Maandelijkse Archieven: Maart 2017

 1. 4 sterren Volkskrant 'Blijf de aarde trouw' (NIETZSCHE)

  Nog de beste wensen in 2017. Wij van Roelants hadden een kleine doch zeer gezellige borrel op Oudejaarsdag – we hopen dat uw jaarwisseling ook prettig is verlopen.

  Wie zaterdag, voor het feest losbarstte, de Volkskrant nog heeft gelezen, kwam een mooie recensie tegen van Henk Manschots boek Blijf de aarde trouw, geschreven door van ex-"Denker des Vaderlands" Hans Achterhuis. De ecologische filosofie van Nietzsche die Manschot in zijn boek beschrijft, bevestigt een intuïtie die Achterhuis ook had tijdens zijn eigen eerste lezing van het beroemde boek Aldus sprak Zarathoestra:

  Nu komt Blijf de aarde trouw mijn vroegere lezing bevestigen. Manschot onderzoekt de biografie van Nietzsche en geeft daarna een aansprekende interpretatie van Aldus sprak Zarathoestra. Nietzsche gaf na tien jaar een hoogleraarschap op om in de natuur te experimenteren met een verandering in levensstijl. In zijn dagelijkse lange wandelingen in de bergen en 's winters langs de Middellandse Zee vond hij de inspiratie voor wat Manschot een terrasofie noemt, een leer van de aarde. Daarin spelen de natuur, het klimaat, de dieren, maar ook de voeding waarmee Nietzsche experimenteerde, een hoofdrol.

  Manschot laat het niet bij een interessante interpretatie van de denker met de hamer, hij past diens leer ook toe:

  Natuurlijk zet Manschot Nietzsches liefde voor de aarde ook in tegen de manier waarop de moderne mensheid via allerlei ingrepen, waaronder de klimaatverandering die tegenwoordig vooral in het oog springt, onze gemeenschappelijke woonplaats vernietigt.

  Blijf de aarde trouw kreeg vier van de vijf sterren. U kunt het nu meteen in onze webshop bestellen, eventueel samen met Nietzsche’s Aldus sprak Zarathoestra. Zo kunt u 2017 meteen beginnen met een onderhouden lectuur over de conservering van de aarde.

  Manschot – Blijf de aarde trouw – 2016 – 205 blz. – paperback met flappen – €19,95

  Nietzsche – Aldus sprak Zarathoestra – 1993 – 251 blz. – ingenaaid – €14,99

  Voor deze boeken kunt u natuurlijk ook in onze winkels terecht (tot mei ook nog in LUX). We heten u, zoals altijd en opnieuw in 2017, hartelijk welkom bij Boekhandel Roelants.

  Lees meer »
 2. The Art of the Louvre's Tuileries Garden van €55,- voor €19,95

  Lodewijk XIV, de Zonnekoning, zou een hekel aan Parijs hebben gehad. Hier had hij immers 'de fronde', de opstand, meegemaakt. Daarom liet hij zijn grootste project, Versailles, buiten de stad bouwen. Niet in de laatste plaats wist het paleis te imponeren met haar enorme tuinen. De toon was hiermee gezet. Elke zichzelf respecterende vorst in Europa bouwde een volledig symmetrische tuin vol sculpturen.

  Toch moest de Zonnekoning ook in Parijs verblijven, of hij nu van de stad hield of niet. En dat kon maar beter in stijl. Voor het Paleis des Tuileries, dat inmiddels is afgebroken, liet hij ook prachtige tuinen aanleggen, die hij vervolgens vulde met kunstwerken. Bijzonder is dat hij deze Tuilerieën openstelde voor het publiek. In 1667 werd de paleistuin daarmee een van de eerste openbare tuinen van Europa. Sindsdien hebben de Parijzenaars deze plek met graagte gebruikt om te midden van de vele kunstwerken samen te komen.

  Een tuin van een boek

  Zoveel wordt zeker duidelijk uit The Art of the Louvre's Tuileries Garden. Dit boek bespreekt de grote verbondenheid van de tuinen met de kunst: in het eerste deel licht het de kunstwerken uit de tuinen uit, in de volgende hoofdstukken kijkt het juist naar de doorwerking van de tuinen in de kunst. Vooral in de 19e eeuw zijn de tuilerieën door een keur aan schilders als decor gebruikt voor hun schilderijen. Van grote namen als Monet en Manet tot de (mij) minder bekende Adolph Menzel en Pierre Tetar van Elven. Op het schilderij van Pierre Tetar van Elven bijvoorbeeld, zien we de tuinen bevolkt door feestelijk uitgedoste mensen van stand. Manet vestigt de aandacht juist op spelende kinderen. Ook de jonge kunst van het fotograferen krijgt aandacht; veel fotografen hebben de kunst, de natuur en de bezoekers van de tuinen vastgelegd.

  (Over Manet hebben we trouwens een ander prachtig boek in de aanbieding. James H. Rubins rijk geïllustreerde monografie in cassette. Daarover leest u hier meer. Het is afgeprijsd van €120 voor €39,95.)

  Net als de tuinen zelf, is het boek groots opgezet. Het staat bol van grote kleurenfoto's, die zijn ingebed in een goed verzorgd verhaal. The Art of the Louvre's Tuileries Garden heeft voorheen niet voor niets het behoorlijke bedrag van €55.- moeten opbrengen. Het is nu echter afgeprijsd naar €19.95 (hardcover, Engels).

  Lees meer »
 3. Man Ray en andere portretten in de ramsj

  Deze week hebben we vier kunstboeken met portretten in de ramsj. Het portret wordt in elk van deze boeken op een geheel andere manier ingezet.

  Man Ray - Portraits

  Man Ray staat bekend om zijn experimentele foto's. Nadat hij Marcel Duchamp in Amerika had ontmoet, vertrok hij in 1921 naar Parijs om zich te voegen bij de Dadaïstische en surrealistische beweging. In Amerika had hij de fotografie voornamelijk gebruikt voor het vastleggen van zijn eigen werken, in Parijs ging hij het gebruiken om zijn nieuwe avant-gardistische kennissen vast te leggen. Dat deed hij op een heel duidelijk aan de nieuwe kunststromingen gelieerde manier. Het resulteert in experimentele foto's van de enkele grondleggers van de kunst uit het interbellum. Dit boek bundelt 150 van zijn belangrijkste portretten, deels minder bekend werk. Dan gaat het veelal om werk met Hollywoodsterren.

  Man Ray - Portraits Van €45,-, voor €15,-

  Fazal Sheikh

  Dan Fazal Sheikh. Deze fotograaf uit New York reist de wereld over om ongelijkheid en onrechtvaardigheid vast te leggen. De vorige keer zagen we dat Koudelka dergelijke thematiek onder de aandacht brengt door grensgebieden te fotograferen. Een grens is voor hem de fysieke vertaling van menselijke afspraken. Fazal Sheikh doet in een bepaalde zin het tegenovergestelde. Hij kijkt hoe beperkingen, zoals grenzen, universeel gewaande mensenrechten ondermijnen en daarmee de mens raken. Bij Sheikh staan de mensen dus centraal, meer precies de aanblik van mensen. Met zijn zwart-wit portretten geeft hij grote problemen zodoende een gezicht. De portretten zijn regelmatig voorzien van bijbehorend persoonlijk verhaal waardoor het boek niet slechts als een fotoboek, maar toch ook als een verhalenboek is te karakteriseren.

  Fazal Sheikh - Portraits Van €48.- voor €17.50

   

  Ron Galella

  De lijn naar foto's van fameuze personen uit New York vindt in deze nieuwsbrief zijn apotheosein het boek van Ron Galella. Deze, om met een vuiler woord te spreken, paparazzo kan zich niet net als Lucian Freud beroemen op een goede relatie met de geportretteerde. In tegendeel; Galella staat bekend om de onenigheid met de beroemdheden die hij vastlegde. Marlon Brando vond het in 1973 welletjes en voegde de daad bij het woord door Galella een dreun te verkopen. Het bleek niet genoeg om de fotograaf te stoppen: de volgende keren dat hij Brando benaderde, droeg hij een helm. U begrijpt, het gaat hier om een controversieel figuur. Voor slechts €9,95 hebt u een groot aantal foto's van beroemdheden, uiteenlopend van Paul McCartney tot Michael Jackson. Glamour, geschiedenis en een mooi stadsgezicht komen samen.

  Ron Galella - New York Van €39.95, voor €9.95

  Lees meer »
 4. Rijks Masters of the Golden Age

  Afgelopen zomer verscheen het prachtige boek 'Rijks Masters of the Golden Age' van Marcel Wanders bij Uitgeverij Komma. Hét boek over het Rijksmuseum en zijn collectie.

  Het boek is verschenen in een gelimiteerde editie en te koop voor een kleine € 6.500,00 Dat leek ons niet kinderachtig. Hoewel, Wouter kan hem u leveren voor een duizendje minder...

  De "gewone uitgave" - die alles behalve gewoon te noemen is (goud op snee en een kleine vier kilo schoon aan de haak) - kost €125,-.

  De NRC biedt hem momenteel aan voor €115,-. U kunt hem bij ons bestellen of ophalen voor... 'Rijks- Masters of the Golden Age' alleen bij Roelants voor €95,-!

  Lees meer »
 5. €1000 goedkoper: Luxe editie RIJKS, Masters of the Golden age

  Misschien heeft u onze aanbieding op de reguliere doch nog zeer mooie editie van Rijks, Masters of the Golden Age wel langs zien komen: van €125 voor €95. Nu willen we u ook de lúxe editie van dit monumentale boek aanbieden met een korting van 15%. Deze extra grote uitvoering, inclusief een presenteertafeltje, kost nu geen €6500 meer, maar €5500.

  In het boek brengt designer Marcel Wanders de grootmeester van de Gouden Eeuw opnieuw tot leven. Naast hun belangrijkste stukken, koos hij prachtige details uit die schilderijen om u opnieuw naar de klassieke werken te leren kijken. Wanders plaatst deze kunst heel bewust in een moderne context.

  Voor deze prijs mag u alles verwachten: een ongeëvenaard heldere afdruk, gebonden in leder versierd met bladzilver. Het boek wordt geleverd met het eveneens door Wanders ontworpen 'Behind the Scenes'-boek, vol interviews met de kritische denkers van onze tijd over de kunst uit de Gouden Eeuw.

  Lees meer »
 6. Wie al smolt voor Het smelt, smelt nu nog sneller!

  Er is het afgelopen jaar veel te doen geweest om het debuut van de Vlaamse schrijfster Lize Spit. Het Smelt was het stokpaardje van Das Mag, de destijds nog hagelnieuwe uitgeverij. Sinds de publicatie (oplage in eerste instantie slechts circa 1500 exemplaren) is er nauwelijks een moment geweest waarop de aandacht voor het boek stokte. Het was dus olie op het vuur toen het onlangs de Boekhandelsprijs kreeg toebedeeld. Om niet alleen de auteur te eren, is ook het boek opnieuw onder handen genomen. De jas van paperback is verruild voor een robuuster variant: een roomkleurig met linnen omspannen hardcover, met daarop de naam van de getalenteerde schrijfster in sprankelend goud. Inmiddels zijn er 150 000 exemplaren over de toonbank gegaan (het betreft hier helaas niet alleen onze toonbank; andere boekhandelaren hebben ook een deel gehad in de verkoop). Het mag gezegd: het is erg mooi geworden. Dat moeten de ontwerpers zelf ook hebben gedacht, dus hebben zij besloten het te beschermen met een kartonnen verpakking. In glanzend wit staat bovenop een passage uit het boek gedrukt, met daaronder de handtekening van de uitgever. Allemaal wel erg veel opsmuk misschien, maar het knappe is juist dat het geheel een rustige uitstraling heeft. Als boekenliefhebbers nog niet smolten voor het boek, dan doen zij dat nu wel. Een leuk cadeau! Het boek is overigens bij ons in de aanbieding. U betaalt niet langer €29.95, maar nog slechts €22,95 U kunt het direct via de webshop bestellen of eerst even komen bekijken in een van onze winkels. Nog niet bekend met het boek? Lize Spit vertelt u er graag over in dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ypm47ecRt3M

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734