Maandelijkse Archieven: Juni 2017

 1. Nieuwe vertaling Aristoteles’ Poëtica

  Nieuwe vertaling Aristoteles’ Poëtica

  De Groningse Historische Uitgeverij brengt met regelmaat nieuwe vertalingen uit in de Aristoteles-reeks. Eerder verschenen bijvoorbeeld de Retorica, de Politica en het handzame werkje Over melancholie. Deze maand komt de uitgeverij een nieuw deel uit de reeks: Poëtica. Casper de Jonge schreef voor deze editie een stevige inleiding bij Aristoteles’ teksten over dichtkunst, terwijl dichter Piet Gerbrandy in het nawoord onder andere Susan Sontag en Jorge Luis Borges de revue laat passeren.

  Aristoteles, Poëtica. Gebonden, Historische Uitgeverij 2017, 170 blz.
  €25,-

  Lees meer »
 2. Nieuw deel Volledige Werken W.F. Hermans

  Nieuw deel Volledige Werken W.F. Hermans

  De liefhebber zat er misschien al een tijdje op de wachten: het volgende deel uit de Verzamelde Werken van Willem Frederik Hermans is verschenen. Deel 17, De raadselachtige Multatuli (€34,95), verscheen deze maand bij uitgeverij De Bezig Bij. In deze nieuwe uitgave van Hermans' biografie van Multatuli is ook Max Havelaar opgenomen. De biografische notities over Multatuli worden vergezeld door prachtige afbeeldingen.
  Voor de hartstochtelijke verzamelaar: er is ook een luxe editie verkrijgbaar. De cassette kost €125,-.

  Blader gerust eens door het boek in onze winkel in de stad.

  Misschien vindt u het essay over Hermans van Rainer Erich Scheichelbauer ook interessant. In Willem Frederik Hermans als filosoof (€16,-) onderzoekt de Weense Scheichelbauer het filosofische gehalte van Hermans oeuvre. We hebben nog drie bundeltjes op vooraad. 

  Lees meer »
 3. Architectuur in alle soorten en maten

  Architectuur in alle soorten en maten

  Ditmaal staan onze nieuwe aanwinsten in het teken van architectuur. We hebben drie mooie boeken op voorraad genomen, met alle drie een eigen invalshoek. Laten we beginnen met Japanse architectuur.

  Sublime: New Design and Architecture from Japan begint met de constatering dat het Westen sinds de opening van Japan een grote fascinatie koestert voor de architectuur van het land. Japan zou het westerse concept van efficiënte industriële vormgeving hebben voorzien van waarde, van esthetiek. En hoewel er in het Westen wel is gefilosofeerd over het sublieme, komen we de belichaming daarvan misschien wel vooral tegen in de Japanse wereld. Prikkelend! Uitgangspunt van het Japanse ontwerp is de complexiteit van eenvoud: 'an object becomes larger and more complex the more effort and time we invest in reducing it'. En inderdaad spatten de minimalistische ontwerpen in dit boek in al hun grootsheid van het papier. Het boek kenschetst een keur aan architecten en architectenbureaus door middel van een korte inleiding en grote foto's die het ontwerp illustreren. Kunsthistoricus Winckelmann sprak in de 18e eeuw over de 'edle Einfalt un stille Grosse' van de kunst van de Antieke Oudheid. Wellicht is de duiding beter van toepassing op de bouwkunst van Japan? Hoe het ook zij, voor wie is geïnteresseerd in architectuur, biedt dit boek een blik op de schoonheid van de minimalistische Japanse architectuur.

  Sublime: New Design and Architecture from Japan (9783899553727) van €49.90 voor €14.95

  Closer to God: Religious Architecture and Sacred Spaces behandelt religieuze gebouwen van over heel de wereld. Religieuze gebouwen worden hierbij voorgesteld als plaatsen waarin 'ideeën' samenkomen: het zijn broedplaatsen van religieuze gedachten en stellen zich tot doel deze gedachten uit te beelden. Kortom, het symbolische karakter van de gebouwen is hetgeen ze onderscheid van 'seculiere' bouwsels. Die symboliserende werking zorgt ervoor dat abstracte spirituele principes kunnen worden gematerialiseerd. Dergelijke gebouwen zijn, vanzelfsprekend, onderdeel van elke religie. Dit boek brengt daarom een selectie van kerken, moskeeën, tempels en synagogen samen. De keuze zich te beperken tot moderne religieuze gebouwen maakt het een verfrissend boek tussen werken die naar de grote kathedralen en moskeeën uit vroeger tijden kijken. De inleiding van het boek maakt de lezer bekend met enkele begrippen binnen de 'religieuze architectuur', een boeiend verhaal waarin we via Socrates en Vitruvius uitkomen bij moderne groten als Paul Valery en Goethe.

  Closer to God: Religious Architecture and Sacred Spaces (9783899553130) van €49.90 voor €14.95

  Our House in the City: New Urban Homes and Architecture wijst erop dat de toegenomen urbanisatie architecten voor interesse problemen stelt. Mensen vertrekken naar de stad om ondergedompeld te worden in het bruisende en werkzame leven. Tegelijkertijd bedreigt de drukte de rust en privacy die een huis dienen te bieden. In dit boek staan de huizen centraal die volledig zijn aangepast aan de stad. De huizen steken af tegen de context en lijken daarmee oases van rust en functionaliteit. Daarmee voldoen de huizen volledig aan de slogan van het boek: 'Adventurous urban living can simply mean home sweet home'. Een mooi vormgegeven boek dat een nieuwe invalshoek biedt op de stad.

  Our House in the City: New Urban Homes and Architecture (9783899555189) van €39.90 voor €14.95

  U kunt de titels via de website bestellen of eerst komen bekijken in de winkel aan de Van Broeckhuysenstraat.

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734