Agenda

 1. Boekpresentatie 24 november | Eelke de Jong - Laat een crisis niet nodig zijn.

  Boekpresentatie 24 november | Eelke de Jong - Laat een crisis niet nodig zijn.

  Op vrijdag 24 november overhandigt de auteur, Prof. Dr. Eelke de Jong, het eerste exemplaar van het boekje ”Laat een crisis niet nodig zijn: Een pleidooi voor een open debat” aan de voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, Prof. Dr. Daniel H.J. Wigboldus.

  Over het boekje:
  Op veel beleidsterreinen bestaan onenigheid over de te volgen koers. Zo overheerst binnen Europa de mening dat de Europese schuldencrisis verkeerd is aangepakt. Over de oplossing daarvan bestaat echter geen eenstemmigheid. De ene groep pleit voor verdere Europese integratie, zoals een minister van Financiën voor het eurogebied. Anderen vinden dat de integratie te ver is gegaan en willen deze juist verminderen. Brexit is van het laatste een extreem voorbeeld. Ook op terreinen als de migratie- en klimaatproblematiek, bestaat overeenstemming over de noodzaak van fundamentele veranderingen. Tegelijk heerst er grote onenigheid over de aard van de te nemen maatregelen. Hoe kan men in een situatie met aanzienlijke meningsverschillen tot een goed besluit komen? Hiervoor is van belang te weten welke factoren ertoe kunnen leiden dat een goed idee wel of niet wordt uitgevoerd.

  In dit essay worden aan de hand van enkele gevallen de factoren behandeld die zorgen voor het aanvaarden of afwijzen van beleidsadviezen op economisch gebied. De belangrijkste twee zijn politieke wil of onwil en groepsdenken. Een open debat, waarvoor de auteur pleit, kan de negatieve invloed van deze factoren beperken en bijdragen aan de vorming van weloverwogen besluiten. Laat een crisis niet nodig zijn! Open staan voor andere meningen is in een tijd met veel nepnieuws noodzakelijk.

  Over de auteur:
  Prof. Dr. Eelke de Jong is hoogleraar Internationale Economie aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Een belangrijk deel van zijn onderzoek richt zich op de rol van ‘waarden en normen’ op de werking van de economie. Zijn onderzoek wees cultuurverschillen tussen Frankrijk en Duitsland aan als mogelijke bron van conflicten over het Europese monetaire beleid. Hierover publiceert hij in internationale wetenschappelijke tijdschriften. Om actuele economische ontwikkelingen ook voor een breed publiek toegankelijk te maken, schrijft hij regelmatig in verschillende dagbladen en op internet. Ook geeft hij hierover interviews voor radio en televisie.

  Vrijdag 24 november, 14.45 uur
  Boekhandel Roelants (Campus), Thomas van Aquinostraat 1
  Vanaf 25 november 2017 in de boekhandel beschikbaar, prijs € 9,95 ISBN 978 90 5625 4933

  Lees meer »
 2. Boekentafel 8 december | Symposium 'Stad in Transitie' - Valc-hof Symposium 2017

  Boekentafel 8 december | Symposium 'Stad in Transitie' - Valc-hof Symposium 2017

  Op het Symposium 'Stad in Transitie' op 8 december staan wij van Roelants met een boekentafel gedurende de dag met boeken over het onderwerp en van de sprekers. De veelomvattende stad zal op dit tiende symposium centraal staan. Hoe krijgt een stad zijn vorm. Hoe ‘groeit’ een stad. Ontstaat er als vanzelf een organisch geheel? Of ontstaat een stad met horten en stoten en lijkt dan ‘kunstmatig’? Welke factoren oefenen hier hun invloed uit? De stad wordt over het algemeen gezien als een multifunctionele centrale plaats, een concentratiepunt van activiteiten. Ook moet er rekening gehouden worden met huisvesting, gezondheidszorg, plaats voor bedrijven en migratiestromen. Bovendien is een stad vaak een centrale plaats in een netwerk voor openbaar vervoer

  Met hun lezing proberen onze sprekers een indruk te geven van de invloeden waaraan het ontstaan van een bebouwing, stad, onderhevig is. Hoe een ‘stad’ tot stand kan komen. Dagvoorzitter  en inleider is dr. C.A.H.H. (Christian)Bertram, Faculteit der Geesteswetenschappen Capaciteitsgroep Kunstgeschiedenis Universiteit van Amsterdam. Zijn interessegebied is history, theory and historiography of modern architecture, landscape and garden architecture.

  Voor meer informatie klik hier.

  Boekentafel
  8 december
  Campus van de Radboud Universiteit, Collegezalen Complex zaal CC3, Nijmegen.

  Programma van de dag (tijden bij benadering):

  Vanaf 10.15         Ontvangst en koffie
  10.45                     Opening en voordracht Cristian Bertram
  11.30                     Bijdrage van Cor Wagenaar
  12.15                     Lunch
  13.30                     Bijdrage Janny Bloembergen-Lukkes
  14.15                     Bijdrage van Bernard Hulsman
  15.00                     Theepauze
  15.30                     Debat
  16.15                     Borrel en uitdelen deelnamecertificaten


  Lees meer »
 3. Boekpresentatie 27 november | Fons Strijbosch over de Terugkeer naar Lombok

  In Terug naar Lombok bezoekt Fons Strijbosch het land waar hij veertig jaar geleden werkzaam was als onderzoeker van recht en cultuur, maar dat hij daarna nooit meer heeft teruggezien. Aanvankelijk voelt hij zich bij alle verandering buitenstaander maar tijdens zijn omzwerving over Java en Bali komen de Indonesische taal en de mensen die hij onderweg ontmoet weer heel dichtbij. De tocht voert onvermijdelijk terug naar Lombok, het eiland dat ooit zijn standplaats was en verandert geleidelijk in een zoektocht naar de vrienden van weleer. Zijn eerste pogingen zijn vergeefs maar tenslotte vindt hij de kinderen van de familie die destijds bij hem woonde. De ontvangst in hun dorp is groots, maar van korte duur: na een halve dag moeten zij afscheid nemen van elkaar. Al die tijd noteert hij zijn voornaamste indrukken, die tenslotte de toon bepalen van dit reisverhaal. Zij behelzen de ongelooflijke nabijheid van de mensen die hij overal in het land is tegengekomen, hun verlangen om deel te nemen aan de grote wereld, hun lust om mee te doen aan het kapitalistische spel dat stad en land in zijn greep houdt en hun wonderlijke vermogen om zich bij alle wisseling van regime en religie aan te passen aan het nieuwe systeem, maar ook zijn zwak voor het Balinese veelgodendom dat hem nader is dan het monotheïsme van de islam en zijn relativerende blik op het koloniale tijdperk die hij met de meeste Indonesiërs deelt. Fons Strijbosch was hoogleraar aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij debuteerde na zijn pensionering met De Vrolijke Revolutie(2013) een roman die teruggaat naar de jaren zestig, de tijd van de grote studentenopstanden in Nederland. De Volkskrant beloonde het boek met vijf sterren en noemde het een meesterwerk.

  Fons Strijbosch
  Terugkeer naar Lombok

  27 november, 17:30 uur
  Van Broeckhuysenstraat 34
  Toegang: gratis

  ISBN 9789082678505 Paperback 318 pagina’s Prijs € 15,00

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273