Agenda

 1. Overzicht boekpresentaties voorjaar 2018

  logo oude mol  08 jul         Hans Boland over zijn vertalingen (11-12 + 13.30-14.30u Oude Mol)

  25 aug     Anton van Hooff: Het Plakkaat van verlatinge (17.30-18.30u Oude Mol)

  06 sep      Jos Joosten: Biografie Jan Walravens (17.30u Oude Mol)

  29 sep     Els de Groen: Wakker Vallen (17.30-18.30u Oude Mol)

  Lees meer »
 2. Zondag 8 juli: Russische zondag met Hans Boland

  Zondag 8 juli: Russische zondag met Hans Boland

  Hans Boland, slavist, promoveerde op poëzie van Anna Achmatova, die hij tevens in het Nederlands vertaalde. Daarnaast vertaalde hij tal van Russiche dichters, en het proza van Lermontov, Dostojevski e.a. Boland woonde van 1992 tot 1996 in Sint-Petersburg, waar hij als docent aan de universiteit verbonden was. Vanaf 1999 werkt hij aan de vertaling van het complete oeuvre van Poesjkin in het Nederlands.

  Op zondag 8 juli komt hij in onze winkel voordragen uit zijn vertalingen, waaronder het werk van Achmatova. met muziek op klarinet van Harry Imre-Dijkstra.
  Gedurende de zondagmiddag zal hij tweemaal een korte lezing houden, namelijk om 11:00 uur (40 min.) en om 13.30 (40 min.)

  Zondag 8 juli.
  11:00 uur en 13:30 uur.
  Boekhandel Roelants
  Van Broeckhuysenstraat 34
  6511PJ Nijmegen

  Lees meer »
 3. Het Plakkaat van Verlatinge - Anton van Hooff

  Het Plakkaat van Verlatinge - Anton van Hooff
  Boekpresentatie Het Plakkaat van Verlatinge van Anton van Hooff op zaterdag 25 augustus 2018 om vijf uur hier bij Roelants [voorheen de Oude Mol]
  Op 26 juli 1581 publiceerden de Staten-Generaal hun besluit (=Plakkaat) om Filips in de steek te laten en zelf op zoek te gaan naar een nieuwe soeverein. Uit dit besluit werden meteen revolutionaire consequenties getrokken: koniklijke zegels werden vervangen door Staatse, er kwamen nieuwe munten ter vervangen van de Filipsdaalders en de ambtsdrager zwoeren Filips af en beloofden bij ede trouw aan Staten. Dit alles maakt het Plakkaat tot een onafhankelijkheidsverklaring, de eerste ter wereld. Het wordt wel gezien als model voor de Amerikaanse Declaration of Independence van twee eeuwen later (1776). Op 26 juli 2018, de 437ste verjaardag zal Anton van Hooff het eerste exemplaar van zijn boek over de betekenis en invloed van het Plakkaat overhandigen aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal en wel in de senaatszaal, eertijds vergaderplaats van de Staten van Holland.

  In de voordracht presenteert hij zijn voornaamste bevindingen. Hij doet dat aan de hand van afbeeldingen. De aanwezigen kunnen een facsimle van het Plakaat bekijken. Ze krijgen een verkorte en hertaalde versie van het Plakkaat mee. 
  Lees meer »
 4. Boekpresentatie 6 september | Jos Joosten over Jan Walravens

  Op donderdag 6 september presenteert Jos Joosten zijn biografie over Jan Walravens.
  Meer info volgt.

  Jos Joosten is sinds februari 2006 hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek richt zich op moderne en postmoderne literatuur in Nederland en Vlaanderen en de laatste tijd voornamelijk op literaire kritiek. Hij is betrokken bij de onderzoeksgroep SCARAB (Studying Criticism Across Borders) van de RU en het NWO-onderzoeksprogramma ‘The best intentions', dat zich bezighoudt met de analyse en geschiedschrijving van de naoorlogse Nederlandse literatuurkritiek.


  Donderdag 6 september.
  Inloop vanaf 17.30 uur.

  Boekhandel Roelants
  Van Broeckhuysenstraat 34
  6511 PJ Nijmegen
  024 322 1734

  Lees meer »
 5. 29 september | Els de Groen over Wakker Vallen

  29 september | Els de Groen over Wakker Vallen

  Op zaterdag 29 september vanaf 17.30 komt Els de Groen bij ons in de Oude Mol haar nieuwste werk Wakker vallen presenteren. Daarbij zijn ook haar schilderijen te zien.

  Schrijver, dichter, schilder, essayist, onderzoeksjournalist en Europarlementariër, Els de Groen is het allemaal en toch ook weer niet. Het was haar engagement in combinatie met haar kennis van de landen in Oost-Europa, dat haar in 2004 in het EP in Brussel deed belanden. In haar essay “Voor het Volk” schrijft ze daarover: “Met opgestroopte mouwen betreed ik als het ware de politieke arena, om feiten te onthullen en harde woorden te spreken. Maar politiek is een deftig huis met rustige wandelgangen waar ordinaire emoties als driften beteugeld zijn…” In de vijf jaar die ze er doorbrengt kleurt het parlement almaar bruiner, maar blijft het ons-Europa-gevoel beperkt tot “Ode aan die Freude” van Friedrich von Schiller op muziek van Ludwig van Beethoven: het Europese volkslied. “Een Griek is een Griek, een Hongaar een Hongaar, maar een Europeaan is een lied,” vat ze de stemming samen. In 2009 komt ze thuis.

  Ze pakt de pen weer op en herontdekt de penselen. Haar teksten worden steeds bondiger en krijgen de vorm van gedichten, haar tekeningen winnen aan kleur en worden olieverfschilderijen. In “Wakker vallen”, haar eerste dichtbundel na tientallen proza-uitgaven, sluiten pen en penseel een huwelijk. Taal en beeld gaan letterlijk in elkaar op. Het boek is een ernstige knipoog. In 84 gedichten neemt de auteur de mens, inclusief zichzelf, op de korrel: als het oud geworden meisje en de wereldverbeteraar die zichzelf best kan uitlachen. “Wakker vallen” beveelt alertheid aan, maar is ook een pleidooi voor dromen, luchtfietsen en fantaseren.


  Zaterdag 29 september.
  Inloop vanaf 17.30 uur.

  Boekhandel Roelants
  Van Broeckhuysenstraat 34
  6511 PJ Nijmegen
  024 322 1734

  Lees meer »
 • Gratis verzending bij bestellingen boven de € 49,-
 • Eerste boek gratis bij boeken onder de € 10,-
 • Niet goed geld terug garantie 024-3221734
 • Vertel je vrienden over Roelants en ontvang € 5,-
Boekhandel Roelants
Locatie

Boekhandel Roelants [oude mol]
Van Broeckhuysenstraat 34
6511 PJ  Nijmegen

roelants@roelants.nl
024-3221734

Books by Roelants [@Radboud]
Thomas van Aquinostraat 1A
6525 GD  Nijmegen

024-7370273