Agenda

 1. Boekpresentatie 24 april | Paul van Tongeren - Willen sterven

  Op dinsdag 24 april gaat filosoof Paul van Tongeren in gesprek met Bert Keizer en presenteert deze avond ook zijn nieuwe boek Willen sterven. Over de autonomie en het voltooide leven.

  Willen sterven

  ‘Wie anders dan ik zelf zou het recht hebben om zelf te beslissen over mijn leven?’ In dit essay ‘Willen sterven’ van Paul van Tongeren wordt die notie autonomie nader onderzocht, evenals het begrip van de wil, dat immers een centrale rol speelt in die veronderstelde autonomie. In existentiële keuzesituaties stuit de autonomie op haar grenzen. Paul van Tongeren zet de filosofie in voor een verheldering van de problemen die schuilgaan achter de vanzelfsprekendheden van de eigen tijd.


  Vanwege verwachte drukte graag aanmelden via roelants@roelants.nl

  24 april, Boekhandel Roelants (de Oude Mol)
  inloop vanaf 17u, start 17.30


  uitnodiging

  Lees meer »
 2. Boekpresentatie 25 april | Theo Engelen - Marathon

  Boekpresentatie 25 april | Theo Engelen - Marathon

  Boekpresentatie Marathon van Theo Engelen

  Op 25 april as om 17:30 uur presenteert Theo Engelen zijn nieuwe boek De marathon bij Books by Roelants.

  Het is oktober. Een Nederlandse man van middelbare leeftijd loopt zijn eerste marathon in het koude en regenachtige Dublin. Het gevecht tegen vermoeidheid, pijn en de elementen maakt van de wedstrijd een helletocht.
  Bovendien spelen twee andere problemen onophoudelijk door zijn hoofd. De drie verhaallijnen meanderen ruim 42 kilometer door elkaar en werken toe naar een onverwachte climax.

  Theo Engelen is historicus en als hoogleraar verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij schreef een veertiental jeugdboeken. Dit is zijn eerste roman voor volwassenen.
  En ja, Theo Engelen is een fervente hardloper. Hij liep meerdere marathons en vele kortere wedstrijden.

  Marathon
  Boekpresentatie 25 april
  17.30 Books BY Roelants

  Lees meer »
 3. Spaanse lezing Studievereniging ¿Ouisí? | 26 april

  In samenwerking met studievereniging Interlatina uit Leiden, organiseert studievereniging ¿Ouisí? uit Nijmegen op 26 april een lezing bij ons in de Oude Mol.

  Het onderwerp van de lezing zal zijn: Manuel Chaves Nogales (1897-1944) y la tercera España. Nogales was een Spaanse journalist uit de Franco-periode, o.a. bekend van zijn werk A sangre y fuego. Héroes, Bestias y Mártires de España. Met la tercera España wordt bedoeld dat de Spaanse Burgeroorlog niet puur uit twee kampen bestond, maar dat er een hele groep o.a. intellectuelen was die zichzelf buiten die twee plaatsten.

  Daarbij wordt een link gelegd met de actualiteit waarin we gestuurd worden in nieuws dat we krijgen en wie er macht heeft over welk nieuws we te zien krijgen.

  Als u zich een beetje wil inlezen over dit onderwerp, kunt u hier een interessant krantenartikel lezen uit november 2017, in El Diario.

  Programma:
  inloop: 17.30u
  lezing: 18.00 - 18.45u
  vragenronde: 18.45u

  Let op! De voertaal van deze lezing is Spaans

  Lees meer »
 4. Boekpresentatie Hartger Wassink over ''Zijn als Leider" | 26 mei

  Boekpresentatie Hartger Wassink over ''Zijn als Leider" | 26 mei

  Graag nodigen we u van harte uit om te komen naar de boekpresentatie van Hartger Wassink over zijn boek 'Zijn als Leider'.

  Zelf zegt hij over zijn boek:
  Toegegeven, ik deed er wat lacherig over: een managementboek? Nóg een managementboek? Je moet wel lef hebben, als je denkt dat je aan de duizenden boeken over goed leidinggeven die er al zijn, nog iets toe te voegen hebt. Maar gaandeweg het schrijven van dit boek kreeg ik inderdaad het idee dat ik nog iets toe te voegen had. Ik miste, zoals ik in het voorwoord schrijf, een simpel boek dat de complexiteit van leidinggeven niet uit de weg gaat.

  En om uw nieuwsgierigheid te wekken, hier de tekst op de achteflap van het boek:
  Met dit boek wil ik ideeën die je wellicht hebt over organisatie, leiderschap en samenwerken door elkaar schudden, en binnenstebuiten keren.Zolang je over ‘de organisatie’ blijft praten, hou je het buiten jezelf.
  Zolang je samenwerken blijft zien als vooral iets dat je medewerkers moeten doen, hoef je niet na te denken over hoe samenwerking er bij jou zelf eigenlijk uitziet. Zolang je over leiderschap blijft praten, als een kenmerk dat je hebt, iets dat je bij wijze van spreken koopt met een opleiding of het aannemen van een functietitel, hoef je niet te kijken naar wat je nu zelf eigenlijk doet.

  Mensen doen niet wat jij zegt, maar ze doen na wat jij je ze voordoet. Dus zul je moeten kijken naar hoe jij bent, in alle kleine contacten en ontmoetingen die je hebt. Niet in het algemeen, maar in het hier en nu. Niet omdat je dan succesvol wordt, maar omdat je dan van betekenis zult zijn.

  Zaterdag 26 mei om 17:00u
  boekpresentatie ‘Zijn als Leider’
  Boekhandel Roelants
  Van Broeckhuysenstraat 34
  6511 PJ Nijmegen
  024 322 1734
  Lees meer »
 5. Overzicht boekpresentaties voorjaar 2018

  April

  20 april      Alice in Wonderland avond (17.00u Oude Mol)

  21 april      Willem Hendrik Gispen: Mijn IJsvogeldagen (16.30u Oude Mol)

  24 april      Paul van Tongeren: Willen sterven (17.00u Oude Mol)

  25 april      Theo Engelen: Marathon (17.30u Books by Roelants)

  26 april      lezing Ouisí (17.30 Oude Mol) voertaal = Spaans!

  Lees meer »
 6. Maand van de Filosofie | April

  Maand van de Filosofie | April
  Verbeelding aan de macht
  Vijftig jaar na mei ’68
  De Maand van de Filosofie vindt elk jaar plaats in de maand april. In 2018 onderzoeken en bevragen we een maand lang de betekenis van Verbeelding aan de macht. Femke Halsema neemt hierin het voortouw als schrijver van het essay van de Maand van de Filosofie.

  Thema

  1968 was een revolutionair jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders verzamelden zich in vaak ludiek maar soms ook woedend protest. ‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan. Vijftig jaar na dato maken we de balans op tijdens de Maand van de Filosofie. Wat is er overgebleven van het jaren ’60 idealisme waarin verbeelding in de strijd werd geworpen tegen autoriteiten?


  Essayist

  De essayist voor de Maand van de Filosofie 2018 is Femke Halsema. De laatste jaren keren utopische vergezichten weer voorzichtig terug aan de intellectuele randen van de politiek, nadat utopisme in de afgelopen decennia in het verdomhoekje van grootheidswaanzin en totalitair verlangen was terechtgekomen. Maar rechtvaardigen intellectuelen daarmee niet gevaarlijke politieke ideeën, zoals Bolkestein ooit schreef? Of gedijt de democratie nu juist goed op intellectuele en artistieke verbeeldingskracht, zoals de revolutionaire jongeren in de jaren zestig lieten zien? Is onze moderne politiek door de weerzin tegen verbeelding niet hol, technocratisch en repressief aan het worden? Femke Halsema gaat in op de lastige verhouding tussen verbeelding en macht. Zij onderzoekt of verbeeldingsrijke vergezichten zich kunnen verzoenen met de politieke praxis. 

  Het essay is vanaf 1 april beschikbaar. In april worden in België en Nederland filosofische lezingen en debatten georganiseerd over het thema Verbeelding aan de Macht. Op 30 maart opent Femke Halsema de Maand van de Filosofie in OBA in Amsterdam en op 7 april spreekt zij tijdens de Nacht van de Filosofie in Nijmegen. 

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273