Agenda

 1. Radboud Reflects: ‘Wat is geluk?’ – een filosoof en econoom in gesprek | 31 augustus

  Radboud Reflects: ‘Wat is geluk?’ – een filosoof en econoom in gesprek | 31 augustus

  Dat abstracte, universele doel van onze mensenlevens: geluk. Geld zou je er niet voor nodig hebben, maar het niveau van welvaart telt wel degelijk mee als je wilt voorspellen of iemand gelukkig is. Dit kent echter ook een plafond. Op een gegeven moment heb je blijkbaar genoeg geld. Het komt er dan op aan, volgens econoom Esther-Mirjam Sent, om je geld goed uit te geven. Ze stelt dat geluk niet in materiële zaken zit, maar in ervaringen; dat is dus waar we onze fondsen in moeten steken.

  Filosoof Hans Thijssen zoekt geluk in de persoonlijke vaardigheden die filosofische tradities ons aanreiken. Hij schreef er een boek over: Wat filosofen weten: Over het verlangen naar geluk en de honger naar kennis. Volgens Thijssen kunnen we de westerse traditie, bijvoorbeeld de Stoïcijnen, wat dat betreft combineren met Boeddhistische filosofie. Die kan een belangrijke aanvulling zijn op de ideeën die we inmiddels misschien wel als vanzelfsprekend ervaren.

  De filosoof en de econoom gaan op 31 augustus in gesprek over het geluk. En niet alleen ons persoonlijke geluk is onderwerp, ook de manier waarop dit universele doel ons als mensen kan verenigen. Deelname kost maar €5 (en is voor studenten, scholieren, alumni en abonnees gratis). Bestel uw kaartje hier.

  Datum: maandag 31 augustus 2017
  Tijd: 19:30-21:00
  Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit

  Lees meer »
 2. Opening Academisch Jaar Radboud Universiteit: 4 september 2017

  Opening Academisch Jaar Radboud Universiteit: 4 september 2017

  Maandag 4 september 2017 wordt het Academisch Jaar feestelijk geopend.

  Dit jaar staat de opening in het teken van geluk. Hierover zullen schrijfster Hanna Bervoets en demissionair minister van onderwijs Jet Bussemaker komen te spreken. Verder zal rector magnificus spreken en wordt er muziek verzorgd door R&B-artiest Linda Schone en het Nijmeegs Studentenorkest. Tevens zullen er een drietal prijzen worden uitgereikt. Het gaat hierbij om de Universitaire studieprijs, de onderwijsprijs en de internationaliseringsprijs.

  Zou Hanna Bervoets gevraagd zijn te spreken in verband met haar laatste roman, Fuzzie? Deze roman roept de vraag op in hoeverre geluk kunstmatig kan zijn. De personages in het verhaal krijgen allemaal een klein bolletje dat hen begrijpt en toespreekt. Gaandeweg raken de personages gehecht aan de bolletjes maar blijkt eveneens dat de troostende en begripvolle woorden daarvan niet zijn af te dwingen. Waaruit bestaat geluk en affectie? In hoeverre zijn die af te dwingen? Wellicht dat Hanne Bervoets deze lezing gebruikt om meer licht te werpen op de vragen die haar roman stellen. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd.

  Boekhandel Roelants zal aanwezig zijn voor de verkoop van de boeken.

  Het programma ziet er als volgt uit:

  - Opening door Rector magnificus Han van Krieken

  - Lezing door studente Maren Klein

  - Muziek door zangeres Linde Schöne en het Nijmeegs Studentenorkest

  - Lezing door schrijfster Hanna Bervoets

  - Lezing door demissionair minister Jet Bussemaker (onder voorbehoud)

  - Uitreiking universitaire studieprijs, onderwijsprijs en internationaliseringsprijs

  Datum: maandag 4 september 2017

  Tijd: 14:00-16:00

  Locatie: De Vereeniging, Keizer Karelplein 2D, Nijmegen

  Lees meer »
 3. 10 november: Boekpresentatie Leon Verschuur

  Leon Verschuur (1959) zal zijn romandebuut De architectuur van de liefde op 10 november presenteren.

  Leest u alvast de omslagtekst om in de stemming te komen:

  Als bedankje voor zijn hulp in een plaatselijke antiekzaak ontvangt Bernardo een replica van een intrigerend vrouwenbeeld. Deze sculptuur blijkt een danseres voor te stellen die in de jaren rond 1900 Europa verbaasde met haar sluierdans. Bernardo ziet een onverklaarbare gelijkenis tussen het beeld en een Catalaanse kunsthistorica die hij ontmoet tijdens een congres. Hij waagt het erop, haar te bezoeken in Barcelona. In de stad van Gaudí hoopt hij zijn onpeilbare ex-vriendin uit zijn hoofd te kunnen zetten en afstand te nemen van zijn in muziek gedompelde studievriend Ralph. Maar juist degenen die hij was ontvlucht lijken aangewezen om Bernardo uit de benauwenis te helpen waar hij in terechtkomt. Een verhaal over liefde en vriendschap, waarbij de hartstocht voor twee vrouwen is verweven met een passie voor de kunst rond 1900 en de architectuur van Antoni Gaudí en Frank Lloyd Wright.

  Boekpresentatie De architectuur van de liefde
  Aanvang: 17:30
  Inloop: 17:00
  Locatie: Boekhandel Roelants, Van Broeckhuysenstraat 34

  Lees meer »
 4. 13 juni | Promotie en boekpresentatie Sophie Reinders: adellijke vriendenboekjes

  13 juni | Promotie en boekpresentatie Sophie Reinders: adellijke vriendenboekjes

  Dinsdag 13 juni promoveert Sophie Reinders op een proefschrift over de vriendenboekjes van adellijke vrouwen, in de aula van de Radboud Universiteit. De handelseditie van haar proefschrift, zoals altijd prachtig vormgegeven door Uitgeverij Vantilt, wordt aansluitend gepresenteerd: De mug en de kaars. Reinders promoveerde de afgelopen vijf jaar naast een positie als docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit Utrecht.

  Boekhandel Roelants is de 13e aanwezig om u meteen een exmplaar aan te bieden – zo kunt u het misschien mooi nog door de kersvers gepromoveerde Reinders laten signeren.

  Promotie & Boekpresentatie
  Dinsdag 13 juni / aanvang 14:30
  Gratis toegang

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273