Bezoek aan mijn jeugd

Auteur Eugénie Oussakovskaïa
ISBN
9789461536952
248 Pagina's
Paperback

Bezoek aan mijn jeugd is gebaseerd op de autobiografische aantekeningen van Eugénie Oussakovskaïa (1897-1997) en beschrijft het leven van een adellijk meisje in het Rusland van de laatste tsaar. Met winters vol vertier en feestgedruis in Sint-Petersburg, afgewisseld door lange, lome zomers op het familielandgoed in Samara. Alles komt voorbij: de eerste baljurk, de tango-rage, etiquette, hofmakerij, slederitten en boottochtjes op de Wolga. Ondertussen doet de moderne tijd zijn intrede met elektrisch licht, telefoon en auto's die koetsjes verdringen. Tijdens copieuze diners wordt openhartig gediscussieerd over de noodzaak van politieke hervormingen en de intriges van Raspoetin aan het hof van Nicolaas ii. De Eerste Wereldoorlog en de revolutie van 1917 maken voorgoed een einde aan het geprivilegieerde bestaan van de Russische adel.

Terwijl bekenden en vrienden van de hoofdpersoon sneuvelen aan het front, assisteert zijzelf als verpleegster in de operatiekamer bij de amputatie van ledematen. Na de machtsovername van de communisten komt zij in de gevangenis terecht, waar Lenins geheime politie haar als informante probeert te werven. Als zij vrijkomt neemt zij samen met haar geliefde het besluit om via Siberië het land uit te vluchten.

Oussakovskaïa's manuscript is bewerkt en vertaald door Janine Jager, historica en auteur van onder andere de veelgeprezen biografie Wilhelmina Triesman, 1901-1982. Een Nederlandse in Leningrad.

Niet op voorraad

Neem contact op voor de mogelijkheden tot bestellen.

E-mailen naar een vriend
  • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
  • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
  • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
  • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [Voorheen De Oude Mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734