Agenda

 1. Overzicht boekpresentaties 2019

  logo oude mol


  April

  6-4 16.30u: Linda van Nieuwenhuizen - Muren zijn hilarisch @OM

  14-4 14.00u: Marianne Thieme - Groeiend Verzet @OM

  Mei

  2-5 Thomas Hontelez - Wandelen naar wijsheid

  16-5 19.30u: Environmental Expertise @OM

  Carolien Roelants - Dwars door het Midden-Oosten @OM

  Lees meer »
 2. Een literaire activiteit op de Radboud Universiteit: In gesprek met...

  Een literaire activiteit op de Radboud Universiteit: In gesprek met...

  Interessant voor het Roelants publiek:

  Nieuwe literaire activiteit: ‘In gesprek met...'

  Met ingang van 9 april 2019 presenteert PV Radboud een nieuwe literaire activiteit: ‘In gesprek met…’. Je kunt hierbij luisteren naar en in gesprek gaan met uiteenlopende auteurs binnen het Nederlands taalgebied en schrijvers van biografieën van nog steeds levende, maar ook inmiddels overleden schrijvers.

  Het decor van deze gesprekken wordt gevormd door Huize Heyendael. De avond is ingedeeld in twee delen. Voor de pauze geeft de geïnterviewde een korte inkijk in zijn of haar werk. Na de pauze gaan we hier middels een vraaggesprek nader op in.


  Jaap Goedegebuure over Frans Kellendonk
  Tijdens de eerste editie maakt niemand minder dan Jaap Goedegebuure, auteur van ‘Kellendonk, een biografie’ en emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde zijn opwachting. Jaap Goedegebuure zal tijdens deze avond zijn verbondenheid met de persoon van Frans Kellendonk, zijn leven en werk, voor het voetlicht brengen. Frans Kellendonk (1951-1990) opgegroeid in Nijmegen bezocht het gymnasium van het Sint-Dominicus College, studeerde Engelse Taal en Cultuur aan de Letterenfaculteit van de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen (nu dus Radboud Universiteit) en promoveerde in november 1978 aan diezelfde universiteit.

  Tijdens het gesprek gaat Goedegebuure ook in op de vaak ambivalente relatie die Kellendonk onderhield met de stad Nijmegen en haar universiteit. Tevens vertelt hij over de uiteindelijke totstandkoming van de biografie. Hij wordt hierbij ondersteund door emeritus hoogleraar Taal- en cultuurstudies bij de Radboud Universiteit, Harry Bekkering. Deze laatste bekleedde vele jaren de functie van voorzitter van de commissie die in opdracht van de Faculteit der Letteren jaarlijks -ter nagedachtenis aan deze schrijver- de ‘Frans Kellendonklezing’ organiseert.

  Programma:
  19.15 uur inloop: 19.30 uur start programma: 20.15 uur pauze: 20.30 uur vraaggesprek: 21.15 uur slot
  Wanneer, waar en aanmelding
  Wanneer: Dinsdag 9 april 2019 | 19.15
  Waar: Huize Heyendaal, Geert Grooteplein 9 (tegenover de hoofdingang van het RadboudUMC).
  Aanmelding: Als PV lid kun je deze avond bijwonen voor €5,-. Ben je geen lid van PV Radboud? Dan betaal je €7,50. Dit is inclusief koffie/thee in de pauze.

  Lees meer »
 3. 23 t/m 31 maart | Boekenweek 2019

  23 t/m 31 maart | Boekenweek 2019

  De moeder de vrouw is het thema van de Boekenweek 2019. Een tijdloos én actueel thema.

  Al direct bij de bekendmaking werd duidelijk hoe relevant het maatschappelijk debat over moederschap en vrouw-zijn is. Moeder en vrouw zijn twee identiteiten. In hoeverre zijn zij met elkaar verbonden? Het thema kent verschillende perspectieven: een moeder is niet alleen moeder, zij is ook vrouw, minnares, manager, binnenvaartschipper of schrijver. Bovendien staat iedere moeder altijd in relatie tot haar kind, een invalshoek die in de literatuur vele markante moeders voortbracht, van Medea tot oermoeder.

  Het thema van de Boekenweek 2019 is ontleend aan het beroemde gedicht van Martinus Nijhoff ‘De moeder de vrouw’, waarin een vrouw aan het roer staat van het schip dat de dichter over de Waal ziet varen. Hij stelt zich dan voor dat het zijn moeder is die daar vaart. Een sterke vrouw aan het roer, niet achter het fornuis.

  Boekenweekgeschenk

  Het boekenweekgeschenk, Jas van belofte, is dit jaar door Jan Siebelink geschreven. Bij besteding van €12,50 aan literatuur, krijgt u het geschenk gratis mee.

  Jas van belofte

  Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.

  Het waren zijn vrienden Edwin en Loetje die destijds aanvoelden dat hij een verhaal in zich droeg dat verteld moest worden, maar ze wisten ook dat het een welhaast onmogelijke opdracht zou zijn dit daadwerkelijk uit te voeren. Edwin bezwoer Arthur: ‘Je mag nooit meer tevreden zijn over jezelf, zolang de zoektocht van de jongen niet op de meest volmaakte wijze is verteld.’

  Boekenweekessay

  Libris Literatuur Prijswinnaar Murat Isik schrijft het essay bij het Boekenweekthema De moeder de vrouw. Vanaf 23 maart is het Boekenweekessay voor maar € 3,75 in de winkel te koop.

  Mijn moeders strijd

  In het Boekenweekessay 2019 beschrijft Murat Isik de onvermoede overlevings- en emancipatiestrijd van zijn moeder: van haar geboortedorp Baltaş tot haar jaren in de Bijlmer, waar ze nog altijd woont en werkt. Mijn moeders strijd is een prachtig, ontroerend portret van Isiks moeder, zijn inspirator en grote voorbeeld.

  Begin jaren vijftig wordt Murat Isiks moeder Aynur geboren in een arm Zaza-dorp in Oost-Turkije. Haar ouders investeren alles in hun zoon – hun hoop voor de toekomst –, hun dochters zullen immers worden uitgehuwelijkt. Na een verwoestende aardbeving verhuist Aynur in 1966 naar Izmir, waar haar broer haar tewerkstelt als huishoudelijke hulp, waardoor ze tegen haar zin het huis moet verlaten. Door keer op keer de door hem gekozen huwelijkskandidaten af te wijzen, komt ze voor het eerst in verzet. Tot de druk zo hoog oploopt dat ze wel moet trouwen en ze begin jaren tachtig terechtkomt in de Amsterdamse Bijlmer, waar ze sociaal geïsoleerd raakt.

  Tegen alle verwachtingen in besluit Aynur zich te emanciperen, waardoor ze zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving onderscheidt. Waarom deed ze dat en voor wie voerde ze haar strijd? En welke invloed heeft schrijver en vrouwenactivist Duygu Asena op haar gehad?

  boekenweek

  Lees meer »
 4. 6 april boekpresentatie | Linda van Nieuwenhuizen - Muren zijn hilarisch

  6 april boekpresentatie | Linda van Nieuwenhuizen - Muren zijn hilarisch

  Voor de derde keer wordt er door de UNIT Academie een boek uitgegeven. De dichtbundel Muren is hilarisch is geschreven door Linda van Nieuwenhuizen en geïllustreerd door Sanja van Kalmthout. De bundel zal 6 april gepresenteerd worden bij Boekhandel Roelants

  Over Muren zijn hilarisch

  "een verrassende bundel vol speelse gedichten en verhaaltjes voor iedereen die in staat is de mogelijkheid te zien van een totaal witte muur." (Heidi Koren, schrijfster en dichter en docent creatief schrijven aan de UNIT academie)

  Muren zijn hilarisch zal vanaf 6 april verkrijgbaar zijn voor €15,00.

  Boekpresentatie Muren zijn hilarisch

  6 april 16.30u

  Boekhandel Roelants 

  Lees meer »
 5. Boekpresentatie 14 april | Marianne Thieme - Groeiend verzet

  Boekpresentatie 14 april | Marianne Thieme - Groeiend verzet

  Op zondag 14 april zal Marianne Thieme haar nieuwe boek Groeiend verzet presenteren bij Boekhandel Roelants.

  Over Groeiend verzet

  ‘Maandag 28 oktober 2002, twaalf dagen na de val van kabinet-Balkenende I. Het was koud, zonnig en droog, en er stond weinig wind. Dat viel op omdat het aan de IJ-oevers van Amsterdam vreselijk kan waaien. Vlak voor sluitingstijd stormde ik de Kamer van Koophandel binnen. Ik kwam zojuist uit het chique Zuid gefietst. Daar had ik de oprichtingsakte van een nieuwe partij ondertekend: de Partij voor de Dieren.’

  In Groeiend verzet doet Marianne Thieme verslag van de opkomst van het grootste ideologische exportproduct uit de Nederlandse politiek. De redenen om de partij op te richten; de overeenkomsten met de negentiende-eeuwse vrouwenrechtenbeweging en andere emancipatiebewegingen; hoe het is om als activist in het parlement een andere wijze van politiek te bedrijven en hoe je succesvol kunt zijn door vast te houden aan je idealen; en waarom zij ondanks felle tegenstand hoopvol is dat de nieuwe groene revolutie aanstaande is.

  Groeiend verzet is verplicht leesvoer voor iedereen die meent dat het roer radicaal om moet.

  ‘En voorts ben ik van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie...’

  Marianne Thieme (1972) is medeoprichter van de Partij voor de Dieren en sinds 2006 fractievoorzitter van de partij in de Tweede Kamer.

  Het boek is verkrijgbaar in onze winkels en op de website.

  Boekpresentatie Groeiend verzet

  zondag 14 april 14.00-15.30u

  Boekhandel Roelants (voorheen de Oude Mol)  Graag aanmelden via roelants@roelants.nl

  Lees meer »
 6. Boekpresentatie 2 mei | Thomas Hontelez - Wandelen naar wijsheid

  Boekpresentatie 2 mei | Thomas Hontelez - Wandelen naar wijsheid

  Op donderdag 2 mei zal Thomas Hontelez zijn nieuwe boek komen presenteren bij Boekhandel Roelants. Hij wandelt dan een kleine pelgrimage vanaf de Stevenskerk naar onze boekhandel.

  Wandelen naar wijsheid

  In zijn boek "Wandelen naar wijsheid' legt Thomas Hontelez uit dat pelgrimeren meer is dan alleen wandelen. Pelgrimeren is de innerlijke en uiterlijke reis laten samenvloeien tot een ervaring waarin je dichter tot jezelf komt. In "Wandelen naar wijsheid'komen die twee reizen samen. Het boek is daarmee een inspiratie voor hen die altijd al eens hebben willen lopen, een motivatie voor hen die onderweg zijn en een bron van herkenning voor hen die reeds op pelgrimage zijn gegaan. Hoewel pelgrimeren en wandelen sterk met elkaar verbonden zijn, kunnen ze ook los van elkaar staan. Met de inzichten uit dit boek leer je ook pelgrimeren zonder zelf maar een stap te hoeven zetten.

  Het boek zal omtrent 1 mei verschijnen en tegen die tijd te koop te zijn in onze winkels en op de website voor €16,99.

  Meer informatie volgt!

  Lees meer »
 7. Boekpresentatie Carolien Roelants | Dwars door het Midden-Oosten

  Boekpresentatie Carolien Roelants | Dwars door het Midden-Oosten

  Eind april dit jaar zal het boek Dwars door het Midden-Oosten van Carolien Roelants worden uitgebracht.

  Halverwege mei zal ze dit presenteren bij Boekhandel Roelants.

  Carolien Roelants was van 1980 tot 2013 Midden-Oosten redacteur bij NRC Handelsblad. Sinds 2013 schrijft zij wekelijks een column over het Midden-Oosten in NRC Handelsblad en NRC Next. Zij is tevens adjunct hoofdredacteur van de website Fanack Chronicle over het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Samen met Paul Aarts schreef ze het boek Saoedi-Arabië: de revolutie die nog moet komen (Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2015).

  Meer informatie volgt te zijner tijd.

  Lees meer »
 8. 16 mei Boekpresentatie Environmental Expertise

  16 mei Boekpresentatie Environmental Expertise

  Op donderdag 16 mei zal het boek Environmental Expertise worden gepresenteerd in het souterrain van Boekhandel Roelants.

  Dit boek is onder andere geschreven door Esther Turnhout (Wageningen Universiteit), Willemijn Tuinstra (Open Universiteit) en Willem Halffman (Radboud Universiteit Nijmegen).

  Environmental Expertise

  Environmental Expertise is een handboek, hoe beta-milieukundigen best met beleid om kunnen gaa en bespreekt de problemen die milieu-experts tegenkomen in de interactie tussen kennis, maatschappij en beleid op zowel praktisch als conceptueel niveau.

  Het boek is vanaf 30 april beschikbaar in onze winkels en op de website.

  Boekpresentatie Environmental Expertise

  16 mei 19.30-20.30u

  Boekhandel Roelants

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273