liefhebbers: er is ook weer een Poezenkrant uit.

  Elsbeth Rooker

  Egyptologist and historian of ancient near eastern religions

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734