Agenda

 1. Overzicht boekpresentaties 2019

  logo oude mol

  November

  14-11 17.00u @OM: Boekenprogramma 'De Lezers'

  21-11 18.00u @OM: Terpstra & de Wit - Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn

  28-11 19.30u @OM: Karel van Spaendonck - De wortels van de stad

  30-11 16.30u @OM: Edwin Smet - Proust had een baard op zijn sterfbed


  December

  4-12 18.00u @OM: Van Buyten & Vandeginste - De oratorianen

  Lees meer »
 2. 14-11| 'De Lezers,' een nieuw initiatief van Boekhandel Roelants!

  Kom je om 17 uur naar onze winkel voor De Lezers?


  Vanavond van 17-19u begint Boekhandel Roelants experimenteel met een eigen boekenprogramma: 'De Lezers.'
  Een paar keer per jaar zullen drie hartstochtelijke lezers samen drie boeken bespreken tijdens een bijeenkomst in Boekhandel Roelants.
  Elk van de sprekers presenteert het boek van zijn of haar keuze, de anderen reageren daarop.
  Voor elk boek nemen we een half uur. Ook zal er worden gezorgd voor een glaasje en een kaas...je.

  Vandaag zijn de drie gespreksgenoten alledrie prof: Margot van Mulken (hoogleraar internationale bedrijfscommunicatie en decaan faculteit Letteren), Piet Hein van Kempen (hoogleraar straf- en procesrecht en decaan faculteit Rechtsgeleerdheid) en Paul van Tongeren (emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek).

  Maar als literatuurlezers zijn ze amateurs; amateurs (van amare) of dilettanten (van diligere) in de ware zin van het woord: liefhebbers.

  De volgende drie boeken zullen tijdens deze eerste bijeenkomst worden besproken:

  Pierre Lemaitre - De kleuren van de brand

  Februari, 1927. De Parijse elite komt bijeen om de begrafenis van de gerespecteerde bankier Marcel Péricourt bij te wonen. Voor aanvang van de plechtigheid gebeurt er echter iets afschuwelijks, iets wat het leven van Madeleine Péricourt en haar zevenjarige zoontje Paul voorgoed zal veranderen.
  Als erfgenaam is het aan Madeleine om de leiding van het financiële imperium van haar vader over te nemen. Zonder enig verstand van zaken komt ze terecht in een door hebzucht en corruptie gedomineerde wereld. Madeleine probeert met alles wat ze in zich heeft overeind te blijven, in een Frankrijk dat machteloos moet toezien hoe een volgende oorlog steeds dichterbij komt.
  Een adembenemend epos over de val van het establishment en over de zoete wraak van een vrouw in een mannenwereld. 


  Uwe Timm - Icarië

  Duitsland, april 1945. De oorlog is verloren, geallieerde troepen rukken op langs totaal verwoeste steden. De Amerikaanse officier Michael Hansen keert terug naar zijn geboorteland om in opdracht van de geheime dienst uit te zoeken welke rol de vooraanstaande rassenhygiënicus dr. Alfred Ploetz heeft gespeeld in het Derde Rijk. Hansen verricht zijn werk vanuit een geconfisqueerde villa, legt beslag op een luxe cabriolet en wordt verliefd op de jonge Duitse weduwe Molly. 
  Met Icarië laat Uwe Timm eens te meer zien dat hij een meesterverteller is. Op indrukwekkende wijze verweeft hij feit met fictie, en verwoesting met romantiek in een grandioze roman waarvoor hij meer dan veertig jaar onderzoek deed.  Kees ’t Hart - De ziekte van Weimar

  Aan de Academie van Franeker komt in 1807 geld vrij voor de oprichting van een monument ter ere van de nieuwe wetenschap en maatschappij. Men is diep onder de indruk van een beeld in Goethes tuin in Weimar. Albert van Huszen reist daar met leden van de Franeker ceremoniële commissie per koets heen om er met de grote schrijver en wetenschapper te overleggen over een replica van het beeld. Op te richten in Franeker, maar dan groter en grootser.
  De situatie in de Duitse landen is sinds het bewind van Napoleon onoverzichtelijk en in Weimar heerst na de Slag bij Jena van 1806 nog steeds chaos. Bovendien verdringen tientallen bezoekers zich voor Goethes huis; iedereen wil bij hem op audiëntie. Hij laat zich zelden zien. De tijd dringt als Albert erin slaagt hem te spreken.

  Alledrie de boeken zijn voorradig in de winkel!


  Iedereen is welkom!

  Lees meer »
 3. Boekpresentatie 21-11 | Terpstra & de Wit - Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn

  Boekpresentatie 21-11 | Terpstra & de Wit - Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn

  Op donderdag 21 november zullen Marin Terpstra en Theo de Wit hun nieuwe boek Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn komen presenteren bij Boekhandel Roelants.

  Over Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn

  Zijn wij intoleranter aan het worden? De gevoeligheid van mensen voor afwijkende meningen of manieren van leven is zeker sterker geworden. Hoe kan een samenleving omgaan met wat voor mensen heilig of onaantastbaar is in tijden van multiculturalisme? Intolerantie is moeilijk te verkopen, maar alles tolereren kan evenmin. Het begrip tolerantie kent een lange geschiedenis waarin politiek en religie op allerlei manieren met elkaar vervlochten zijn. Wat is de oorsprong van het begrip en hoe valt het te definiëren? En wat zijn de hoogste waarden van een samenleving? Dit boek behandelt dergelijke vragen en biedt een reflectie op de vraag hoe een samenleving kan omgaan met heilige zaken.

  Ton Bernts zal het vraaggesprek met de auteurs leiden. Bernts is religiewetenschapper, directeur van het KASKI en onderzoeker bij het Center for Religion and Contemporary Society aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is onder andere mede-auteur van God in Nederland.

  Het boek is vanaf 25-10 beschikbaar in de winkel en op www.roelants.nl, voor €29,90

  Boekpresentatie Waarom tolerantie niet de hoogste waarde kan zijn

  Souterrain Boekhandel Roelants

  donderdag 21 november 18.00-19.00u

  Aanmelden graag via roelants@roelants.nl

  Lees meer »
 4. Boekpresentatie 28-11 | Karel van Spaendonck - De wortels van de stad

  Boekpresentatie 28-11 | Karel van Spaendonck - De wortels van de stad

  Op donderdag 28 november zal Karel van Spaendonck zijn nieuwe boek De wortels van de stad presenteren bij Boekhandel Roelants.


  Over De wortels van de stad

  De wortels van de stad is een spannend mythisch verhaal dat zich afspeelt in de dageraad van het mensdom. In een gezapige stad waar niemand zich ooit vragen stelt, gebeuren onverklaarbare dingen. Dat zet twee mannen ertoe aan de stad te verlaten en op zoek te gaan naar de geschiedenis ervan. Ze kiezen het spoor van de Zonderling, een vreemdeling die een tijd in de stad heeft vertoefd en die in grote haast heeft verlaten. Daarmee betreden ze een ongewisse wereld vol dreiging en valkuilen. Tevens horen ze voor het eerst over zaken zoals de schepping, de (on)sterfelijkheid, de tijdsrekening, het einde der tijden, de verwantschapsbanden van de hemellichamen en nog veel meer, die ook nog eens allemaal met elkaar blijken samen te hangen. Na een reeks avonturen vinden ze uiteindelijk de Zonderling die hen vertelt over zijn verbijsterende ontdekking inzake de oorsprong van hun stad. Samen gaan ze op weg naar Trechterland waar naar verluidt de ultieme kennis over het verleden bewaard wordt. Maar deze tocht neemt een onvoorziene wending als blijkt dat de wereld op een grote rampspoed afstevent.

  Karel van Spaendonck is in zijn werkzame leven als psycholoog verbonden geweest aan het UMC St. Radboud op het gebied van onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg. Daarnaast heeft hij zich verdiept in de archaïsche denkpatronen die aan mythes en rituelen ten grondslag liggen. Allengs is daaruit de ambitie ontstaan om een verhaal te schrijven dat zich afspeelt tegen de achtergrond van een zelf ontworpen mythisch wereldbeeld.

  Huub Zwart, professor in de Filosofie, zal deze avond als spreker dienen.


  Boekpresentatie De wortels van de stad

  donderdag 28 november 19.30-20.30u

  in het souterrain van Boekhandel Roelants


  Het boek is verkrijgbaar vanaf 28 november en telt bijna 600(!) pagina's. Prijs: €24,95

  Lees meer »
 5. Boekpresentatie 30-11 | Edwin Smet - Proust had een baard op zijn sterfbed

  Op zaterdag 30 november presenteert Edwin Smet zijn boek 'Proust had een baard op zijn sterfbed':

  Plaatsnaam Parijs. Je zwerft wat rond. De dagen repeteren zich weekjes. Dan, plots, de intense ervaring. En je tijd duurt weer. Overal liggen hoofden, plassen weerkaatsen de stad, wat gewoontjes is glorieert. Doodgaan doe je éénmaal, maar iedereen kan het, zo ook Marcel Proust. Leven is minder eenvoudig. Proust deed er het zijne mee, kweekte al corrigerend een complex bouwwerk voor hij stierf, je zag iets dat je eerder niet zag. De dode schrijver ging op de foto, hangt nu achter spiegelend glas. Herhaald in talloze positieven, net als Op Zoek naar de Verloren Tijd. De lange slaap volgt snel. Wakker wezen biedt soelaas. Als de zon zakt, de regen de straten—je gemoed—geselt, geeft de kunst dat ook.
  In dit boek koppelt Smet zijn liefde voor Parijs en Proust aan de voortgang in het eigen werk—opdat die voortgang niet verloren gaat.

  Boekpresentatie 30 november

  Aanvang: 16.30u

  Soutterain Boekhandel Roelants

  De entree is gratis, graag aanmelden via roelants@roelants.nl

  Lees meer »
 6. Boekpresentatie 4-12 | Van Buyten & Vandeginste - De oratorianen

  Boekpresentatie 4-12 | Van Buyten & Vandeginste - De oratorianen

  Op woensdag 4 december zullen Yves van Buyten en Bernard Vandeginste hun nieuwe boek De oratorianen presenteren bij Boekhandel Roelants.

  Over De oratorianen

  De oratorianen werden gesticht in de 16e eeuw. Zij werden opgericht in de nadagen en in de geest van het Concilie van Trente. Zij vormen een van de meest aansprekende
  priestergenootschappen en hebben zich ontwikkeld op verschillende plaatsen in Europa. Vanuit Rome en Frankrijk kwamen zij ook naar de Lage Landen en onderwezen zij de jeugd. Na de Franse Revolutie zijn zij niet meer teruggekeerd naar Vlaanderen. Met dit boek wordt de geschiedenis van deze vergeten priestergemeenschap van onder het stof gehaald.

  Yves van Buyten was actief als bestuurder en directeur in meerdere bedrijven uit de financiële sector, maar geschiedenis blijft zijn passie. Zo publiceerde hij samen met coauteur Willy Vanderzeypen een aantal boeken en artikels waarin de kerk en de middeleeuwen een centrale rol spelen. Hun boek 'Katharen in Europa' is nog steeds een bestseller.

  Bernard Vandeginste is doctor in de wiskunde en natuurwetenschappen en coauteur van verschillende wetenschappelijke boeken en publicaties met een mondiale verspreiding. Na zijn achtereenvolgende academische en industriële loopbaan heeft hij zijn aandacht verlegd naar de kergeschiedenis, waarvan deze uitgave het eerste resultaat is.

  Boekpresentate De oratorianen

  woensdag 4-12 18.00u

  In het souterrain van Boekhandel Roelants

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273